Niinistön ja Trumpin tapaamisen aloitteentekijä oli Niinistö itse, ei Trump

Niinistö: Sain Trumpilta kutsun jo marraskuussa”, oli uutisotsikko Ilta-Sanomissa (IS 17.8.2017). Niinistö kertoi lehtijutussa, että oli saanut Trumpilta kutsun jo marraskuussa 2016.

Donald Trumpin tultua valituksi viime marraskuussa Yhdysvaltain presidentiksi, aloitti hän laajan soittokierroksen ympäri maailmaa. Kierroksella olivat myös Pohjoismaat, muttei Suomea, mikä herätti täällä ja erityisesti presidentti Niinistössä huolta. Eikö Suomi ole Trumpille yhtä tärkeä kuin Tanska, Ruotsi ja Norja?

Trumpin pohjoismaisella soittokierroksella ensimmäisenä oli vuorossa Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen, jolle Yhdysvaltain tuleva presidentti soitti 16.11.2016. Soittaja oli siis Donald Trump.

Trumpin pohjoismaisella soittokierroksella toisena oli vuorossa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, jolle Yhdysvaltain tuleva presidentti soitti 23.11.2016. Soittaja oli siis Donald Trump.

Trumpin pohjoismaisella soittokierroksella kolmantena oli vuorossa Norjan pääministeri Erna Solberg, jolle Yhdysvaltain tuleva presidentti soitti 1.12.2016. Soittaja oli Donald siis Trump.

Puhelut Tanskaan, Ruotsiin ja Norjaan tulivat melko tarkasti viikon välein 16.11.2016 alkaen. Suomen vuoro olisi ollut tasaisella vauhdilla Suomen 99. itsenäisyyspäivän tienoilla. 6.12.2016 olisi ollut oivallinen soittoajankohta Trumpille onnitella 99 vuotta täyttävää Suomea.

Trump oli marraskuussa ahkera soittaja. Tanska oli kahdeskymmenes maa Trumpin puhelulistalla. Ukraina oli sijalla 19 ennen Tanskaa. Venäjä oli sijalla 18. Puhelujen yhteydessä Trump esitti kutsun Valkoiseen taloon kohteliaisuuseleenä lähes kaikille valtion päämiehille jossakin muodossa.

Suomeen puhelua ei tullut. Trump ei soittanut presidentti Niinistölle edes itsenäisyyspäivänä onnitellakseen Suomea Suomelle tärkeässä asiassa.

                                                                                      ****

8.12.2016 kello 16.32 tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi twiitin. Twiittiin oli kirjattu: ”Thank You @realDonaldTrump a great discussion. Until next time!”, ja twiitti oli osoitettu Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille. Twiitti suomennettuna: ”Kiitos teille @realDonaldTrump suuresta keskustelusta. Ollaan taas yhteydessä!

Presidentin kanslia julkaisi 8.12.2016 puhelua koskevan tiedotteen otsikolla ”Presidentti Niinistö keskusteli Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa” (tiedote 59/2016). Tiedotteen sisältö oli seuraava:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa puhelimessa torstaina 8. joulukuuta 2016. Keskustelunaiheina olivat mm. Suomen ja Yhdysvaltain suhteet, Venäjä sekä Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtajuus siirtyy Yhdysvalloilta Suomelle keväällä 2017. Presidentit puhuivat myös Suomen itsenäisyyden juhlavuodesta. Presidentti Trump pyysi presidentti Niinistöä välittämään suomalaisille terveiset, että suomalaiset ovat hienoa kansaa.

Yleensä kanslian tiedotteisessa on merkintä, kenen aloitteesta puhelinkeskustelu on käyty. Esimerkiksi kun presidentti Niinistö keskusteli presidentti Putinin kanssa 30.12.2016, oli presidentin kanslian tiedotteessa maininta: ”Puhelu käytiin Suomen aloitteesta” (tiedote 60/2016). Puhelun aloite tarkoittaa, että tavallaan jätetään ikään kuin ”soittopyyntö”, johon toinen osapuoli vastaa jollakin aikavälillä, sopiiko puhelu ja milloin. Toki voi yrittää soittaa aina myös suoraan ennakkoon ilmoittamatta.

Tätä puhelua Niinistö on odottanut! Trump soitti ja kehui suomalaisia” oli virheellinen uutisotsikko MTV 3:n nettisivuilla (MTV3 8.12.2016). Koko suomalaismedia oli käsityksessä, että se oli tuleva presidentti Trump, joka soitti presidentti Niinistölle (HS 8.12.2016, IL 9.12.2016, Yle 9.12.2016).

Varmistin ”kuka soitti kenelle” -asiaa Yhdysvalloista, ja sain republikaaniselta puolueelta sähköpostitse tiedon tammikuun alussa 2017, että ”yhteydenottopyyntö oli tullut Suomesta”. Suomessa presidentin kanslia vahvisti myös sähköpostitse minulle 10.1.2017, että Trumpin ja Niinistön välinen puhelu ”käytiin Suomen aloitteesta”. Asiasta olivat jo kertoneet jotkut Alma Median lehdet 9.12.2016.

                                                                                      ****

Kun presidentti kertoi eilen 17.8.2017, että ”sain Trumpilta kutsun jo marraskuussa”, on ajankohta virheellinen. Presidentin kanslia on myös oikaissut tuon virheellisen tiedon. Kutsu tuli 8.12.2016, kun Trumpin ja Niinistön välinen puhelu ”käytiin Suomen aloitteesta”. Soittaja oli siis tosiasiallisesti Niinistö, ei Trump.

Trump kutsui vuoden 2016 marras- ja joulukuisissa puheluissaan lähes kaikki ne valtion päämiehet Washingtoniin, joille hän soitti tervehdyssoiton ennen nimitystään Yhdysvaltain 45. presidentiksi. Esitettyjä kutsuja voidaan pitää tavanomaisena ”kohteliaisuutena”, joihin ei erityisemmin tartuta etenkään, jos kutsun esittäjällä ei ole vielä virallista asemaa tulevaan virkaansa.

Vuoden 2016 marras- ja joulukuussa tammikuun 20. päivään saakka 2017 Trump oli vielä viralliselta asemaltaan yksityishenkilö. Yhdysvaltain virallinen presidentti oli edelleen Barack Obama. ”Sain Trumpilta kutsun jo marraskuussa” – lausahdus on hieman rohkea presidentti Niinistöltä, koska Yhdysvaltain hallinnosta kutsua ei tullut. Niinistö kuitenkin muista länsimaisista johtajista poiketen tarttui Trumpin kutsukohteliaisuuteen vakavin mielin.

Tapaamiseen Yhdysvaltain presidentin kanssa aina halutaan, muttei välttämättä Donald Trumpin kanssa vallitsevassa tilanteessa. Näissä olosuhteissa Trumpin tapaamista harkitaan tarkoin vastaavasti kuin presidentti Putinin tapaamista.

Trumpista on tulossa sekä kotimaassa että maailmalla kovaa vauhtia hylkiö, jonka kanssa ei välttämättä haluta olla tekemisissä. Myös oma puolue on jo hylkäämässä häntä. Tämä on sääli ja suuri vahinko, mutta Trump joutuu asiassa katsomaan omaan peiliin. Hänen kanssaan on myös vaikea sopia mitään vakavaa, koska hänen puheitakaan ei voi ottaa vakavasti.

Presidentti Niinistö – tai paremminkin presidenttiehdokas Niinistö – on nyt tietoisesti levittänyt käsitystä, että vierailukutsu olisi tullut Yhdysvalloista ja vieläpä Yhdysvaltain aloitteesta. Se on Suomi, joka on kovasti järjestänyt vierailua Washingtoniin ja läksi liikkeelle kohteliaisuutena saadusta kutsusta. Suomessa siis tartutaan kaikkein pienimpiinkin mahdollisuuksiin. Toki aina lopullinen hyväksyntä ja virallinen kutsu tulee kutsujamaasta.

Suomessa Niinistön tuleva vierailu Washingtoniin on saanut pitkälle meneviä kannanottoja:

Kutsua on pidetty suorastaan eräänlaisena palkintona. Ja nyt kutsu tulee, vieläpä ennen Suomen presidentin vaaleja.”, ministeri Jaakko Iloniemi totesi Helsingin Sanomissa (HS 17.8.2017).

On tämä Niinistölle henkilökohtainen upgreidaus. Hänellä on erittäin aktiivisen toimijan rooli kansainvälisesti, ja hänellä on luottamuspääomaa idässä sekä lännessä. Suomea kuunnellaan.” kansanedustaja Ilkka Kanerva totesi Helsingin Sanomissa (HS 17.8.2017).

Erityisen erikoiselta kuulostavat Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan kommentti, jossa hän näki kaksi tekijää, miksi kutsu Valkoiseen taloon tuli juuri nyt. Aaltolan mukaan toinen on Suomen toukokuussa alkanut Arktisen neuvoston puheenjohtajuus ja toinen alueen on jännitteiden kasvaminen Venäjän takia (HS 17.8.2017).

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola sortui typeryyteen.

Tuo olisi ollut totta Barack Obaman aikana muttei alkuunkaan Donald Trumpin aikana.

Donald Trump ei tapaa ketään tuollaisten asioiden takia. Trumpin aikana kuivat poliittiset asiat hoidetaan Yhdysvaltain ulkopoliittisessa hallinnossa alemmalla tasolla. Nuo asiat eivät ole Trumpille henkilökohtaisesti tärkeitä. Suomessa asiat nähdään aina niin kirjaimellisesti eikä osata tehdä olosuhteiden päivityksiä kovinkaan nopeasti. Trumpille ulkomaisten päämiehien tapaamiselle on hieman henkilökohtaisemmat syyt kuin maailmanpoliittiset.

Huomaa, että Suomeen on tulossa presidentinvaalit.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu