AriPesonen1

Olisiko hänestä uusi yllätysnimi Vihreiden puheenjohtajaksi?

  • Olisiko hänestä uusi yllätysnimi Vihreiden puheenjohtajaksi?

Kuka olisi sopiva Vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi ja vetämään vaalivankkureita?

En ole oikein vihreiden ehkä vihervasemmiston äänestäjäkuntaa. En siis sinänsä ole kiinnostunut heidän asioistaan.

Katsoin viikko sitten torstaina Ylen A-talkia (Yle Areena 18.10.2018), jossa yhtenä vieraana oli Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää Oulun vaalipiiristä. En ole ollenkaan ollut hänestä tietoinen ennen tuota TV-lähetystä enkä tiedä hänen taustoja muutoinkaan kuin mitä tuosta ohjelmasta tuli esille. Hän kuitenkin herätti mielenkiinnon esiintymisellään. Mikäs poliitikko tämä oikein on?

Hän teki jotenkin positiivisen vaikutuksen. Ulkonen olemus ja käyttäytyminen olivat miellyttävää, hän puhui selväsanaisesti kakistelematta ja hänessä oli poliitikoksi se poikkeus, että hän kuunteli tarkkaavaisesti, mitä muut sanoivat. Hänen puheensa oli asiasisältöistä ilman agitaatioita, jota olemme saaneet kuulla poliitikkoesiintymisissä kyllästymiseen saakka. Esiintymisensä perustella hakkaa tullen mennen emmakarit, toukoaallot ja villeniinistöt.

Simon Elokin tuli hänen kanssaan hyvin toimeen, vaikka Elo on puoluekentässä ihan toiselta laidalta. Oikeastaan hakkasi rauhallisilla argumenteillaan aggressiivisesti kiihkoilleen jyrkkäkantaisen Elon.

Olisiko hänestä puheenjohtajaksi? Vaikutuksen hän ainakin teki esiintymisellään.

Poliitikkojen olisi syytä muistaa, että uutta äänestäjäkuntaa saa vain rauhallisella, asiasisältöisellä ja ihmisläheisellä käytöksellä, sen sijaan vanhaa äänestäjäkuntaa voidaan pitää puolueaitauksessa myös agitaatiolla, riidanhaastamisella, jyrkkäkantaisuudella ja melskaamisella.

Tuo ohjelma on vielä katsottavissa Ylen Areenassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vihreillä on tosiaan sikäli hyvä valintatilanne, että sekä Halmeenpää että Ohisalo ovat esiintymiskykyisiä ja asiakeskisiä toimijoita. Halmeenpään etunahan on hieman enemmän ikää, Ohisalolla nyt jo hetki Aallon sijaistajana.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Olen katsonut Ohisalon ja Halmeenpään esiintymiset A-talkissa, enkä muutoin heistä tiedä. Halmeenpää kyllä hakkaa Ohisalon julkisessa esiintymisessä tullen mennen.

Ohisalon esiintyminen ei ollut hyvä, vaikka häntä suitsuteettiinkin. Asia tietysti riippuu myös vertailukohdasta (= Touko Aalto). Ohisalo oli tuossa esiintymisessä agitaattorityyppi, joka toisti käytännössä samaa viheragitaatiota, jota on kuultu jo vuodet ja joka osataan jo ulkoa. Ei siis mitään uutta. Hän joutui miettimään jokaisen sanomansa lauseen, mikä näkyi hänen kasvoilla selvästi. Hän ei ole siis mielestäni ole nopeaälyinen.

Puheenjohtaja on paljon muuta kuin vain julkinen esiintyjä eikä toki puheenjohtajia valita vain julkisen esiintymisen perusteella.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinänsä minun on myönnettävä, että pidän Halmeenpäästä, vaikka hän ydinvoiman osalta onkin kanssani eri linjoilla. Hän on Kalajoelta ja nauttii sielläkin arvostusta yli puoluerajojen. Minusta on meriitti, että vihreä pystyy saamaan arvostusta umpikepulaisella paikkakunnalla…

Pienenä kuriositeettina, että Kalajoen valtuusto hylkäsi juuri joku aika sitten yhden tuulivoimakaavan. Hanna Halmeenpää oli mukana hylkäämässä kaupunginhallituksen esitystä.
https://www.kp24.fi/lehti/keskipohjanmaa/546960/ko...

JK. Olisin valmis kuitenkin uskomaan, että myös Ohisalo on kehityskelpoinen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Huh, tämä oli aika ajan hengen mukainen kirjoitus. Osaamisesta ei puhuttu mitään, oli kiva ja kivan näköinen, ok.

Ensimmäisen kauden kansanedustajaksi tietysti valitaan ties mitä missiä eduskuntatalon seiniin nojailemaan, mutta puheenjohtajalla pitäisi kai olla osaamistakin kun voi joutua jopa ministeriksi jota viedään kuin litran mittaa muiden ja virkamiesten toimesta ilman mitään pätevyyttä toimeen.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Minä nimenomaan peräänkuulutan asiaosaamista, loogisuutta ja sitä, että asiaosaaminen näkyy julkisessa esiintymisessä. Asia pitää osata esittää niin, että kuulija sen ymmärtää. Juuri nuo asiat olivat ainakin tuossa esiintymisessä paikallaan, mutta en tunne hänen muita esiintymisiään. Hän myös varsin loogisesti perusteli yksityisauton käyttöä, mikä oli minusta yllätys vihreälle kansanedustajalle. Tavallaan loogisuus meni ideologian edelle. Käy katsomassa tuo nauha ja muodosta mielipide sitten.

Barack Obama on mielestäni paras nykyisistä poliitikkoesiintyjistä eikä hänen veroistaan Suomesta löydy.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Ari, hyvä ehdotus! Ks. Hannasta lisää:

http://www.hannahalmeenpaa.fi/minusta/

Ei mikään eilisen teeren poika - tai siis tyttö ;)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Siteeraan itseäni joitain päiviä sitten kirjoittamastani kommentista:

"

Suomen kannalta Emma Kari olisi varmasti hyvä vaihtoehto.

Mutta vihreissä ymmärretään että se olisi vihreiden kannalta lähes tuhoisin vaihtoehto.

Siksi marraskuussa Ville Niinistö nostetaaan takaisin.
Jos siihen tarvitaan joku porsaanreikä, niin se etsitään, mutta Niinistö tulee johtamaan vihreät vaaleihin.

Kun Niiniistö runtataan johtoon, niin vihreiden kannatus lähtee liitoon.

Tämä on ollut ennustukseni siitä lähtien kun luin lehdestä että Touko jää saikulle.
Se saikku oli pelkästään vihreiden keino pelata Touko pois johdosta ja keinoksi valittiin tuo, koska perhesyyt on jo niin vanhanaikaista.
"

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Ville Niinistö on nopeaälyinen ja pärjää väittelyissä. Hänen vikansa on, että hän toistaa väittelyssä samaa agitaatiojorinaa tunnin ajan niin, että sitä alkaa tulla muualtakin ulos kuin vain korvista. Mitään uutta ajatusta ei esitetä asioiden ratkaisemiseksi. Tuon agitaatiojorinan perusteella hän ei vaikuta yhteistyökykyiseltä kuten ei Rinnekään. Hieman siis riidanhaastajan vikaa.

Poliitikiojen tulisi ymmärtää julkisessa esiintymisessä, ettei määrä korvaa laatua. Jos kykenet sanomaan yhden lauseen ja viisauden, jonka kuulijat muistavat vielä kuukauden päästä, on sillä suurempi vaikutus kannatukseen kuin tunnin agitaatiojorinalla.

Ville Niinistö olisi lämmitetty keitto, joka ei maistu, mutta jota syödään. Kertaalleen kylmetetty politikko ei lämmitä kannatusta uuteen kasvuun. Pitäisi keksiä jotain uutta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ari, tiennet kuitenkin, että puolueiden hierarkiassa uusien 'tähtien' nousu, vahvuuksistaan huolimatta, ei ole vaihtoehto.

Touko Aalto, joka oman äänestysalueensa kuninkaana, sai menestystä, mutta koko puolueensa johtajana, hänen voimansa ehtyivät.

Näissä pohdinnoissa on hyvä olla tarkka, sillä koneisto on julma, eivätkä mitkään selittelyt ole sille tarpeeksi.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Ari---olen täysin samaa mieltä.

Ville turvautuu vanhaan taktiikkaan jossa ajatus on olla koko ajan äänessä vaikka ilman sisältöä, näin varmistetaan ettei vastapuoli pääse ääneen.

Mutta oman arvioni annoin aikanaan heti, kun luin lehdestä Toukon sairaslomasta.
Tämä perustui nimenomaa Touko romahduttamaan gallup kannatukseen ja vastaavasti kaikilla on muistissa kuinka Niinistö sen nosti pilviin.

Politiikassa ei ole hirveästi merkitystä asiasisällöllä, vaan nimenomaa miten siihen äänentuottamiseen äänestäjät reagoi ja saako sillä kannatusta....jostain syystä Niinistö saa kannatusta ja se vihreissä ymmärretään.

Omasta mielestä Emma Kari olisi turvallisin valinta....näin ei tarvitsisi pelätä vihreiden menestystä vaaleissa.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen Vastaus kommenttiin #12

Kokoomuksen paras tv-esiintyjä tällä hetkellä on oikeusministeri Antti Häkkänen. Petteri Orpo ei pärjää Häkkäselle ja siksi Häkkänen onkin "tuurannut" paljon puheenjohtajaa televisiossa. Häkkänen on Kokoomuksen seuraava puheenjohtaja.

Kaikki tietävät, että olen Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja. Emma Kari on äärimmäinen Nato-jäsenyysvastustaja, kun Hanna Halmeenpää on astetta myönteisempi Natolle. Emma Kari on varsinainen tuomiojalainen.

Emma Kari Natosta Helsingin Sanomien eduskuntavaalikoneessa:

Nato-jäsenyys ei lisäisi Suomen turvallisuutta. Täyskäännös Suomen linjan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa linjassa aiheuttaisi jännitteitä ja vähentäisi vakautta. On maailmanrauhan kannalta oleellista, että on olemassa Suomen kaltaisia maita, jotka ovat sotilasliittojen ulkopuolella. Se antaa mahdollisuuksia edistää keskustelua ja toimia rauhanvälittäjänä. Mahdollisista liittoutumisaikeista tulee aina järjestää kansanäänestys.Liittoutumisaikeista tulee aina järjestää kansanäänestys.

Hanna Halmeenpää Natosta Helsingin Sanomien eduskuntavaalikoneessa:

Eurooppalaisessa turvallisuusympäristössä tapahtuu tällä hetkellä muutoksia, joita pitää analysoida tarkkaan. Painopiste turvallisuuspolitiikassa on hyvä säilyttää eurooppalaisella ja pohjoismaisella nykytasolla: osallistutaan harjoituksiin, sotilaallisiin kriisinhallintaoperaatioihin ja materiaaliyhteistyöhön. Oman puolustuksen tulee olla kunnossa ja talouden ja ulkopolitiikan valinnoissa tulee olla johdonmukainen.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #13

Häkkänen ollut positiivinen yllätys.
Mielestäni niinistön ohella parhaat ministerit...ehkä tuossa joukossa on helppo olla paras... mutta nämä kaksi ovat oikeasti olleet hyviä.

Natosta me ajatellaan eri tavalla, mutta muuten ollaan tässä asiassa täysin samaa mieltä.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen Vastaus kommenttiin #14

Katsoin myös Ohisalon Nato-kannan, joka oli vaalikoneessa äärimmäisen kielteinen Karin tapaan Suomen Nato-jäsenyydelle. Hän myös esittää puolustusmäärärahojen tosiasiallista leikkaamista, kun kysyttiin, pitäisikö puolustuksen määrärahoja korottaa.

Ohisalo vastasi:

Puolustusvoimien toimintakyvystä on huolehdittava, mutta tämän on tapahduttava uudistamalla maanpuolustusta ja asepalvelusta esimerkiksi siirtymällä sukupuolineutraaliin vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Kansantaloudellinen hyöty näkyisi mm. nuorten miesten parempana työllisyysasteena. Ilmastonmuutos, syrjäytyminen sisäisenä turvallisuusuhkana ja tietoyhteiskunnan haavoittuvuus ovat asioita, joihin myös puolustusvoimavaroja tulee suunnata ja yhteistyötä eri viranomaisten kesken kehittää.

En voisi koskaan kannattaa moista tyyppiä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei. En halua pj:ksi sellaista mylvivää ydinvoimavastaisuutta, kun muutakaan järkevää energiaa ei haluta ajatella vaikka siellä on olemassa monta muuta vaihtoehtoa kuin pelkkä tuulivoima tai aurinkovoima.

Järkeä niihin energiatouhuihin ja loppu veroparatiisiyhtiöille!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vihreille sopiva veropitoisuus bensiinissä taitaa olla 100%. Eli että tankattaisiin pelkkää veroa. Halmeenpää ei tässä näyttäisi poikkeavan isosti edukseen.
Asiahan ei sitten varsinaisesti kuulu minulle, kuka valittaisiin Vihreiden puheenjohtajaksi, mutta valitan Aallon poistumista postiltaan. Emma Kari saattaisi parhaiden korvata hänet?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset