AriPesonen1

Sopimus koski ydinaseita, ei ohjuksia eikä terrorismia

Iranin kanssa solmittiin 12 vuotta kestäneiden neuvottelujen päätteeksi vuonna 2015 ydinsopimus (Comprehensive Plan of Action, JCPOA), jossa Iranin mahdollisuudet rakentaa ydinase poistettiin.

 “After the sanctions were lifted, the dictatorship used its new funds to build its nuclear-capable missiles, support terrorism, and cause havoc throughout the Middle East and beyond.” (The New York Times 8.5.2018).

Lainaus on presidentti Donald Tumpin eilisestä puheesta, jossa Yhdysvallat irtaantui Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta.

Presidentti Tumpin sanat vapaasti suomennettuna:

Pakotteiden poistamisen jälkeen [Iranin] diktatuuri käytti voimavaroja rakentaakseen ydinlatauksin varustettavissa olevia ohjuksia, terrorismin tukemiseen ja synnyttämään kaaosta kaikkialla Lähi-idässä ja sen ulkopuolella.”

Presidentti Trump syyttää siis Irania ohjusten kehittämisestä ja terrorismin harjoittamisesta.

Trumpin olisi syytä huomata, että Iranin kanssa solmittu ydinsopimus ei käsittänyt ohjuksia eikä myöskään terrorismitoimintaa. Ne eivät olleet edes sopimusneuvottelujen kohteena.

Sopimuksen osapuolet ovat pitäneet kiinnii sopimuksesta. Sopimusta on noudatettu. Iran ei ole valmistanut ydinasetta eikä ole uhannut ketään ydinaseella. Tuon tosiasian kaikki myöntävät - myös Yhdysvallat.

Jos ei ole ydinasetta, ei myöskään ohjukset voi kuljettaa ydinasetta. Asiat on siis osattava asettaa oikeaan tärkeysjärjestykseen. On siis tärkeämpää estää ydinaseiden leviäminen kuin ohjusten leviäminen. Molemmat ovat toki tärkeitä.

Jos joku haluaa neuvotella Iranin kanssa ohjuksista ja terrorismin vastaista toimista, on sopimusfoorumi Iranin kanssa vapaa. Toivon yrittäjälle vakaasti onnea. Voimassa olevaa ydinsopimusta ei kuitenkaan ole syytä liittää noihin neuvotteluihin.

Se, joka onnistuu solmimaan ohjuksia ja terrorismia rajoittavan sopimuksen Iranin kanssa ja vieläpä yksin, on todellinen diilintekijä.

Onnea vaan yritykseen presidentti Trump.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen
Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olisi kiinnostava tietää, mihin tietolähteisiin Trump nojaa tehdessään tälläisiä päätöksiä ? Onko Trumpilla jotain sellaista tietoa, mitä me emme osaa ottaa huomioon ?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ainahan niitä faktoja on, ja niitä on ennenkin osattu tulkita vaihtoehtoisesti.
https://www.vox.com/2016/2/16/11022104/iraq-war-ne...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Toni Rintala

Jotenkin hassua, että joku maa saa hirveästi rahaa uhkailemalla muita ydinaseella.
Uhkailu toimii? Kiristys toimii?
Miten Iran eroaa Pohjois-Koreasta tässä asiassa?
Turkkikin sai miljardeja uhkailemalla päästää "pakolaisia" EU:n alueelle.
Uhkailu on näköjään toimiva tapa..

Tero Wihuri

Quislingit aina tuntuu mailmanpolitiikkasta yllättyvän!

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi

Miksi kehittää mannertenvälistä ohjusta, jos ei ole ydinkärkeä mitä sillä kuljetettaisiin?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Iranissa vedettiin ”herneet nenään” ja viime yönä on ruvennut ”rytisemään.” Tilanteen tekee todella huolestuttavaksi se, mikä ilmenee Olli Heinoselle tehdystä haastattelusta. Heinonen sanoo, että Iran voi kehittää 4-5 kuukaudessa ydinasekelpoista uraania ydinasetta varten. Tämä on tuskin jäänyt huomioimatta Israelin johdolta.

Näkisin, että Adolf Hitler kylvi ensimmäiset siemenet tähän Iranin ja Israelin väliseen konfliktiin pyrkimällä tuhoamaan kokonaisen kansan. Tätä ei päästetä toistumaan ja tämä tarkoittaa, että on kysymys kansallisesta henkiinjäämisestä Israelissa.

Israel tulee tuskin koskaan päästämään tilannetta sille asteelle, että maa olisi Iranin jatkuvan ydinaseuhan alla. Tämä tietää jossain vaiheessa ennalta ehkäiseviä iskuja Iraniin. Yhteenotto näyttää olevan vain ajan kysymys.

Muuta tietä tämän ongelman rauhanomaiseen ratkaisemiseen ei ole kuin se, että muutos tapahtuu Iranin sisällä komennon muuttuessa pappisvallasta normaaliin demokratiaan. Tämän Trump toi myös esille puheessaan, jonka katsoin CNN:ltä.

Tapasin vuosia sitten lomamatkallani Kanarialla iranilaisen huonekalukauppiaan. Hän oli muuttanut aikanaan Lontooseen Teheranista. Mies oli yksi ystävällisimmistä ihmistä, jota olen tavannut. Sääli, että hänen kaltaisiaan ihmisiä joutuu olemaan Khomeinin aikaansaaman pappisvallan alla Iranissa.

https://yle.fi/uutiset/3-10198570

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Iran ei tule hyökkäämään Israeliin. Sillä ei ole siihen mitään syytä.

Kun aikoinaan väitettiin että Iranin silloinen presidentti Mahmud Ahmadinezad olisi uhkaillut Israelin pyyhkäisemisestä pois kartalta kyseessä oli tarkoitushakuinen käännösvirhe joka levisi laajasti maailmalle. Siis kansainvälisten uutistoimistojen tehtailema valheuutinen!

Hän sanoi todellisuudessa oikein käännettynä että siionistihallinto kaatuu ajan kuluessa aivan kuten kommunistihallinto Neuvostoliitossa.

Iranin Israelille esittämät uhkaukset ovat järjestään olleet reaktioita siihen kun Israel on vaatinut muilta mailta Iranin vastaisia toimia.

Iran ei ole hyökännyt yhteenkään maahan yli kahteen sataan vuoteen toisin kuin Israel joka viimeeksi viime yönä tulitti Syyriaa valtaamaltaan alueeelta Golanin kukkuloilla.

Huomionarvoista myös on että Iranissa on iso juutalainen yhteisö joka asuu mieluummin Iranissa kuin muuttaa Israeliin vaikka Netanyahu on koittanut houkutella heitä luokseen asumaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jäikö Adbullahilta huomaamatta Iranin edeltävät ohjusiskut Israeliin aiemmin aivan tarkoituksella, vai oliko sekin suurta valhetta ?

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Väitit muuten että Iran olisi tehnyt ohjusiskut Israeliin.
Golanin kukkulat ei ole Israelia vaikka se on vallannut alueen Syyrialta.
Kansainvälinen yhteisö on yksimielisesti tuominnut valtaamisen ja vaatinut Israelia palauttamaan Golanin Syyrialle.

Israel ei YK:n päätöslauselmista huolimatta ole suostunut palauttamaan valtaamaansa aluetta vaikka vaatimuksen on allekirjoittanut jopa USA.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ei Iran valtiona hyökkää Israeliin,se antaa hamasin ja hizbollahin tehdä likaisen työn,mutta Israelia ei kannattaisi liikaa ärsyttää,Iranista tulisi selvää kahdessa päivässä Israelin ja saudien käsittelyssä !

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Israelia ei ole koskaan tarvinnut ärsyttää:

Kenen lie ampuma raketti tyhjälle parkkipaikalle vuonna 2014 johti Gazan pommittamiseen ja 2.139 kuollutta, 11.000 haavoittunutta,kemiallisia aseita ym. muita sotarikoksia.

Lukuisia hyökkäyksiä Syyriaan ja Isis/Al Qaida-sotureiden hoitamista Israelin sairaaloissa. Ohessa Mossad johtajan haastattelu aiheesta:

Lyhyt versio

https://www.youtube.com/watch?v=dDtD_Ws2Z64

koko haastattelu

https://www.youtube.com/watch?v=vweHtxqnh-Y

Shabra ja shatilla

King David Hotel

Lavon affair

Uss Liberty

lista on loputon

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Tässä lyhyt False Flag kaava jota Israel noudattaa. Se väittää joka kerta ennen hyökkäystään että heitä kohti on ammuttu ohjuksia tai ehkä vain yksi ohjus. Sillä perustellaan kulloinenkin sotilasoperaatio maailmalle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Luottaisin tässä asiassa enemmän Maailman luotettavimpiin tiedoitusvälineisiin, kuin Abdullah Nassiriin.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Mikä niistä siionistien omistamista?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #13

Tässä on luotettavaa tiedonvälitystä, jolla on arvostetut ja pitkät perinteet. Sitä tulee seurattua päivittäin tv:n välityksellä eli vanha kunnon BBC.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-44063022

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #15

Mitä tekemistä tuolla on uutisoinnin ja tapahtumien todellisuuden kanssa ?

Tietenkin monet amerikkalaiset Pulizer-palkitut lehdet ovat nekin väärässä, jos joku niiden toimituksessa on joskus nähnyt juutalaisen.

Asiasta uutisoi näkyvästi myös Reuters.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir Vastaus kommenttiin #18

Kaikki ihmiset ovat puolueellisia ja jos jollain ryhmällä on vahva edustus organisaatiossa perusoletus on että vedetään kotiin päin.

Jos Hizbollahilla olisi yhtä vahva edustus BBC:n organisaatiossa kansalaisten protesti olisi melkoinan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Sikäli kuin oikein tulkitsen blogitekstiä, Pesonen kannattaa kansainvälistä oikeusjärjestystä. Muu vaihtoehto onkin katastrofaalinen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset