AriPesonen1

Yhdysvaltalaisia Patriot-ohjuksia pian Ruotsin Gotlantiin?

  • Kuva juuri laukaistusta liikuteltavan alustan PAC-3-ohjuksesta (Patriot Advanced Capability).
    Kuva juuri laukaistusta liikuteltavan alustan PAC-3-ohjuksesta (Patriot Advanced Capability).

Yhdysvaltalaiskenraali Ben Hodges kertoi viime viikonloppuna ruotsalaisen TV4:n haastattelussa, että Yhdysvalloilla olisi halukkuutta ottaa mukaan Patriot-ilmatorjuntaohjuksia Ruotsissa pidettäviin sotaharjoituksiin. Ben Hodges on sotilasarvoltaan kenraaliluutnantti ja toimii Yhdysvaltain Euroopan joukoissa.

Yhdysvallat haluaisi harjoitella ilmatorjuntajärjestelmän siirtämistä jostain Nato-maassa olevasta Yhdysvaltain tukikohdasta Ruotsiin ja takaisin joko ilmateitse tai meritse. Hodgesin mukaan Yhdysvalloilla olisi päämäärä pitää Ruotsissa Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän sisältämät harjoitukset kahden vuoden sisällä.

Patriot-ohjukset ja Ruotsi ei ole mikään uusi sanapari.

Jo kolme vuotta sitten 10.2.2013 Folkpartiet-puolueen puheenjohtaja Jan Björklund totesi Svenska Dagbladetin haastattelussa: ”En möjlighet är att köpa in Patriot-systemet från USA. Patriot på Gotland skulle påtagligt öka svårigheterna för andra länder att i en hotfull situation gå in i svenskt luftrum.” Vapaasti suomennettuna: ”Yksi mahdollisuus on ostaa Patriot-järjestelmä Yhdysvalloista. Patriot-ohjukset Gotlannissa lisäisivät uhkatilanteessa merkittävästi muiden maiden [Venäjän] vaikeuksia loukata Ruotsin ilmatilaa.

Ruotsin puolustusvoimain komentaja Sverker Göranson oli todennut kaksi kuukautta aikaisemmin Svenska Dagbladetin haastattelussa 30.12.2012, että Ruotsin puolustus kykenisi kestämään hyökkäyksen kohteena parhaassa tapauksessa vain viikon. Toisin sanoen puolustusvoimain komentaja Sverker Göransonin mukaan Ruotsin puolustuskyky on surkea.

Porvarillisen ja liberaalin Folkpartiet-puolueen puheenjohtaja Björklund halusi siis Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän Gotlantiin jo vuonna 2013. Tuolloin ei ollut vielä mitään tietoa seuraavana vuonna tapahtuvasta Venäjän Krimin valtauksesta ja pahoin kiristyvästä turvallisuustilanteesta Itämerellä.

Ulkoministeri Carl Bildt kommentoi Jan Björklundin ehdotusta Aftonbladetissa. Bildt ei yhtynyt Björklundin mielipiteeseen eikä vielä tuolloin nähnyt Venäjää uhkana Ruotsille. ”Vi har goda relationer med Ryssland, sedan har vi rätt bestämda synpunkter på delar av den ryska politiken.”, ulkoministeri Bildt totesi Aftonbladetissa 10.2.2013. Vapaasti suomennettuna: ”Meillä on hyvä suhteet Venäjään, ja meillä on oikein hyvä käsitys Venäjän harjoittaman politiikan suuntauksista.

Myöhemmin ovat Ruotsin mielipiteet muuttuneet täysin Venäjästä. Enää Ruotsi ei edes politiikkojenkaan piirissä pidä puolustuskykyään riittävänä huomioiden Venäjän kasvava sotavoima Itämeren ympäristössä. Ruotsalaispoliitikot ovat ottaneet entisen puolustusvoimain komentaja Sverker Göransonin sanat nyt tosissaan.

Ulkoministeri Carl Bildt olisi tänä päivänä taatusti eri mieltä kuin vuonna 2013, ja puolestaan Jan Björklund voi myhäillä tänään erityisen tyytyväisenä kolmen vuoden takaisille kannanotoilleen Patriot-ohjuksista.

On selvää, että Patriot-ohjusten tuonti Ruotsiin on jo ollut esillä jossain muodossa Ruotsin ja Yhdysvaltain välillä. Korkea-arvoinen yhdysvaltalaiskenraali ei ottaisi tuonlaatuista asiaa esille Ruotsin televisiossa sattumalta ja harkitsematta.

Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän ohjusten kantama on 70–96 kilometriä järjestelmä- ja ohjustyypistä riippuen (PAC-1/MIM-104B, PAC-2/MIM 104-C ja PAC-3/MIM-104F). Ballistisille ohjuksille kantama on vastaavasti noin 20–35 kilometriä (PAC-3 ja PAC-3 MSE). Patriot on surface-to-air-ohjusjärjestelmä (SAM), toisin sanoen maasta ilmaan laukaistavien ohjusten järjestelmä.

Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä olisi otollinen Ruotsin etelärannikolle ja Gotlantiin torjumaan ennen kaikkea venäläislentokoneita, mutta järjestelmä on hyvä torjumaan myös alun perin Kaliningradista muodossa tai toisessa peräisin olevaa venäläisohjusaseistusta, olipa ohjukset laukaistu sitten maasta, mereltä tai ilmasta.

Sen sijaan Patriot-ohjuksilla ei Ruotsin maaperältä Kaliningradiin ylletä eikä ohjuksilla tuhota maakohteita, koska kyse on siis maasta ilmaan laukaistavista ohjuksista.

Jos arvioidaan Patriot-ohjusten sijoittamista Ruotsiin Baltian maiden kannalta, ei ohjuksilla toimita Baltian maissa. Ohjuksilla ei siis tuhottaisi Baltian maaperällä olevia viholliskohteita. Patriot-järjestelmällä voitaisiin sen sijaan suojata Ruotsia, mikäli maahan olisi sijoitettu esimerkiksi Nato-asestruktuuria Baltian maiden puolustamiseksi.

Vastaavasti Suomelle ohjukset voisivat antaa turvaa mm. Pietarin seudulta - vaikkapa Lugasta - peräisin olevista venäläisistä ohjuksista tai lentokoneista, joita voitaisiin tuhota ilmaan. Suomi on hankkinut Yhdysvalloista edistyksellisen JASSM-ohjusjärjestelmän, joka on pitkän kantaman ilmasta maahan laukaistavien risteilyohjusten järjestelmä. JASSM-ohjusten kantama on pitkä (noin 370 kilometriä), mutta järjestelmä ei voi tuhota esimerkiksi ilmassa olevia ohjuksia.

Suomi korvasi vanhat venäläiset BUK M1-ohjukset yhdysvaltalais-norjalaisella maasta ilmaan laukaistavalla NASAMS 2-ohjusjärjestelmällä ja AIM-20 AMRAAM-ohjuksilla vuonna 2009 allekirjoitetulla sopimuksella. NASAMS 2-järjestelmässä ohjuksien kantama on lyhyt ja ohjuspaino pieni. Kyse on kevyestä ja matalan kantaman ohjusjärjestelmästä vaikka Patriotiin verrattuna.

Eiköhän melko pian Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmällä harjoitella Ruotsin maaperällä, ja pian ohjusjärjestelmä tulee olemaan myös Gotlannissa sekä myös muualla Ruotsin eteläisellä Itämeren rannikolla.

Myös Suomen olisi syytä harkita Patriot-ohjuksia käyttöönsä. Julkisten tietojen mukaan Suomella ei Patriot-ohjuksia vielä ole, mutta tiettävästi puolustusvoimat on osoittanut kiinnostuksena niihin eri ajankohtina 2000-luvulla. Olisiko yhteisoston paikka Ruotsin kanssa, kun maiden välistä puolustusyhteistyötä ollaan kehittämissä muun muassa juuri yhteisten materiaalihankintojen nimissä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Ruotsilla on vakavia puutteita ohjusilmatorjunnassa kuten Suomellakin. Tässä olisi oiva yhteistyön paikka. Ja miksei NORDEFCON puitteissa koko pohjoinen Suomi, Ruotsi ja Norja yhdeksi integroiduksi ohjusilmapuolustus alueeksi. NASAMS 2 järjestelmän hankkiminen oli todellinen emämunaus. Samalla rahalla olisi saatu esimerkiksi Israelista todellista pitkän- ja keskipitkänmatkan it:ohjustorjunta kykyä. Moni näkisi USA:n ja Suomen yhteistyön konkreettisesti hyödyllisempänä jos tekisimme kaupat esim. kahdesta Patriot PAC-2 patterista, liittolais hintaan tietankin. Tuo mainitsemasi Hornettien ilmasta-maahan kyky korkeaan hintaan ei minua vakuuta. Hornettien sijoitus ja itänaapurin S-300, S-400 ja tulevaisuudessa S-500 järjestelmien kyky tuo minulle mieleeni vain kalliin ja vaikean ongelman.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Venäläisillä vaikuttaisi olevan ainakin propagandavideoiden perusteella hävittäjistä laukaistavia ilmasta ilmaan ammuttavia ohjuksia, joilla voidaan torjua vaikkapa mm. patriot-ohjuksia.

Sotilaskonehan on tunnetusti muutoinkin vaikeampi ampua alas kuin esim. siviilikone, joka ei liiku ketterästi ja jolla ei ole käytössään vastatoimia.

Varustelukilpailuhan ei lopu ennen kuin rahat loppuvat.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kenkään ei kannata nyt ostaa kesäpaikkaa Gotlannista. Mikään vakuutus ei korvaa tuhkakasaa, mikä on jäljellä vastaiskun savun haihduttua.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Mistähän vastaiskusta puhut? Vastaisku tarkoittaa, että kohde olisi jo ehtinyt iskeä ensin. Ruotsi tuskin iskee ketään ensin. Ettet vaan tarkoittanut Venäjän hyökkäystä Gotlantiin?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Tärkein ja samalla vaarallisin tieto on kuitenkin vielä paljastumatta. Amerikkalaisjoukkojen rynnäkkö Suomessa on osa Yhdysvaltain vuonna 2014 aloittamaa Euroopan laajuista jatkuvaa sotaharjoitusta. Harjoituksen nimi on Operation Atlantic Resolve.

OAR-harjoituksesta kerrotaan Yhdysvaltain hallinnon sivuilla näin: ” Harjoitus pysyy niin kauan kuin on tarvetta rauhoittaa liittolaisia ja estää Venäjän alueellinen hegemonia”.

Yhdysvaltain johtama sotaharjoitus on yksiselitteisesti suunnattu Venäjää vastaan. Ja Suomi on siinä mukana."

Lue koko pääkirjoitus http://www.ktpkom.fi/paakirjoitukset/paakirjoitus-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset