Suomi ja Ruotsi ovat päättäneet liittyä brittijohtoisiin JEF-joukkoihin

Ilta-Sanomat kirjoitti eilen 13.6.2017 lehtijutun otsikolla ”Puolustusministeriö: Suomi valmistelee liittymistä brittien johtamiin JEF-joukkoihin – päätös lähiaikoina”. Kirjoitus löytyy täältä.

Kirjoituksessa puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston ylijohtaja Janne Kuusela lausui: ”Haluamme kehittää puolustuskykyämme kyvykkäässä seurassa. Suomihan on parhaillaan liittymässä myös vastaavaan kehysvaltiohankkeeseen, jota Saksa johtaa. Meille on tärkeää ylläpitää hyvät yhteydet Britanniaan senkin jälkeen, kun Britannia, jättää EU:n. Lopullinen linjaus osallistumisesta pyritään tekemään lähiaikoina.

Asiasta on tiedote myös puolustusministeriön sivuilla (Tiedote 13.6.2017).

Janne Kuuselan termi ”lopullinen linjaus osallistumisesta” on melko laimea, koska poliittinen päätös osallistumisesta on jo tehty. Tämän vahvistivat minulle eilen Ruotsin puolustusministeriön lähteet sekä myös Iso-Britannian puolustusministeriön lähteet.

Ruotsin puolustusministeriöstä eilen illalla saatujen tietojen mukaan poliittinen päätös on jo tehty Ruotsin osallistumisesta, mutta toistaiseksi käytetään ilmaisua ”Regeringen beslutar inom kort” (Suomessa ”Suomi valmistelee liittymistä”), koska virallista kutsua ei Iso-Britanniasta ole vielä tullut.  

On tavanomainen kansainvälispoliittinen tapa etenkin puolustusasioissa, ettei virallista tai muodollista kutsua lähetetä, ennen kuin kutsuttava on tehnyt myönteisen päätöksen asiasta.

Båda länder väntar på den formella inbjudan från UK.” Ruotsin puolustusministeriön lähteet viestittivät eilen illalla. Vapaasti suomennettuna: ”Molemmat maat [Suomi ja Ruotsi] odottavat muodollista kutsua Iso-Britanniasta.

Poliittinen päätös on jo siis Ruotsissa tehty, että Ruotsi osallistuu Ison-Britannian johtamiin Joint Expeditionary Force (JEF) -joukkoihin.

Ruotsin puolustusministeriön lähteet viestittivät myös, että maan virallinen päätös tullaan tekemään heti, kun muodollinen kutsu Iso-Britanniasta on tullut. Ruotsin virallisen päätöksen aikataulusta suhteessa Britanniasta tulevaan kutsuun kirjoitetaan seuraavasti: ”Sverige kommer att fatta regeringsbeslut så fort inbjudan har kommit.” Vapaasti suomennettuna: ”Ruotsi tekee heti hallituspäätöksen, kun kutsu Iso-Britanniasta on tullut.

Ruotsin liittyminen Ison-Britannian johtamiin Joint Expeditionary Force (JEF) -joukkoihin on siis enää Iso-Britannian kutsua vaille valmis.

Ruotsin puolustusministeriö myös kertoi, että Ruotsin ja Suomen päätös tehdään rinnatusten: ”Sverige och Finlands process att ansluta sig till JEF sker parallellt.

Koska Ruotsi on tehnyt jo poliittisen päätöksen ja virallinen päätös tehdään heti, kun kutsu Iso-Britanniasta saapuu, ei Suomi voin toimia eritavoin kuin Ruotsi.

Suomi on siis myös tehnyt jo poliittisen päätöksen ja valtionhallinnon virallinen päätös tehdään samanaikaisesti Ruotsin kanssa.

Iso-Britannian puolustusministeriö vahvisti kysyessäni Ruotsista saamani tiedon, ja että muodollinen (”formal”) ja valmisteilla oleva kutsu liittymisestä JEF-sotajoukkoihin tulee Suomeen ja Ruotsiin pian.  Suomessa ja Ruotsissa odotetaan varmasti postia Iso-Britanniasta niin, että kesälomille voidaan lähteä JEF-sopimus taskussa (JEF-sopimus).

Tällä hetkellä on jo tietoa, että Ruotsi tulee sitouttamaan alkuvaiheessa ensi vuonna JEF-käyttöön mm. kaksi korvettia ja että osallistuminen JEF-joukkoihin maksaa Ruotsille noin 10 miljoonaa kruunua vuodessa: ”Beslutet innebär att två svenska korvetter från och med nästa år kommer att ligga i beredskap för att sättas in i JEF. Längre fram kan även svenskt stridsflyg och specialförband stå redo. Kostnaden beräknas bli tio miljoner kronor per år.

Suomi ei ole ilmoittanut vielä mitään, millaisella panoksella se lähtee mukaan JEF-sotilasyhteistyöhön.

Ison-Britannian johtaman JEF-joukkojen toiminnassa on tällä hetkellä mukana Alankomaat, Latvia, Liettua, Norja, Tanska ja Viro.

Joint Expeditionary Force (JEF) sai alkunsa syyskuussa 2014 Nato Walesin huppukokouksen jälkeen, kun Iso-Britannian puolustusministeri Michael Fallon ilmoitti aiesopimuksen kirjoittamisesta Tanskan, Viron, Latvian, Liettuan, Alankomaiden, Norja ja Iso-Britannian kesken. Aiesopimuksen mukaan Joint Expeditionary Force (JEF) on tarkoitus saada valmiiksi niin, että se olisi täysin toimintakykyinen ennen vuotta 2018, tavoite on nyt vuodessa 2017.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu