AriPesonen1

Venäjän interventio Valko-Venäjälle on mahdollinen jo syksyllä

  • Zapad-2017-sotaharjoituksissa Venäjä kuljettaa yli 4000 junavaunua aseita Valko-Venäjälle, joka riittää myös maan miehitykseen.
    Zapad-2017-sotaharjoituksissa Venäjä kuljettaa yli 4000 junavaunua aseita Valko-Venäjälle, joka riittää myös maan miehitykseen.
  • Ukrainalaiset näkevät Zapad-2013-sotaharjoituksen ryhmitykset vastaavana kuin Itä-Ukrainan kohdalla 2014.
    Ukrainalaiset näkevät Zapad-2013-sotaharjoituksen ryhmitykset vastaavana kuin Itä-Ukrainan kohdalla 2014.

Helsingin Sanomissa oli tänään 30.1.2017 Moskovan kirjeenvaihtaja Pekka Hakalan kirjoitus otsikolla ”Venäjän ja Valko-Venäjän välit tulehtuivat – ’Moskova on päättänyt vaihtaa yhden epäonnistuneen johtajan toiseen’” (HS 30.1.2017).

Hyvä kirjoitus kannattaa käydä lukemassa ymmärtääkseen yhä enemmän Venäjän toimia sekä puskurivaltiovyöhykkeen luomiseksi että sen ylläpitämiseksi länsirajallaan. Kuinka häikäilemättömiin toimiin Venäjä onkaan valmis.

Kirjoituksessa mainittujen Venäjän Valko-Venäjään kohdistamien painostustoimien perusteella herää kysymykseksi, mitä kaikkea Venäjä sallii Valko-Venäjän tekevän ilman, että Venäjä suorittaa sotilaallisia toimia läheisen naapurimaan palauttamiseksi Venäjän sotilaalliseen valvontaan. Käykö Valko-Venäjälle kuten Ukrainalle? Salliiko Venäjä liittolais-Valko-Venäjälle paljon vähemmän kuin Ukrainalle? Mitä Venäjä sallisi Suomelle?

                                              ****

Pekka Hakalan kirjoituksesta löytyy yksi pieni mielenkiintoinen yksityiskohta Venäjän tavasta yrittää sitouttaa taloudellisilla toimillaan naapurimaita itseensä.

 ”Valko-Venäjä on nimittäin ostanut vuosittain sopimuksen perusteella 24 miljoonaa tonnia venäläistä öljyä. Seitsemän miljoonaa tonnia on käytetty omaan kulutukseen, loput on jalostettu ja myyty maailmalle miljardivoitoilla.”, Hakala kirjoittaa.

Tuo Venäjän toiminta sinänsä on tuttua jo pitkältä ajalta. Valko-Venäjän lisäksi Venäjä sallii samanlaisia ”kauttakulkuvoittoja” muutamalle muulle ”ystävällismielisille” naapurimaille, joita tällä hetkellä ovat Suomi ja Saksa.

Suomi tuo öljyä Venäjältä Nesteen Porvoon jalostamolle, joka jalostaa öljyn rikkipitoiselle öljylle kehitetyllä jalustusmenetelmällä ja myy petrokemian tuotteina edelleen länsimaihin hyvällä katteella. Neste on Suomen valtion enemmistöomisteinen yhtiö 50,1 prosentin omistusosuudella.

Saksa puolestaan saa maakaasua Venäjältä asevelihintaan, jota se välittää muualle Eurooppaan ottaen todella helposti ansaitun katteen välissä. Nord Stream 2 -kaasuputkihanke Venäjältä suoraan Saksaan olisi tuhoisa Euroopan energiariippumattomuudelle Venäjästä. Pelko on aiheellinen ja todellinen, että Venäjä kykenisi saamaan maakaasulla Saksan yhä tiukemmin energiapihteihinsä.

Kuinka sitten Valko-Venäjälle on käymässä venäläisöljyn välityksessä? ”Venäjä toimitti viime vuonna vain 18 miljoonaa öljytonnia ja ilmoitti, että enempää ei heru. Vastatoimeksi Valko-Venäjä nosti vuodenvaihteessa venäläisen öljyn siirtohintaa Valko-Venäjän putkistossa.”, kirjoittaa Hakala.

Ei olisi yllätys, jos kohta Valko-Venäjä ei saa Venäjältä öljyä edes omaan tarpeeseensa. Venäjä on kyllä valmis mittaamaan, mihin asti Valko-Venäjällä riittää kantti.

Venäjä katkaisi erimielisyyksien vuoksi maakaasun tulon Ukrainaan täysin 1.-4.1.2006. Seuraava toimitushäiriö oli jo lokakuusta 2007 maaliskuuhun 2008 ja jälleen vuodenvaihteessa 2008-2009. Eikä Venäjän maakaasulla kiristämien loppunut tuohonkaan.

Venäjälle ei tuota suurta ongelmaa laittaa joltakin maalta energiahanat täysin kiinni.

                                                                                        ****

Pekka Hakalan kirjoittamat uhkakuvat Venäjän Valko-Venäjän miehityksestä kuulostavat hurjilta. Tapahtuisiko valtaus - jos sellaista Venäjä todella harkitsee - syksyllä Valko-Venäjän kanssa pidettävissä yhteisissä Zapad-2017-sotaharjoituksissa (Запад-2017), jotka pidetään Länsi-Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Kaliningradissa perinteiseen tapaan.

Venäjä luo harjoituksissa uskottavat puitteet Valko-Venäjän miehittämiselle, ainakin Venäjä luo vahvan uhkakuvan miehittämisestä. Venäjä kuljettaa harjoituksissa Valko-Venäjälle 4162 rautatievaunua ase- ja sotilaskuljetuksena, viime vuona vastaava määrä oli vain 50 vaunua ja sitä edellisenä vuonna 125 vaunua (Apostrof 24.11.2016).

Kyseisessä Apostrof-ukrainalaisnettilehden jutussa otsikolla ”Второй украинский фронт: зачем Путин перебрасывает войска в Беларусь” (”Toinen Ukrainan rintama: miksi Putin keskittää joukkoja Valko-Venäjän rajalle”) kirjoittaja Andrei Santarovitš (Андрей Сантарович) näkee tulevissa Zapad-2017- sotaharjoituksissa olevan samoja piirteitä kuin Zapad-2013-sotaharjoituksissa (Запад-2013), joka pidettiin 20.-26.9.2013.

Kirjoittaja näkee, että Venäjällä oli Valko-Venäjän kohdalla Zapad-2013-sotaharjoituksissa vuonna 2013 samanlaisia ryhmityksiä kuin mitä sillä oli Ukrainan kohdalla 2014 Itä-Ukrainan sotatapahtumien alkaessa. Toisin sanoen ukrainaislähde näkee, että Venäjä harjoitteli Zapad-2013-sotaharjoituksissa toimintaa, joka toteutui muutama kuukausi myöhemmin vuonna 2014 Itä-Ukrainassa.

Mitä Venäjä harjoittelee nyt tämän vuoden Zapad-2017-sotaharjoituksissa ennätyksellisellä sotakalustolla ja massiivisella sotakalustosiirroilla?

Onko Venäjällä tarkoitus valloittaa Valko-Venäjä jo tulevan syksyn 2017 sotaharjoituksissa? Tätä epäilen vahvasti.

Onko Venäjällä tarkoitus joko uhkailla ja paimentaa Valko-Venäjää takaisin täysin sotilaalliseen hallintaansa tai harjoitella koko maan miehittämistä, mikäli myöhemmin tulisi tarvetta, jos Valko-Venäjä ja sen kansa olisivat tekemässä ”ukrainat” ja irtaumassa enemmän Venäjästä. Tätä pidän mahdollisena ja jopa todennäköisenä.  Uhkaillaan ja harjoitellaan samalla kertaa venäläiseen tapaan.

                                                                                        ****

Jos Venäjä tekisi intervention - tai jopa täydellisen miehityksen -  Valko-Venäjälle ja valtaisi Ukrainan kokemuksien perusteella tällä kertaa koko maan kerralla ilman mitään väliaikaista jäätynyttä konfliktia, miten länsi reagoisi? Ennen kaikkea, miten Nato reagoisi? Siinä ryskeessä vaarassa olisivat Puola ja Baltian maat aluksi, ja pian kaikki muut Itämeren maat Suomi mukaan lukien.

Suurin vaara kuitenkin olisi Ukrainalla. Suorittaisiko Venäjä saman tien loppuun ne toimet, joita se ei vielä ole saanut päätökseen vuonna 2014 aloittamallaan sodalla. Viime aikoina tilanne Itä-Ukrainassa on kärjistynyt, eilen 29.1.2017 ja tänään 30.1.2017 itäisen Ukrainan taistelukentillä kuoli 8 sotilasta ja 14 haavoittui.

Venäjä tietää lännen reaktiot Georgian sodan, Krimin valloituksen, Itä-Ukrainan sodan sekä Syyrian sodan perusteella, ettei lännellä ole riittävää rohkeutta aloittaa sotatoimia Venäjää vastaan. Tuskin vielä vähemmän nyt löytyy halukkuutta, kun Yhdysvaltain presidentti on Venäjän ystävä Donald Trump, joka ihannoi voimakkaita ja nopeasti tulosta tuottavia sotatoimia.

Venäjän sotatoimet Valko-Venäjällä on otettava jo nyt hyvissä ajoin todellisena uhkana, joihin pitää varautua huolella. Jos sotatoimia ei tapahdu syksyllä, ne voivat tapahtua myöhemmin muutaman vuoden sisällä, jos Venäjälle tarve aktivoituu. Varautuminen on viisautta toteutumisesta riippumatta.

Lännellä pitää olla täysin hiottu suunnitelma kaikenpuolisesta reagoinnista, mikäli uhkakuva toteutuu. Toistamiseen länsi ei saa tulla yllätetyksi, kuten kävi helmikuun lopulla 2014 Venäjän aloittaessa Krimin niemimaan valloituksen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Luin saman jutun ja kysehän ei ole enää siitä, että tekeekö Venäjä intervention vaan siitä, miten Valko-Venäjä reagoi venäläissotilaiden massiiviseen maahantuloon. Putin on selvästi tuskastunut Lukasenkoon ja yrittää tehdä vallanvaihdon venäläistapaan ajamalla panssarit kaduille. Salliiko Valko-Venäjän armeija joukkojen tulon ja pakkojäämisen maahan, onkin se ikävin asia. Valko-Venäjästä saattaa löytyä vastustusta Ukrainan tapaan ja jopa kovemmalla vastarinnalla.

Hakalalta erittäin arvokas juttu ja onkin syytä toivoa, että se herättää päättäjät ympäri Eurooppaa jo nyt. Valko-Venäjän jälkeen Euroopasta löytyykin enää Suomi, joka on melko vapaasti otettavissa jatkoja ajatellen. Kartta osoittaa maailmanvalloituksen tarkoituksen ja Putin tekee johdonmukaisesti sitä mitä on luvannut: palauttaa Venäjään kuuluneet alueet takaisin yksi toisensa jälkeen. Suomi on riidatta kuulunut Venäjään kun se itsenäistyi ilmeisen kyseenalaisesti 1917. Mitä se Upi varoittikaan Venäjästä, te poliitikkopellet, jotka naureskelitte selvitykselle?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Joitakin viikkoja sitten ruotsalaiset kielsi Sliten sataman venäläisiltä kaasuputken rakentajilta salaisten uhkatietojen perusteella.
Nyt Sliten satama taas vuokrataan venäläisille kun Venäjä on käynyt vaarattomaksi?
Asiat muuttuvat nopeasti nykyaikana kun lentoon noustessa ei tiedä pääseekö alas.

Pekka Iiskonmaki

''Kuinka sitten Valko-Venäjälle on käymässä venäläisöljyn välityksessä? ”Venäjä toimitti viime vuonna vain 18 miljoonaa öljytonnia ja ilmoitti, että enempää ei heru.''

Venäjä ei tee tuota ilkeyttään, vaan sillä on pula öljyporanteristä, jotka ovat tuontitavaraa ja kauppakiellossa.

Mustassa pörssissä niiden hinta on moninkertainen. Venäjä on joutunut vähentämään öljynporausta ja sama trendi tulee jatkumaan tulevaisuudessa.

Venäjä joutuu siten leikkaan öljytoimituksia sieltä, jossa haitat ovat mahdollisimman pienet omalle taloudelle.

Valko-Venäjän miehitys on jo toinen juttu.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Valko-Ven%C3%A4j%C3%...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Maailma ei reagoisi Valko-Venäjän ulkoapäin masinoituun vallanvaihtoon, olkoonpa siihen liittyvät keinot miltei millaisia tahansa, kovinkaan rajusti. Valko-Venäjä mielletään jo nyt yhdeksi Venäjän osavaltioksi. Se kuuluu Venäjän kanssa samaan viisumialueeseen ja siellä puhutaan valkovenäjän kieltä, joka poikkeaa venäjästä suurin piirtein kuin savo suomesta. Sellainen vihoviimeinen "IVY-maa".

Toisaalta suomalaisten on hyvä muistaa, että vaikka me olemmekin hyvinkin länsimaisia omasta mielestämme, niin Kremlin perspektiivistä katsottuna Suomen ja Valko-Venäjän asemalla on vain vivahde-ero. Merkittävin hidaste Suomen kohdalla Venäjän toimien samankaltaisessa toteuttamisessa on, yllätys yllätys, Suomen EU-jäsenyys, joka "myytiin" Suomen kansalle juurikin turvallisuuspoliittisten tekijöiden perusteella. Voimme olla onnellisia siitä, että silloin niin tehtiin ja kansa otti onkeensa vaaliuurnilla.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Silti 5. kolonna ja erilaiset "itsenäisyyden kannattajat" elämöivät kovasti sen eteen, että Suomen pitäisi erota EU:sta. Monet näistä ovat aidosti niin yksinkertaisia, etteivät ymmärrä EU:n turvallisuuspoliittista ulottuvuutta lainkaan. Se ei ole vakuuttava, mutta se on kuitenkin olemassa.

Ikävä juttu sinänsä, että EU niin epäonnistunut kyhäelmä, että se tulee hajoamaan ennemmin tai myöhemmin. Ennustan, ettei siihen mene edes kovin pitkään. Sitten Suomi on täysin yksin.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Maailma tuskin lähtisi auttamaan Valko-Venäjää mutta isoa vipinää tulisi Ruotsissa ja Nato-maissa. Jokainen ymmärtää mikä merkitys on sillä että Venäjä tuo valtavan määrän joukkoja Naton rajalle, parhaassa tapauksessa hyökkäysasetelmaan Suwalkin kannaksen kohdalle.

Jos ja kun Lukasenko vaihdetaan Putinin määräämään johtajaan, Valko-Venäjää voidaan jatkossa pitää oikeasti Venäjän osana. Jokuhan Valko-Venäjällä voi aina pyytää Venäjää ottamaan maan Venäjän osaksi Krimin tapaan.

Suomessa valtiojohto todennäköisesti tirauttaisi pienet piiloitkut ja sitten presidentin johdolla tullaan median eteen toteamaan että Suomea ei uhattu eikä otettu haltuun, meillä ei siis ole hätää. Sama olisi edessä jos Venäjä Valko-Venäjän jälkeen hyökkäisi Ruotsiin ja ampuisi ydinaseilla Kiovaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eikö kannattaisi hakea nato jäsenyyttä? Eu turvallisuuspoliittinen ulottuvuus on vain poliittinen. Tyhjää hiukan parempi. Pakotteita ja symbatiaa. Trollit tietenkin aloittavat heti, että nekin voidaan purkaa. Eiköhän täältäkin jokin avunpyyntö veäjälle saada ja kansanäänestys tietenkin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kieltämättä mielenkiintoinen asetelma Zapad-2017-sotaharjoituksille, eikä ole epäilystäkään siitä, etteikö Valko-Venäjän sotilasjohto ymmärtäisi täysin maahan tulevien harjoitusjoukkoihin ja -kalustoon liittyviä riskejä, joista läntinen media puhuu avoimesti jo kuukausia etukäteen. http://belarusdigest.com/story/will-russia-occupy-...

Haluaako Valko-Venäjän sotilasjohto itsenäisyyttä Moskovan käskyvallasta, vai onko vanha neuvostotasavallan asema iskostunut mieliin niin syvästi, että se ollaan valmiit hyväksymään uudelleen?

Siitähän tulisikin kiinnostava tilanne, jos Aleksandr Lukashenko ilmoittaisikin ennen Zapad -harjoitusta "ei käy". Ettei vähintäänkin menisi Valko-Venäjän hallintomalli uusiksi?

Naton jäsenmaasta ei ole kyse, joten Nato vain seuraisi katseella sen jälkeisiä (tai Zapadin jatkoksi tehtävän miehityksen jälkeisiä) tapahtumia, ainoastaan lujittamalla rajanaapuruston Nato-maiden puolustusta ja nostamalla valmiutta.

Ukrainalle Nato on antanut runsaasti koulutusapua ja materiaalistakin apua ei-tappavan sotakaluston osalta. Jos nähdään, että Ukrainankin miehitys on odotettavissa, Natolla on vielä aikaa varustaa Ukrainan maavoimia esim. tehokkailla läntisillä panssarintorjunta-aseilla, jotka tekisivät operaatiosta kokonaan toisenlaisen kuin oli Krimin kaappaus pian kolme vuotta sitten.

Ellei Zapad-harjoitus pääty normaaliin harjoitusjoukkojen kotiin vetämiseen, tässä mitataan jälleen kerran, mihin Putinin kantti kestää -- ja samalla katsotaan myös Trumpin asenne Venäjää kohtaan. Putinin arvovalta ei kyllä kestäisi harjoituksen peruuttamista.

Puolassa, Ukrainassa ja Baltian maissa ei Zapad 2017 -harjoituksesta riemuita. Puolan Suwałkissa voi näkyä syksyllä totisia naamoja.

Mutta koti-Suomessa tietenkin rallatellaan tuttua kertosäettä: "Meillä ei ole turvallisuusvajetta... kukapa meitä uhkaisi?"

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hienoa, että Puolustusvoimat on lopulta tehnyt omia vastuuntuntoisia johtopäätöksiään ja niiden mukaisia oikeansuuntaisia mutta vielä riittämättömiä linjauksiakin jo ennen lainmuutoksia: Puolustusvoimat pani Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun - myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230520-p...

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Hyvä juttu, mutta liian vähän, liian myöhään. Mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen pitäisi olla vain EU-kansalaisilla ja muilla ainoastaan harkinnanvaraisesti. Venäläisillä ei pitäisi olla tällaista mahdollisuutta lainkaan. Kuka haluaisi Suomen ja Venäjän välisessä yhteenotossa taistelijaparikseen Venäjän kaksoiskansalaisen? En minä ainakaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset