Miksi uusin puolustusselontekomme ei käsittele ollenkaan Venäjän ohjusuhkaa?

Tänään oli mielenkiintoinen Ilta-Sanomien lööppi ja otsikko paperilehden etusivulla: ”Yhdysvaltalainen raportti paljastaa: Venäjän ohjusvoima Suomen lähialueella vahvistunut”. Kyseistä lehtijuttua ei ainakaan vielä tänään löytynyt Ilta-Sanomien nettisivuilta.

Ilta-Sanomien kirjoitus perustuu Rand Corporationin -tutkimuslaitoksen raporttiin otsikolla ”NATO’s Northeastern Flank, Emerging Opportunities for Engagement”, jonka 24.5.2017 päivätyn pdf-tulosteversion tutkimuslaitos julkaisi netissä yleisölle 29.7.2017 (NATO’s Northeastern Flank). Tutkimusraportin on alun perin tilannut Yhdysvaltain ilmavoimat, joka sai sen käyttöönsä 22. lokakuuta 2015. Itse sain kyseisen raportin käyttööni kesäkuussa 2016 ja olen käyttänyt tuota raporttia lähteenä useissa itäisen Euroopan ohjuspuolustusta ja Venäjän luomaa ohjusuhkaa käsittelevissä kirjoituksissani täällä Uuden Suomen blogisivulla.

Kuten yleisessä tiedossa on, Venäjä on sijoittanut lyhyen kantaman ballistisia Iskander-ohjuksia Kaliningradin ja Pietarin alueille. Itämeren maille uhkana ovat myös muun muassa S-300- ja S-400-ilmatorjuntaohjukset sekä laivaston Kalibr-ohjukset. Lähes puolet Suomen pinta-alasta on Venäjän ohjuspeiton alla, kun lasketaan myös Venäjän merialuksissa oleville Kalibr-ohjuksille vaikkapa vähäinen 500 kilometrin kantama.

Venäläisohjukset ovat herättäneet huolta jo parin vuoden ajan Itämeren Nato-maissa ja Ruotsissa. Venäläisohjukset herättävät edelleen kasvavaa huolta Itämeren Nato-maissa sekä Ruotsissa, ja Baltian maat ovat vaatineet Natolta toimia ohjuspuolustuksensa tehostamiseksi.

Nato-maat Yhdysvaltojen johdolla ovatkin jo huomioineet Itämeren Nato-maille venäläisohjusten muodostaman uhan. Yhdysvallat toi heinäkuussa ensikertaa Baltiaan ballististen ohjusten torjuntaan tarkoitetun pitkän kantaman Patriot-ohjuspuolustusjärjestelmän, kun Liettuassa järjestettiin Tobruq Legacy 2017 -sotaharjoitus.

Yhdysvallat tuo syksyn Aurora-sotaharjoituksessa Patriot-ohjuspuolustusjärjestelmän myös Ruotsin Gotlantiin. Itämeren maista Puola on jo ostanut Yhdysvalloilta Patriot-ohjuspuolustusjärjestelmän, ja Saksa tulee uusimaan oman järjestelmänsä.

Virossa on esitetty arvioita, että Yhdysvallat tuo Patriotit myös Viroon Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisen Zapad-sotaharjoitusten ajaksi (HS 31.7.2017).

                                                                                    ****

Mielenkiintoista on, miten Suomi näkee Venäjän kasvaneen ohjusuhan eri tavoin kuin muut Itämeren läntiset maat, siis Viro, Latvia, Liettua, Puola ja Ruotsi sekä myös Saksa ja Tanska.

Tuntuu siltä, että Suomi elää sotilaallisten uhkien suhteen omissa maailmoissaan kuten se eli myös ennen toista maailmansotaa 1930-luvulla.

Suomessa valtioneuvoston puolustusselonteko (Valtioneuvoston puolustusselonteko VNS 3/2017 vp)  valmistui eduskunnassa tämän vuoden kesäkuussa. Selonteolla pitäisi pärjätä 2020-luvun puoliväliin. ”Selonteon kattama aikajänne ylittää tämän hallituskauden ja ulottuu 2020-luvun puoliväliin.”, selontekoon on mahtipontisesti kirjattu. Selonteossa Suomeen kohdistuvat sotilaalliset uhat ja niihin varautuminen pitäisi siis olla kirjattu vuosikymmeneksi.

Selonteon tukevin anti on HX-hävittäjähankinta ilmavoimille ja Laivue 2020 -taistelualushankinta merivoimille.

Maasta ilmaan pitkän kantaman ohjuspuolustusasiaa ei selonteossa ole käsitelty ollenkaan, vaikka puolustusta pitäisi miettiä vuosikymmeneksi eteenpäin. Kun Itämeren Nato-maat ja Ruotsi näkevät uhkaa Venäjän ohjusvarustelusta, ei Suomi puolustuselonteon perusteella mitään ohjusuhkaa näe. Asia on selonteossa kuoliaaksi vaiettu.

Miksi on vaiettu?

Ummistaako Suomi silmänsä sellaisilta turvallisuusuhkilta, joiden tunnustaminen voisi osoittaa Venäjälle, että Suomi pitää Venäjää uhkana?

Miksi näemme Suomessa ohjuspuolustusasian eri tavalla kuin kaikki muut Itämeren maat?

Noihin kysymyksiin tulisi saada vastaus eduskunnasta etenkin puolustusvaliokunnalta ja sekä myös Suomen puolustushallinnolta. Siis sekä puolustusministeriötä että puolustusvoimain korkeimmalta johdolta.

Miksi Suomi ei näe mitään uhkaa siitä, mistä kaikki muut Itämeren läntiset rantavaltiot ja Yhdysvallat näkevät. On muut maat väärässä ja tyhmiä vai onko Suomi väärässä ja tyhmä?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu