Suomi, jäitä hattuun tulevana Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esiintyi tänään Ylen Ykkösaamussa, ohjelma löytyy Ylen Areenan sivuilta.

Tuossa ohjelmassa presidentti Niinistö muun muassa kertoi, että Suomella olisi halukkuutta järjestää Arktisen alueen huippukokous Suomessa, johon osallistuisivat myös Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit. "Alustavaa tunnustelua” on jo presidentin mukaan tehty. Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen Suomessa on Suomen ulkopoliittisen johdon kaukainen haavekuva ja toive, eikä ihan vähäinen olekaan. Suomen ulkopoliittisessa johdossa olisi taas kerran halukkuutta päästä pätemään idän ja lännen välisten suhteiden liennyttäjänä kuin kylmän sodan aikaan kuunaan.

Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa vuosina 2017-2019. Yhdysvalloissa on presidentinvaalit marraskuussa 2016, ja uusi presidentti astuu virkaan tammikuun 20. päivänä vuoden 2017 alussa. On pidettävä todennäköisenä, ettei Yhdysvaltain uudella presidentillä välttämättä ole vallitsevissa olosuhteissa halukkuutta tavata Venäjän presidenttiä ensimmäisien virkakuukausien eikä ensimmäisen virkavuotensa aikana edes kansainvälisessä kokouksessa. Maailman poliittisen tilanteen ja Venäjän tulisi niin paljon muuttua, eikä sitä ole näköpiirissä.

Suomen toiminta jo tässä vaiheessa Arktisen alueen huippukokouksen järjestämiksi Suomessa vaikuttaa hieman sinisilmäiseltä ja ylitoiveikkaalta. Annetaanko kuva, ettei Suomessa olisi ymmärrystä vallitseville idän ja lännen huonoille välille. Idän ja lännen huonoja välejä ei ratkaista missään Suomen isännöimissä arktisissa kokouksissa.

Tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa on Yhdysvallat, ja presidentti Obama osallistui isäntämaan presidenttinä Alaskassa pidettyyn arktiseen ilmastokonferenssiin elokuun lopulla vuonna 2015. Venäjän ilmastoasioista vastaava pääministeri Dmitri Medvedev ei osallistunut kutsuttuna Alaskan kokoukseen Yhdysvaltain ja Venäjän huonojen välisten suhteiden vuoksi.

Varmasti monelle länsimaalle tulee mieleen, onko Suomi taas kerran Venäjän asianajajana järjestämässä Venäjän tahdosta Yhdysvaltain ja Venäjän välistä huippukokousta. Onko kaiken Suomen toiminnan takana Venäjä?

Suomi on nyt ennen aikojaan liikenteessä. Aluksi pitäisi katsoa, kuka on Yhdysvaltain uusi presidentti vuoden 2017 alussa ja mikä on hänen politiikkansa suhteessa Venäjään. Venäjällä presidentinvaalit ovat puolestaan keväällä 2018, mutta Vladimir Putin jatkanee presidenttinä.

Suomen toimiminen Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana ei muuta idän ja lännen välisiä huonoja suhteita, eikä Suomen pidä yrittää tehdä mitään sellaisia typeryyksiä, joista syntysi länsimaissa vain käsitys, että Suomi toimisi Venäjän sanasaattajana ja bulvaanina. Suomella on jo nyt huono maine tuossa asiassa eikä sitä pidä edelleen huonontaa.

Pitäisi keskittyä pieniin asioihin eikä tuhlata energiaa isoihin asioihin, joista ei riittävällä todennäköisyydellä synny yhtään mitään. Pitää odottaa myös oikeaa ajankohtaa. Venäjän ja länsimaiden huonoja suhteita ei paranneta Arktisessa neuvostossa Suomen johdolla. Päämäärä pitää olla pienten asioiden parantamisessa Arktisella alueella eikä Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisen järjestämisessä.

Uskallan lyödä vetoa, etteivät Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tule tapaamaan Suomessa seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana. Totta kai myös toivon, että olen tuossa asiassa väärässä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu