AriPesonen1

Suomi, jäitä hattuun tulevana Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esiintyi tänään Ylen Ykkösaamussa, ohjelma löytyy Ylen Areenan sivuilta.

Tuossa ohjelmassa presidentti Niinistö muun muassa kertoi, että Suomella olisi halukkuutta järjestää Arktisen alueen huippukokous Suomessa, johon osallistuisivat myös Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit. "Alustavaa tunnustelua” on jo presidentin mukaan tehty. Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen Suomessa on Suomen ulkopoliittisen johdon kaukainen haavekuva ja toive, eikä ihan vähäinen olekaan. Suomen ulkopoliittisessa johdossa olisi taas kerran halukkuutta päästä pätemään idän ja lännen välisten suhteiden liennyttäjänä kuin kylmän sodan aikaan kuunaan.

Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa vuosina 2017-2019. Yhdysvalloissa on presidentinvaalit marraskuussa 2016, ja uusi presidentti astuu virkaan tammikuun 20. päivänä vuoden 2017 alussa. On pidettävä todennäköisenä, ettei Yhdysvaltain uudella presidentillä välttämättä ole vallitsevissa olosuhteissa halukkuutta tavata Venäjän presidenttiä ensimmäisien virkakuukausien eikä ensimmäisen virkavuotensa aikana edes kansainvälisessä kokouksessa. Maailman poliittisen tilanteen ja Venäjän tulisi niin paljon muuttua, eikä sitä ole näköpiirissä.

Suomen toiminta jo tässä vaiheessa Arktisen alueen huippukokouksen järjestämiksi Suomessa vaikuttaa hieman sinisilmäiseltä ja ylitoiveikkaalta. Annetaanko kuva, ettei Suomessa olisi ymmärrystä vallitseville idän ja lännen huonoille välille. Idän ja lännen huonoja välejä ei ratkaista missään Suomen isännöimissä arktisissa kokouksissa.

Tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa on Yhdysvallat, ja presidentti Obama osallistui isäntämaan presidenttinä Alaskassa pidettyyn arktiseen ilmastokonferenssiin elokuun lopulla vuonna 2015. Venäjän ilmastoasioista vastaava pääministeri Dmitri Medvedev ei osallistunut kutsuttuna Alaskan kokoukseen Yhdysvaltain ja Venäjän huonojen välisten suhteiden vuoksi.

Varmasti monelle länsimaalle tulee mieleen, onko Suomi taas kerran Venäjän asianajajana järjestämässä Venäjän tahdosta Yhdysvaltain ja Venäjän välistä huippukokousta. Onko kaiken Suomen toiminnan takana Venäjä?

Suomi on nyt ennen aikojaan liikenteessä. Aluksi pitäisi katsoa, kuka on Yhdysvaltain uusi presidentti vuoden 2017 alussa ja mikä on hänen politiikkansa suhteessa Venäjään. Venäjällä presidentinvaalit ovat puolestaan keväällä 2018, mutta Vladimir Putin jatkanee presidenttinä.

Suomen toimiminen Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana ei muuta idän ja lännen välisiä huonoja suhteita, eikä Suomen pidä yrittää tehdä mitään sellaisia typeryyksiä, joista syntysi länsimaissa vain käsitys, että Suomi toimisi Venäjän sanasaattajana ja bulvaanina. Suomella on jo nyt huono maine tuossa asiassa eikä sitä pidä edelleen huonontaa.

Pitäisi keskittyä pieniin asioihin eikä tuhlata energiaa isoihin asioihin, joista ei riittävällä todennäköisyydellä synny yhtään mitään. Pitää odottaa myös oikeaa ajankohtaa. Venäjän ja länsimaiden huonoja suhteita ei paranneta Arktisessa neuvostossa Suomen johdolla. Päämäärä pitää olla pienten asioiden parantamisessa Arktisella alueella eikä Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisen järjestämisessä.

Uskallan lyödä vetoa, etteivät Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tule tapaamaan Suomessa seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana. Totta kai myös toivon, että olen tuossa asiassa väärässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Jukka Laine

Viron kyberkeskuksessa toivotaan tietysti Obaman hajoita ja hallitse linjan jatkumisen. Obaman ongelmana on ollut tekojen ja sanojen ristiriita. luottamuspula, joka on ilmennyt epäluottamuksena kotimaassa ja ulkomailla. Obama on eräs kaikkien aikojen epäsuosituin presidentti Yhdysvalloissa. Vain Nixon on onnistunut olemaan epäsuositumpi. Obaman aikana USA on ajautunut hajaannuksen tilaan poliittisesti.

Trump tai Clinton rakentavat oman linjansa. Ainakin Bill Clinton aikanaan teki politiikkaa henkilökohtaisilla suhteilla toisin kuin Obama. Mitä nämä linjat sitten ovatkin, niin ei tarvitse olla nero ymmärtääkseen ettei näin voi jatkua. Maailma jakaantuu kahtia ja epäluottamus nakertaa myös markkinoita.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hupaisaa skeidaa. Obaman ongelma on ollut nimenomaan naiivi pyrkimys bipartisaaniuteen. Ilmeisesti hän ei ole aidosti ymmärtänyt, kuinka äärimmäiseksi GOP on mennyt.

Väitteissäsi presidenttien suosioista ei myöskään ole päätä eikä häntää:

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presid...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olisihan todella komeaa saada USA:n ja Venäjän presidentit Suomeen kokoustamaan Arktiksen hyödyntämisestä. Tämä olisi Niinistön uran huipennus.

Kuitenkin voitaneen asettaa kyseenalaiseksi ko. Helsingin huippukokouksen tarve, koska ei ole samaa tarvetta kuin 1970-luvulla oli korostaa Suomen riippumatonta ja puolueetonta asemaa Moskovasta.

Suomi ei ole nykyisin sotilasliitossa Moskovan kanssa, eikä sitä lueta Moskovan etupiiriin kuuluvaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvää pohdintaa. Ja uusi ajatus minulle oli tuo mahdollinen Venäjän kulissien takainen aloite. Se ei kuitenkaan ole yhtä ilmeinen kuin esimerkiksi Kekkosen aikanaan tekemän "ydinaseettoman Pohjolan" kohdalla oli asianlaita.

Niinistö korstaa turhan paljon nykyisissä kannanotoissaan tietynlaista "natojäsenyysskeptisyyttä" todeten, ettei "milloinkaan ole ollut jäsenyyden kannalla". Tämähän ei pidä paikkaansa. Nimenomaan presidenttikandidaattina vuoden 2006 vaalien alla hän toi eräässä TV-debatissa voimakkaasti esiin uskomuksensa siihen, että "Suomen kansa varmasti olisi halukas liittymään eurooppalaisempaan NATO:on". Tuollainen heitto on nyt painunut unholaan niin median kuin Saulin itsensäkin muistista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset