Venäläisten kiinteistöostot Suomessa eivät muodosta uutta turvallisuusuhkaa

Airiston Helmi Oy:n ulkomaalaishenkilöihin liittyvä kotietsintä ja rikostutkinta ovat nostaneet taas kerran pinnalle epäilyksen, voisiko Venäjä käyttää Suomessa kansalaistensa maa- ja kiinteistöhankintoja sotilaallisiin tarkoituksiin mahdollisessa kriisissä.

Asiaa on käsitelty jo vuosien ajan sekä tiedostusvälineissä että valtionhallinnossa ministeriöitä ja eduskuntaa myöten. Venäläisten kiinteistöostoista ja kiinteistöjä Suomesta ostaneista venäläistahoista on tehty lukuisia selvityksiä. Media on ollut asiassa sangen aktiivinen.

                                                                                      ****

Venäläisten kiinteistöhankinta Suomesta ja myös muista EU-maista alkoi laajemmin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen jälkipuolella. Hiilivetyenergian – siis öljyn ja maakaasun – korkea hinta oli vaurastuttanut Venäjää ja sen oligarkkiliikemiehiä. Länsieurooppalaista rahaa tulvi Venäjälle ovista ja ikkunoista.

Vuoden 2008 finanssikriisin 10-vuotispäivää vietettiin hiljattain 15. syyskuuta. Tilanne muuttui kriisin myötä myös Venäjällä. Sekä raakaöljyn että maakaasun hinnat romahtivat. Raakaöljy ja maakaasu menettivät vajaassa vuodessa yli puolet arvostaan.

Ruplan arvo aina vuoden 2008 lopulle oli korkea. Yhdellä eurolla sai tuolloin vain alle 35 ruplaa. Ruplan arvo romahti vuoden 2008 kahden viimeisen kuukauden aikana niin, helmikuussa 2009 eurosta piti maksaa jo lähes 47 ruplaa. Muutamassa kuukaudessa rupla oli menettänyt arvostaan miltei puolet.

Tällä hetkellä ruplan eurokurssi on jo lähes 80 ruplaa, joten euro maksaa yli kaksi kertaa enemmän kuin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä.

Raakaöljyn ja maakaasun hinta sekä ruplan kurssi ovat ohjanneet Venäjältä tehtyjä omaisuushankintoja länsimaissa. Venäläisten kiinteistöostosten ja myös muiden sijoitusten kulta-aika EU-maihin kesti vuoteen 2008 saakka.

Iso-Britanniasta vaurastuneet venäläiset oligarkkiliikemiehet ostivat 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen jälkipuolella etupäässä Lontoon arvokiinteistöjä ja -huoneistoja, Suomesta loma-asumiseen ja loma-asuntorakentamiseen sopivia kiinteistöjä ja maa-alueita. Suomessa tuolloin elettiin Tarja Halosen Venäjä-myönteistä aikaa. Venäläisten etabloituminen Suomeen kiinteistö- ja yrityssijoitusten kautta nähtiin poliittisesti vain hyvänä asiana. Presidentti Halosen hallinnossa katsottiin, että mitä lähempänä Kremliä oleva poliitikko rakentaa lomaresidenssin Suomeen, sen parempi.

Venäjällä Suomi nähtiin Venäjää lähellä olevana lomakohteena, jonne oli helppo tulla ja jossa oli helppo olla Venäjä-myönteisen ilmapiirin vuoksi. Venäläisoligarkit toimivat kuin sopulilauma: jos jokin jotain hankkii ja kehuu hankintaansa, myös muut toimivat samoin ottaen mallia.

Muiden oligarkkien vanavedessä maanhankinta Suomesta alkoi kiinnostaa myös presidentti Putinia. Alun perin Neuvostoliitolle Pariisin rauhansopimuksella vuonna 1947 luovutetusta suuremmasta maa-alueesta lohkottiin vuonna 2009 Ahvenanmaan Salvikissa 1,78 hehtaarin tontti Venäjän presidentinhallinnolle, käytännössä siis Putinille. Lomakartanorakentamisvimma on tosin jo mennyt ohi ja tontti on edelleen rakentamaton. Putinillekin riittävät nykyään luksuslomapaikat Karjalankannaksella omalla Venäjän maalla lähimmillään vain parinkymmenen kilometrin päässä Suomen rajasta (The Sun 28.8.2017).

Vladimir Putin on monelle venäläisoligarkille erityinen esimerkki, mutta suomalaissaariston maanhankinnassa esimerkki meni toisin päina.

                                                                                      ****

Niin tavalliset Venäjän kansalaiset kuin myös venäläisoligarkit ja muut varallisuutta keränneet venäläisliikemiehet hankkivat omaisuutta EU-maista ennen vuoden 2008 talouskriisiä. Toki senkin jälkeen on tehty kiinteistöostoksia, mutta kiinteistökauppamäärät ja kiinteistökauppoihin sijoitetut rahasummat ovat vähenneet. Esimerkiksi Airiston Helmi Oy (KL-yrityshakutiedot) on merkitty kaupparekisteriin ennen vuoden 2008 talouskriisiä päivämäärällä 29.11.2007.

Ennen vuotta 2015 Airiston Helmikin oli vielä vahvasti venäläisissä käsissä:

  • toimitusjohtaja Elena Romanova (Елена Романова)

  • hallituksen puheenjohtaja Pavel Melnikov (Павел Мельников)

  • hallituksen varsinainen jäsen Šota Šamugija (Шота Шамугия)

  • hallituksen varajäsen ja prokura (nimenkirjoitusoikeus yhtiön nimissä) Vjatšeslav Lobanov (Вячеслав Лобанов)

Edellä mainituilla henkilöillä ei ole näkyviä ja yleisessä tiedossa olevia yhteyksiä Kremliin eivätkä he ole oligarkkeja, mielestäni ei edes Pavel Melnikov.

Noilta ajoilta sen sijaan merkittäviä venäläisiä kiinteistösijoittajia Suomessa olivat muun muassa:

  • Mihail Lesin (Михаил Лесин)

  • Denis Fokin (Денис Фокин)

  • Leonid Reiman (Леонид Рейман)

  • Konstantin Suhinin (Константин Сухинин)

  • Anatoli Novikov (Анатолий Новиков)

  • Vladimir Smirnov (Владимир Смирнов)

Seuraavassa kahdessa luvussa on kirjattuna hieman esimerkkejä edellä mainittujen kuuden venäläisliikemiehen toimista Suomessa. Oligarkeiksi nimeäisin näistä herroista vain Mihail Lesinin ja Leonid Reimanin. Yksi mittari taloudellisen vallan oligarkki-instituutiossa on, onko henkilö päässyt sellaiseen yhteiskuvaan presidentin kanssa, jonka Kreml on julkaissut. Lesin ja Reiman ovat päässeet.

En väitä, että Lesinin ja Reimanin liiketoimiin liittyisi rahanpesua tai muuta todistettua laittomuutta kuin mitä seuraavaan kahteen kappaleeseen on kirjattu. Näiden herrojen kiinteistöhankinnoista Suomessa on ollut jo aikaisemmin tietoa niin suomalaismediassa kuin myös venäläismediassa. Tässä asiassa kirjoituksessa ei siis ole mitään uutta tietoa.

                                                                                      ****

Mihail Lesin osti Särkisalosta kartanon vuonna 2006. Virallinen ostaja oli Karibianmerellä Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity Lesinin veroparatiisiyhtiö Prime Deck Ltd (KL-yrityshakutiedot). Lesin toimi Venäjän lehdistöministerinä ja myöhemmin 2004-2009 presidentti Putinin neuvonantajana 6.4.2004-18.11.2009. Hän kuoli marraskuussa 2015 hotellihuoneessa Washingtonissa olosuhteissa, joita moni pitänyt hämärinä. Lesinin kuoleman jälkeen Salon kartano oli myynnissä vielä viime kesänä, hintapyyntö 6,8 miljoonaa euroa (SSS 20.7.2018). Kartanoon liittyvän maa- ja merialueen koko on noin 30 hehtaaria. Lesinin perikunta siis haluaa luopua tästä suomalaiskiinteistöstä.

Pietarilainen liikemies Denis Fokin oli puolestaan omistajana Saarijärven Kolkanlahdessa toimivassa 17.06.2005 perustetussa Salusharju Oy:ssä (KL-yrityshakutiedot), joka hallinnoi alun perin Leiriharju-nimistä tilaa (RN:o 30:80, kiinteistötunnus 729-408-30-80). Paikka tunnettiin aikaisemmin hotelli Menninkäisenä. Fokinin toimintayhtiö Siltasaari Oy:n ostamiseksi oli Silta Solutions Oy Ltd (KL-yrityshakutiedot) ja kauppa Siltasaari Oy:stä tapahtui 28.7.2008 päivätyllä kauppakirjalla 2,18 miljoonan euron hintaan. Tämäkin kiinteistökauppa tapahtui ennen vuoden 2008 talouskriisiä ruplan ollessa vielä vahva.

Myyjätaho – Saarijärven kaupunki – sitoutui kaavoittamaan 15,6 hehtaarin maa-alueen ostajan haluamalla tavalla lokakuuhun 2009 mennessä. Fokinilla oli ajatus rakentaa luksuslomakylä Salusharjun Ahvenlammen ympärille, mutta paikkakunnalla vastustusta herättäneet Fokinin suunnitelmat eivät saaneet Saarijärven kaupunkia myymään alueen maita vuonna 2009. 28.7.2008 allekirjoitettu kauppa peruuntui.

Denis Fokinilla ei ole näkyviä ja yleisessä tiedossa olevia yhteyksiä Kremliin. Hän oli viime vuosikymmenen lopulla Metropol Development -sijoitusyhtiön johtaja. Sen sijaan Fokinilla oli tiivis yhteys siihen henkilöön, jonka edellä nimesin toiseksi oligarkiksi.

Denis Fokin toimii maakauppoja tekevän Silta Solutions Oy:n omistajana ja hallituksen puheenjohtajana. Silta Solutionsin emoyhtiö puolestaan on Luxemburgiin rekisteröity telealan sijoitusyhtiö Complus Holding SA. Complus Holdingin omistaa puolestaan Bermudalle rekisteröity IPOC-rahasto (Bloomberg Company Overview), jonka omistaja on Zürichin kansainvälisen kauppakamarin välimiesoikeuden vuonna 2006 tehdyn päätöksen mukaan Leonid Reiman. 

Toisin kuin Fokinin, Leonid Reimanin luokittelen todelliseksi oligarkiksi, jolla oli läheiset suhteen Venäjän presidentinhallintoon.

Leonid Reiman toimi presidentti Dmitri Medvedevin neuvonantajana 13.5.2008-10.9.2010 välisen ajan. Putinin presidenttikaudella 20.5.2004-12.5.2008 välisenä aikana Reiman toimi Venäjän tietotekniikka- ja viestintäministeriä. Reiman oli 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen jälkipuolella yksi korkeimmalla huipulla olevista Kremlin presidenttihallinnossa.

Silta Solutions osti maata ainakin Saarijärveltä ja Sastamasta. Silta Solutions Oy:llä oli siis Complus Holding SA:n ja IPOC-rahaston kautta yhteys Reimaniin. Vielä vuonna 2010 Silta Solutions Oy:llä oli ajatuksena hankkia Saarijärveltä kaikkiaan yli sadan hehtaarin maa-alueet.

Silta Solutions Oy:n hallituksen jäsen on myös Konstantin Suhinin.

Suhinin yritti Suomen matkapuhelinmarkkinoille jo vuosituhannen alussa Oy Cubio Communications Ltd:n avulla, joka on entinen Nevatel Oy. Hanke ei onnistunut. Cubio Communications Oy on nykyään Octagon Telecom Oy (KL-yrityshakutiedot).  Konstantin Suhinin on liikemies ilman näkyviä ja yleisessä tiedossa olevia yhteyksiä Kremliin, mutta sekä Konstantin Suhinin että Leonid Reiman olivat liiketoimissaan naimisissa telekommunikaatioon. Liiketoimiin oli sekoitettu myös venäläinen teleyhtiö Megafon.

Jos joku väittäisi, että Megafoniin liittyvissä sekavissa omistusjärjestelyissä ja muissa järjestelyissä liikkunutta harmaata rahaa päätyi osaltaan myös Suomeen Silta Solutions Oy:n kautta, en olisi uskomatta.

Edellä mainittu IPOC-rahasto on mielenkiintoinen tapaus.

Leonid Reiman osallistui rahanpesuun IPOC:n kansainvälisen kasvurahaston kautta, jos vuoden 2013 venäläislehtiin on uskominen. Uskominen on, koska välimiesoikeus Zürichissä katsoi Reimanin vuonna 2006 syyllistyneen rahanpesuun. Moskovan syyttäjänvirasto päätti tuolloin olla aloittamatta esitutkintaa ministeri Reimanin rahanpesusta, vaikka Zürichin välimiesoikeuden päätöksen mukaan esirikos olisi tapahtunut Venäjällä.

Reiman oli ollut liian korkeassa asemassa Venäjän valtion hallinnossa, josta Putin siirsi kuitenkin hänet sivuun asioiden tullessa ilmi. Uskallan väittää, että Reimanin korkea asema vaikutti myös rahanpesurikosten tutkintaan niin Suomessa kuin Saksassa, joissa Reimanin rikosoikeudellinen asema jäi perusteellisesti selvittämättä.

On vaikea päästä kiinni esirikokseen, jos maa, jossa esirikos on mahdollisesti tapahtunut, ei suostu yhteistyöhön.

                                                                                      ****

Suomalaisyhtiön epäillään osallistuneen satojen miljoonien rahan­pesuun” oli uutisotsikko Helsingin Sanomissa lokakuussa 2013 (HS 3.10.2013).

Keskusrikospoliisi epäili, että konkurssiin mennyt suomalainen monialayhtiö Sekom Oy (KL-yrityshakutiedot) olisi osallistunut vuosien ajan kansainväliseen rahanpesuun ja että rahanpesurikokset olisivat tapahtuneet vuosina 2002–2009. Enimmillään rahanpesun kokonaismäärä olisi ollut jopa 600 miljoonasta euroa. KRP epäili, että rahanpesun esirikos olisi tapahtunut Venäjällä. KRP alkoi tutkia juttua, kun se oli saanut Saksasta oikeusapupyynnön.

Sekom oli ”suomalainen” yhtiö olematta suomalainen yhtiö. Yhtiö oli tosiasiallisesti venäläinen ja venäläisten hallinnassa. Yhtiön perustettiin vuonna 1990 Neuvostoliiton suurlähetystössä Helsingissä.  Perustaja oli suurlähetystön kaupallisessa edustustossa työskennellyt mies, joka oli myös yksi KRP:n pääepäillyistä. Tuo perustaja ei kuitenkaan ollut Leonid Reiman. Sekom aloitti toimintansa 1990-luvulla naisten talvikenkien valmistuksella. Pian liiketoiminta laajeni ja yritys alkoi myydä öljyä, verkkolaitteita ja kemikaaleja. Yrityksen kumppaneita olivat enimmäkseen venäläiset yrittäjät. Parhaimmillaan yhtiön liikevaihto on yli miljardi markkaa.

Rahanpesuepäilyssä 11 miljoonaa dollaria siirrettiin Sekomin kautta kyproslaisen Albany Investment -yhtiön tilille (Bloomberg Company Overview). Albany Investmentistä rahat siirrettiin edelleen IPOC International Growth Fundin tilille. IPOC omisti tuolloin noin 8 prosenttia teleoperaattorin Megafonin osakkeista. Megafonin omistajana oli tuolloin myös Telia-Sonera, joka omisti parhaimmillaan 44 prosenttia yhtiöstä. Megafon-teleyhtiön vuosia kestäneet omistusjärjestelyt olivat hyvin sekavat ja niissä oli mukana myös Telia-Sonera (Tivi 11.10.2006).

IPOC:n suuromistaja ja edunsaaja oli siis Leonid Reiman. Reimanin yhteydet Megafoniin ovat mielenkiintoisia siinä mielessä, että Reiman toimi neljän vuoden ajan tietotekniikka- ja viestintäministeriä ja vuoden 1979 insinööriksi valmistumisen jälkeen koko uransa telekommunikaation parissa.

Jos Leonid Reiman ja hänen taustansa kiinnostaa enemmän, kannattaa käydä lukemassa venäjänkielinen juttu vuodelta 2017 Криминальные авторитеты воры в законе -sivustolta. Sivustolla käsitellään Venäjän rikosasioita ja myös viranomaiskorruptiota.

Sivusto kirjoittaa Suomen ja Saksan poliisin suorittamasta Reimaniin liittyvästä rahanpesututkinnasta seuraavasti:

Одно время омрачал жизнь Реймана только тот факт, что прокуратура Франкфурта-на-Майне и уголовная полиция Германии в конце 2011 года официально объявила его подозреваемым в отмывании 150 млн. долларов через немецкий «Коммерцбанк». За эти деяния по законам ФРГ Леониду Дододжоновичу грозило до 10 лет лишения свободы. Однако весной 2012 года расследование было прекращено, а с его фигурантов были сняты все обвинения.

Но не успел Рейман перевести дух, как у него возникли проблему уже с финскими правоохранителями, которые заинтересовались каким образом через территорию Финляндию шли финансовые потоки из России на Бермудские острова. Так, по мнению финнов, Леонид Дододжонович в бытность свою министром передал более 11 миллионов долларов из числа своих доходов от телекоммуникационного бизнеса кипрской компании Albany Investment и фонду IPOC. Передача средств шла через финскую компанию Sekom, основанную старым знакомым Реймана Андреем Титовым, который был задержан в Хельсинки. Пока неизвестно, чем закончится для Леонида Дододжоновича это расследование. Нет, в тюрьму по этому поводу он, разумеется, не сядет, но вот потрепать ему нервы финские правоохранительные органы вполне способны.

Vapaasti suomennettuna:

Tuona aikana Reimanin henkeä varjosti vain se seikka, että vuoden 2011 lopulla Frankfurt-am-Mainin syyttäjäviraston ja Saksan rikospoliisi virallisesti nimesi hänet epäillyksi rahanpesusta 150 miljoonan dollarin arvosta saksalaisen Commerzbankin kautta. Saksan lainsäädännön mukaan Leonid Reimania uhkasi 10 vuotta vankeus. Kuitenkin keväällä 2012 rikostutkinta lopetettiin ja kaikista syytteistä luovuttiin. Reimanilla ei kuitenkaan ollut aikaa jäädä laakereille, koska hänellä oli jo ongelmia Suomen lainvalvojien kanssa, jotka olivat kiinnostuneita, miten Suomen kautta oli siirretty Venäjältä rahavirtoja Bermudaan. Suomalaisten mukaan Leonid Reimania ministerinä ollessaan siirsi yli 11 miljoonaa dollaria televiestintäliiketoiminnan tuloistaan kyproslaiseen Albany Investment -yhtiöön ja IPOC-rahastoon.

Varojen siirto tapahtui suomalaisen Sekom-yhtiön kautta, jonka perusti Andrei Titov. Andrei Titov pidätettiin Helsingissä. Ei ole vielä nähtävissä, miten tämä tutkimus päättyy Leonid Reimanin suhteen. Niin, hän ei todellakaan joudu vankilaan tässä asiassa, mutta suomalaiset lainvalvojat kykenevät kyllä haastamaan hänen kärsivällisyyttä.

Sekom-yhtiön perusti siis Andrei Titov (Андрей Титов). KRP pidätti Titovin Helsinki-Vantaan lentokentällä joulukuussa 2008. KRP:n rikostutkinta oli todella pitkä ja lopulta Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista Titovia vastaan vuonna 2015. Titovilla oli jo Suomen kansalaisuus. Rahanpesusta häntä ei syytetty kuten ei Reimaniakaan, joka ”pääjehuna” jätettiin rikostutkinnassa vähemmälle.

Helsingin Sanomat uutisoi käräjäoikeuden päätöstä otsikolla ”Krp:n suuri kansainvälinen talousrikosepäily kuivui täysin kokoon käräjillä” (HS 1.11.2015).

KRP:n pitkään kestävä rikostutkinta osaa kyllä siis haastaa epäillyn kärsivällisyyttä. Titovin kohdalla juttu kesti seitsemän vuotta. Venäläinen ”но вот потрепать ему нервы финские правоохранительные органы вполне способны” -toteamus tässä yhteydessä on sopiva.

Titov ei ole erityinen poliittinen toimija eikä hänellä ole mitään ei ole ollut mitään yhteyksiä Kremliin. Hän on ikään kuin ”työmyyrä” kuten nyt viime viikonloppuna Turun saaristossa KRP:n pidättämät kaksi henkilöä. Rahanpesun isot lohet uivat vielä vapaana. Isot lohet tulevat uimaan vapaina myös Airiston Helmi -tapauksessa. KRP ei kykene saamaan heitä kiinni eikä tuomioistuin tuomittua, vaikka rikollista toimintaa löytyiskin.

Edellä kuuden henkilön listalla viimeisenä oleva liikemies Anatoli Novikov omistaa kauppahinnaltaan 13 miljoonan euron arvoisen rakennuksen Helsingin Kaivopuistossa, jossa on aikaisemmin toiminut Egyptin suurlähetystö. Novikov ei ole erityinen poliittinen toimija eikä hänellä ole mitään ei ole mitään yhteyksiä Kremliin.

                                                                                      ****

Edellä mainituista venäläisrikkaista ja heidän kiinteistöhankinnoistaan löytyy melko paljon aineistoa, jota ei ole syytä tähän kirjata uudestaan, mutta kuitenkin jotain esimerkkinä edellä kuvatusti. Omistukset ovat yleensä yritysten kautta ja rahansiirrot ovat tapahtuneet veroparatiisiyhtiöiden kautta ja/tai veroparatiisiyhtiöiden avustuksella, mikä vaikeuttaa selvitystyötä. Esirikos on yleensä tapahtunut Venäjällä, mistä tietoja ei varmuudella anneta, kun rikostutkinta koskee Venäjän kansalaista.

Venäläinen oligarkkijärjestelmä tuo päänvaivaa länsimaihin ja etenkin EU:hun. On syytä olettaa, että järjestelmään liittyy myös rahanpesua. Oligarkkijärjestelmän rahaa on sijoitettu myös suomalaiskiinteistöihin.

Koomista, että venäläisoligarkit kokevat EU-maat turvallisemmaksi sijoituskohteeksi kuin kotimaa Venäjän.

Jos Venäjän taloutta haluaa vahingoittaa, tuo oligarkkijärjestelmä on Venäjän akilleenkantapää, josta päästään sisään. Hyvänä esimerkkinä sisäänpääsystä Oleg Deripaska ja Rusal-yhtiö Yhdysvaltain keväällä asettamien talouspakotteiden jälkeen. Jos kykenet horjuttamaan Venäjän oligarkkijärjestelmää, kykenet horjuttamaan Venäjän presidenttiä. Tuo olisi syytä huomioida, kun ja jos pakotteita asetetaan.

En käsittele tässä yhteydessä Arkadi Rotenbergia (Аркадий Ротенберг) ja Boris Rotenbergia (борис Ротенберг) tai Gennadi Timtšenkoa (Геннадий Тимченко). Kiinteistöomistusten suhteen he ovat omat tapauksensa Suomessa kuten myös Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg (Роман Ротенберг).

Omistuksia noilla edellisessä luvussa nimetyillä kuudella herralla on tai on ollut ympäri Suomea ja Suomen rannikkoa, Vladimir Smirnovilla myös Suomenlahden itäosissa Suomen puolella.

Länsimaiden ja etenkin EU:n kannalta yksi keskeinen asia on, liittyykö venäläisliikemiesten omaisuushankintoihin EU:n alueelta rahanpesua. Tosiasiassa transaktioita ei juurikaan ole tutkittu eikä myöskään ole haluttu tutkia. En näkisi pahitteeksi, että niiden tiedotusvälineiden toimitukset, joilla on hallussaan Panaman veroparatiisivuotoon liittyvää aineistoa, alkaisivat selvittää noiden venäläisten liikemiesten omistamien veroparatiisiyhtiöiden transaktioita Venäjältä lähtien. Joitain noita yhtiöitä on edellä listattu tähänkin kirjoitukseen.

Asennemuutosta selvittää Venäjältä veroparatiisiyhtiöiden kautta EU-maihin virtaavan rahan alkuperää on tapahtunut vasta aivan viime aikoina Krimin tapahtumien jälkeen. Skripal-myrkkykaasutapahtuma käänsi viranomaisten mielipiteitä Iso-Britanniassa. Danske Bankin Viron yksikköön liittyvä kymmenien miljardien rahanpesukohu on osaltaan saanut EU-päättäjiä heräämään.

EU-maa Malta ja EU-alueeseen kuuluva Kypros ovat suurimpia murheenkryynejä, kun puhutaan epämääräisen rahan virtaamisesta Venäjältä EU-alueelle. Kyse on pitkälti samasta rahasta, jolla EU-maat ovat ostaneet hiilivetyenergiaa Venäjältä. Vain rahan omistaja on muuttunut venäläiseksi oligarkkiliikemieheksi.

                                                                                      ****

Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Väitteet Airiston helmen kiinteistöjen sotilaallisesta käytöstä ’vaino­harhaisia’” oli uutisotsikko Helsingin Sanomissa eilen (HS 26.9.2018).

Venäjän pääministeri vieraili eilen Helsingissä isäntänä pääministeri Juha Sipilä.

Näiden helikopterikenttien käyttö sotilaallisiin tarkoituksiin, missä tilanteessa? En tiedä, kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voi syntyä. Suoraan sanoen vainoharhainen ajatus.”, Medvedev totesi, kun häneltä kysyttiin Airiston Helmi Oy:n kiinteistöihin rakennetuista helikopterien laskeutumispaikoista.

Harvasta asiasta olen samaa mieltä kuin Venäjän korkein poliittinen johto, mutta tästä asiasta olen.

Keskustelu ja myös viranomaistoiminta Airiston Helmi Oy:n tapauksessa ja koko venäläisestä kiinteistöhankinnasta on päässyt Suomessa täysin lapasesta. Ihan täysin. Asian käsittelyssä ei ole ollut järjen häivääkään. Pitkälle vietyjä johtopäätöksiä on tehty heppoisin perustein, joihin ovat syyllistyneet poliitikkojen lisäksi myös jotkut sotilasviranmaiset:

Ex-kansanedustaja Kärnä väittää Airiston Helmen tonttia Venäjän sotasatamaksi – KRP tyrmää kaiken” (IS 23.9.2018).

Asemansa vuoksi nimettömänä pysyttelevän sotilaslähteen mukaan kartoilta paljastuva maanhankinta on kiistatta strategista. Järjestelmälliset hankinnat ovat motittaneet Turun ja Naantalin satamat. ’Tavoitteena on ollut kaikkien merkittävien syvävesiväylien visuaalinen valvonta ja tarpeen tullen myös sulkeminen’. Asiantuntijan mukaan kyse on venäläisen etupiiriajattelun mukaisesta kohdemaan varaamisesta ja haltuun ottamisesta. Rauhan aikana varaudutaan tulevaan ja rakennetaan tukikohtia.” (IL 23.1.2015).

Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ’Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet’” (HS 22.9.2018).

Erityisesti vääristä johtopäätöksistä syytän toimittaja Tuula Malinia, joka on vuosien ajan veivannut samaa virttä Turun saaristoon liittyvissä venäläiskiinteistöomistuksissa.

                                                                                      ****

Kuvio, miksi venäläiset oligarkit ja muut rikastuneet liikemiehet ovat hankkineet kiinteistöomistuksia Suomesta ja vaikkapa Iso-Britanniasta, on kerrottu tämän kirjoituksen toisessa luvussa. Venäjän kansalaisten omistukseensa hankkimia kiinteistöjä nyt vain sattuu olemaan myös sotilasalueiden ja Suomelle tärkeiden kulkuyhteyksien varrella. Uskallan väittää, että monessa kiinteistökaupassa ei ostajataholla ole ollut hajuakaan, mistä hän on ostamassa kiinteistöä suhteessa Suomen sotilasalueisiin tai Suomen näkemiin kriittisiin liikenneyhteyksiin.

Venäjä valtiona ei ole ollut mukana näissä kiinteistöhankinnoissa tai muutenkaan kehittelemässä huippufiksua suunnitelmaa Suomen valtaamiseksi. Ei todellakaan.

Ainoa turvallisuuspoliittinen riski venäläisiin kiinteistöhankintoihin Suomessa liittyen on, että kiinteistön omistaja on niin korkeassa asemassa Venäjän valtionhallinnossa ja että Venäjä joutuu reagoimaan, jos häntä jollakin tavoin uhataan kiinteistöomistuksiin liittyen, jolloin asiasta tulisi ulkopoliittinen arvovaltakysymys.  Korkeassa asemassa olleesta henkilöstä hyvä esimerkki on Leonid Reiman.

Ulkomaisten tahojen kiinteistöomistuksia ja/tai kiinteistöjen hankintamahdollisuuksia sotilasalueiden tullaan todennäköisesti rajoittamaan ja tämä lainsäädäntöhanke on kannatettava. On tehtävä se, mikä jo Virossa on tehty. Jos puhutaan Venäjän muodostamasta turvallisuusuhasta Suomelle, niin venäläiset kiinteistöomistukset Suomessa ovat yksi vähäisimmistä.

Sotilasviranomaisten olisi syytä keskittyä niihin uhkiin, jotka ovat todellisia uhkia Suomelle idästä ja pohjoisesta. Esimerkkinä Venäjän sotilaallinen varustautuminen arktisilla alueilla (esim. US-blogi 25.10.2015, US-blogi 15.1.2018 ja US-blogi 11.3.2018) ja Venäjän muodostama ohjusuhka Suomelle ja Itämeren alueelle (US-blogi 16.4.2016US-blogi 15.1.2017, US-blogi 14.2.2017,  US-blogi 21.7.2017, US-blogi 23.11.2017, US-blogi 30.3.2018 ja US-blogi 15.4.2018).

Noiden uhkien ratkaisu tosin edellyttäisi puolustusbudjettien kasvattamisesta tai Suomen Nato-jäsennyyttä. Siksi suomalaispoliitikkojen ja joidenkin sotilasasiantuntijoiden on helpompi kiinnittää huomio ulkomaalaisten kiinteistöomistuksiin, kun siihen ei tarvita rahaa.

Arvioin, että KRP:n Airiston Helmi Oy:n rahanpesututkinta ei johda tuloksiin eikä taustalla mahdollisesti olevia todellisia tekijöitä saada kiinni. Venäjältä lähtöisin olevan rahan esirikostutkintaa ei saada suoritettua, siitä Venäjä kyllä pitää kiinni suojeluksekseen oligarkkijärjestelmäänsä. Toivottavasti tutkinta ja oikeuspäätöksen saaminen ei kuitenkaan kestä seitsemää vuotta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu