AriPesonen1

Yhdysvallat on nyt julkaissut virallisen raportin Venäjän vaalihakkeroinnista

  • Kansisivu tiedusteluraportista, The Office of the Director of National Intelligence, 6.1.2017.
    Kansisivu tiedusteluraportista, The Office of the Director of National Intelligence, 6.1.2017.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset (The Office of the Director of National Intelligence, DNI ja ODNI) julkaisivat eilen 6.1.2017 julkisen raporttiosuuden Venäjän pyrkimyksiä vaikuttaa viime marraskuussa pidettyjen presidentinvaalien lopputulokseen mm. murtautumalla demokraattisen puolueen tietojärjestelmiin.

Raportin otsikko on “Background to ‘Assessing Russian Activities and Intentions in Recent US Elections’: The Analytic Process and Cyber Incident Attribution”, vapaasti suomennettuna ”Tausta Venäjän toiminnan ja aikomuksien arvioinnille Yhdysvaltain vaaleissa: Analyyttinen prosessi ja kybertapahtumien tunnukset”. Julkaistu tiedusteluraportti löytyy täältä.

Raportin julkaisija DNI on Yhdysvaltain tiedustelun keskuselin, johon kuuluu yhteensä 17 valtion tiedusteluorganisaatiota mukaan lukien lukuisat eri sotilastiedustelut.

Raportti on 25-sivuinen, ja se on mielenkiintoista luettavaa, vaikka julkisesta raportista on poistettu salaiseksi luokitellut osiot. Raportissa käydään läpi melko yksityiskohtaisesti läpi tapoja ja keinoja, joilla Venäjä vaikutti Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Raportti suomii Venäjää ankarasti. Kun lukee tuo raportin, ei jää epäselväksi, miten paljon Venäjä puuttui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Venäjän kybertoimien ylin päättäjä oli presidentti Vladimir Putin ja koko prosessi oli Putinin henkilökohtaisesti johtamaa. ”We assess Russian President Vladimir Putin ordered an influence campaign in 2016 aimed at the US presidential election.” raportti toteaa. Vapaasti suomennettuna: ”Vahvistamme [raportin laatijat], että Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi vaikuttamistoimenpiteet vuonna 2016, joiden tavoitteena olivat Yhdysvaltain presidentinvaalit.”

Muutama mielenkiintoinen poiminta raportista:

We assess with high confidence that Russian military intelligence (General Staff Main Intelligence Directorate or GRU) used the Guccifer 2.0 persona and DCLeaks.com to release US victim data obtained in cyber operations publicly and in exclusives to media outlets and relayed material to WikiLeaks.” 

The Kremlin’s principal international propaganda outlet RT (formerly Russia Today) has actively collaborated with WikiLeaks. RT’s editor-in-chief visited WikiLeaks founder Julian Assange at the Ecuadorian Embassy in London in August 2013, where they discussed renewing his broadcast contract with RT, according to Russian and Western media. Russian media subsequently announced that RT had become ‘the only Russian media company’ to partner with WikiLeaks and had received access to ‘new leaks of secret information.’  RT routinely gives Assange sympathetic coverage and provides him a platform to denounce the United States.

Raportin mukaan Venäjän federaation asevoimien sotilastiedustelun keskuselin (GRU) käytti määrätietoisesti Guccifer 2.0 -toimijaa (Guccifer 2.0) ja DCLeaks.com -toimijaa (DCLeaks) sekä WikiLeaks-sivustoa (Wikileaks) työvälineinä salassa pidettyjen tietojen murrossa ja niiden julkaisussa hallitusti Venäjän GRU:n viitoittamana.

Raportissa käsitellään myös WikiLeaksin ja sen johtajan Julian Assangen yhteyksiä venäläiseen RT-sivustoon (RT, aikaisemmin Russia Today), joka on Venäjän valtion propagandaväline ja jolle merkittävä osa kanavan vieraskielisen ohjelmatoiminnan rahoituksesta tulee Venäjän federaation budjettivaroista. Raportin mukaan Venäjä käytti ja käyttää edelleen WikiLeaksiä välineenä hakkeroimalla varastettujen tietojen levityksessä. RT-sivuston lisäksi tiedustelurapotti nimeää myös Sputnik-sivuston (Sputnik news) Venäjän valtion propagandavälineeksi.

Myös Suomessa on kokemusta Sputnik-sivuston tuoreesta propagandavaikuttamisesta, kun sivusto otti Niinistön transponderialoitteen venäläisen propagandapolitiikan teon välineeksi viime syksynä.

WikiLeaks-sivuston toiseksi tuorein salaisten asiakirjojen julkistus tapahtui 1.12.2016. Tässäkin tapauksessa asiakirjojen tietolähde on Venäjän Saksan liittopäivien tietokantoihin toukokuussa vuonna 2015 tekemä murto. Tietomurrolla Saksan valtiopäivien tietokannasta Venäjä hankki 2 420 asiakirjaa (90 gigatavua), jotka käsittelevät BND:n (Bundesnachrichtendienst-ulkomaantiedustelupalvelu, BND) ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA:n (NSA) salaista kirjeenvaihtoa. Kyseisiä WikiLeaks-vuotoasiakirjoja voi käydä tutkimassa täältä. Venäjä on siis jo aloittanut Saksan syksyn parlamenttivaaleihin vaikuttamisen.

We assess Moscow will apply lessons learned from its Putin-ordered campaign aimed at the US presidential election to future influence efforts worldwide, including against US allies and their election processes.” ja “Russia has sought to influence elections across Europe.

Tiedusteluraportin laatijat siis arvioivat, että Moskova tulee käyttämään Putinin johdolla Yhdysvaltain presidentinvaaleista opittuja vaikuttamistapoja maailmanlaajuisesti mukaan lukien Yhdysvaltain liittolaismaiden vaalit. Venäjä on pyrkinyt vaikuttamaan ja pyrkii edelleen vaikuttamaan Euroopassa järjestävissä vaaleissa. Yhdysvallat varoittaa liittolaisiaan Venäjän yrityksistä vaikuttaa heidän vaaleihinsa.

Putin has had many positive experiences working with Western political leaders whose business interests made them more disposed to deal with Russia, such as former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi and former German Chancellor Gerhard Schroeder.

Tiedusteluraportin mukaan Putinilla on ollut monia myönteisiä kokemuksia työskentelystä sellaisten läntisten poliittisten johtajien kanssa, joiden kaupalliset intressit ovat tehneet heistä taipuvaisia tekemään Venäjän etuja ajavia toimia ja sopimuksia. Raportti nimeää tällaisiksi henkilöiksi Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin ja Saksan entisen liittokansleri Gerhard Schröderin. Venäjä on siis ostanut rahalla entisiä vaikutusvaltaisia poliittisia johtajia Euroopassa päämääriensä ajamiseen.

Tuo on Venäjän pisimmälle viemää hybridivaikuttamista, siis vanhojen vaikutusvaltaisten poliitikkojen ostaminen Venäjän vaikutuspiiriin.

Itse nimeäisin tuohon ”Venäjälle luotettavat vanhat hyväuskoiset eurooppalaiset valtiojohtajat, jotka ovat olleet ostettavissa venäläisellä rahalla” myös Suomen entisen pääministerin Paavo Lipposen, joka yhdessä Saksan entisen liittokansleri Gerhard Schröderin kanssa oli junailemassa Venäjältä Saksaan Itämeren poikki Nord Stream -kaasuputken. Lipponen on puhunut hyvin lämpimästi myös Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisesta, mikä ei ole Suomen eikä etenkään Euroopan etu.

Suomen nykyisen hallituksen hyväuskoisuutta puolestaan kuvaa hyvin se, että se nimitti Paavo Lipposen ”siis tuon venäläisellä rahalla ostetun Suomen entisen pääministerin” selvittämään Suomesta Venäjän Koillisväylää pitkin vedettävän tietoliikennemerikaapelin toteuttamista. Kaapeli toteutuessaan olisi Venäjän tietomurtomahdollisuuksien ja kybervaikuttamisen unelma.

Tuon Yhdysvaltain eilen julkaiseman tiedusteluraportin julkistamisen jälkeen maailmasta tuskin löytyy yhtään niin tyhmää länsimaata, joka sallisi tietojensa kuljettamisen Venäjän kautta kulkevan tietoliikennekaapelin kautta, vaikka kuinka Suomi ja Venäjä sitä toivoisivat. Olen käsitellyt tuon suomalais-venäläisen kaapelihankkeen turvallisuusasioita tarkemmin kirjoituksissa otsikoilla ”Veikkasiko Suomi väärää hevosta idän ja lännen merikaapelihankkeissa?”, joka löytyy täältä ja ”Koillisväylän kaapelihankeselvitys tulee olemaan Suomelle täysi fiasko”, joka löytyy täältä.

Länsi-Euroopan on nyt otettava nopeasti kiinni Yhdysvaltain varoituksista, miten Venäjä voi vaikuttaa ja tulee mahdollisesti vaikuttamaan jo tänä vuonna Euroopassa pidettäviin vaaleihin, joita ovat Hollannin parlamenttivaalit maaliskuussa, Ranskan presidentinvaalit huhti–toukokuussa, Ranskan parlamenttivaalit kesäkuussa ja Saksan liittopäivävaalit syyskuussa.

Aikaa ei ole paljon, ja eurooppalaisten tiedusteluorganisaatioiden on syytä aloittaa pikaisesti - mikäli sitä ei ole jo tehty - yhteistyössä Yhdysvaltojen tiedusteluorganisaatioiden kanssa käymään läpi huolella Venäjän kybertoimintatapoja ja myös laajempaa hybridivaikuttamista vaalitapahtumissa.

Päämääräksi tulee asettaa, että Venäjällä saa olla pienintääkään vaikutusmahdollisuutta länsimaissa pidettäviin vaaleihin.

Suomessa seuraava koitos on torjua Venäjän vaikutusyritykset presidentinvaaleissa, jotka pidetään tammi-helmikuussa 2018. Tämän kevään kunnallisvaalit tuskin kiinnostavat Venäjää.

Olen käsitellyt noita Venäjän vaikutusmahdollisuuksia eurooppalaisiin vaaleihin tarkemmin kirjoituksessa otsikolla ”Presidentinvaalit 2018 on Suomen suuri koitos torjua Venäjän vaikutusyritykset”, joka löytyy täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trumpin asema ei ole kadehdittava. Sen verran suuret voimat hänellä on vastassa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Arviomme on, että Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin kohdistuneen vaikuttamiskampanjan vuonna 2016. Lisäksi arvioimme, että Putin ja Venäjän hallitus ottivat Trumpin suosikikseen, raportissa sanotaan."

Kovin riskialttiita "peliliikkeitä" ei kannata pelkkien arvioiden pohjalta lähteä missään maassa tekemään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

En sinänsä pidä mahdottomana, etteikö Venäjä Putinista lähtien olisi voinut vaikuttaa USA:n vaaleissa.

Kuitenkin näihin raportteihin kannattaa suhtautua varovaisesti, jos ei ole tarjolla tosiasiallisia tietoja. Tuoreessa muistissa on miten hatarin perusteluin kemiallisten aseiden osalta USA lähti Irakin sotaan.

Irakin kemiallisista aseista

" Löydöt salattiin todennäköisesti, koska ne saivat amerikkalaistiedustelun ja sodanjohdon näyttämään huonolta. Ensin aseita piti olla, sitten ei. Lopulta, kun niitä löytyi, lakaistiin ne maton alle ja niille altistuneilta sotilailta evättiin hoito."

 https://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/bush_ei_valehdellut_joukkotuhoaseet_irak-26904

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Oletko jo lukenut huolella tuon eilen julkistetun raportin? Minä olen, ehkä lukenut noita 25 sivua ihan tunnissa ehkä kahdessa. Raportin arvostelu olisi vakaammalla pohjalla, jos sen olisi lukenut huolella ja ajatuksella. Emme tiedä, mitä kaikkea salatuissa osissa oli sisältönä, enkä lähde sitä arvioimaan. Julkistetun osan sisällön sen sijaan tiedän.

Arvioisin, että salaisia tietoja saatetaan eurooppalaisten tiedusteluorganisaatioiden tietoon niin, että täällä osattaisiin varautua vastaaviin Venäjän toimiin tulevissa vaaleissa.

Vertaaminen kybervaikuttamista Irakin sotaan kuulostaa erikoiselta, todella erikoiselta. Tässä ei ole kyse aseista eikä ihmishengistä.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Tiedoksi, että tähän kirjoitukseen on tullut poikkeuksellisen paljon saman sisältöisiä trolliviestejä ja trollihenkisiä viestejä, joissa käsitellään mm. Irakin sotaa. Irakin sota ei ole kirjoituksen aihe. Kaikki trolliviestit, jotka eivät koske kirjoituksen aihetta - tietoturvallisuutta ja etenkin vaalien tietoturvallisuutta - poistetaan.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Eikös ne kommentit irakin sodasta käsitelleet jenkkien tiedustelupalveluiden uskottavuutta, joka on olennainen aihe kun raportissa ei suoria todisteita ole, pelkästään "noku myö sanotaan näin niin se on totta"?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Selvä pyy.
Kun olet selvästikin perehtynyt asiaan ja lukenut koko raportin, voisitko osoittaa missä kohtaa löytyy maininta vaalijärjestelmän tietokoneiden hakkeroinnista.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Ennen puhuttiin termeistä hacker (hakkeri) ja kracker (krakkeri). Alkukujaan tietokonealan harrastajaa nimitettiin neutraalisti hakkeriksi, nykyisin hacker-termiä (hakkeri) käytetään tietojärjestelmiin murtautujasta ja hakkerointi tarkoittaa tietojärjestelmiin murtautumista.

Koko tiedusteluraportti pitkälti käsittelee demokraattisen puolueen tietojärjestelmiin murtumista, jonka on organisoinut Venäjä.

Raportissa kirjataan mm. näin noihin tapahtumiin liittyen:

"Guccifer 2.0, who claimed to be an independent Romanian hacker, made multiple contradictory statements and false claims about his likely Russian identity throughout the election. Press reporting suggests more than one person claiming to be Guccifer 2.0 interacted with journalists."

Käsitykseni mukaan Guccifer 2.0 on se hakkeri, joka teki murron demokraattien tietojärjestelmiin. Mielestäni kirjoituksen otsikossa vaalihakkeointi on hyväksyttävä ja harkittu termi. Eli vaalia käyvän puolueen tietojärjestelmiin tunkeuduttiin. Tuota ei varmasti kiistä edes yksikään Suomessa toimiva venäläistrolli.

Raportissa kirjataan myös venäläishakkeroinnista (venäläistiedustelupalvelun suorittamasta hakkeroinnista):

These election-related disclosures reflect a pattern of Russian intelligence using hacked information in targeted influence efforts against targets such as Olympic athletes and other foreign governments. Such efforts have included releasing or altering personal data, defacing websites, or releasing e-mails.

Helsingin Sanomat kirjoitti jo aikaisemmin tähän asiaan liittyvistä hakkeroinnista 30.12.2016 kirjoituksen otsikolla "FBI julkaisi teknisen analyysin venäläisten tekemistä tietomurroista – Venäjä on saanut nimen Karhuaro, Grizzly Steppe". Juttu löytyy: http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005025988.html

Demokraattisen puolueen tietojärjestelmiin tapahtunutta vaalihakkerointia tuskin kiistää enää sitkeinkään venäläistrolli.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Käsitteet ovat minulle selvät, olen toiminut alalla koko työikäni ;)

Kuten olen pariin kertaankin todennut ei ole mitään syytä epäillä etteikö Venäjä yrittänyt vaikuttaa vaalitulokseen.
Näyttämättä on jäänyt vaalikoneisiin iskeminen ja sitä kai ei ole edes kukaan väittänyt(?).

Jos ja kun - olen itse jäkimmäisellä kannalla, Venäjä on 'hakkeroinnut' Clintonin lähipiirin tietojärjestelmiä, pidän sitä ihan normaalina. Näin suurvallat toimivat.

Varmasti jenkit panostavat ihan satasella päästääkseen kiinni Venäläisten järjestelmiin, iso joukko tekee sitä päivätyökseen.

Se mikä minua suuresti huvittaa on itkupotkuraivarit siitä että Venäläiset eivät kohdelleet ehdokkaita tasapuolisesti. Mitä ihmeen järkeä siinä olisi ollut jos he olisivat julkaisseet Trumpin_ei_varmasti_niinkään_puhtoisen historian? Heidän intresseissään oli Trumpin voitto.

Summa summaarum: Koko keississä raportteineen ei ole mitään mieltä, se on vain pahan mielen osoitus.

Niin ja tietysti varoittava esimerkki tietoturvan tärkeydestä varsinkin tuolla tasolla. Ei ole paljon aikaa kun joku virkamies tjmsp, hukkasi läppärinsä jonnekin penkille.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl Vastaus kommenttiin #12

Eiköhön se ole lopulta parempi, että tällaisesta toiminnasta tehdään julkista ja ihmisille kerrotaan kuinka heihin pyritään vaikuttamaan. Toisin sanoen kyse ei ole mistään "itkupotkuraivarista" tms. vaan juuri siitä mitä pitää tehdä. Paras tapa ehkäistä tai vähentää tällaista toimintaa tai sen tehoa on juuri sen paljastaminen ja kertoa kuinka taitavasti siinä käytettiin hyväksi esim. Wikileaksia ja muita vastaavia näennäisesti puolueettomia tahoja.

Tämä ei tarkoita, etteikö USA:lla olisi vastaavaa ellei jopa tehokkaampaa kykyä tällaiseen toimintaan; hyvin todennäköisesti on ja sitä mitä ilmeisemmin myös käytetään. Samalla tapaa tulisi myös tätä toimintaa tuoda julki niiden tahojen toimesta joihin se kohdistuu, tämä on meidän kaikkien etu. Osa tästä raportista saattaa jopa olla tällaista samanlaista vaikuttamista kuin se mitä raportissa esitetään Venäjän toiminnaksi... Tästä mahdollisuudesta huolimatta toimintamallien selkeällä kuvaamisella on suuri arvo ja se vähentää myös USA:n omien vastaavien operaatioiden tehoa.

Esittämällä tällaisen tiedon julkituominen vahingoniloisesti jonain itkupotkuraivarina mennään kyllä todella pahasti metsään. Se on juuri tälle ajalle tyypillistä väärän tiedon levittämistä ja tunteisiin vetoamista. Tiedon lisääminen ei voi olla paha asia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Haloo! "Press reporting suggests more than one person claiming to be Guccifer 2.0 interacted with journalists."

eli lehdistön raportointi antaa ymmärtää että...

Ja mitä tulee FBI:n valeraporttiin niin kommentissani jonka sinä Ari Pesonen poistit luki mm.

Kotimaan turvallisuudesta vastaavan viraston (Department of Homeland Security, DHS) ja keskusrikospoliisi FBI:n yhteinen raportti alkaa vastuuvapauslausekkeella, jossa todetaan, että raportti tarjotaan ”siinä kunnossa kuin on” (”as is”) ainoastaan informationaalisia tarkoituksia varten ja että ”(DHS) ei anna minkäänlaisia takuita raportin minkään tietosisällön oikeellisuudesta”.1) Toisin sanoen raportin lukijalle viestitetään heti otsikon alla, että mitään todisteita Venäjän väitetystä osallisuudesta hakkerointiin ei ole löydetty, ja että raportti ainoastaan spekuloi Venäjän mahdollisuuksilla hakkeroida.
Raportti pääasiassa vain kuvailee amerikkalaisten käsityksiä siitä, mitkä Venäjän kyvyt hakkeroida ovat. Raportin alkusivuilla kuvaillaan hyvin yleisellä tasolla Yhdysvaltain hallituksen väitteiden mukaisesti kahden venäläistoimijan hyökkäyksiä ”yhdysvaltalaisen poliittisen puolueen” (jonka nimeä ei kerrota) ja amerikkalaisten organisaatioiden tietojärjestelmiin kesällä 2015 ja keväällä 2016. Yli puolet 13-sivuisesta raportista käytetään ohjeistukseen organisaatioiden tietoturvan parantamiseksi ja yhteystietoihin.

https://vastavalkea.fi/2017/01/02/valeuutisten-jal...

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI ei koskaan tutkinut Yhdysvaltain demokraattisen puolueen kansallisen komitean DNC:n palvelimiin tehtyä hyökkäystä selvitellessään Venäjän tekemäksi väitettyä kyberhyökkäystä. FBI ei koskaan edes pyytänyt pääsyä tutkimaan palvelimia, kertoi DNC:n kommunikaatiojohtaja Eric Walker BuzzFeed-sivustolle sähköpostitse. Ainoakaan Yhdysvaltain viranomainen ei ole tehnyt itsenäistä riippumatonta tutkimusta DNC:n järjestelmästä.

Tutkimuksen sijaan FBI ja muut valeraportin tuottaneet virastot luottivat kolmannen tahon, yksityisen CrowdStriken tekemään analyysiin. FBI ei ole kommentoinut tätä, kertoo BuzzFeed huomauttaen, ettei ole selvää miksi FBI ei pyytänyt saada tutkia DNC:n palvelimia, ja ettei ole selvää sekään, onko yleinen käytäntö FBI:ssa olla tutkimatta tutkimuksia tehdessään.

https://vastavalkea.fi/2017/01/06/uusi-normaali-jo...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Maailaman johtavan supervallan presidentti voidaan järjestellä ulkoa päin. Jos näin olisi todella ollut, niin eihän siinä pitäisi olla mitään valittamista. Ulkopuolisille on annettu mahdollisuus ja ne ovat sitä käyttäneet.

Tässä on lähinnä kysymys demokraattien turhautumisesta. Syy tappioon pitää vierittää jonkun niskkaan, kun sitä ei muuten kestetä. Venäläiset sopivat tarkoitukseen hyvin.

Onhan sormeilu voinut tulla yhtä hyvin sisältä päin. Omat koirat purreet. Se tässä todennäköisempää on.

Jos venäläiset oikeasti valitsivat USA:n presidentin, niin eikö se kerro jostain, jonka pitäisi aiheutta mieluummin kunnioitusta kuin sättimistä. Mihin muuhun he pystyvät! Putin on todellinen mahtihallitsija.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Ulkopuolisille on annettu mahdollisuus ja ne ovat sitä käyttäneet."
USA ei ole ilmoittanut toisille maille, että he täten antavat mahdollisuuden puuttua USA:n presidentin vaaliin. Venäjä on sen tehnyt pyytämättä, luvattomasti. Ymmärrän toki Laitisen pointin siltä osin, että yhtälailla kuin kasakka ottaa kaiken mikä irti lähtee, niin se myös tekee kaikkensa saavuttaaksensa imperialistiset päämääränsä laista ja moraalista riippumatta.

Laitinen kunnioittaa Putinia ja pitää tätä mahtihallitsijana koska hän pystyi vaikuttamaan USA:n presidentin vaaliin. Se kertoo todella paljon gospodin Laitisesta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Suosittelen parin James Bond leffan katsomista :)

Ne ovat fiktiota mutta käyvät hyvänä esimerkkinä mitä suurvallat tekevät ihan pyytämättä.

FSB, KGB, CIA, MI6 eivät ole makkaran lisäaineita vaikka niin helposti luulisi.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #13

Kiitos suosittelusta, mitä tällä viestilläsi on tekemistä minun lähettämääni viestiin liittyen?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #14

Anteeksi, ilmaisin itseäni huonosti.

Vastasin lähinnä suraavaan lainaukseen.

[USA ei ole ilmoittanut toisille maille, että he täten antavat mahdollisuuden puuttua USA:n presidentin vaaliin. Venäjä on sen tehnyt pyytämättä, luvattomasti.]

Sanomani oli se että tuota myyräntyötä on tehty mailmansivu ihan pyytämättä. Kaikki osapuolet.

Edellinen käryäminen oli kun jenkit kärysivät vakoilusta Euroopassa, luvattomasti, ei niin kauan sitten.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #15

Minä puolestani oikaisin Laitisen käsitystä siitä, että mikä on mahdollista, ei ilman muuta tee siitä sallittua tai toivottua.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen Vastaus kommenttiin #15

Erkki Laitinen ja Matti Virtanen. Toivoisin, että keskittyisitte kommenteissanne miettimään tarkemmin, mihin tällä blogikirjoituksella pyrittiin ja mikä on sen aihe.

Miten varmistetaan, ettei Venäjä jatkossa ja ettei etenkin tänä vuonna pääse vaikuttamaan Euroopassa pidettäviin tärkeisiin vaaleihin ja vaalien ehdokasasetteluihin. Olisi toivottavaa, että blogikommenteissa olisi jotain uutta ja mielenkiintoista, eikä aina vanhaa samaa, jota on käsitelty jo todellakin ihan riittämiin.

Aalto yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll jakoi tänään Ylen uutisissa saman huolen kuin minä tässä kirjoituksessa: pääseekö ja pystyykö Venäjä vaikuttamaan Euroopassa niihin vaaleihin, jotka on kirjattuna tähän blogikirjoitukseen? Miten Euroopan maat ovat varautuneet Venäjän kybervaikutusyrityksiin?

Toivottavaa olisi, että myös Venäjään toimiin myötämielisesti suhtautuvat kommentoijat osaisivat keksiä jotain uutta ajateltavaa eikä aina toistettaisi noita vanhoja samoja Venäjä-kantoja ja lähdettäisi haastamaan pikkusieluisina omaan napaan tuijottajina erimielisyyttä merkityksettömistä pikku asioista.

Kysymys oli siis: miten varmistetaan, etteivät Venäjän toimet Yhdysvaltain presidentinvaaleissa enää toistu Euroopassa?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #17

Höm höm.
Ettei jäisi blogistille epäselväksi niin en suhtaudu juuri mihinkään itänaapurin toimeen myötämielisesti.

Se että en suhtaudu kritiikittömästi ihan kaikkeen antaa varmaan väärän kuvan. Jos minusta kiinni olisi ei itärajan läpi kulkisi muuta kuin rahtiautot. Hmmm - olen siis jonkinsortin russofobikko(?)

Edit. Koetan silti tarkastella asioita molemmin puolin ja ymmärtää eri puolien intressit.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Los Angeles Timesin mukaan Yhdysvallat on sekaantunut vaaleihin muissa maissa 81 kertaa http://www.latimes.com/nation/la-na-us-interventio...

Mitä se kertoo?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Miten varmistetaan ettei minkään toisen ulkovaltion toimet vaikuta Suomen presidentin vaaleihin ? Lähetämmekö nootin Venäjälle ja pyydämme kiltisti olematta puuttumatta meidän asioihin ?

Ja sitten asiaan, Suomen presidentti on nyt vain pelkkä marionetti jolla ei ole mitään muuta valtaa oikeasti kuin kätellä kerran vuodessa 2000 vierasta ja sanoa sitten myöhemmin jumalan siunasta jos oikeista piireistä lähtöisin. Ei venäjän nyt oikeasti tarvitse muuta kuin näytellä nuke poweriaan ja kuiskutella vähän niin siinä on nyt ihan sama kuka siellä presidentinlinnassa istuu.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[pääseekö ja pystyykö Venäjä vaikuttamaan Euroopassa niihin vaaleihin, jotka on kirjattuna tähän blogikirjoitukseen]

Varmasti pääsee, varsinkin taloudellisesti jos halua on.
Venäjä on ihan tuossa vieressä ja sieltä on kaikki yhteydet muihin Euroopan maihin. Raha liikkuu liukkaasti pankkimaiden kautta.

Varmasti Venäjän toive olisi EU:n hajoaminen ja kaikki tuki eu-vastaiseen politiikkaan sieltä varmaan annettaisiin. Ei siinä mitän tietomurtoja tarvita.

Tässä minulla on toveri Vladimidin kanssa yhteinen intressi :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Obama sekosi brittien kansanäänestykseen vetoamalla ettei britit lähtisi EU:sta. Vaikutus taisi olla päinvastainen, kukapa haluaisi joutua manipulaation kohteeksi eli haluaa toimia ainakin näennäisesti itsenäisesti. Nyt väitetään että Venäjä haluaa vaikuttaa Ranskan vaaleihin tukemalla eli lainoittamalla Marie Le Penin puoluetta. Miksi eurooppalaiset pankit eivät myönnä lainaa Le Penin puolueelle?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Obama vetosi julkisuudessa britteihin, ei manipuloinut kuten Putin salaisin keinoin USA:n vaaleissa. Putin rahoittaa Le Penin kampanjaa poliittisista syistä. Jos länsimaiset pankit eivät myönnä lainaa Le Penille niin se on heidän asiansa. Pankit tekevät lainapäätöksen arvioimalla asiakkaan kykyä ja halua maksaa lainansa takaisin. On siis kaksi perustetta lainoittaa kampanjaa; liiketaloudelliset (pankkien peruste) ja poliittiset (Putinin peruste).

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mitä uutta on siinä, että valtiot vakoilevat kaikin voimin toistensa tietojärjestelmiä? Eikö USA:llakin ole jättimäinen NSA, jonka tehtävä on juuri hakkeroida kaikkea mahdollista? Erikoista raportissa on, ettei siinä näköjään pystytä määrittelemään tarkasti, miten sähköpostitiedot joutuivat Wikileaksille. USA:n tiedustelulla on tässä pieni itsearvioinnin paikka.

Jossakin toisessa ketjussa täällä kerrottiin lehtitiedosta, jossa joku demokraattien sisäpiiriin kuulunut ilmoittautui vuotajaksi kostoksi Sandersin häviöstä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Yhdysvalloissa niin demokraatit kuin republikaanitkin ovat raivoissaan Venäjän röyhkeästä sekaantumisesta heidän demokraattiseen vaaliprosessiinsa. Asia on niin arka, että sitä ei tulla lakaisemaan maton alle vaan kaikki kivet käännetään. USA ei ole autoritäärisesti hallittu valtio, jossa presidentti pystyy estämään itselleen ikävien asioiden tutkinnan.

USA tulee myös tavalla tai toisella iskemään takaisin. Venäjä astui nyt liian röyhkeästi ja liian isoille varpaille. USAn ja Venäjän suhteet eivät toden totta tule paranemaan - päinvastoin. Eikä Trump tule antamaan Putinille syöttöjä lapaan ja pelaamaan samaan maaliin. Ne jotka näin vieläkin uskovat - tehkääpä reality check.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Olen osin samaa mieltä. Ei Trump tule pelanaan Venäjän pussiin, hän pelaa jenkkien pussiin.

Venäjän *röyhkeästä* sekaantumisesta olen aika lailla erimieltä koska se on molemminpuolista.
Niinkuin veli Makkonen jo mainitsikin.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Juuri näin. Täällä monet kommentoijat sanovat, että tekeväthän kaikki läntiset tiedusteluelimet ihan samaa mitä Putin. Eivät tee. Totta kai tiedustelua tehdään yhtä kiivaasti kuin Venäjällä, mutta Venäjän vaalitapahtumiin ei läntinen tiedustelu puutu kybervaikuttamisella.

Tietoa hankitaan, mutta sitä ei näytetä julkisesti olevan. Tietoja ei käytetä vielä näissä olosuhteissa aktiivisiin toimiin niin kuin Venäjä käyttää. Ne ovat pahemman varalle.

Itse vapaat vaalitapahtumat ovat tätä nykyä nähty pyhiksi ja läntisessä maailmassa ihmisten vapaaksi mahdollisuudeksi vaikuttaa kohtaloihinsa.

Jos maailmassa alkaisi todellinen laaja kybersota, uskoisin, että Yhdyvallat päihittäisi Venäjän. Yhdysvallat pitkälti hallitsee mm. sähköisiä maksujärjestelmiä ja tietojärjestelmiä, jotka on kehitetty Yhdysvalloissa: Microsoft, Google, Anroid jne. Yhdysvallat kykenisi tarvittaessa saamaan maailman tietoliikenteen ja -järjestelmät todella sekaisin. Samoja taitoja on toki myös Venäjällä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Komppaan.

Toisaalta jos asiaa tuumii ilman minkäänlaista asennetta:

- Yrittäisikö esim CIA vaikuttaa Venäjän vaaleihin, Putinin uudelleenvalintaan, jos mahdollista?

- Julkaisiko se kaiken mahdollisen epäedullisen datan minkä löytäisi?

- Onko läntinen tiedustelu koskaan yrittänyt vaikuttaa muun maailman hallintoon?

Jenkeillä on mittavat mahdollisuudet käydä kybersotaa ja Venäjä on siinä altavastaaja varmasti. Kremlin koneisiin ei kyllä varmaan ole Microsoftin takaportteja käytettävissä.

Tämän kybersodan uhan takia mm. Eurooppa rakentaa omaa paikanninjärjestelmää par'aikaa. Oliko se nyt Calileo?

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen Vastaus kommenttiin #27

Kylmän sodan aikaan meno oli puolin ja toisin kroisimpaa ja kehitysmaiden hallituksia kaadettiin välillä urakalla.

Yksi allekirjoittamaton sopimus oli: toisen blokin sisällä käytäviin asioihin ei sotilaallisesti puututtu, sanallinen kritiikki oli sen sijaan kovaa.

Länsimaat eivät puuttuneet Unkarin kansannousuun 1956 ei Tšekkoslovakian neuvostomiehitykseen 1968. Ne olivat itäblokin sisäisiä asioita. Sanallinen arvostelu sen sijaan oli kovaa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Yhdysvaltain ja EU:n päättäjien pitäisi kieltää venäläisiltä yhtiöiltä mahdollisuus käyttää kansainvälistä SWIFT-maksujärjestelmää. Se jos mikä iskisi Venäjään todella kovaa! Keinoja on siis käytettävissä, mutta liberaalien, demokraattisten maiden johtajat eivät ole yhtä häikäilemättömiä kuin diktaattorit. Tilanne on vähän sama kuin 30-luvun Euroopassa, jossa länsimaiden johtajat näyttivät heikoilta Hitlerin rinnalla. Kun kortit sitten kuitenkin aikanaan toisessa maailmansodassa katsottiin, niin lopputuloksen tiedämmekin. Diktatuuri kärsi tappion.

Itse asiaan. Venäjä tulee ilman muuta vaikuttamaan kaikkien omalta kannaltaan merkittävien länsimaiden (naapurimaana Suomi kuuluu näihin) vaaleihin disinformaatiolla mielipiteitä muokaten ja venäjämielisiä puolueita taloudellisesti tukien. Yksi konsti sillä on tietysti myös hankkia tietoa luurangoista puolueiden ja ehdokkaiden kaapeissa ja joko julkaista ne tai käyttää niitä kiristykseen. Nämä uhat täytyy tiedostaa ja pyrkiä oikealla informaatiolla vastustamaan disinformaatiota. Jos Venäjän vaikuttamisyritykset saadaan paljastettua, se ei pysty propagandallaan vaikuttamaan kannastaan epätietoisiin. Valmiiksi venäjämielisiin oikealla informaatiolla ei ikävä kyllä ole yleensä vaikutusta, heille MV-lehden valheet ovat se raamattu, johon he uskovat. Onneksi näitä on kuitenkin suhteellisen vähän.

Pystyykö Venäjä vaikuttamaan itse vaalien oikeellisuuteen, on toinen juttu. Varmasti kaikkialla tullaan kuitenkin pohtimaan, kuinka paljon äänestystä kannattaa esim. viedä verkkoon. Itse vastustan ehdottomasti kaikenlaisen sähköisen äänestyksen mahdollisuutta juuri sen hakkeroinnille haavoittuvuuden vuoksi. Mikäli tulevien tärkeiden Länsi-Euroopan vaalien oikeellisuudesta jää edes jonkinlainen järkevä epäily, demokratia tulee olemaan syvissä vaikeuksissa ja Putin voi nostaa voitonmaljoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saattaa olla, ettei tällaisen johdosta USA:n ja Venäjän suhteet tule paranemaan, mutta se ei johdu Trumpista, vaan siitä, että hänellä on "koko kansa" vastassaan.

Trump suorastaan patisti Venäjää puuttumaan USA:n vaaleihin vetoamalla heihin, että he julkaisisivat lisää Clintonin sähköposteja. Tämä vetoomus esitettiin suorana TV-lähetyksessä.

Veli-Pekka Tihlman

Hieno viestiketju, näitä juupas eipäs juttuja on hupaisaa lukea. Mutta faktaa: Ari Pesonen on selkeästi argumentoinut, mitä on tapahtunut ja nyt neukkusympparit ja trollit inisevät tässä ketjussa. Se siis siitä...

Ennen USA:n vaaleja ja vielä vaalituloksen selvittyä haukuin Trumpia ihan kaikesta, mutta jos mies hoitaa vaalikaudellaan minulle kaikkein tärkeimmän, eli että Israelin armeijalla on vapaammat kädet hoitaa palestiinalaisongelmaa pois maailmankaikkeuden päiväjärjestyksesta, niin lopetan vinkumiseni USA:n vaalituloksen hakkeroinnista heti. Koska totuushan on, että tarkoitus pyhittää keinot.

Mitä Suomeen tulee Trumpin ja Putinin veljeilyn pohjalta, niin tämä maa tulee niin menneiden vuosien kuin nykyisenkin KEPU/SDP- pohjaisen slobonuolentapolitiikkansa vuoksi menettämään länsimaisen demokratiansa joka tapauksessa, joten näin typerän Nato-vastaisen kansan kohtaloa on turha surra.

Jotta pysyttäisiin otsikon asiassa, saamme siis nähdä, miten USA:n tiedustelupalvelun raporteilla pystytään vaikuttamaan Trumpin politiikkaan. Trumpin kanta Israelin siirtokuntapolitiikkaan antaa edes vähän uskoa tulevaan. Aika näyttää...

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Tuo Huffington Postin ensimmäisen jutun sivulla oleva linkki FBI:n sivuille (NCCIC-raportti) on sitä yksityiskohtaista tietoa venäläishakkeroinnista, mitä monet tämän blogin Venäjä-mieliset kommentoijat ovat kyselleet. Syvempää tietoa kaipaavat käykääpä siis lukemassa tuo 13-sivuinen FBI-raportti.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se mitä USA:n pitäisi tehdä, niin kaikki puolueiden ja hallinnon sähköpostin käyttö ja muut tietoturvaan liittyvät asiat asiantuntijoiden arvioitaviksi ja tiukemmat käytännöt niihin. Ongelma on siinä, kun joku Clinton ei ole käytännössä edes ministerinä tajunnut mitä viestintäkanavaa pitäisi käyttää. On lähetellyt viestejä jostain omasta sähköpostiosoitteesta, joka ei ole ollut ministeriön sähköpostiosoite.

Taidan arvata miksi on näin toiminut. Onkohan ministeriön viestinnässä niin tiukat tietoturvavaatimukset, joten on hieman "oikaissut"? No kuitenkin yleensä hakkeroinnissa hyödynnetään tehtyjä virheitä ja puutteita, mikä on jo vanha tapa. Esimerkiksi II maailmansodan aikana Saksan sodanjohdon viestisalaus (ei siis se Enigma, vaan toinen) onnistuttiin purkamaan juuri sattuneen virheen vuoksi. Salauksen toteuttajapää ei toiminutkaan niin kuin oli ohjeistettu käytäntö, mikä antoi pallot briteille. Esimerkiksi tieto tulevasta Kurskin taistelusta sen vuoksi meni ajoissa Neuvostoliitolle. Käytännössä pystyivät seuraamaan ylimmän sodanjohdon viestintää.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Toi "raportti" on valitettavasti täysi vitsi. Sehän on kokonaisuueessaan pelkkää spekulaatiota.

Mediarummutus huomioiden tämä julkaistu lappu on todellinen rimanalitus. Ei mitään oikeaa tarttumapintaa..

Harmi. Olisin halunnut nähdä jotain muuta kuin sitä samaa jota on saanut lukea lehdistä..

Pannukakku.

Ja yleensäkkin, mitä näihin vuodettuihin ja wikileaksin julkaisemiin maileihin tulee, niin itse kiinnittäisin enemmän huomiota niiden sisältöön kuin "viestintuojaan".

Vaikka viestintuojan ampuminen on kyllä oivallinen tapa suunnata huomio pois olennaisesta...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Rehellistä keskustelua arvostava blogisti Ari Pesonen on näemmä poistanut kommenttini, jossa osoitin että blogistin käsiteltävänä olevan raportin sivulla 6 kerrotaan

"[...]It covers the motivation and scope of Moscow’s intentions regarding US elections and Moscow’s use of cyber tools and media campaigns to influence US public opinion. The assessment focuses on activities aimed at the 2016 US presidential election and draws on our understanding of previous Russian influence operations. [...]"

eli että on arvioitu aiemman ymmärryksen pohjalta, sen pohjalta mitä amerikkalaiset venäläisten puuhista uskovat tietävänsä ja ymmärtävänsä.

Sivulla 23 kerrotaan sitten että todisteita ei kumminkaan ole esittää, ja että arviot eivät ole tarkkuudessaan luotettavia:

"[...] Judgements are not intended to imply that we have proof that shows something to be a fact.[...]"

Mielenkiintoista raportissa on, että hakkeri Gucciferin henkilöllisyys on arvailujen varassa, että Wikileaksin julkaisema materiaali on autenttista ja ettei Venäjä ole hampparoinut äänten laskuun käytettävien koneiden kanssa (s 13).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset