Cook-ohjushävittäjä ja venäläis-Suhoit ovat olleet törmäyskurssilla jo kahdesti

”Yhdysvallat: Venäjän hävittäjien uhittelu ”kylmän sodan kaikuja”, otsikoi MTV3 14.4.2016, kun venäläiset Suhoi Su-24-hävittäjät olivat uhitelleet keskiviikkona 13.4.2016 useita kertoja amerikkalaista ohjushävittäjä USS Donald Cookia eteläisellä Itämerellä. Asiasta uutisoivat myös Yle, Ilta-Sanomat, Iltalehti ja Helsingin Sanomat verkkosivuillaan. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Suhoi Su-24 -hävittäjät tekivät kaikkiaan 11 ohitusta niin matalalla lähellä yhdysvaltalaisohjushävittäjää, että niiden aiheuttama ilmavirta nostatti hävittäjän viereiseen veteen aaltoja.

USS Donald Cook (Nato-koodi DDG-75) ei ole mikään tavallinen sota-alus. Alus on 4. sukupolven Arleigh Burke-luokan ohjushävittäjä Yhdysvaltain 6. laivastossa, joka on valjastettu tiettyihin tehtäviin. Juuri siksi alus on tullut niin halutuksi Venäjän aggressioiden kohteena, kun alus liikkuu Venäjän aluevesien lähettyvillä. Ohjushävittäjä kotisatama on Rotan laivastotukikohta Espanjassa.

Ohjushävittäjän yksi keskeisin aseistus on Tomahawk-risteilyohjukset, joiden kantama on jopa 2500 kilometriä, ja Tomahawk-ohjuksethan pystyvät kuljettamaan myös ydinkärkiä. USS Donald Cookilla on 56 Tomahawk-ohjusta normaalitilassa, ja 96 ohjusta hyökkäysvalmiudessa.

Ohjukset eivät sinänsä tee aluksesta poikkeuksellista etenkään yhdysvaltalaisnäkökulmasta, vaan poikkeuksellisen siitä tekee AEGIS-järjestelmä, jolla alus on varustettu. AEGIS on tietokoneiden, tutkien ja ohjuslaukaisujärjestelmien muodostama integroitu sotalaivojen ilmapuolustusjärjestelmä, jota pidetään Yhdysvaltain kehittyneimpänä.

USS Donald Cookin ensimmäinen uhkaava kohtaaminen venäläishävittäjien kanssa sattui Mustallamerellä sunnuntaina 13.4.2014, jolloin Suhoi Su-24 -hävittäjät tekivät kaikkiaan 11 ohilentoa ohjushävittäjän yli puolentoista tunnin aikana. Tuon tapahtuman jälkeen Donald Cook -ohjushävittäjä oli pois pitkään Mustaltamereltä ja palasi takaisin vasta 26.12.2014. Tuo ensikohtaaminen on mielenkiintoinen tapahtuma, joka on syytä nyt palauttaa mieliin, kun vastaavanlaista on nyt tapahtunut Itämerellä. Mustanmeren tapahtumista kertoi mm. Voltairenet-sivusto 8.11.2014 otsikolla: ”What spooked the USS Donald Cook so much in the Black Sea?", vapaasti käännettynä “Mikä pelästytti USS Donald Cookia niin paljon Mustallamerellä?”. Juttu löytyy täältä.

Ei ole sattumaa, että USS Donald Cook joutui venäläiskoneiden ahdistelemaksi Itämerellä päivälleen kaksi vuotta Mustanmeren tapahtumien jälkeen. Venäläiset ovat satuttaneet ajankohdan. Venäläiskoneet häiritsevät kyllä muutoinkin yhdysvaltalaisaluksia tavan takaa, esimerkkinä USS Ross (Nato-koodi DDG-71) joutui häirityksi lähtiessään Romanian laivastotukikohdasta 30.5.2015 ja 1.6.2015. USS Ross -aluksella on myös AEGIS-järjestelmä USS Donald Cookin tapaan.

USS Donald Cook saapui Mustallemerelle Bosporin salmien kautta 10.4.2016 ja kohtaaminen venäläishävittäjien kanssa sattui 13.4.3016 Romanian meriedustalla. Ohjushävittäjää lähestyvät Suhoi-hävittäjät olivat varustautuneet Khibiny-nimisellä (Хибины, Л-175В) elektronisella sodankäynnin laitteistolla (electronic warfare device), joka Suhoi Su-34 -hävittäjissä on asennettuna siipien päähän ja siksi helposti tunnistavissa. Khibiny-järjestelmävalmistajan mukaan laitteistoa ei asennettaisi Suhoi Su-24 -hävittäjiin vaan pelkästään Suhoi Su-34 -hävittäjiin. Ei ole tiedossa, onko nyt Itämerellä Venäjä käyttänyt Khibiny-varustettuja hävittäjiä.

13.3.2014 USS Donald Cookin AEGIS-järjestelmälle Suhoi Su-24 -hävittäjien saavuttaessa hävittäjän kävi nolosti. Järjestelmän tutkat, ohjauspiirit, tiedonsiirron järjestelmät jne. menivät mykiksi ja näyttöruudut pimenivät. Alus oli AEGIS-järjestelmän osalta puolustuskyvytön ja Suhoi Su-24 -hävittäjät tekivät vääntääkseen puukkoa yhdysvaltaisohjushävittäjälle tehdyssä haavassa 12 ohilentoa yli aluksen. Tapaus osaltaan osoittaa monimutkaisten radio-elektronisten järjestelmien haavoittavuuden. Tapahtumasta on varmasti otettu opiksi.

Sekä Yhdysvalloissa että Venäjällä tapahtumasta kerrottiin laajasti etenkin sotilaslehdissä. AEGIS-järjestämän ongelmista kerrottiin vasta myöhemmin syksyllä 2014.

Mustanmeren tapahtumien jälkeen ei Yhdysvaltain laivat ole lähestyneet Venäjän aluevesiä uudestaan ennen kuin nyt Itämerellä. Toki yhdysvaltalaisalukset olivat sekä Mustallamerellä aikaisemmin että nyt Itämerellä kansainvälisellä merialueella, eikä Venäjän aluevesirajaa ole loukattu. Asejärjestelmiä ei siis ole ollut syytä käyttää puolin eikä toisin.

Oliko yhdysvaltalaishävittäjä nyt Itämerellä testaamassa AEGIS-järjestelmän toimivuutta Venäjän rannikkopuolustusta vastaan todellisissa olosuhteissa? Jos oli, niin ainakin Suhoi-hävittäjät saivat edelleen lennellä USS Donald Cook -ohjushävittäjän yli vastaavasti kuin kaksi vuotta sitten, joten nyt ensivaiheessa voisi päätellä, ettei AEGIS-järjestelmä vieläkään toimisi moitteetta. Tämä on kuitenkin ehkä väärä tulkinta, koska vaikka AEGIS olisi toiminut, ei yhdysvaltalaissota-alus voi tehdä mitään sellaista rauhanaikana, mikä estäisi venäläishävittäjiä lentelemästä ympärillä vaikka 30 kertaa.

Jos AEGIS ei ole Itämerellä toiminut, saanemme tietoa pikkuhiljaa vastaavasti kuin kaksi vuotta sitten, jolloin asiat tulivat julki noin puolivuotta tapahtumien jälkeen syksyllä 2014. Jos mitään ei kuulu, emme saane mitään tietoa myöhemmin AEGIS-järjestelmän toimimattomuudesta ja järjestelmä lienee toiminut suunnitellusti.

Liittyviä lähteitä:

VT, Veterans Today, 13.11.2014: ”AEGIS Fail in Black SEA, Ruskies Burn Down USS Donald “Duck””, viite.

Signal, 16.9.2015: “Blog: Electronic Warfare Is the Teeth-Clenching Defense of the Last Mile”, viite.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu