Yhdysvaltain Tomahawk-ohjukset läpäisivät Venäjän puolustusjärjestelmät helposti

Российские С-300 оказались бесполезными против американских крылатых ракет”, on uunituore uutisotsikko ukrainalaisella Vlasti-uutissivustolla (Vlasti 7.4.2017).

Vapaasti suomennettuna: ”Venäläinen S-300[-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä] osoittautui hyödyttömäksi Yhdysvaltain risteilyohjuksia vastaan.

Venäjä sijoitti viime vuoden lokakuussa Syyriaan S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän, ja venäläisimedia hehkutti asiaa mahtipontisin sankääntein. ”Российские С-300 закрыли небо Сирии от американских крылатых ракет” -tyyppiset uutisotsikot olivat näkyvissä monessa lehdessä (mm. Vz 7.10.2016).

Tuo uutisotsikko vapaasti suomennettuna: ”Venäläinen S-300[-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä] sulkee Syyrian taivaan amerikkalaisilta risteilyohjuksilta”.

Usko venäläisten S-300- ja S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmien kaikkivoipaisuuteen oli siis Venäjällä kova vielä viime syksynä.

Myös Venäjän puolustusministeriö perusteli viime vuoden lokakuussa S-300/S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmien sijoittamista Syyriaan sillä, että järjestelmillä kyetään estämään Yhdysvaltain Välimereltä käsin tekemät ohjusiskut Syyrissa ja ennen kaikkea Syyrian sotilaslentokentille.

”Речь не идет о том, чтобы радикальным образом сделать нашу базу в Сирии неуязвимой, а чтобы исключить случайности, снизить вероятность провокаций” kommentoi sotilasasiantuntija Sergei Denisentsev (Центра анализа стратегий и технологий, ЦАСТ) Vzgljad-lehdessä S-300 ilmatorjuntaohjusjärjestelmän sijoittamista Syyriaan (Vz 7.10.2016)

Denisentsevin sanat vapaasti suomennettuna: ”Emme puhu vain tehdäksemme asemamme Syyriassa haavoittumattomaksi, mutta pyrimme poissulkemaan onnettomuuksia ja vähentämään provokaatioiden todennäköisyyttä”.

Venäjä on satsannut Syyrian lisäksi länsirajallaan S-300- ja S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiin torjuakseen erityisesti uhakseen kokemia pitkän kantaman omaavia risteilyohjuksia. Venäjän erilaisin ohjusjärjestelmin varustettuja etuvartiopisteitä ovat Syyrian Latakia, Krimin niemimaa, Kaliningrad sekä Pietarin ja Murmanskin alueet. 

Также в случае появления в регионе ударных элементов американской системы противоракетной обороны «Иджис» этот комплекс сможет эффективно им противодействовать, а именно отражать налеты крылатых ракет «Томагавк», добавил эксперт.”, kirjoitti venäläinen RPK-sivusto referoidessaan sotilasasiantuntija Sergei Denisentsevin näkemystä S-300- ja S-400-järjestelmien sijoittamista Krimin niemimaalle (RPK 13.1.2017).

Vapaasti suomennettuna: ”Myös siinä tapauksessa, että alueella toimii yhdysvaltalainen Aegis-ohjuspuolustusjärjestelmä, tämä [S-400-ilmatorjuntaohjus]järjestelmä pystyy tehokkaasti ehkäisemään ja vastaamaan Tomahawk-risteilyohjusiskuja".

Venäläisten S-300- ja S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmien keskeinen tehtävä on siis torjua Yhdysvaltain tulivoimaiset Tomahawk-risteilyohjukset. Samaa ”Tomahawk-viestiä” ovat toistaneet venäläissotilasasiantuntijoiden lisäksi myös monet venäläiset ammattisotilaat niin armeijassa kuin puolustusministeriössä.

Yhdysvaltain viimeöinen 59 Tomahawk-risteilyohjuksen voimalla tehty hyökkäys Syyrian toiseksi suurimpaan armeijan lentotukikohtaan Homsin kaupungin lähellä oli osoitus, ettei Venäjän viime syksynä Syyriaan sijoittama S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä kykene torjumaan yhdysvaltalaisia Tomahawk-risteilyohjuksia eikä Venäjällä ole Syyriassa uskottelusta ja ponnisteluista huolimatta kattavaa ilmaherruutta. Venäjän ilmaherruudessa on nyt osoitettu olevan ainakin yhdysvaltalaisten risteilyohjusten mentävä aukko.

Yhdysvallat kykeni tuhoamaan viime yönä laukaistuilla risteilyohjuksilla kaiken muun lisäksi yhdeksän syyrialaishävittäjää jo itse lentokentälle. Venäjälle ja Putinille ensireaktioista päätellen S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän kyvyttömyys puolustaa yhdysvaltalaisilta risteilyohjuksilta on suuri pettymys. Venäläismediassa on jo alkanut pienimuotoinen kirjoittelu, kuinka tämä oli mahdollista.

S-300/S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmien tuoma pettymys oli varmasti erittäin suuri myös niille venäläisille ammattisotilaille, jotka varoittivat viime vuoden puolella Yhdysvaltoja Venäjän ohjuspuolustusjärjestelmistä ja ilmaherruudesta Syyriasta. Yksi varoittaja oli kenraalimajuri Igor Konašenkov puolustusministeriöstä viime syksynä ajankohtana, jolloin järjestelmä S-300-järjestelmä rakennettiin Syyrian rannikolle (Ria Novosti 6.10.2016).

Onko Venäjän koko länsirajalle rakentamansa S-300- ja S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmäverkosto tyhjän pantteina risteilyohjuksille? Ainakin Syyrian kokemusten perusteella järjestelmä ei kykene torjumaan Tomahawk-risteilyohjuksia.

Venäjä on sijoittanut Syyriaan myös venäläisittäin nykyaikaisen Bastion-rannikkopuolustusohjusjärjestelmän, joka sekään ei kyennyt torjumaan Tomahawk-ohjuksia sen kummoisemmin kuin S-300/S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmät.

"На сегодняшний день мы этими комплексами в состоянии поразить как морские, так и наземные цели. На расстоянии 350 километров на море и почти 450 километров на земле.", julisti uhmakkaasti puolustusministeri Sergei Šoigu RG-sanomalehdessä Bastion-järjestelmän toimintalaajuuksia Syyriassa (RG 16.11.2016).

Vapaasti suomennettuna: ”Nyt meillä nämä järjestelmät kykenevät iskemään sekä meri- ja maakohteisiin. Toimintaetäisyydet ovat 350 kilometriä merelle ja lähes 450 kilometriä maalle.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi viime marraskuussa näyttäviä videoita, kuinka Bastion-rannikkopuolustusohjusjärjestelmän Onyx-ohjukset torjuvat Syyrian rannikkopuolustusjärjestelmässä mereltä päin tapahtuvia hyökkäyksiä (RG 16.11.2016). Nyt asiasta ollaan Venäjällä varmasti hiljaa, eikä noita videoita haluta Venäjän puolustusministeriössäkään liiemmin muistella. Yhdysvallat hyökkäsi Syyriaan juuri mereltä käsin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu