AriPesonen1

Juha Sipilästä ei taida nyt olla hoitamaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme

Torstaina 9.4.2015 oli Ylellä vuorossa Keskustan vaalipäivä ja illalla toimittajat Kirsi Heikel ja Seija Rautio tenttasivat Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilää. Haastattelun Turvallisuus-osuus ei ollut kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa etenkään turvallisuuspolitiikan ammattilaisille, tuskinpa edes tavallisille äänestäjille.

Haastattelijat tiedustelivat, miksi Suomella olisi oltava mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä, jos Keskustan linjan mukaisesti Suomi olisi sotilaallisesti liittoutumaton. Sipilä sekoitti haastattelussa täysin Naton rauhankumppanuusohjelman (Partnership for Peace, PfP) ja Suomen Naton kanssa solmitut sopimukset, Natoon liittyvät alkeisasiat olivat Sipilällä täysin sekaisin. Sipilän kasvoilta ja käyttäytymisestä huomasi, että nyt mentiin sellaiselle haastateltavan osa-alueelle, joka ei ole ollenkaan hänen hallussaan.

Sipilän haastattelu on katsottavissa Yle Areenan sivuilta.

Viitteitä siitä, ettei ulko- ja turvallisuuspolitiikka ole Sipilällä ollenkaan hallussa, on saatu jo useasti aiemmin.

Keskustan puheenjohtajan ulko- ja turvallisuuspoliittisesta taitamattomuudesta kertoo esimerkkinä Juha Sipilän haastattelu 4.4.2015 STT:lle. Sipilä totesi Keskustan olevan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa niin Paasikiven linjalla kuin myös tiukasti EU:n yhteisellä linjalla. Sanomalehti Kaleva referoi haastattelua otsikolla ”Sipilä allekirjoittaa Väyrysen puheet Paasikiven linjasta”. Sipilän täysin ristiriitainen haastattelukommentti ilmentää, ettei Keskusta ole käsitellyt Suomen turvallisuuspoliittista asemaa muuttuneessa Euroopassa analyyttisesti, jos ollenkaan. Keskusta poukkoilee välillä länteen välillä itään, linja on jäsentymätön ja sekaisin. Vanhat Paavo Väyrysen ja Seppo Kääriäisen YYA-ajan näkemykset näyttäisivät edelleen olevan vielä vallassa, häviöllä on Olli Rehnin ja Alpo Rusin länsimyönteisyys.

Myös Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on epäillyt Sipilän poliittista johtajuutta ja ulkopoliittisia kykyjä. "Sipilän kohdalla mietityttää taustalla oleva vahakabinetti. Sipilä on mukava mies, jonka takana on sellaisia kuin Paavo Väyrynen, Seppo Kääriäinen, Timo Laaninen, Mauri Pekkarinen ja Olli Rehn", Soini totesi Helsingin Sanomille perjantaina 20.3.2015.

Soinin huoli on syytä jakaa etenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Onko Sipilä kykenevä pääministerisiksi, jonka keskeisintä työsarkaa on ulko- ja turvallisuuspolitiikka niin kotimaassa kuin EU:ssa. Onko Sipilällä riittävää tietoa ja taitoa toimia omillaan vaikkapa unionin Eurooppa neuvoston kokouksessa, jossa avustajia ja kuiskaajia ei ole läsnä?

Sipilä on taustaltaan yritysjohtaja ja sitä kautta talousasiat ovat hänelle läheisimpiä, ei ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Sipilällä olisi ollut kyllä aikaa paneutua myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, jos vain halua olisi ollut. Toistaiseksi ei ole ollut halua. Hän kokee selvästi ulko- ja turvallisuuspolitiikan itsellensä vieraaksi osa-alueeksi ja tukeutuu muiden ihmisten näkemyksiin, mikä ei ole pääministerille ollenkaan sopivaa.

Puoluepuheenjohtajista Kokoomuksen Alexander Stubbilla, RKP:n Carl Haglundilla ja Perussuomalaisten Timo Soinilla on työtehtävien tuomana riittävät tiedot, taidot ja kokemus hoitaa ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä ilman taustalakeijoita, sen sijaan Keskustan Juha Sipilällä tai SDP:n Antti Rinteellä ei ole. Miehet ovat täysin untuvikkoja. Näillä miehillä on vain yritysjohtaja- tai AY-johtajataustaa eikä ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaamista ilman vanhan maailman ja YYA-ajan paavoväyrysiä, seppokääriäisiä tai erkkituomiojia.

Onkohan Juha Sipilästä oikein Suomen pääministeriksi ja ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi johtajaksi ajamaan sekä Suomen että Euroopan etuja EU-johtajien tai Venäjän presidentti Vladimir Putinin seurassa?

Epäilen, että olisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman
Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Onkohan Juha Sipilästä oikein Suomen pääministeriksi ja ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi johtajaksi ajamaan sekä Suomen että Euroopan etuja EU-johtajien tai Venäjän presidentti Vladimir Putinin seurassa?"

Oli taikka ei, jos Keskusta voittaa vaalit, kuten ennakkoon tuntuu, Sipilästä tulee pääministeri. Siinäpä sitä sitten on itkussa tai naurussa pitelemistä. Juurikaan kelvottomammin vaalit eivät voi Suomessa mennä, mutta kansa on aina oikeassa.

Mika Samuel Kiekkijev

"Oli taikka ei, jos Keskusta voittaa vaalit, kuten ennakkoon tuntuu, Sipilästä tulee pääministeri. "

Entä jos Kepu tekeekin kaikkien aikojen puhalluksen ja pääministeriksi ei tulekkaan Sipilä vaan Rehn?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä haastattelussa paistoi selkeästi osaamattomuus turvallisuuspoliittisissa asioissa. Selkeästi tässä osiossa ei oltu Sipilän mukavuusalueella. Ilmeisesti tästä syystä Sipilä on vältellyt osallistumista näitä asioita koskeviin paneeleihin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Hyvin menee: Tolvana johtaa kepupersu-hallitusta maailmansodan oloissa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

On hyvin mahdollista, että juuri tuo kauhuskenaario vaaleissa toteutuu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Juha Sipilä on profiloitunut menestyneenä liikemiehenä. On kuitenkin muistettava, että hän on luonut nykyisen mittavan omaisuutensa myymällä perustamansa liikkeen pois muiden hoidettavaksi.

Pääministerinä hän soveltanee tätä hänelle tuttua ja turvallista toimintatapaansa myös Suomi OY:n ulko-ja turvallisuuspolitiikan osalta.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

" On kuitenkin muistettava, että hän on luonut nykyisen mittavan omaisuutensa myymällä perustamansa liikkeen pois muiden hoidettavaksi."

Eli ei siis mitään muutosta jo 20 (ehkä 30) vuotta jatkuneeseen politiiikkaan Suomessa. Luuletko Pekka, että meillä todella on tarjolla mitään vaihtoehtoa tälle nykyiselle lännettymiselle sen ultrakapitalistisine (suurpääomaa ihannoivine) arvoineen?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vain muutos on pysyvää. ( Dalai-lama )

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Eurooppa on yhä syvenenässä sodan lietsonnan tilassa, jota se ei edes suurimmalta osaltaan itse tunnista. Sotaa lietsotaan, sotaa valmistellaan, ihan sama kuinka, mutta minusta tämä on järkyttävää ja hirvittävää. Ihminen ei halua oppia mitään historiastaan, ei mitään.

Petri Luosto yllä puhkuu pyhää vihaa Venäjää vastaan, kun Venäjä on napannut käytännössä täysin rauhanomaisella ja kyseisen alueen enemmistön halukkuudesta Krimin itselleen. Tottakai se oli härski temppu Venäjältä, mutta sillä oli vissit syynsä siihen. Lännen osuus Ukrainan tilanteen tulehduttamisessa vallankumoukseen asti on sangen hyvin tiedossa, tosin hyvin huonosti uutisoitu, jos ollenkaan, valtamedioissamme. Ukrainan tilanteella ei ole mitään tekemistä alunperinkään Ukrainan auttamisella, se on lännen ja Venäjän törmäyspintaa.

Länsi (USA) ylipäätään kertoo toisteisesti auttavansa köyhempiä maita: Afganistan, Irak, Libya, Syyria jne. ovat tämän "auttamisen" jäljiltä surkeassa ja sisäisesti kaaottisessa tilassa. Mutta Petrille se on ihan ok. Hänen mielestään demokratian viemisen yrittäminen on niin pyhää, että sen tuloksena saa syntyä ihan mitä vain.

Petri Luoston ja minun (eli keskimääräisen länsi-ihmisen Euroopassa tai USAssa) auton bensiiniä saa olla Amerikan Yhdysvallat avittamassa siirtymässä bensa-asemillemme vuosikymmeniä jatkuvin pommituksin, terroristijärjestöjen kouluttamisten ja aseistusten kautta Lähi-Idässä. Ja Petrille tämä on ihan fine. Eikö vain? - Sillä siitähän USAn Lähi-Idän operaatiot todella syntyvät, öljyn metsästämisestä ja sen pakottamisesta omiin tankkeihin. Ja mielellään aseveli-hintaan. Demokratian, ihmisoikeuksien ja muun roskan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Me emme ole sivistyneitä, me olemme lopulta koulun käyneitä barbaareja. Tai ainakin sokeita maailman todellisuudelle.

Je suis hypocrite - siècles des siècles.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Petri Luosto yllä puhkuu pyhää vihaa Venäjää vastaan, kun Venäjä on napannut käytännössä täysin rauhanomaisella ja kyseisen alueen enemmistön halukkuudesta Krimin itselleen."

Sinä syytät minua russofobiasta. Kehotan lukemaan viestini uudestaan ennen kuin nolaat itsesi julkisesti. Mielestäni on naurettavaa, että Venäjän tekemistä sopimusrikkomuksista mainitseminen tulkitaan russofobiaksi. Sellaiseen voi vain syyllistyä ihminen, joka on Putinin hallinnolle hyödyllinen idiootti.

"Petri Luoston ja minun (eli keskimääräisen länsi-ihmisen Euroopassa tai USAssa) auton bensiiniä saa olla Amerikan Yhdysvallat avittamassa siirtymässä bensa-asemillemme vuosikymmeniä jatkuvin pommituksin, terroristijärjestöjen kouluttamisten ja aseistusten kautta Lähi-Idässä. Ja Petrille tämä on ihan fine. Eikö vain?"

Tuossa on heti kaksi argumentointivirhettä. Ensiksikin koetat laittaa sanojasi suuhuni ja toiseksi syyllistyt whataboutismiin. Suhtauduin hyvin nihkeästi USA:n hyökkäykseen Irakiin vuonna 2003. Ainoa johtopäätös, jonka voin vetää syytöksistäsi minua kohtaan, on se, että olet Putinin hallinnolle hyödyllinen tekopyhä idiootti. Pelkuruuttasi vielä alleviiva, että et vastannut minun viestiini vaan kommentoit alkuperäistä artikkelia ja samalla kritisoit minua.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Olen pahoillani että olen loukannut identiteettiäsi ja persoonaasi vastaamalla viestiisi väärää reittiä.

"Sinä syytät minua russofobiasta. Kehotan lukemaan viestini uudestaan ennen kuin nolaat itsesi julkisesti. "

Minulle ei ole mikään ongelma nolata itseäni julkisesti. Pyydän silti tutkimaan itseäsi ja kysymään miksi Venäjä on sinulle niin suuri ongelma kuin se näyttäisi olevan. Minusta noin suuri problemaattisuus on hälyttävää ja de facto tunnetila jonka vallassa sotia käynnistellään.

"Tuossa on heti kaksi argumentointivirhettä. Ensiksikin koetat laittaa sanojasi suuhuni ja toiseksi syyllistyt whataboutismiin. Suhtauduin hyvin nihkeästi USA:n hyökkäykseen Irakiin vuonna 2003."

Suhtaudutko edelleen samalla intohimolla, kuin Venäjän alueloukkauksiin, USAn Lähi-Idässä (ja muuallakin) harrastamaan terroriin? - Olen edelleen pahoillani että olen härkkinyt suutasi edesvastuuttomalla tavalla ja tunkenut sinne sanoja..

"Ainoa johtopäätös, jonka voin vetää syytöksistäsi minua kohtaan, on se, että olet Putinin hallinnolle hyödyllinen tekopyhä idiootti. Pelkuruuttasi vielä alleviiva, että et vastannut minun viestiini vaan kommentoit alkuperäistä artikkelia ja samalla kritisoit minua."

Minä voin olla tekopyhä idiootti. Ei minulla ole mitään sitä vastaan. Minä silti haluan keskustella asioista.
Ja pelkuri olen ollut syntymästäni asti. Korkeanpaikan kammo, isojen karjujen pelko. Pelkäsin lapsena myöskin aivan silmittömästi uimista (ikävuosina 5-12) sekä koiria (ikävuosina 6-10). Minulle ei ole mikään ongelma tai identiteetillinen tappio olla pelkuri. Otan mielelläni ja tilanteeseen tyytyen vastaan diagnoosisi.

Ehkä meidän keskustelumme ei, tällä kertaa, yllä tämän pidemmälle.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Âlkää turhaan murehtiko. Kyllä Sipilä saa koottua toimintakykyisen ja osaavan hallituksen myös blogistin kaipaavalla sektorilla. Sipilän tilannetta voi hyvin verrata kriisiyhtiön johtoon astuvan uuden toimitusjohtajan. Suunta voi olla vain ylöspäin. Sen verran perustellisesti Katainen / Stubb -hallitus on suhmuroinut.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Kun keskustan johtoon kaivataan nähdyn perusteella kokenutta kettua, tulee pyytämättäkin Paavo Väyrynen monen mieleen. Niin se vaan on, ettei kaikkea voi saada.
Sipilän valinta vuonna 2012 puheenjohtajaksi varmistanee puolueelle vaalivoiton nyt runsaan viikon päästä. Jos Väyrynen olisi tuolloin valittu, olisi voiton mahdollisuus epäilemättä pienempi. Mutta...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä se pistää miettimään tulevaa jos Suomen ulkopolittikkaa johtaa Lestadiolainen pääministeri jota säestää Vatikaanin juoksupoika ulkoministerinä. Soinin on sinänsä turha puhua kenenkään johtajuuden puutteesta, kun itse on ollut kykenemätön putsaaman "rasisti-siipeän" omasta puolueestaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Eihän tässä ole mennyt aikaakaan, kun Sipilä vielä puhui Nato-optiosta, vaikka yrittäjänä hänen piti tietää, että optio on täysin väärä termi asialle. Nato ei ole asettanut mitään optiota, jonka Suomi voi lunastaa tiettynä aikana. Yhtä vähän Suomella on oikeus päästä jäseneksi jonkun "mustatuntuu-option" perusteella.

Suomen jäsenyys on kiinni niin monesta asiasta, että niistä tietoista hirvittää. Suomen pitää muun muassa saada ennakkoon 28 maata hakemuksen hyväksymisen kannalle eikä Suomella ja Venäjällä saa olla riitoja vireillä. Sipilä oli optioista puhuessaan täysin pihalla ja tv-tentti vahvisti, että hän on edelleen. Hirvittää ajatella, miten Väyryset ja muut venäjämielistelijät vievät Sipilää kuin maitolitran mittaa, jos kepulainen sanonta sallitaan. Ei hyvä juttu.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

On Juha Sipilän onni etteivät häntä vie Ari Pesonen ja hänen kirjoitustaan kommentoineet todelliset Sipilän "fanittajat", jotka joutuvat vielä kokemaan senkin tosiasian, että keskusta ei yksinään pysty muodostamaan hallitusta vaan tarvitsee siihen muitakin yhteistyökykyisiä puolueita. Odotellaan rauhassa, mitkä puolueet siihen saavat valtakirjan äänestäjiltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset