AriPesonen1

Liitteenä Venäjän neuvottelukutsu Ruotsille koskien Itämeren turvallisuutta

  • Kuva 1. Ruotsin Venäjältä saama kutsu käännettynä ruotsin kielelle (asiakirjapäiväys heinäkuulle).
    Kuva 1. Ruotsin Venäjältä saama kutsu käännettynä ruotsin kielelle (asiakirjapäiväys heinäkuulle).
  • Kuva 2. Alkuperäisen venäläisen neuvottelukutsun ensimmäinen sivu (yhteensä kaksi sivua).
    Kuva 2. Alkuperäisen venäläisen neuvottelukutsun ensimmäinen sivu (yhteensä kaksi sivua).
  • Kuva 3. Alkuperäisen venäläisen neuvottelukutsun toinen sivu (yhteensä kaksi sivua).
    Kuva 3. Alkuperäisen venäläisen neuvottelukutsun toinen sivu (yhteensä kaksi sivua).

Liitteenä olevassa kuvassa (kuva 1) on Venäjän lähettämä kirjallinen neuvottelukutsu Ruotsille koskien Itämeren turvallisuutta. Asiakirja on Ruotsin hallituksen ruotsinnos alkuperäisestä venäjänkielisestä asiakirjasta. Oheinen asiakirja on saatu Ruotsista.

Lisäys 29.8.2016:

Liitteenä on myös alkuperäinen venäjänkielinen kaksisivuinen asiakirja, joka on liitetty tähän kirjoitukseen kuvina (kuvat 2 ja 3). Myös tuo asiakirja on saatu äskettäin Ruotsista. Kuva 1:n ruotsinnos vastaa venäjänkielisessä asiakirjassa sivua 2 (kuvaa 3).

Kyseisenlaisen kutsun ovat saaneet kirjallisessa muodossa venäjänkielisenä Ruotsin lisäksi Viro, Latvia, Liettua ja Puola. Sen sijaan Suomi ei ole kutsua saanut presidentti Niinistön ilmoittamana 10.8.2016 Vaasan vierailun yhteydessä.

Venäjän lähettämä asiakirja on päivätty jo heinäkuulle ja se myös toimitettu osapuolille jo heinäkuun viimeisinä päivinä. Aikajanassa on huomioitava, että Putin ja Niinistö tapasivat Kultarannassa 1.7.2016. Nato piti huippukokouksen Varsovassa 8. ja 9.7.2016 ja Nato-Venäjä-neuvoston kokous pidettiin puolestaan 13.7.2016.

Suomen lisäksi kutsua eivät Itämeren maista saaneet myöskään Saksa eikä Tanska, eivätkä tule enää samaan kuten ei Suomikaan.

Mikäli haluat kuvissa 1-3 olevat asiakirjat pdf-tulosteena ja kuvan tekstin luettavaan kokoon, avaa kukin kuva, ota näyttöruutukuva (print screen) ja tallenna se tietokoneellesi, muokkaa kuvaa vaikkapa Paint-ohjelmalla (rajaus) tai liittämällä Wordiin, jossa myös voi rajata kuvaa. Ota lopuksi muokatusta kuvasta pdf-tuloste A4- tai A3-kokoon.

Venäjä kutsuu siis Ruotsin (sekä Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan) vuoropuheluun luottamuksen vahvistamiseksi ja konfliktien ehkäisemiseksi Itämeren alueella. Itämeren alueelta Venäjä ei kuitenkaan kutsunut asiakirjamuotoisilla kutsuilla Itämeren kolmea muuta rantavaltiota, - Suomea, Saksaa eikä Tanskaa. Näin Itämeren rantavaltioita Venäjä kohtelee eri tavoin saadakseen vain hämmennystä aikaan.

Venäjä puhuu tuossa asiakirjassa dialogista (kahdenkeskisistä neuvotteluista), ruotsinnoksessa käytetty ruotsin kielen sana on ”dialog”, ja alkuperäisessä venäjänkielisessä asiakirjassa käytetty venäjänkielinen sana on niin ikään диалог (dialog).

Oheiset asiakirjat ovat Ruotsissa julkisia, sen sijaan esim. Virossa ne eivät ole (classified). Ruotsissa viranomaisasiakirjojen julkisuuskäsittely on ehkä parasta maailmassa. Jos asiakirja on julkinen, se todella on julkinen, eikä enää erillistä harkintaa asiakirjan julkistamisesta tai lähettämisestä tarvitse käydä, kun sen julkisuusasema on kerran määritelty. Julkinen asiakirja lähetetään ilman erillistä uutta harkintaa vaikka marssilaisille. Ruotsissa ei myöskään asiakirjaa hyvin helposti julisteta salaiseksi, ja jos se julistetaan, on sekin saatavissa yleensä ”mustattuna”, mikä on tehty jo arkistointivaiheessa.

Ohessa kuvan 1 mukainen asiakirja on ruotsinkielisenä:

 

nofficiell översättning från ryska

Moskva, juli 2016

 

Ärade herr Salestrand!

Inom ramarna för förverkligandet av det ryska initiativet för att tillse säkerheten i Östersjöregionen inbjuds Ni till Moskva för att diskutera praktiska åtgärder rörande sagda område. Under samtalens gång föreslås också att vi utbyter synpunkter på den rådande militärpolitiska situationen i Europa. Vi har alltid ansett säkerhetssituationen i Östersjön som ett av de viktigaste elementen för europeisk säkerhet. För att stärka förtroendet och förebygga konflikter i Östersjön skulle en jämlik och förtroendefull dialog mellan våra försvarsmyndigheter vara förtjänstfull. Vi är redo att se över era förslag avseende möjliga tider för ert besök.

 

Rysslands ställföreträdande försvarsminister

A.  Antonov 

 

Moskva, juli 2016

Till 

Generallöjtnant Jan Salestrand

Statssekreterare

Ställföreträdande försvarsminister

Stockholm, Konungariket Sverige

 

Ohessa kuvan 1 mukainen asiakirja suomennettuna ruotsinkielestä (vapaa suomennos):

 

Epävirallinen käännös venäjän kielestä

Moskova, heinäkuu 2016

 

Arvoisa herra Salestrand!

Venäjän aloitteen toteuttamisen puitteissa turvallisuuden varmistamiseksi Itämeren alueella olette tervetulleita Moskovaan keskustelemaan käytännön toimenpiteistä koskien mainittua aluetta. Ehdotetaan lisäksi, että dialogin aikana me voimme myös vaihtaa näkemyksiä tämänhetkisestä sotilaallispoliittisesta tilanteesta Euroopassa. Olemme aina pitäneet turvallisuustilannetta Itämerellä yhtenä tärkeimmistä tekijöistä Euroopan turvallisuudelle. Luottamuksen vahvistamiseksi ja konfliktien ehkäisemiseksi Itämerellä olisi tasa-arvoinen ja luottamusta herättävä vuoropuhelu puolustusviranomaisten kesken ansiokasta. Olemme valmiita tarkastelemaan ehdotuksianne mahdollisen vierailullenne ajankohdista.

 

Venäjän varapuolustusministeri

A. Antonov

  

Moskova, heinäkuu 2016

Jakelu

Kenraaliluutnantti Jan Salestrand

Valtiosihteeri

Puolustusministerin sijainen

Tukholma, Ruotsin kuningaskunta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Voisiko Pesonen ruotia läpi mistä näissä Suomen ja ulkovaltojen vastoittain allekirjoittamissa (ja USAn kanssa tekeillä olevassa) puolustusyhteistyösopimuksissa on todellisuudessa kyse.

Mediassa on ollut monenlaista tulkintaa aina Pasternakin näkemyksestä siihen, että USAn kanssa kyseessä olisi pelkkä yhteisymmärryspöytäkirja.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Kirjoita sähköpostiosoite tänne (tuhoan viestin, kun olen sen ottanut muistiin), niin voin lähettää sinulle Suomen ja Iso-Britannian välisen sopimuksen ja Ruotsin sopimukset. Olen käsitellyt noita sopimuksia (Suomen ja Ruotsin solmimia) useassa kirjoituksessa aikuisemmin kesällä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kari Huhta kirjoittaa aamun Hesarissa, että Suomen ja Yhdysvaltain kahdenkeskinen puolustussopimus on "viimeistelyvaiheessa." Huhta syyttää - ei näillä sanoilla - presidentti Niinistöä ulkopolitiikan yksinvaltaisesta valmistelusta: "Taustalla lienee myös se, että Venäjän politiikan valmistelussa on lähteiden mukaan jo pitempään kytenyt jännitteitä presidentin ja siihen osallistuvien ministeriöiden välillä. Ministeriöissä koetaan, ettei niiden asiantuntemus ole täydessä käytössä."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1472014251748

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kun USA jotain pyytää siitä ei voi kieltäytyä yksikään europan maa.
Neuvostoliitto oli aikanaan helpompi tapaus Kekkoselle kun esti vieraanvallan sotilaiden harjoittelun Suomessa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ilta-Sanomat: "Venäjän duumassa on ehditty vaatia jo vastatoimia Suomelle sen vuoksi, että syksyllä allekirjoitettaneen uusi puolustusyhteistyöasiakirja Yhdysvaltain kanssa."

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000012472...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Olisi mukava tietää miten suurta osuutta Venäjän ainoata vientituotteesta edustaa europpa.
Jos europan osuus Venäjän vietituloista on vähäinen voisi ajatella Venäjän hyökkäysaikeita mutta jos europan osuus Venäjän vientituloista on merkittävä on vuorostaan Naton tavoite ottaa Venäjän energia haltuunsa.

Biden kävi Ruotsissa puhumassa kaasuputkea vastaan sillä se sitoisi Venäjän enemmän europpasta riippuvaksi ja Nato kävisi vähemmän tarpeelliseksi?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jos Suomen puolustusministeri olisi tehnyt vastaavan kutsun, eikä mikään maa olisi vastannut myönteisesti, se olisi ulkopoliittinen katastrofi.

Nyt eräät henkilöt tällä palstalla syyttävät Suomen ulkopoliittista johtoa osaamattomuudesta, kun asiasta haluttaisiin keskustella KAIKKIEN Itämeren maiden kanssa monenkeskisesti.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Ai halutaan keskustella monenkeskisesti kaikkien Itämeren maiden kesken? Onko sellainen kutsu lähtenyt kaikille? Kenen kutsumana?

Multa on mennyt kokonaan ohi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sehän on hyvä uutinen, ettei Suomea ole kutsuttu?

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

On hyvä uutinen. Kutsua ei olisi ollut tarvetta lähettää myöskään Ruotsiin, Viroon, Latviaan, Liettuaan eikä Puolaan. Näin se Venäjä aina vain jaksaa hämmentää ja ajaa länsimaita ovelasti vastakkain.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Dialogue" Venäjän kanssa oli se asia, jota presidentti Niinistö korosti annettuaan TV-haastattelun toukokuussa vierailtuaan Valkoisessa talossa. Silloin kävi mielessä, että mahtoiko presidentti Obama korostaa tuota "dialogia" vai oliko se Niinistön oma poliittinen potkupallo.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjällä alkoi jättimäinen, ylimääräinen sotavoimien valmiusharjoitus. Uhka Venäjän turvallisuudelle on puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan kasvanut.

"Осуществить полный цикл непосредственной подготовки Вооруженных сил к защите интересов Российской Федерации при нарастании угроз ее безопасности", - сказал Шойгу.

Подробнее на ТАСС:
http://tass.ru/armiya-i-opk/3565111

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

On se kerrassaan kamalaa, että Venäjä esittää Itämeren rauhoittamista ja turvallisuuden parantamista. Ja transpondereiden käyttöä kaikissa ilma-aluksissa. Hyi, hyi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset