AriPesonen1

Vladimir Putinin alkuperäiskirje Yhdysvaltain tulevalle presidentille liitteenä

  • Kuva 1. Presidentti Putinin alkuperäiskirje Yhdysvaltain tulevalle presidentille 15.12.2016.
    Kuva 1. Presidentti Putinin alkuperäiskirje Yhdysvaltain tulevalle presidentille 15.12.2016.

Liitteenä kuvassa 1 on Venäjän presidentti Putinin alkuperäinen tervehdyskirje Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille.

Moskovasta tullut alkuperäiskirje oli kirjoitettu englannin kielelle ja päivätty päivämäärälle 15.12.2016. Kirje ei ole Venäjän valtionhallinnon laatima, vaan Putinin henkilökohtainen (yksityinen) Trumpille henkilökohtaisesti (yksityisesti). Kirjettä ei ole signeerattu allekirjoituksella.

Kirjeen koko teksti on seuraava englanniksi:

Moscow, Kremlin

December 15, 2016

 

Dear Mr. Trump,

Please accept my warmest Christmas and New Year greetings.

Serious global and regional challenges, which our counties have to face in recent years, show that the relations between Russia and the U.S. remain an important factor in ensuring stability and security of the modern world.

I hope that after you assume the position of the President of the United States of America we will be able - by acting in a constructive and pragmatic manner - to take real steps to restore the framework of bilateral cooperation in different areas as well as bring our level of collaboration on the international scene to a qualitatively new level.

Please accept sincere wishes to you and your family of sound health, happiness, wellbeing, success and all the best.

Sincerely,

V.Putin

Vapaa suomennus:

Moskova, Kreml

Joulukuun 15. päivä 2016

 

Arvoisa herra Trump,

toivotan Teille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta.

Vakavat maailmanlaajuiset alueelliset haasteet, joita maamme ovat kohdanneet kuluvina vuosina, osoittavat, että Venäjän ja Yhdysvaltain väliset suhteet ovat edelleen tärkeä tekijä takaamaan vakautta ja turvallisuutta nykymaailmassa.

Toivon, että kun olette ottaneet vastaan asemanne Yhdysvaltojen presidenttinä, pystymme - toimimalla rakentavasti ja käytännönläheisesti - ottamaan todellisia edistysaskelia palauttaa puitteet kahdenväliselle yhteistyölle eri alueilla samoin kuin luomaan yhteistyömme kansainvälisissä tapahtumissa laadullisesti uudelle tasolle.

Vilpittömät terveiset Teille ja perheellenne terveyden, onnen, hyvinvoinnin, menestyksen ja kaiken muun hyvän merkeissä.

Kunnioittavasti,

V.Putin

                                                                                       ****

Johtopäätökset Putinin kirjeestä Trumpille:

Presidentti Obaman kaudella Yhdysvallat ei nähnyt Venäjää niin vahvana maana maailmassa taloudellisesti tai muutoinkaan, että Yhdysvallat maailman voimakkaimpana ja vaikutusvaltaisimpana maana suostuisi tasavaltaiseen yhteistyöhön Venäjän kanssa. Venäjä ei omaa enää sitä maailmanpoliittista asemaa, joka Neuvostoliitolla aikanaan oli.

Kyse on Venäjän heikoista voimavaroista, joista taloudellinen heikkous on merkittävin. Venäjällä ei ole muuta kuin hiilienergiaa ja aseita. Vain ydinaseilla Venäjä kykenee enää hankkimaan sen aseman, jota muut resurssit eivät sille tuo.

Venäjä on yrittänyt kaikin mahdollisin keinoin saada kokoaan suuremman aseman maailmanpolitiikassa ja päästä tasavertaiseen asemaan Yhdysvaltojen kanssa. On perustettu Euraasian unionia ja BRICS-yhteistyötä kehittyvien valtioiden kanssa. On heiluttu sotilaallisesti itäisessä Euroopassa sekä Syyriassa ja lisätty sotilaallista varustelua konventionaalisten aseiden saralla. On aloitettu kyber- ja hybridivaikuttaminen toisten valtioiden sisäisiin asioihin.

Venäjä on tasaveroinen Yhdysvaltojen kanssa vain ydinaseissa. Viimeisenä keinoa saadakseen kokoaan suurempaa asemaa maailmanpolitiikassa, Venäjä on ottanut ydinaseet keinovalikoimaansa niin puheissa kuin tulevina vuosina ydinaseiden määrän lisäämisenä (Yle 22.12.2016).

Obaman presidenttiaikana Venäjän toimet eivät ole vaikuttaneet Yhdysvaltain Venäjä-politiikkaan niin, että Venäjän asema maailmanpolitiikassa olisi kohentunut, päinvastoin. Yhdysvallat ei ole vastannut millään muotoa Venäjän haasteeseen Syyriassa. Yhdysvaltain puolesta Venäjä on saanut heilua Syyriassa mielensä mukaan. Tämä on ärsyttänyt suuresti Putinia, kun Yhdysvallat ei ole vastannut Venäjän seireenimanöövereihin.

Trumpille lähetetyssä kirjeessä Putin melkein rukoilee sanakäänteellä ”…relations between Russia and the U.S. remain an important factor in ensuring stability and security of the modern world.” ja ”…restore the framework of bilateral cooperation in different areas as well as bring our level of collaboration on the international scene to a qualitatively new level.”, että Trump antaisi Venäjälle ja Putinille sen aseman, mikä maalla oli Neuvostoliiton aikaan.

Trump kyllä tietää, mihin Venäjän pyrkii. Epäilen, ettei hän lämpene, ellei hän halua käyttää Venäjää apuna luomaan painetta vauhdilla voimistuvaa Kiinaa vastaan. Nähtäväksi jää, miten Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän kolmiodraama etenee. Tässä kolmiodraamassa Venäjä on ehkä lopulta jäämässä edelleen jälkeen voimakkaasti vahvistuvan Kiinan ja yhä ainoana maailman supervaltana olevan Yhdysvaltojen taakse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"Vain ydinaseilla Venäjä kykenee enää hankkimaan sen aseman, jota muut resurssit eivät sille tuo."

Päivän päätteeksi mietin, että eikös nuo ydinaseet riitä melkeinpä loppuun saakka? Jos on kyky tuhota vastapuoli tai koko ihmiskunta, niin eikö se anna lähes rajattoman kovan neuvotteluaseman?

Metaforisesti niin, että on 3 sisarusta, joilla kaikilla on sydämentahdistimet. A:lla ja B:llä on nappi, jolla sammuttaa kaikkien kolmen sydämentahdistimet. A:lla ja C:llä menee hyvin elämässä ja taloudellisesti, kun taas B:llä huonosti. B voi periaatteessa kiristää A:ta ja C:tä antamaan rahaa ja tasavertaisen aseman. Toki oma kuolemanpelko rajoittaa tätä jonkin verran. Erityisen vaarallinen tilanne saattaisi olla, että B olisi sairas tai kuoleman kielissä ja tuntisi vihaa A:ta ja C:tä kohtaan ja noin piruuttaan vie heidät mukanaan.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Hyvä metaforia kolmesta sisaruksesta, Pekka Lampelto.

Rauhattomana metelöivän sisarus B:n arkana seinänaapurina Suomi myötäilee kaikessa B:tä ja varoo liian läheistä kanssakäymistä A:n ja C:n kanssa, ettei B vain ärsyyntyisi ja tulisi saranapuolelta sisään.

Tehokas varmuuslukkokin epävakaata ja väkivaltaista naapuria B vastaan tosin on olemassa, mutta se ei suomalaisille kelpaa. B suuttuisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toinen metafora oli eräässä pilakuvassa kylmän sodan asevarustelukilpailun aikana. Kaksi tyyppiä seisoi kellarissa, jonka lattialla oli polvia myöten bensaa. Molemmilla oli tulitikkurasia kädessään ja toinen huusi naama punaisena: "Sinulla on kaksi tikkua enemmän!"

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Yhä selvemmin on syytä ymmärtää, miksi Yhdysvallat katsoo niin kriittisesti ydinaseiden leviämistä esimerkiksi Pohjois-Koreaan, jonka ydinasepolitiikka ei ole eikä voi olla vastuullista. Kyseiset valtiot - Pohjois-Korea etunenässä - pyrkivät saamaan ydinaseilla vähäisillä voimavaroilla suurempaa asemaa maailmapolitiikassa kuin mihin heillä on muutoin resursseja.

Onko taloudellisesti taantuva Venäjä myös tarrautumassa ydinaseisiin asemansa hankkimiseen maailmapolitiikassa, kun valtion taloudellinen valta on hiipumassa?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Blogistin juttuja lukiessa tuli mieleeni Napoleonin ja Hitlerin mahtipontiset sotaretkien tavoitteet niiden suuntautuessa Venäjälle. Lopputulos ei ollut yhtä mahtipontinen. Ei mennyt putkeen. Pekka Lampelton #1 metaforaa kannattaa miettiä vähän pidempäänkin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Yllättävää, ettei Kremlistä ole löytynyt asiansa osaavaa englannin kielen oikolukijaa, joka olisi korjannut kirjeen kielellistä kömpelyyttä.

"... challenges, which our countries have to face in recent years" kuulostaa verbin aikamuodoltaan kummalliselta. Sillä lienee tarkoitettu ".. our countries have had to face in recent years", jos kerran viitataan viime vuosien haasteiden kohtaamiseen.

Litania "Please accept sincere wishes to you and your family of sound health, happiness, wellbeing, success and all the best" ei kuulosta tarkoitetun henkilökohtaiselta, koska siitä puuttuu, kenen toivotuksista on kyse ("... my sincere wishes...") ja "all the best" saisi tyylillisesti olla vaikka erillisenä toivotuksena omalla rivillään.

Kirjeen sävy on kohtelias, mutta ei synny vaikutelmaa luontevasta kirjoitetusta englannista.

Miksi Kreml halusi kirjeen (tai sen luonnoksen) julkisuuteen?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Omaperäisellä tekstillä saatetaan viestitetään, että meidän ei ole tarpeen yrittää olla viimeisen päälle sujuvia, joka saattaisi vivahtaa makeilulta. Riittää, että ymmärtävät, mitä on kirjoitettu.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Ja Sauli Niinistö toivotti Trumpille "viisautta". Kyllä itseäni silloin kylmäsi.

Uskaltaa Sauli ainakin siihen suuntaan kuittailla!

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Sauli ei taida olla niitä penaalin terävimpiä kyniä. Lisäksi hän on sosiaalisilta kyvyiltään harvinaisen huono. Itsenäisyyspäivän vastaanotolla Niinistön "seurustelu" sotaveteraanien kanssa näytti jäykän teennäiseltä ja jopa alentuvalta. Herää kysymys, miten hän mahtaa pystyä luomaan mutkattomat ja luontevat keskustelusuhteet maailman isojen johtajien kanssa. Veikkaan, ettei mitenkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset