Laivue 2020 -hankinnalla Suomella on mahdollisuus laukaista myös ydinohjuksia

Puolustusministeriö uutisoi viime torstaina, että Suomi on valinnut Laivue 2020 -taistelualushankkeessa Pohjanmaa-luokan korvetteihin yhdysvaltalaisen ESSM-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän ja Seasparrow-ohjukset (RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM)) ja että järjestelmän veroton hinta on 83 miljoonaa euroa (Puolustusministeriö 21.2.2019). Yleisemmin käytetty nimi Seasparrow-ohjukselle on RIM-162 ESSM.

Hankinta uutisoitiin myös kansainvälisillä sotilasuutissivustoilla (esim. Defense-aerospace 21.2.2019). Suomessa  asiaa uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (HS 21.2.2019).

Ostovaltuutuksen ohjuksille Suomi sai Yhdysvalloista jo vuosi sitten. Defence Security Cooperation Agencyn (DSCA) lehdistötiedote otsikolla “Finland – Evolved SEASPARROW Missiles (ESSM)” päivämäärällä 5.2.2018 löytyy täältä (tiedote 17-77).

Puolustusministeriön tiedotteessa ei ole kerrottu hankittavan ohjuslaukaisualustan tyyppiä, mutta Helsingin Sanomien mukaan ”Suomen hankkima laukaisinyksikkö ampuu ohjukset pystysuoraan ilmaan. Laukaisinyksikköjä on erilaisia, mutta Suomen ostama on yleisimmin eri laivastojen käytössä.” (HS 21.2.2019).

RIM-162 ESSM -ohjuksia voidaan laukaista useilta eri alustoilta, mutta Helsingin Sanomien kirjauksen perusteella kyse on Mk 41 Baseline VII Strike-Length Vertical -ohjuslaukaisujärjestelmästä, jolle Suomella oli myös Yhdysvaltojen ostovaltuutus (DSCA:n lehdistötiedote otsikolla “Finland – Mk 41 Vertical Launching Systems”, julkaisupäivä 20.2.2018, tiedote 17-75).

Tällä hetkellä Yhdysvallat valmistaa neljää eri versiota RIM-162 ESSM-ohjuksesta. RIM-162A-ohjus on suunniteltu Aegis-alusten vertikaaliseen MK 41 VLS -ohjuslaukaisujärjestelmään. RIM-162B-ohjus on puolestaan versio, joka on tarkoitettu käytettäväksi MK 41 VLS -ohjuslaukaisujärjestelmän kanssa muilla kuin Aegis-aluksilla ja siksi siitä puuttuu Aegis S -kaistan nouseva linkki. RIM-162C ja RIM-162D puolestaan ovat RIM-162B:n johdannaisia, joita käytetään MK 48 VLS- ja MK 29 -laukaisualustoilla.

Puolustusministeriön uutisesta ei kerrota, onko ostettu laukaisualustatyyppi DSCA:n ostovaltuustiedotteen mukainen. Jos on, laukaisualustatyyppi on kaiken mahdollistava MK 41 VLS BL VII (kuva 1).

Vaikka Suomen ostos ilmeisesti ja todennäköisesti on RIM-162B-ohjus, on MK 41 VLS -ohjuslaukaisujärjestelmä modifioidessa vauhdilla myös Aegis-ohjuspuolustusjärjestelmään. Tekniikka ei ole este.

Kirjoitin taistelualushanketta koskevan laajan ja perusteellisen blogikirjoituksen otsikolla ”Uusilla korveteilla pitää olla kyky torjua myös Iskander- ja Kalibr-ohjuksia” vuosi sitten (US-blogi 9.3.2018). Aseistusvalinnat olivat tuolloin puolustushallinnossa työn alla.

MK 41 -ohjuslaukaisujärjestelmässä ohjukset ladataan ”säiliöihin” (”canister”), jotka puolestaan ladataan laukaisujärjestelmän ”soluihin” (”cell”). Parempi suomennos cell-sanalle olisi ehkä siilo. Yhdessä laukaisujärjestelmässä on neljä solua kahdessa rivissä, siis yhteensä kahdeksan solua. MK25-laukaisusäiliö on yhtä kuin yksi solu, johon sopii neljä ESSM-ohjusta, joten ohjuslaukaisujärjestelmässä on kerrallaan 32 ohjusta. Esimerkiksi Tomahawk-ohjuksia yhteen soluun sopii sen sijaan vain yksi kappale.

Epäilen, ettei Laivue 2020:n kuhunkin kolmeen alukseen tule operatiiviseen käyttöön edes tuota 32 ohjuksen määrää huomioiden tilatun hankinnan arvo (83 miljoonaa euroa).

                                                                                          ****

Kiitän Suomen puolustushallintoa hyvästä ja onnistuneesta valinnasta. Järjestelmä oli myös minun suosikkini yhdeksi Suomen uusien taistelualusten ohjusjärjestelmäksi. En kiitä itse ohjusten vuoksi vaan niiden laukaisualustojen vuoksi.

Ohjusjärjestelmiä hankittaessa tärkeä valintaan vaikuttava asia on itse ohjusten lisäksi ohjusten laukaisualustat ja laukaisusäiliöt. Millaisia erityyppisiä ohjuksia kuhunkin laukaisusäiliötyyppiin voidaan ladata ja miten laukaisusäiliöt ovat modifioitavissa tulevaisuuden uusille ohjustyypeille. Ohjusteknologiassa on ollut jo kauan päämäärä, että saman ohjuksen on käytävä eri laukaisualustoilla ja eri laukaisualustoilla on kyettävä laukaisemaan eri ohjustyyppejä.

Asehankintoja tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin. Ajan myötä ohjuksilla on tapana kasvaa, joten etenkin kalliissa merialuksissa on syytä olla riittävästi tilaa myös uusille laukaisualustoille, jotka ovat vanhoja korkeampia ja ehkäpä myös leveämpiä. Mitoituksia ei ole syytä tehdä luilleen. Lähes 8 metriä korkea tila laukaisualustalle on syytä olla vähintään varattuna.

MK 41 Baseline VII Strike-Length Vertical -ohjuslaukaisujärjestelmän soluista voidaan laukaista RIM-66 Standard-, RIM-67 Standard-, RIM-161 SM-3-, RIM-174 Standard ERAM-, BGM-109 Tomahawk-, RUM-39 VL-ASROC-, RIM-7 Sea Sparrow– ja RIM-162 ESSM -ohjuksia. Laukaisujärjestelmään lisättiin aikoinaan pituutta, jotta sillä voidaan laukaista myös Tomahawk-ohjuksia. RIM-161 SM-3 -torjuntaohjuksen pituus on 6,55 metriä ja BGM-109 Tomahawk -ohjuksen 6,25 metriä. Suomeen ostettavien RIM-162 ESSM -ohjusten pituus on vain 3,66 metriä.

Totesin jo vuosi sitten blogikirjoituksessani, että laukaisujärjestelmä on Suomen syytä valita niin, että sillä voidaan laukaista Tomahawk-ohjuksia. Näin toimiessa Suomella on kalustonsa puolesta tasaveroiset tekniset mahdollisuudet liittyä Aegis-ohjuspuolustusjärjestelmään kuin mitä esimerkiksi Norjalla on. MK 41 BL VII oli oikea ostos.

Toistaiseksi Tomahawk-ohjuksia Yhdysvallat ei ole myynyt juurikaan muille maille. Ohjus on käytössä vain Yhdysvalloilla itsellään ja Iso-Britannialla. On kuitenkin huomioitava, että Raytheonin RIM-161 SM-3-torjuntaohjuksen tilalle voidaan teknisten mittojen puolesta asettaa suoraan Raytheonin BGM-109 Tomahawk -ohjus samalla laukaisualustalla. RIM-161 SM-3-torjuntaohjuksia ja niiden laukaisualustoja on Euroopassa laajemmin.

                                                                                          ****

MK 41 BL VII -ohjuslaukaisujärjestelmän myötä Suomella tulee olemaan tekninen kyvykkyys laukaista myös ydinkärkiä.

BGM-109 Tomahawk -ohjukset ovat varustettavissa ydinkärjillä. INF-sopimuksen velvoitteiden mukaisesti Yhdysvallat tuhosi Euroopassa maalle sijoitut W-84-ydinkärjillä varustetut BGM-109G Tomahawk -ohjukset, mutta merialuksissa ohjukset ovat edelleen. W-84-ydinkärkien tuhovoima oli suurimmillaan 150 kT.

Nykyisiin Tomahawk-ohjuksiin asennettava ydinkärki on tyyppiä W80. Yhdysvallat on parhaillaan kunnostamassa noita ydinkärkiä ja kunnostetut ohjukset on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2025 W80-4 tunnuksella (Sandia National Laboratories 15.10.2015). Kunnostaminen ei tarkoita sitä, että kaikki ydinkärjet olisivat kerralla kunnostettavina.

Kärjen vaihto ohjukseen on sinänsä nopea toimenpide. Ydinkärki vaihdetaan ohjukseen kuin Lego-palikka.

Jos Yhdysvallat sijoittaa Venäjän kasvavan ydinaseuhan vuoksi uusia taktisia keskimatkan ydinohjuksia Eurooppaan, uskoisin niiden olevan Tomahawk-ohjuksiin asettavissa olevia ydinkärkiä. Tomahawk-ohjukset tulisivat todennäköisesti merialuksiin, eivät maalle. Yhdysvallat toisi todennäköisesti Eurooppaan lisäksi myös ilma-aluksissa kuljetettavia ydinaseita.

Presidentti Putin otti MK 41 VLS -laukaisualustat esille viime keskiviikkona vuotuisessa valtakunnan tila -puheessaan maan liittokokoukselle (Президент России 20.2.2019).

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (IS 24.2.2019). Suomi on nyt siis päättänyt hankkia noita Putinin manaamia laukaisualustoja uusiin korvetteihinsa.

Putin lausui:

Сперва начали разработку и применение ракет средней дальности, присвоив им для отвода глаз наименование «ракеты-мишени» для целей ПРО. Затем приступили к развёртыванию в Европе универсальных пусковых установок МК-41, которые позволяют осуществить боевое применение крылатых ракет средней дальности ’Томагавк’.

Vapaa suomennos:

Ensinnäkin he [Yhdysvallat] aloittivat keskipitkän matkan ohjusten kehittämisen sekä käytön ja antoivat niille silmänlumeeksi ”puolustusohjukset” -nimen kuitenkin ohjuspuolustuksen [Venäjää kohtaan hyökkääviä] tavoitteita varten. Sitten he aloittivat toimittaa Eurooppaan monikäyttöisiä MK 41 -ohjuslaukaisualustoja, mitkä mahdollistavat keskimatkan Tomahawk-risteilyohjusten taistelukäytön.

Yhdysvalloista tulevat MK 41 -ohjuslaukaisualustat ovat nyt siis Putinin mielestä sotilaallinen uhka, koska niillä voidaan laukaista myös Tomahawk-ohjuksia.

Katsotaan, milloin Tomahawk-ohjuksia ja kenties myös ydinkärkiä aletaan sijoittaa eurooppalaisiin sota-aluksiin, kun INF-sopimusta ei pian enää ole. Valmius on Saksalla, Hollannilla, Norjalla ja Espanjalla sekä pian myös Suomella alusten puolesta. Iso-Britannialla on jo Tomahawk-ohjuksia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu