Trident Juncture – Suomi mukana lentotukialusharjoituksessa ensi kertaa

Sotilaallinen jännitys Venäjän ja Nato-maiden välillä Pohjois-Atlantilla on kasvanut jo vuosien ajan. Jännitys on kasvanut pikkuhiljaa ja ikään kuin suuren yleisön huomaamatta. Asiasta on kirjoitettu ja asiaa on käsitelty paljon Iso-Britannian ja Norjan lehdistössä, mutta jostain syystä Suomessa ei.

Naton Trident Juncture 2018 -sotaharjoitus (TRJE18) pidetään Keski-Norjassa ja Norjan edustan merialueella 25.10.-23.11.2018. Myös Tanskan salmissa on harjoitustoimintaa. TRJE18-sotaharjoitus on Naton suurin sotaharjoitus sitten vuoden 2002. Harjoitukseen osallistuvat kaikki 29 Nato-maata sekä Suomi ja Ruotsi, 29+2-Nato siis. Viimeistään tämän harjoituksen jälkeen Venäjällä ei ole pienintäkään epäselvyyttä, mihin Suomi ja Ruotsi kuuluvat Venäjän sotilaallisissa uhkakuvissa.

Norja on pyrkinyt olemaan sotaharjoituksella ärsyttämättä Venäjää. Naton ilma-alukset eivät muka lennä 300 mailia (480 kilometriä) lähempänä Venäjän rajaa ja pääharjoitusalue on noin 600 mailin (960 kilometrin) päässä Venäjästä. No, Rovaniemen lentokentälle lyhimmillään 150 kilometrin päähän Venäjän rajasta on sijoitettu Naton ilma-aluksia harjoitukseen liittyen.

Nato-maat sekä Suomi ja Ruotsi harjoittelevat Pohjois-Atlantilla sekä Fennoskandian länsimaissa nyt urakalla. Urakka tarkoittaa neljää samanaikaista sotaharjoitusta.

TRJE18-harjoituksen aikaan on Suomen isännöimä Itämeren alueella ja Suomessa 25.10.-8.11.2018 pidettävä Northern Coasts -merisotaharjoitus (NOCO). Harjoitukseen osallistuvat Suomen lisäksi Ruotsi, Tanska, Belgia, Italia, Hollanti, Kanada, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Yhdysvallat ja Saksa.

TRJE18-harjoituksen lisäksi Norjassa on samaan aikaan vielä Tromssan alueella 25.10.-6.11.2018 pidettävä Northern Screen -sotaharjoitus. Sotaharjoitus on Yhdysvaltain merijalkaväen harjoitus, johon osallistuu myös Norjan sotajoukkoja, kun Norjan alueella ollaan. Kyse on Yhdysvaltain Norjassa olevien joukkojen rotaatiosta, jossa uudet vaihtojoukot sopeutetaan Norjan oloihin. Harjoitukseen osallistuu noin 1 000 sotilashenkilöä.

Neljäntenä syksyn harjoituksena on vielä Islannin Keflavikissa pidetty Northern Challenge 2018 -merisotaharjoitus, johon osallistuivat Itävalta, Belgia, Kanada, Tanska, Ranska, Saksa, Islanti, Italia, Hollanti, Norja, Puola, Ruotsi, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Lännessä on nyt otettu sama tapa kuin mitä Venäjä harjoitti mm. viime vuoden Zapad-harjoituksessa.

Samana ajankohtana pidettäviä harjoituksia jaetaan erillisiin osaharjoituksiin, jotka kuitenkin muodostavat strategisen kokonaisuuden alueella, joka voi olla hyvinkin laaja. Nyt tänä syksynä Nato-maiden sekä Suomen pitämät sotaharjoitukset yhtyvät vuoden 2017 syksyn Zapad-harjoituksen maantieteelliseen alueeseen: Baltian kilpeen. Kyse on tämän alueen suuresta sotilaallisesta merkityksestä sekä arktiselle alueelle että Keski-Euroopalle.

Suomi ja Ruotsi ovat siis nyt syksyn sotaharjoituksissa ainoat Naton ulkopuoliset valtiot. Maat osallistuvat Nato-harjoituksiin kuin Nato-maat kuunaan.

Toimiminen kuin Nato-maa kuunaan on hyvä asia, mutta prosessia ei ole vielä viety loppuun. Seuraavan kappaleen mukaisesti välivaihe voi olla myös riskejä sisältävä.

                                                                                            ****

Niin Suomessa kuin Ruotsissa ei ole käyty keskustelua, mitä tarkoittaa kuulua Natoon kuulumatta Natoon. Mitä niin Suomen kuin Ruotsin sotilaallisen turvallisuuden kannalta tarkoittaa, ettei mailla ole julkista Naton perussopimuksen 5. artiklan mukaista turvatakuuta eivätkä maat kuulu Naton ydinaseiden muodostaman suojan alle.

Niin Suomessa kuin Ruotsissa ei ole pohdittu yhtään sitä, miten Venäjä muodostaa Suomea ja Ruotsia koskevan sotilasstrategiansa tässä tilanteessa, kun maat ovat tavallaan Natossa, mutta mailla ei ole Naton tuomaa 5. artiklan mukaista turvatakuuta eikä etenkään ydinaseiden tuomaa suojaa. Ydinaseiden tuoma suoja on oleellisin osa turvatakuuta ryhmittäen maita riskissä joutua sotilaallisen konfliktin kohdemaaksi.

Venäjä on taitava laatimaan strategiansa ympäristönsä niistä lähtökohdista, joihin liittyy vastapuolen heikkouksia ja vastapuolen strategian epäjohdonmukaisuutta.

Suomi ja Ruotsi lähtevät siitä, että kriisi- ja sotatilanteessa maat saavat sotilaallista apua Nato- ja EU-mailta. Usko avun saamiseen ei perustu sellaisiin sopimuksiin eikä varsinkaan sellaisiin lupauksiin, jotka Venäjä katsoisi tosiasioiksi, joihin ei voisi toimillaan vaikuttaa.

Kyse on, voisiko Venäjä pelotella Nato-maita kriisi- ja sotatilanteessa niin, etteivät Nato-maat katsoisi oman etunsa ja oman turvallisuutensa mukaiseksi auttaa Suomea ja Ruotsia. Kyse on ydinaseista, joita Suomella ja Ruotsilla ei ole, mutta Venäjällä on. On eri asia uhata ydinasevaltaa kuin ei-ydinasevaltaa. Nato-maat kuuluvat ydinasesuojan alle, Suomi ja Ruotsi eivät.

Kyse Venäjälle tässä tilanteessa on keksiä strategia, jolla estetään uhkaamalla avun virtaaminen Suomeen ja Ruotsiin kriisi- ja sotatilanteessa. Uhkailu ydinaseiden käytöllä on tehokasta kääntämään mielipiteitä.

Tuo on sekä Suomen että Ruotsin nyt harjoittaman turvallispolitiikan heikkous, joka on perustavaa laatua. Venäjä tietää tarkasti tuon Suomen ja Ruotsin turvallisuuspolitiikan perustavaa laatua olevan heikkouden.

Ydinaseiden suuri merkitys ja vaikutus ovat tulleet hyvin esille Pohjois-Korean tilannetta ratkottaessa.

                                                                                            ****

Amiraali James G. Foggo III on Yhdysvaltain Euroopan merivoimien komentaja sekä myös Yhdysvaltain 6. laivaston komentaja Italian Napolissa. Hän on Yhdysvaltain merivoimien korkein edustaja Euroopassa.

Foggo on kertonut, että Norjassa pidettävä TRJE18-suursotaharjoitus on Yhdysvaloille ns. 30/30/30-harjoitus, mikä tarkoittaa 30 pataljoonan, 30 sotilaslentokoneen tai 30 sota-aluksen siirtämistä 30 päivässä Yhdysvalloista Eurooppaan tai Euroopan tukikohdista toiminta-alueelle. Tällä kertaa harjoitellaan siirtoja Skandinaviaan. 30/30/30-harjoitustermissä 30-lukuja on siis vain kolme eikä neljää, koska 30 sotilaslentokoneen tai 30 sota-aluksen siirtämien ovat tai-sanaan liittyviä.

Yhdysvalloilta osallistuu TRJE18-harjoitukseen 18 000 sotilaan voimin, kun koko harjoitukseen osallistuu noin 45 000 henkilöä ilman Yhdysvaltain lentotukialuslaivueen miehistövoimia. Harjoitukseen osallistuu siis tosiaankin noin 30 pataljoonaa yhdysvaltalaissotilaita.

Yhdysvallat on TRJE18-harjoituksen ylivoimaisesti suurin osallistujamaa. Ilman Yhdysvaltoja harjoitus olisi nuhapumppuharjoitus, joka ei Venäjää juurikaan hetkauttaisi. Yhdysvaltain sotavoima harjoituksessa on se Venäjän hetkauttaja.

Today it is my privilege to announce that the aircraft carrier USS Harry S. Truman and its strike group, including its ships and aircraft, will participate in Trident Juncture, adding about 6000 personnel to the mix. That puts our total strength up at 45 plus 5 – you can do the math.” totesi Foggo 9.10.2018 yhdysvaltalaiselle Naval today -julkaisulle (Naval Today 10.10.2018).

Vapaasti suomennettuna:

Tänään on etuoikeuteni ilmoittaa, että lentotukialus USS Harry S. Truman ja koko sen iskuvoima mukaan lukien sen muut merialukset ja ilma-alukset osallistuvat Trident Juncture -sotaharjoitukseen lisäten harjoituksen kokonaishenkilömäärää 6 000 henkilöllä. Tällöin kokonaisvahvuutemme on 45 [tuhatta] + 5 [tuhatta] – voitte tarkastaa laskelman.

TRJE18-sotaharjoitukseen osallistuu siis myös Yhdysvaltain ydinkäyttöinen ja 90 ilma-alusta käsittävä lentotukialus ja koko tukialuksen laivue. Lentotukialuksen myötä TRJE18-harjoitus on todella iso. Ihan joka harjoitukseen lentotukialusta ei siirretä.

On todennäköistä, että muiden Nato-maiden sukellusveneiden lisäksi Pohjanmeren ja Norjanmeren syvyyksissä on riittävästi myös yhdysvaltalaissukellusveneitä mannertenvälisillä ohjuksilla varustettuna.

Lentotukialus USS Harry S. Truman (CVN 75) on nyt Euroopassa Yhdysvaltain 6. laivaston alaisuudessa. Aluslaivue osallistui jo Islannin Northern Screen -sotaharjoitukseen, oli muutama päivä sitten Englannin Portsmouthissa ja siirtyy sieltä TRJE18-suursotaharjoitukseen.

Lentotukialuksen laivueeseen kuuluvat mm. Ticonderog-luokan ohjusristeilijä USS Normandy (CG 60), Arleigh Burke -luokan kolmen hävittäjän muodostama hävittäjälaivue (DESRON 28: USS Ramage , USS Mitscher  ja USS Forrest Sherman) , Arleigh Burke-luokan hävittäjä USS Arleigh Burke (DDG 51) ja Arleigh Burke-luokan hävittäjä USS Forrest Sherman (DDG-98). Muut lentotukialus Harry S. Trumanin CSG-tyypin (Carrier strike group, CSG) laivueeseen kuuluvat alukset ovat Arleigh Burke-luokan ohjushävittäjä USS Bulkeley (DDG-84) ja USS Farragut (DDG-99).

Norjassa lentotukialus ei ole osallistunut sotaharjoitukseen sitten kylmän sodan ajan vuoden 1989 jälkeen. En löytänyt mainintaa, että Suomen Puolustusvoimat olisi osallistunut aikaisemmin sellaiseen Nato-johtoiseen harjoitukseen, jossa olisi mukana lentotukialus. Kerta lienee ensimmäinen, mutta en osaa sanoa asiaa varmaksi.

                                                                                            ****

Kirjoitin tarkemmin Venäjän muodostamasta kasvavasta sotilaallisesta uhkasta pohjoisilla alueilla kirjoituksessa otsikolla ”Venäjän rakensi uudet ydinasevarastot kiinni Suomen ja Norjan rajaan” (US-blogi 11.10.2018).

Yhdysvaltain osallistuminen TRJE18-harjoitukseen on siis massiivista. Vastaavaa on ollut viime aikoina toisella puolella maapalloa vain Korean niemimaan tilanteeseen liittyen, jossa samaan sotaharjoitukseen on osallistunut enimmillään kaksi tai kolme yhdysvaltalaista lentotukialuslaivuetta.

On selvästi havaittavissa sekä Yhdysvaltain toimista että Yhdysvaltain armeijan johtavien sotilashenkilöiden julkisista puheista, että Yhdysvallat on huolestunut Venäjän varustautumisesta Pohjois-Atlantilla.

Tuorein esimerkki huolestumisesta on eiliseltä päivältä Islannissa Foggon pitämä muistopuhe Atlantin taistelusta 75 vuotta sitten, jolloin liittoutuneita vastassa oli merellä natsi-Saksa (U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet 16.10.2018).

Adm. Foggo Commemorates Battle of Atlantic Ahead of Trident Juncture Events in Iceland”. Vapaasti suomennettuna: “Amiraali Foggo muistelee Atlantin taistelua ennen Trident Juncture -tapahtumia Islannissa”.

Tuo otsikko oli jo kuvaava painottaen Norjassa pidettävän TRJE18-harjoituksen tärkeyttä ja poliittista viestiä Venäjälle, joka ei kuulu Nato-liittoutumaan vaan on nyt vastapuoli. Liittoutuneet ovat siis Nato-maat sekä Suomi ja Ruotsi. Vastapuolella on Venäjä.

Islannin ulkoministeri Thor Thordarson toi tilaisuudessa hyvin esille Pohjois-Atlantin ratkaisevan merkityksen koko Euroopan turvallisuudelle:

The allies would hardly have won the war without gaining superior position on the ocean.

Vapaasti suomennettuna:

Liittoutuneet tuskin olisivat voittaneet sotaa, elleivät olisi saaneet valta-asemaa merellä.

On merkille pantavaa, kuinka Yhdysvaltain armeijan nettisivuilla korostetaan nyt tuon tuostakin liittoumaa, jonka muodostavat Nato-maat sekä Suomi ja Ruotsi.

Ohessa yksi esimerkki Yhdysvaltain asevoimien laivaston sivuilta (U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet 16.10.2018):

NATO and its partners will take part in exercise Trident Juncture. The exercise, hosted by Norway, will include around 50,000 personnel from 29 NATO countries, as well as Finland and Sweden, and will test NATO’s collective response to an armed attack against one ally, invoking Article 5 of the North Atlantic Treaty.

Vapaasti suomennettuna:

Nato ja sen kumppanit osallistuvat Trident Juncture -sotaharjoitukseen. Norjan isännöimään sotaharjoitukseen osallistuu noin 50 000 henkilöä 29 Nato-maasta sekä Suomesta ja Ruotsista, ja se testaa Naton kollektiivista puolustusta yhtä liittolaista vastaan tapahtuvaan aseelliseen hyökkäykseen Naton perussopimuksen 5. artiklan perusteella.

Yhdysvallat tulkitsee, että Suomi ja Ruotsi ovat harjoituksessa auttamassa hyökkäyksen kohteeksi joutuvaa Norjaa, joka on Nato-maa. Vastaavasti tulkitsee harjoituksen myös Venäjä. Mielenkiinnolla odotan, miten Venäjä tulee toimimaan sotaharjoitusten aikaan, jotka alkavat viikon päästä.

Yhdysvaltalaisteksteissä ei erotella Suomea tai Ruotsia muista Nato-maista, vaan maat ovat kuin Nato-maita. 29+2-Nato on siis realiteetti – hyvä realiteetti – ja myös Venäjä tietää tarkasti tilanteen sekä Suomen ja Ruotsin poliittisen sitoutumisen Natoon.

Yhdysvallat haluaa selvästi viestittää Venäjälle, joka on lisännyt sotilaallista aktiivisuuttaan Pohjois-Atlantilla ja arktisen alueen porteilla. Viesti on, että tarvittaessa sotavoimaa ollaan valmiit siirtämään Euroopan ja kulkuyhteydet ollaan valmiit turvaamaan Pohjois-Atlantilla. Viestittäjiä ovat sotaharjoitukseen osallistuvat maat kollektiivisesti: Naton kaikki 29 jäsenmaata sekä Suomi ja Ruotsi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu