AriPesonen1

Venäjälle Le Penit, Trumpit ja Wildersit ovat korvanneet Haloset ja Tuomiojat

  • Suomen Erkki Tuomioja Yhdysvaltoja vastustavassa mielenosoituksessa 1970-luvulla. Neuvostoliitto oli mielissään.
    Suomen Erkki Tuomioja Yhdysvaltoja vastustavassa mielenosoituksessa 1970-luvulla. Neuvostoliitto oli mielissään.
  • Hollannin Geert Wilders islamin vastaisessa mielenosoituksessa 2010-luvulla. Venäjä on mielissään.
    Hollannin Geert Wilders islamin vastaisessa mielenosoituksessa 2010-luvulla. Venäjä on mielissään.
  • Ranskan Marine Le Pen kuoleman rangaistusta tukevassa mielenosoituksessa 2010-luvulla. Venäjä on mielissään.
    Ranskan Marine Le Pen kuoleman rangaistusta tukevassa mielenosoituksessa 2010-luvulla. Venäjä on mielissään.

Helsingin Sanomissa oli tänään 23.2.2017 Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Saska Saarikosken kirjoitus otsikolla ”Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta” (HS 23.2.2017).

Hyvä kirjoitus kannattaa käydä lukemassa ymmärtääkseen yhä enemmän Venäjän tämän vuosikymmenen toimia ja ennen kaikkea sitä, miten Venäjä taitavasti osaa käyttää hyväkseen länsimaihin syntyviä suuntauksia ja niitä kannattavia poliitikkoja.  

Saska Saarikoski kirjoittaa: ”Länsimaiden vasemmistolaiset tukivat aikanaan Neuvostoliiton diktatuuria, nyt oikeistopopulistit tukevat Venäjän diktatuuria. Moskovassa tiedetään, että lännessä riittää hyödyllisiä idiootteja.

Neuvostoliitolle ja Venäjälle hyödyllisiä idiootteja todellakin on riittänyt 1960-luvulta lähtien jokaiselle vuosikymmenelle ja riittää edelleen. Hyödylliset idiootit länsimaissa ovat koko asian ydin, miten itäinen naapurimme pyrkii samaan katteetonta vaikutusvaltaa maailman asioihin, maailmanpolitiikkaan siis.

Kun kylmän sodan aikaan monet työssäkäyvät tavalliset ihmiset ja opiskelijat hakivat ratkaisua ihan oikeutetusti parempaan elämään kommunismin ja sosialismin värittämästä vasemmistoradikalismista, nyt monet työssäkäyvät tavalliset ihmiset hakevat länsimaissa ratkaisua ihan oikeutetusti parempaan elämään populismin värittämästä oikeistoradikalismista.

Ihmisten lailliset poliittiset päämäärät ovat aina oikeutettuja. Huomispäivän elämästä huolissaan olevien ihmisten perusteet päämäärille ovat hyväksyttäviä, mutta pitääkö politiikkojen lähteä ajamaan noita päämääriä keinoilla, jota mahdollistavat lopulta jopa diktatuurin. Vähimmillään kysymys on vallansiirrosta yhteiskunnan ja yhteisen päätännän ulkopuolelle.

Politiikoille on erityisen vaarallista hullaantua sellaisista ideologioista, joista ei ole riittävää kokemusta tai joista saadut historiakokemukset ovat huonoja. Kylmän sodan aikaan hullaannuttiin autoritäärisestä vasemmistolaisesta kommunismista, nyt autoritäärisestä oikeistolaisesta populismista. Hullaantuminen osassa kansaa ei ole erityisen vaarallista, mutta päättävien poliitikkojen kohdalla on.

                                                                                    ****

Tämän päivän Marine Le Penit, Donald Trumpit ja Geert Wildersit ovat eilispäivän Tarja Halosia ja Erkki Tuomiojia. Eilispäivän vasemmistoradikaalit ovat tämän päivän oikeistoradikaaleja.

Länsimaissa Neuvostoliitto osasi aikanaan 1960-luvulla kiihkeimpään Vietnamin sodan aikaan ja vielä pitkälle 1970-luvullakin käyttää ajamassaan maailmapolitiikassa taitavasti hyväkseen ideologisia vasemmistoradikaaleja, jotka ihannoivat sosialismin lisäksi myös jopa äärikommunistisia ajatuksia.

Erkki Tuomioja, Tarja Halonen ja kumppanit ovat edelleen 2010-luvulla hyvin uskollisia nuoruuden vasemmistoradikaaleille ihanteilleen. Monet ovat iän myötä vaihtaneet aatemaailmaansa, mutteivat kaikki. Hyvä esimerkki ”käännynnäisistä” on Naton nykyinen pääsihteeri Jens Stoltenberg, joka varhaisnuoruudessa 1970-luvulla mielenosoitti Yhdysvaltoja ja Vietnamin sotaa vastaan marxilais-leniniläisessä Rød Ungdum -liikkeessä. Neuvostoliitto kiitti.

Länsimaat olivat 1960- ja 1970-luvuilla pullollaan myös kovan luokan kommunisteja auttamassa Neuvostoliiton päämääriä. Etenkin Suomessa noita Neuvostoliitolle hyödyllisiä kommunisteja oli riittämiin.

Kun 1960- ja 1970-luvuilla Neuvostoliitto osasi vedota nuoriin kommunistisella maailmanjärjestyksellä, nyt Venäjä vetoaa keski-ikään ja sitä vanhempiin ehtineitä oikeistopopulistisella maailmanjärjestyksellä. Nuoret eivät noista venäläisajatuksista lämpene.

Tuoreimpana vetoamisyrityksenä Venäjän pitkäaikainen ulkoministeri Sergei Lavrov lausui Münchenin turvallisuuskonferenssissa Venäjän kannan länsimaiseen demokratiaan ja markkinatalouteen: ”Lännen määräämä maailmanjärjestys on tiensä päässä”. Täysin saman ajatuksen suhteessa länsimaiseen demokratiaan ja markkinatalouteen olisi voinut lausua Neuvostoliiton pitkäaikainen ulkoministeri Andrei Gromyko koska tahansa 1960- ja 1970-luvuilla: ”Lännen määräämä kapitalismi on tiensä päässä”.

Autoritäärinen kommunistinen vasemmistopopulismi tuli ja meni, autoritäärinen oikeistopopulismi tulee ja menee, länsimainen demokratia ja markkinatalous säilyvät.

                                                                                    ****

Monet 1960-luvun vasemmistoradikaaleista täällä Suomessa eivät vieläkään ole päässeet politiikan teossa eroon vanhasta ideologiastaan. Ollaan edelleen kallellaan itään päin, vaikka aate on jo kuollut ja Venäjä on siirtynyt vasemmistoradikalismista oikeistoradikalismiin. Venäjällä vasemmistolaiskommunismin tilalle on tullut oikeistolaiskommunismi.

Neuvostoliitto tuki voimakkaasti länsimaisia neuvostomyönteisiä kommunistipuolueita 1960- ja 1970-luvuilla sekä rahallisesti että ideologisesti. Apua saivat varmuudella ainakin Suomen Kommunistinen Puolue, Ranskan kommunistinen puolue ja Neuvostoliittoon suuntautuneet kommunistit Italian kommunistisessa puolueessa. Nyt tukea saavat Venäjältä vastaavasti varmuudella ainakin Ranskan Kansallinen rintama, Hollannin Vapauspuolue ja Saksan Vaihtoehto Saksalle.

Venäjä ja Putin kauppaavat autoritääristä sekä vahvan ja itsevaltaisen johtajan kuvaan perustuvaa hallintatapaa. Venäjä onkin onnistunut päämäärissään toistaiseksi hyvin. Puhutaan aatesuuntana jopa putinismista. Neuvostoliiton kommunismi on vaihtunut Venäjän putinismiin.

Putinin on helpompi pitää suhteita itsensä kaltaisiin autoritäärisiin johtajiin, jotka lisäksi näkevät Venäjän kyseenalaiset toimintatavat myönteisesti. Lisäksi halutaan synnyttää hämminkiä ja sekasortoa länsimaissa.

Näitä Putinin tyylisiä johtajia ja johtajaehdokkaita alkaa Euroopassakin olla nyt jo riittämiin: Turkin Recep Tayyip Erdoğan, Unkarin Viktor Orbán, Ranskan Marine Le Pen ja Hollannin Geert Wilders esimerkkeinä. Kylmän sodan aikaan näitä valtaan haluavia kommunisteja länsimaissa olivat Suomen Taisto Sinisalo ja Ranskan Georges Marchais esimerkkeinä.

Demokratiaan kuuluu perusperiaatteena, että ihmiset ja poliitikot saavat kannattaa ihan mitä laillista aatesuuntaa hyvänsä - niin vasemmisto- kuin oikeistopopulismia myös.

Ongelmaksi kuitenkin muodostuu, jos kannattamisen seurauksena nähdään Venäjän johtaja ideologisena esikuvana ja jos Venäjä-politiikkaa tehdään Venäjän kanssa yhteisen ideologian ehdoilla. Annetaan siis Venäjälle sille kuulumatonta päätösvaltaa vastaavasti kuten annettiin Neuvostoliitolle sille kuulumatonta päätösvaltaa. Yhdysvaltain presidentti Trumpista on nyt muodostumassa kouluesimerkki, jota historian kirjat tulevat toistamaan.

1960- ja 1970-luvuilla Neuvostoliittoon kommunismin kautta myönteisesti suhtautuvat poliitikot eivät päässet merkittävästi valtaan Länsi-Euroopassa. Nyt tilanne voi olla toinen oikeistopopulismin ja Venäjän suhteen.

Venäjä on korvannut nyt 1960-luvun kommunistit ja vasemmistoradikaalit 2010-luvun oikeistopopulisteilla. Kun 1960- ja 1970-luvulla osoitettiin mieltä Yhdysvaltoja ja Vietnamin sotaa vastaan kaduilla, nyt osoitetaan mieltä demokratian perusarvoja vastaan sosiaalisessa mediassa ja tiedotusvälineiden mielipidepalstoilla. Vain mielenosoittamisen ja vaikutusyrittämisen väline on vaihtunut.

On Suomessa positiivisakin esimerkkejä: ulkoministeri Timo Soini. Tuosta vanhasta EU:n kiihkeästä vastustajasta ja tullut melkeinpä EU:n kannattaja ulkoministeripestin myötä. Siperian opettamana ja ulkoministerinpestin myötä reaalimaailma ja sen mahdollisuudet ovat avautuneet myös EU:n suhteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Neuvostoliitossa tehtiin shakinpelaamisesta koko kansan harrastus. Osittain tarkoituksena oli osoittaa sosialistisen järjestelmän älyllinen ylivertaisuus kapitalistiseen järjestelmään verrattuna.

Toisen maailmansodan jälkeen shakin maailmanmestarit olivat järjestään neuvostoliittolaisia, lukuun ottamatta Bobby Fischeriä, USA:n kansalaista, joka oli maailmanmestari vuosina 1972-75. Mutta on mielenkiintoista panna merkille, että Fischer ei käynyt pelaamisellaan mitään kylmää sotaa ideologisten blokkien välillä. Shakki oli yksinkertaisesti hänen henkilökohtainen intohimonsa ja tapa osoittaa paremmuutensa.

Vuoden 1972 MM-ottelussa Reykjavikissa Fischer pelasi Neuvostoliittoa edustanutta Boris Spasskia vastaan. Ensimmäisessä pelissä tasaväkisessä asemassa Fischer teki kyseenalaisen lähetin uhrauksen ikimuistoisella Bxh2 -siirrollaan, ja hävisi pelin. Toiseen peliin Fischer ei saapunut lainkaan, ja sääntöjen mukaan hänet tuomittiin häviämään tuo peli. Tässä vaiheessa Henry Kissinger soitti Fischerille ja muistutti tätä siitä, että hän edustaa USA:ta. Fischerin vastaus Kissingerille oli: "Minä edustan pelkästään Bobby Fischeriä!"

Fischer voitti tuon MM-ottelun eikä sen jälkeen pelannut ensimmäistäkään virallista peliä ennen kuin hän vuonna 1992 yhdessä Boris Spasskin kanssa pelasi yksityisottelun tuolloin USA:n boikotissa olleessa Jugoslaviassa.

Bobby Fischer oli ollut vuosikausia paossa USA:n (vero)viranomaisia eri puolilla maailmaa, ja Boris Spasski puolestaan oli 1970-luvun puolivälissä loikannut Neuvostoliitosta Ranskaan. Kumpikin inhosi omaa MM-ottelun aikaista kotimaataan, kumpikin oli loikkari, ja he olivat henkilökohtaisella tasolla ystäviä.

USA:n viranomaiset yrittivät kieltää Bobby Fischeriä pelaamasta Jugoslaviassa vuonna 1992. Fischer näytti lehdistötilaisuudessa yleisölle USA:n viranomaisilta saamaansa kirjettä ja sylkäisi sen päälle sanoen, että näin minä ajattelen USA:sta.

Tuon vuoden 1992 ottelun jälkeen (jonka Fischer muuten voitti), Fischer eli maan alla vuosikausia, kunnes hän lopulta noin vuonna 2005, jos oikein muistan, jäi kiinni Japanilaisella lentokentällä koska hänen passinsa oli vanhentunut. Hän oli 8 kuukautta pidätettynä Japanissa lentokentän sellissä. USA vaati häntä luovutettavaksi USA:han. Fischer irtisanoutui USA:n kansalaisuudesta ja anoi poliittista turvapaikkaa Islannista, jossa hänellä oli ystäviä ja faneja vuoden -72 ottelun perusteella.

Islanti myönsi Fischerille Islannin kansalaisuuden, ja Fischer eli elämänsä viimeiset vuodet Islannissa kunnes kuoli 64-vuotiaana (joka sopinee shakkimestarille?) vuonna 2008.

No, tämän pitkähkön reunahuomautuksen jälkeen itse asiaan...

Neuvostoliitossa shakki oli vahvoissa kantamissa, ja sitä se on edelleen Venäjällä. Jos suurvaltapoliittista shakkipeliä käydään Venäjän ja USA:n välillä, niin voittajaa ei ole vaikea veikata.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Janne Kejo, Natsi-Saksakin näytti olevan shakkipelissään voitolla länsimaista demokratiaa edustavia Britanniaa ja Ranskaa vastaan Munchenin sopimuksen jälkeen 1938. Hitleriä ja hänen pelisilmäänsä kehuttiin yleisesti samaan tapaan kuin Putinia nyt. Vaan kuinkas sitten kävikään ...

Pohjois-Koreankin tyrannien dynastia tulee aikanaan kaatumaan ja sen viimeinen edustaja tuskin pääsee viettämään rauhallisia eläkepäiviä, oli kyseessä sitten Kim Jong-un tai joku muu. Sinullekin tiedoksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vuonna 1939 elo-syyskuussa järjestettiin shakkiolympialaiset Buenos Airesissa, Argentiinassa. Kuten tiedämme, toinen maailmansota syttyi turnauksen aikana.

Monet pelaajat päättivät olla palaamatta takaisin Eurooppaan, ja osin tämän takia Argentiina on vielä nykyisinkin vahva shakkimaa. Esimerkiksi tuon olympiaturnauksen voittaneen Saksan joukkueen kaikki 5 pelaajaa päättivät jäädä Argentiinaan sen sijaan, että olisivat palanneet Saksaan.

Ainoastaan Englannin joukkue vetäytyi kisasta välittömästi sodan alettua ja palasi Englantiin. Joukkueen 5 pelaajasta 3 osallistui Enigma-projektiin, joka sittemmin mursi natsien viestityksessä käyttämän salakoodin.

Pohjois-Korean asioiden osalta suosittelisin olemaan uskomatta kaikkea sitä, mitä Pohjois-Koreaan vihamielisesti suhtautuvat tahot kertovat. Netistä, esimerkiksi Youtubesta, pystyy nykyään löytämään monen tahon käsityksiä ja esityksiä, ja näitä nähneenä vaikutelmani on se, että pohjoiskorealaiset ovat harvinaisen ylpeitä omasta yhteiskuntajärjestelmästään ja heidän maanpuolustustahtonsa sekä vakuuttuneisuutensa oman maan yhteiskuntajärjestelmän paremmuudesta on todennäköisesti voimakkaampi kuin missään muussa maassa. Eikä tämä johdu pakottamisesta, vaan kansan omasta vilpittömästä vakaumuksesta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Venäjällä vasemmistolaiskommunismin tilalle on tullut oikeistolaiskommunismi."

Uuskieltä parhaimmillaan. Kuten tässä dokumentissa kerrotaan, parhaat propagandaiskulauseet ovat niitä, jotka eivät tarkoita mitään: https://www.youtube.com/watch?v=tBs8ccGwbz8

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Erinomainen kirjoitus jälleen Ari Pesoselta. Perussuomalaisiinkin näyttää muodostuneen, ikävä kyllä, venäjämielinen siipi, kuten Saarikoski kirjoitti. Isänmaallisten perussuomalaisten Soinin, Niinistön, Terhon ja jopa Halla-ahon ohella puolueessa näyttää olevan venäjämielinen siipi, johon kuuluu esim. Laura Huhtasaari. Puheenvuoro-blogissakin kirjoittelee ahkerasti Huhtasaaren ohella eräs perussuomalainen, joka toistelee Venäjän propagandaa. Väittelin hänen kanssaan tänään Alepposta ja Mosulista ja näytti laittaneen minulle blogiinsa bannin, että pääsisi sanomaan viimeisen sanan.

Siinäkin olen kanssasi samaa mieltä, että nytkin liberaali länsimainen demokratia ja markkinatalous tulee lopulta voittamaan nämä haastajansa. Näin kävi 1930-luvun äärioikeistolaisille liikkeille toisessa maailmansodassa ja 60-70-lukujen äärivasemmistolaisille liikkeille 90-luvulle tultaessa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"...nytkin liberaali länsimainen demokratia ja markkinatalous tulee lopulta voittamaan nämä haastajansa."

Jos liberaali länsimainen markkinatalous ei nopeasti ymmärrä, ettei kaikkia afrikkalaisia kannata siirtää Eurooppaan, niin olen täysin varma siitä, ettei noin tule tapahtumaan. Länsimaissa nykyisin vallitseva liberalismi ei muuten ole mitään markkinataloutta, vaan se johtaa sosialismiin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#10

Kaikkia afrikkalaisia ei olla siirtämässä Eurooppaan.

Jos joku on sulle sellaista väittänyt niin se on kauniisti sanottuna satusetä. Ei kannata uskoa tai huomioida sellaisten höpinöitä jatkossakaan. Kannattaa korkeintaan pohtia mitä on sellaisen satuilun taustalla. Rehellisyys on siitä kaukana.

Kiitokset kuitenkin Pesoselle jälleen kerran ytimeen osuvasta kirjoituksesta.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #12

"Kaikkia afrikkalaisia ei olla siirtämässä Eurooppaan."

Jos nykyinen meritaksipalvelu jatkuu ja laajenee, niin siihen se väistämättä johtaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #13

#13

Kerrohan mikä on motivaationi valehdella.
Oletko yksittäistapaus vai onko syynä muutakin.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

1970-luvulla SKP:n enemmistösiipi ei saanut enää rahoitusta NKP:ltä, koska oli mennyt tuomitsemaan Tsekkoslovakian miehityksen, toisin kuin Kokoomus tai Kekkonen. Muuallakin Euroopassa eurokommunismi oli ottanut jo niskalenkin Neuvostoliitolle myötäilleistä kommunisteista.

Saska on vähän niin kuin Benkku: elävät menneessä maailmassa yrittäen ymmärtää nykyisyyttä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

SDP:n puoluesihteeri laskutti Gazpromilta 200.000 euroa - meidän puolueella on ainakin idänsuhteet kunnossa : D

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000509969...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Luin saman jutun ja pidin sitä nappiin osuneena. Kritisoin täällä Kymenlaakson peräkylässä laajalevikkisen ja hyvän ilmaislehden mielipidepalstalla erään taistolaisen kirjoitusta, mikä aiheutti sen, että hiljaiseloa pitäneet muut punapellervot aktivoituivat. Voi tietysti olla että heidän aatteensa vertaaminen punatunkion löyhkään ja kääntämiseen vaikutti.

Jatkokirjoitukseni otsikko kuuluikin "Venäjän hyödylliset idiootit", mikä edelleen kirvoitti itkuja. Kun Saarikoski nyt räväytti Hesarissa, voi olla että nämä hyödylliset idiootit alkavat miettiä tarkemmin omaa Venäjä-suhdettaan.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Hesari on epärehellinen propagandalehti ja Saska Saarikoski huono toimittaja. Kerrankin sokea kana on löytänyt jyvän.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

"Nuoret eivät noista venäläisajatuksista lämpene."
Ei ehkä venäläisajatuksiin, mutta oikeistopopulisteille on kysyntää.

Tällä hetkellä työläisiä ei edusta kukaan:
kokoomus=suuryritykset, vasemmistoliitto&vihreät=sossupummit ja mamut,
sdp=valtion suojatyöläiset,
keskusta=bönde ja kokoomus jr,
persut pyörittelevät takkia ja pienpuolueet aiheuttavat lähinnä myötähäpeää.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Meidän duunarien edustus ei näykään niin paljoa kunnallis- tai eduskuntavaaleissa.
Jos ilmestyisi duunarien puolue niin duunarina kiertäisin sen kaukaa.
Ehdokas valitaan pikemminkin arvomaailman kuin säädyn mukaan.

Sensijaan muita arvoja painottavat kansalaiset, säädystään riippumatta, valitsevat ehdokkaansa muista lähtökohdista. Kunnallisvaaleissa ei välttämättä valita samaa kuin ek-vaaleissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vai pitäisikö Putinin edustama suuntaus rinnastaa kommunismia edeltäneeseen aikaan? Jos hän jatkaakin siitä missä Nikolai II epäonnistui?

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Hyvä kirjoitus Ari Pesoselta, ja hyviä kommentteja. Minusta kuitenkin asian esiin tuomisen lisäksi olisi kannattanut viedä pohdintaa askel tai pari pidemmälle. Eli miksi tuollaiselle suunnalle on kannatuspohjaa?

Olen moneen kertaan täällä todennut, että Trump, Brexit, EU-kriittisyys ym. eivät ole syitä vaan seurauksia. Ja kun nuo syyt tunnustetaan, sekä aletaan toimia toisin, niin tilanne voi jälleen muuttua.

Missä ovat ne linjat ja toimet jotka johtivat läntisen järjestelmän siihen asemaan mihin se pääsi? Mikä on tilanne ja linja nyt? Missä on ollut markkinatalous finanssikriisin jälkeen, koskien pankkeja, 0,1%:a, Kreikkaa ym.? Suunta on ollut ihmeellistä kommunismin, fasismin, korporatismin ja kovan kapitalismin sekoitusta, joissa tuo viimeinen on koskenut sitä osaa väestöä, joka on nyt vihainen ja ilmaissut jo muutamaan kertaan vastalauseensa. Muut ovat sitten koskeneet muita osia, ja ne ovat pitkälti niitä, jotka eivät ymmärrä, tai jos ymmärtävät niin kritisoivat kuitenkin nyt "ei tyytyväisiä" tahoja.

Ja sama tilanne näyttää jatkuvan edelleen, Kreikka ei tule selviämään heinäkuussa eräytyvista maksuistaan, ja tarvitsee jälleen "tukipaketin". Poliittisen tilanteen ollessa mikä on (vaaleja tulossa) tosiasioita ei ukoakseni edelleenkään tulla tunnustamaan, vaikka IMF sitä jo raportissaan yritti. Ja jälleen potentiaalisesti kasvatetaan joukkoa, jotka ovat valmiit äänestämään muutoksen puolesta. Oli se muutos sitten minkälainen tahansa. Eräs yhdysvaltalainen tiivisti minusta hyvin tuon Trumpin valinnan, hän kertoi jo viikkoja ennen vaaleja sen olevan historian suurin FU, ja että totta hel!¤"" hän olisi siinä mukana.

Itse olen sitä mieltä, että jos asiat olisivat oikeasti niin hyvin kuin monelta taholta uskotellaan, niin tuollainen ei saisi kasvualustaa. Eli pitkälti tässä on kyse myös tiettyjen tahojen kuplassa elämisestä, ja viestintä/propagandakoneiston pettämisestä, sekä uudenlaisen nousemisesta.

Eli mielestäni kun läntinen järjestelmä palaa niihiin arvoihin ja toimintatapoihin, joiden avulla se nousi parempaan asiaan, se tulee tekemään niin uudelleen. Siihen asti tämä nykyinen meno tulee jatkumaan, ja tilanne huononemaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvä kommentti. Ongelmana on se, että kapitalistista taloutta ei voi hallita poliittisesti. Jos sellaista yrittää, on tuloksena fasismi.

Kansan kannalta valittavana on pitkällä tähtäimellä vain kaksi vaihtoehtoa: kapitalismi ja sosialismi. Kapitalismi on luonteeltaan anarkistista; sitä ei hallita poliittisin päätöksin. Tästä seuraa muun muassa alati toistuvia buumeja ja lamoja, jotka (buumin aikana) tuuduttavat ihmiset väärään turvallisuudentunteeseen ja (laman aikana) saavat ihmiset tuntemaan turvattomuutta niin kuin on nähty.

Jos ja kun talouden kriisi äityy aina vain pahemmaksi, ja poliittinen vasemmisto ei rohkene esittää kansalle sosialismia vaihtoehdoksi, vaan tyytyy laimeaan sosialidemokratiaan, joka ei havaittavasti eroa oikeistopolitiikasta, tuloksena on poliittisen oikeistopopulismin nousu, joka pyrkii pitämään kapitalismista kiinni tarvittaessa vaikka voimakeinoin. Kärsijöinä ovat sitten sijaissyntipukit kuten juutalaiset, homoseksuaalit, muslimit, maahanmuuttajat, kuka kulloinkin.

Trotski on kirjoittanut tästä hyvän analyysin jo 1930-luvulla tarkastellessaan kehitystä Italiassa, Saksassa, Ranskassa ja myös USA:ssa:

FASCISM -- What It Is and How To Fight It

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Niinhän se on. Huomioitavaa on myös se, että taantumat ja lamat ovat olleet huomattavasti lyhyempiä silloin kun poliitikot ja keskuspankkiirit eivät ole niihin puuttuneet. Sen sijaan silloin kun niitä yritetään "tasoitella ja siloitella" ne pitkittyvät ja syntyy entistä suurempia vääristymiä. Silloin kun markkinatalouden "kivun" antaa tulla kunnolla ja nopeasti, niin kasvu alkaa myös nopeammin.

Sen sijaan nyt ollaan jo vuosia rämmitty, ja monta kertaa niin poliitikkojen kuin keskuspankkiirien toimesta huomattu, että "sillä narulla on äärimmäisen vaikea työntää", ja samalla luotu entistä suurempia vääristymiä, eli kun seuraavaksi rytisee kunnolla niin todennäköisesti enää eivät edes keskuspankkien taseet tule riittämään.

Kapitalismi on villimpi ja sitä ei pysty kontrolloimaan, mutta vastaavasti se luo hyvinvointia myös tehokkaammin. Siis kun se on järkevästi toteutettu. Ja mikäli joku väittää, että nyt se pettää, tai on pettänyt, niin kannattaa katsoa miten sitä on teteutettu jo pidemmän aikaa... sekä millainen järjestelmä meillä on oikeasti ollut.

Noista tulevaisuuden riskeistä olen samaa mieltä, ja ihmetellyt jo vuosia, ettei niihin ole vielä kunnolla herätty. Vaikka kaikille 20/30/40 lukujen historia lienee tuttua asiaa.

Itse uskon noiden ääripäiden sijaan olevan useampia vaihtoehtoja riippuen millä tasolla niitä toteutetaan. Ja vaihtoehtojen määrä riippuu myös EU:n ja euron sekä globalisaation kohtalosta, kuten myös muiden maiden toimista.

Pienenä kansana meillä olisi hyvät mahdollisuudet pärjätä monissa vaihtoehdoissa, kun vaan lopetamme keskinäisen soutamisen/huopaamisen ja asetumme kansana nykyistä enemmän yhden linjan taakse, mutta vielä sitä ei ole tapahtunut.

Petteri Hiienkoski

Saskalla taitaa omasta takaakin olla kokemusta takinkääntämisestä. =)

Poliittinen kenttä sikäli muuttunut, että vasemmisto alkaa monissa länsimaissa olla vieraantunut duunareista ja työttömistä. Arvoliberalismin omaksunut vasemmisto mielletään korruptoituneeksi elitistiseksi porukaksi, joka on vieraantunut tavallisesta kansasta.

Heikompi taloudellinen asema ei enää tarkoita vasemmistolaisuutta eikä esim. työttömyydestä johtuva tyytymättömyys kanavoidu niinkään vasemmiston ja liberaalien kuin oikeistokonservatismin kautta. Liberaali keskustaoikeistoa olennaisesti erota liberaalivasemmistosta, koska yhteiskunnallinen rajalinja on siirtynyt perinteiseltä vasemmisto-oikeistoakselilta yhtä enemmän liberaali-konservatiiviakselille.

Sikäli kuin tyytymättömyys ja muutospaine kanavoituvat oikeistokonservatiivisten puolueiden kautta, on se hyvä yhteiskuntarauhalle. Muussa tapauksessa vaarana on radikalisoituminen. Oikeistoradikalismi. Siitä on erittäin huonoja kokemuksia.

Saska Saarikoski taitaa nykyisin kuulua juuri siihen elitistiseen liberaaliporukkaan, joka pelkää nahkansa puolesta. Jenkeissäkin liberaali valtamedia potee samaa tuskaa. Sen takia yritetään löytää keinoja, joilla hajottaa poliittista muutospainetta, mikä siihen kohdistuu. =)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset