AriPesonen1

Tapaus Airiston Helmi - suomalainen media ja Suomen ulkopoliittinen johto

Tämän kirjoituksen luonne huomioiden aivan aluksi on syytä todeta, että olen monessa blogikirjoituksessani arvostellut ankarin sanakääntein Venäjää. Olen arvostelut Venäjää sen sotilaallisista toimista naapurimaissa, hybridisodankäynnistä ja sekaantumisesta muden maiden sisäisiin asioihin. Olen myös Suomen Nato-jäsenyyden vankkumaton kannattaja perusteena Venäjän Suomelle muodostama sotilaallinen uhka.

Monet blogikirjoituksiani lukeneet ovat pitäneet minua Venäjä-vastaisena. On epäilty minun jopa vihaavan Venäjää.

En missään nimessä vihaa Venäjää. En alkuunkaan.

Syntini kuitenkin lienee, että tunnen Venäjän melko hyvin. Monet läheiset ystäväni ovat venäläisiä. Venäjän kansa on eri kuin Venäjän tämänhetkinen poliittinen johto, joka aiheuttaa meille nyt turvallisuusongelmia.

                                                                                     ****

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vapautti eilen tiistaina toisen Airiston Helmi -tapaukseen liittyvän henkilön tutkintavankeudesta. Vangittuna ollut ja nyt vapautettu henkilö on Venäjän kansalainen. Airiston Helmi Oy:n pääomistaja on puolestaan venäläinen Pavel Melnikov.

Venäläismies oli vangittuna epäiltynä törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä rahanpesusta syyskuusta 25.9.2018 alkaen. Hän oli vangittuna siis viiden kuukauden ajan.

Vastaavan kaltaisista rikoksista – siis rikoksissa, joissa on kutakuinkin vastaava rangaistusasteikko - harva suomalainen ovat ollut vangittuna viittä kuukautta. Tuoreena esimerkkinä kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu Tapani Mäkinen on epäiltynä Vantaan kaupungin toimintaan liittyvästä korruptiosta, mutta tutkintavankeudessa hän ei ole ollut päivääkään. Keskusrikospoliisi epäilee Mäkistä törkeästä lahjuksen ottamisesta, virka-aseman väärinkäyttämisestä ja törkeästä lahjuksen antamisesta. KPR on saanut Mäkistä koskevan esitutkinnan valmiiksi ja tapaus on nyt Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston syyteharkinnassa.

Venäläismiehen pitkästä tutkintavankeusajasta huolimatta Venäjän valtio ei reagoinut asiaan mitenkään. Viiden kuukauden vankeusaika on niin pitkä, että Suomen valtiolle on syntynyt reaalinen riski laittomasta vapaudenmenetyksestä syntyviin korvauksiin. Nähtäväksi jää, tuleeko venäläiselle syytettä ja siitä oikeudessa mahdollisesti langettavaa tuomiota.

Voi vain kuvitella, mikä mekastus Suomessa syntyisi, jos Venäjällä olisi vastaavalla tavalla Suomen kansalainen tutkintavankeudessa viisi kuukautta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli jo aikaisemmin marraskuun 27. päivänä 2018 vapauttanut virolaismiehen, joka oli myös vangittuna Airiston Helmi -tapaukseen liittyen. Myös virolaismies on epäiltynä törkeästä veropetoksesta ja avunannosta törkeään rahanpesuun.

Tällä hetkellä Airiston Helmi -tapauksessa ei ole enää yhtään henkilöä vangittuna.

On syytä myös muistaa, että poliisi - Keskusrikospoliisi tutkivana poliisiviranomaisena - ei ole koskaan informoinut muuta kuin, että Airiston Helmi -tapauksessa tutkinta koskee epäilyä talousrikoksiin. KRP epäili Airiston Helmi Oy:tä pelkäksi rahanpesuyhtiöksi, jonka ainoa tarkoitus on ollut muuttaa ulkomailla rikollisesti hankitut varat lailliseksi suomalaiseksi kiinteistöomaisuudeksi (IS 25.9.2018). KRP ei kuitenkaan ole aktiivisesti tuonut esiin - eikä ehkä maininnut kertaakaan - tutkinnan kohteena olevan yhtiön nimeä.

                                                                                     ****

Suomalaismedia kirjoitti viime syksynä varsin kärjekkäin sanakääntein sekä Airiston Helmi Oy:stä että sen venäläisestä omistajasta Pavel Melnikovista. Jopa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ja Venäjän federaation asevoimien sotilastiedustelu GRU oli mainittuna joissakin kirjoituksissa. Milloin Turun saaristossa laiturit ja helikopterien laskeutumispaikat olivat rakennettuja Venäjän maahanhyökkäystä varten, milloin kallioon oli louhittu varastot venäläiselle sotamateriaalille. Mielikuvituskaan ei tuntunut olevan suomalaismedialle rajana, kun Airiston Helmestä tehtiin Venäjän sillanpääasemaa Suomen sotilaalliselle valloitukselle.

Suomalaismedian kirjoituksissa  oli varsin leimaavia luonnehdintoja sekä Airiston Helmi Oy:stä että sen venäläisestä omistajasta Pavel Melnikovista. Nähtäväksi jää, onko kirjoittelu ollut sen laatuista, että niistä voi syntyä vielä asianomistajille perusteet käsitellä asiaa vaikkapa kunnianloukkauksena.

Suomalaismedian ote lipesi Airiston Helmi -tapauksessa ihan täysin. Mopo karkasi käsistä. Mielikuvituksen annettiin todellakin laukata. Faktatarkastus unohtui ja huhut uutisoitiin tosiasioina. Mitä hurjemman väitteen yksi tiedotusvälien uutisoi, sitä useammin siihen muissa tiedotusvälineissä viitattiin.

Aikanaan itsekin olin kiinnostunut Airiston Helmi -tapauksesta, kun olen ollut useassa blogikirjoituksissa kriittinen venäläisomistuksiin Suomen turvallisuudelle tärkeiden kohteiden ja erityisesti sotilaskohteiden läheisyydessä. En ole kuitenkaan pitänyt Airiston Helmi Oy:n hallinnoimia kiinteistöjä Turun saaristossa erityisinä. Suomessa on paljon muita tärkeitä kohteita enemmän tärkeinä.

Olin syksyllä yhteydessä myös Bellingcatiin Airiston Helmi -tapauksen tiimoilta, josko asiasta löytyisi Venäjän valtioon liittyviä epäilyttäviä yhteyksiä. Lopputuloksena Airiston helmi -tapauksesta ei Bellingcatin toimittajien mielestä löytynyt jutulle pohjaa eikä syvällisempää tutkimisen aihetta.

                                                                                     ****

Suomalismediasta viis, mutta erityisesti huolestuttavaa Airiston Helmi -tapauksessa on, millaiselle laukalle se sai suomalaispoliitikot maan korkeinta ulkopoliittista johtoa myöten.

Airiston Helmi -tapausta puitiin jopa eduskunnan ky­se­ly­tun­nil­la 27.9.2018. Kansanedustajien sanavaihto oli - sanotaanko - vivahteikkaista. Harva tavanomainen talousrikosepäily - siis rahanpesuepäily - sentään nousee eduskuntaan kyselytunnin aiheeksi. Eipä eduskunnassa ole paljon keskustelu pohjoismaisiin pankkeihin liittyvistä viimeaikaisista rahanpesuepäilyistä, joissa pestävä raha on todennäköisemmin lähtöisin pitkälti Venäjältä.

Kansanedustajilla ja ex-kansanedustajilla oli hyvin varmoja käsityksiä asiasta, jota he eivät taitaneet juurikaan tuntea:

Ex-kansanedustaja Kärnä väittää Airiston Helmen tonttia Venäjän sotasatamaksi – KRP tyrmää kaiken” (IS 23.9.2018).

Eduskunnan reagointi kuvastaa sinänsä hyvin, miten vähän Suomessa tunnetaan edelleen Venäjää ja Venäjän toimintapajoja hybridisodankäynnissä, mielipidevaikuttamisessa, sabotoinnissa sekä myös aktiivisessa sotilaallisessa toiminnassa. Ehkä olemme edelleen hieman pihalla Venäjästä.

Myös Suomen puolustushallinto on hieman sekoillut Airisto Helmi -tapauksessa:

Asemansa vuoksi nimettömänä pysyttelevän sotilaslähteen mukaan kartoilta paljastuva maanhankinta on kiistatta strategista. Järjestelmälliset hankinnat ovat motittaneet Turun ja Naantalin satamat. ’Tavoitteena on ollut kaikkien merkittävien syvävesiväylien visuaalinen valvonta ja tarpeen tullen myös sulkeminen’. Asiantuntijan mukaan kyse on venäläisen etupiiriajattelun mukaisesta kohdemaan varaamisesta ja haltuun ottamisesta. Rauhan aikana varaudutaan tulevaan ja rakennetaan tukikohtia.” (IL 23.1.2015).

Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa - ’Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet’” (HS 22.9.2018).

Kun suomalaispoliitikot, Suomen puolustushallinto ja suomalaismedia sekoilivat, niin yksityisillä sotilasasiantuntijoilla oli sen sijaan järki vielä päässä. Esimerkkinä sotilasasiantuntija Arto Pulkin kannanotot Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa, kun hän kinasteli Airiston Helmestä kokoomuslaisen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan kanssa (Yle 25.9.2018 ja  IL 25.9.2018)   

                                                                                     ****

Airiston Helmi -tapauksessa kyse on varsin tavanomaisesta talousrikostutkinnasta, jossa KRP epäilee rahanpesuun liittyviä rikoksia. KRP ei ole virallisesti tutkinut mitään muuta eikä ole ilmoittanut tutkivansa mitään muuta. Puolustusvoimatkin on antanut vain virka-apua poliisille sitä pyydettäessä.

Tutkimuksiin oli kuitenkin liitetty Suojelupoliisi, jolle eivät KPR:n tutkittavana olevat talousrikosepäilyt kuulu. ”Julki vasta nyt: Suojelupoliisi mukana Airiston Helmen tutkimuksissa” -uutisotsikko kertoo hyvin Suojelupoliisin roolia tutkinnassa (Verkkouutiset.fi 27.9.2018).

Kuka liitti Suojelupoliisin tukintaan vai liittikö se itse itsensä? En tarkoita nyt sitä Supon virka-aputyötä, joka tehdään KRP:lle. Suojelupoliisi ei puutu tavanomaisiin talousrikoksiin. Nyt tehtiin poikkeus.

Mikä haloo Suomessa nousisikaan, jos Venäjällä toimivan suomalaisyrityksen talousasioita selvittelisi myös vaikkapa FSB.

Airiston Helmi oli siis suomalaisviranomaisten yhteistoimintaa korkeimmalla tasolla, jossa mukana oli myös Supo. Suomessa Venäjään jollakin tavoin liittyvien asioiden tutkintaa korkeimpien Suomen turvallisuusviranomaisten suorittamaa tässä laajuudessa ei tehdä ilman Suomen ulkopoliittisen johdon myötävaikutusta. Siis ilman presidentin tietoa, presidentin mahdollista myötävaikutusta ja jopa hyväksyntää.

Airiston Helmi Oy:n suhteen Suomessa ovat sekoilleet siis koko ulko- ja turvallisuuspoliittinen johto ja viranomaiset mukaan lukien Suojelupoliisi. Suomessa  tunnetaan varsin huonosti Venäjän toimintatapoja. Venäjä tekee typeryyksiä, mutta niilläkin on rajansa. Ihan sellaisia typeryyksiä ja järjettömyyksiä Venäjä valtiona ei tee, mitä Suomessa arvioitiin Airiston Helmi -tapauksessa. Viimeistään nyt Suomen reagointi alkaa vaikuttaa varsin koomiselta.

                                                                                     ****

Ohessa muutamia lainauksia viime syksyltä Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen johdon kannoista Airiston Helmi -tapauksessa.

Hallitus ja presidentti ovat epäilleet jo vuodesta 2014, että Airiston Helmen kiinteistöjä voitaisiin käyttää tunnuksettomien venäläisjoukkojen majoittamiseen kriisitilanteessa” (IL 24.9.2018).

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi jo vuonna 2015 julkisesti kiinnittäneensä huomiota Airiston Helmen kiinteistökauppoihin Turun saaristossa. Presidentti ilmoitti myös aikovansa selvittää asiaa.” (Uusi Suomi 26.9.2018 sekä myös Uusi Suomi 23.1.2015).

Airiston Helmi erityisseurannassa jo vuosia – Suomen valtionjohdon huoli: Vihreitä miehiä saatettaisiin majoittaa Turun saaristossa” (Uusi Suomi 24.9.2018).

Se on rikostutkintaa ja näyttää antavan selvän signaalin siitä, että Suomessa tartutaan näihin pimeisiin asioihin.”, presidentti Niinistö totesi Iltalehdelle ja myös muulle paikalla olleelle medialle  New Yorkissa 24.9.2018 (IL 24.9.2018).

Mikä metakka Suomessa syntyisikään, jos Venäjä tekisi Airiston Helmeä vastaava viranomaisrynnäkön suomalaisyritykseen, jonka jälkeen presidentti Putin toteaisi, että näin Venäjä tarttuu ”pimeisiin asioihin”.

Harvoin maan korkein ulkopoliittinen johto sitoo itsensä tällä tavoin Airiston Helmi Oy:n kaltaiseen epämääräiseen asiaan, jonka kiinteistöihin Suomen viranomaiset tekivät näyttävän rynnäkön viime syksynä.

Niinistön sanomisissa mielenkiintoista on, että hän siis ilmoitti jo vuonna 2015 aikovansa selvittää Airiston Helmen kiinteistökauppoja Turun saaristossa. No, nyt on tuo selvitys käynnissä KRP:n johdolla, mutta toistaiseksi laihoin tuloksin.

Toistaiseksi ei mitään tulosta. Ei edes tuloksen häivääkään.

Kas, kun muut vastaavat tavanomaiset talousrikostutkinnat eivät ole Niinistölle ”pimeyden asia”. Onkohan myös kokoomuslaiseen kaupunginvaltuutettu Tapani Mäkiseen liittyvä korruptiotutkinta Niinistölle ”pimeä asia”.

                                                                                     ****

Ilkka Kanerva Ylellä Airiston Helmestä: ’Siellä operoidaan veden pinnalla, pinnan alapuolella ja kiinteistöjen kautta’” (IS 25.9.2018).

Tiedän aika hyvin, missä siellä oikeasti mennään, Kanerva totesi.”

Kanerva tiesi oman näkemyksensä mukaan vielä viime syksynä, missä siellä mennään, mutta tietääköhän Kanerva nyt, missä siellä mennään?

Ei taida enää tietää, missä nyt mennään, kun ei tiennyt viime syksynäkään, missä mennään.

Presidentti Niinistön ohella saman puolueen nykyinen jäsen Ilkka Kanerva esitti siis vahvan epäilyn, että Venäjä valtiona olisi sekaantunut Airiston Helmeen. Kun selaa vanhaa uutisvirtaa, jotenkin tämä asia suuntautuu poliittisesti vain Kokoomukseen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan ja presidentti Niinistön kautta. Muiden puolueiden ulkopoliittisessa johdossa ollaan oltu paljon pidättyväisempiä.

Minun käsitykseni on, että siellä on keskitytty näihin rahanpesu- ja talousrikoksiin. Luin jostain, että sieltä on myös rahaa löytynyt. Oikeusvaltiossa meillä mennään käräjille, käydään normaalit prosessit läpi ja katsotaan, mistä on kysymys.” totesi ulkoministeri Timo Soini Airisto Helmi -tapaukseen liittyen New Yorkissa (IS 27.9.2018), kun samassa tilaisuudessa presidentti Niinistö totesi Airiston Helmi -asian olevan ”pimeän asian” (IL 24.9.2018).

Ulkoministeri Soinin kannanottoon ei ole huomauttamista. En olisi voinut lausua asiaa paremmin.

Myös pääministeri Sipilä ei ole ottanut hallituksen ulkoministerin ja  puolustusministerin tavoin kantaa Airiston Helmi -tapaukseen, josta heitä voitaisiin arvostella myöhemmin huonosta harkintakyvystä. Airiston Helmi -tapauksessa tuntuu siis jossakin syystä innostuneet julkisuudessa vain Kokoomus-poliitikot kokoomustaustaista presidenttiä myöten, eivät muut.

                                                                                     ****

Suomalaismedia tuskin olisi ottanut Airiston Helmi -tapausta sellaiseen käsittelyyn, jos suomalaispoliitikot eivät olisi antaneet siihen omilla lausunnoillaan aihetta. Suomalaispoliitikkoihin lienee puolestaan vaikuttanut se kirjoittelu, jota mediassa on ollut vuosien ajan. Kirjoittelussa tormistautui erityisesti toimittaja Tuula Malin Iltalehdessä.

Jos Suojelupoliisin kulloinen ja Suomen muiden turvallisuuspoliittinen mielenkiinto kohdistuu vain niihin mahdollisiin uhkiin, jotka on nostettu jostakin syystä vuosien ajan mediassa esille, olen vakavasti huolissani Suomen tiedustelun ja vakoilun tilasta.

Airiston Helmi -tapausta ei ole tutkittu niin kuin muut vastaavanlaatuiset rahanpesurikosepäilyt tutkitaan. Taustalla olivat turvallisuuspoliittiset näkökohdat, jotka eivät ainakaan minulle ole auenneet.

Airiston Helmi -prosessin lopputulos tulee olemaan floppi, jonka pitäisi osoittaa Suomen valtiolle, ettemme ihan vielä ole kirkkaimmalla tasolla torjuttaessa ulkomaisia turvallisuusuhkia. Vertaan Suomea muuhun Eurooppaan ja Iso-Britanniaan etunenässä.

Tämä kirjoitus oli toinen blogikirjoitukseni Airiston Helmi -sarjassa. Aikaisempi kirjoitus otsikolla ”Venäläisten kiinteistöostot Suomessa eivät muodosta uutta turvallisuusuhkaa” on viime syyskuulta (US-blogi 27.9.2018). Todennäköisesti kirjoitan vielä kolmannen kirjoituksen, kun Airiston Helmi Oy:tä koskeva rikostutkinta on valmis tai kun syyteharkinta on valmis tai kun oikeus on tehnyt päätöksen, mikäli asia oikeuskäsittelyyn etenee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Samuli Karjalainen

Eikös Suomen ja Venäjän suurherrat ole kuitenkin melko hyvää pataa. Vanhimmat suurherrat kestitsivät punaisia vuorineuvoksia ja nuorimmat ostivat trokareina Leningradissa Suomen tulevan suurherran tuomaa tavaraa. Airiston tyyppi taisi lopulta olla aika pieni herra. Timitshenko ja Rotenbergit ne on niitä Suomen kanssa tekemisissä olleita suurherroja. Venäjän suurherraa tuskin Suomessa uskalletaan vangita.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Venäjä saavutti tavoitteensa.

Pienellä investoinnilla saatiin Suomi vauhkoontumaan kansalaisia ja poliittista johtoa myöten. Pelko sai vallan, ja sehän näkyi. Jokainen sai kokea Venäjän olevan JO rajojemme sisäpuolella.

Siksi onkin paras ja ainoa oikea tapa miettiä tekemisiämme siinä valossa, ettemme vaan tekisi mitään Venäjää ärsyttävää. Venäjä saavutti tavoitteensa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Käänsit sitten asian vielä enemmän solmuun.

Vaikea myöntää blogistin sanomaa?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Venäläiset ihan oikeasti omistavat merkittäviä alueita syväväyliemme vierestä ja stratgisilta paikoilta saaristomerellä. Ei se ole miksikään muuttunut.

En kutsuisi asian huomioimista peloksi vaan järkiintymiseksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä tähän voi todeta kuin selkeä hyödyllinen idiootti.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Ahvenanmaan demilitarisoitu asema on Suomen tulehtunut akilleen kantapää, jota puristelemalla Venäjä pitää poliittista johtoamme näpeissään.

Sotaan joutumista pyritään estämään luomaan potentiaalista hyökkääjää vastaan pelote. Pelote jakautuu kahteen alalajiin.

Toisaalta eri tavoin hyökkäystä vastaan varustautumalla pyritään vakuuttamaan hyökkääjä siitä, että jo hyökkäyksen aikana kohdevaltio pystyy tuottamaan hyökkääjälle niin suuria tappioita, että hyökkääjä katsoo hyökkäämisen välittömät kustannukset liian suuriksi. Suomi on tällä saralla hyvin valmistautunut manner-Suomen osalta. Poikkeuksen muodostaa Ahvenanmaa, jonka Venäjä ehtisi valloittaa rauhassa ennen kuin Suomi ehtisi hyökkäystä torjumaan. Venäjällä on ollut Ahvenanmaalla vuosikymmenien ajan konsulaatti, jonne on vuosikymmenien aikana ollut mahdollista varastoida aseita ja materiaalia mahdollista tarvetta varten.

Toisaalta pelote voi tukeutua hyökkäyksen jälkeiseen rankaisuun, jolla hyökkääjälle tuotetaan tappioita eri tavoin; ml. sotilaalliset, poliittiset sekä taloudelliset keinot. Jos Venäjä ottaisi Ahvenanmaan haltuunsa, Suomi ei uskaltaisi tehdä mitään sotilaallista vastatoimea Venäjää vastaan. Kuluneen fraasin mukaan "ettei konflikti laajenisi". Poliittiset ja taloudelliset vastatoimet sisältäisivät EU:n sekä Amerikan asettamia sanktioita, jotka kyllä vahingoittaisivat Venäjää mutta eivät palauttaisi Ahvenanmaata takaisin.

Niinpä Ahvenanmaan osalta Suomelta puuttuu pelote Venäjän toimia vastaan. Ja tuota haavoittuvuutta poliittinen johtomme joutuu Damokleen miekan lailla sietämään kurkullaan. Ja siksi toimimaan Venäjän haluamalla tavalla.

Ahvenanmaan linnoittaminen antaisi Suomelle selvästi lisää liikkumatilaa. Siis suvereniteettia. Nato -jäsenyys tekisi saman.

Jukka Ryhänen

Erinomainen kirjoitus. Suomi pelleili Airistolla vielä pahemmin kuin taannoin Kouvolan kiinalaisiskussa. Silloinhan näytettiin tv-uutisissa videokuvaa miten kaikki mahdolliset viranomaiset vyöryivät ilkeiden kiinalaisten kimppuun maalta, ilmasta ja ties mistä.

Airistolla kiima nousi aivan uusiin ulottuvuuksiin kun hyökkäykseen tarvittiin jo satoja virkamiehiä. Panssarivaunuja, tykistöä, ilmavoimia tms. ei ilmeisesti ollut paikalla vai oliko?

Koominen, farssinomainen, poliisiopisto-tyyppinen, hei-me-lennetään -tyyppinen, kaikin puolin naurettava tempaus mutta juuri siksi äärimmäisen vakava.

Varsinkin jos sen ovat masinoineet Turun suunnan omat pojat Kanerva ja Niinistö.

Vai onko idea kenties lähtöisin infosotakeskuksesta tai tunnetuilta sotatieteilijöiltä ja natoneideiltä? Se nyt vielä puuttuisi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minua ainakin nauratti tämä Keystone Cops-farssi. Nythän asiat ovat hyvin, kun venäläinen piruparkakin on lopulta päästetty pahnoilta. Mitään ei tosiaan jäänyt käteen, tuskin tuomioistuimilla on otsaa ruveta perimään jotain kuvitteellisia veroja poliisin hallussa olevasta käteiskassasta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jokainen voi vetää johtopäätöksiä siitä mitä Airiston Helmen ympärillä tapahtuu. Itse lähden siitä että Suomi iski kultasuoneen mitä tuli Venäjän sotilastoimintaan Suomessa. Esitutkinta on vasta alussa ja pahasti kesken. Tietomäärä mitä tapauksen tiimoilta on takavarikoitu, on valtava.

Jokainen joka on ollut tekemisissä vastaavien rikosten tutkinnassa tietää, että viranomaisyhteistyö on ollut massiivista ja poikkeuksellista, samoin jutun puolustuspoliittinen ulottuvuus. Joidenkin poliitikkojen julkisuudessa olleet lausunnot osoittavat, miksi Airisto on oikeasti ollut seurannassa ja tutkinnassa ja mikä Airiston merkitys oikeasti on ollut Venäjälle.

Jokainen voi myös miettiä, kuinka paljon tietoa, ja kuinka oikeaa tietoa, tapauksesta annetaan viranomaistoimin ulos, kun esitutkinta lopuksi valmistuu.

Hyvä juttu tuo Bellingcat-yhteistyö.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Se pitää selvittää, mistä Airiston Helmessä oikein on kysymys, mutta noin massiivinen ja tuollaisella kokoonpanolla tehty operaatio oli naurettava, ja toi kyllä vahvasti mieleen sekoilut Poliisiopisto-elokuvissa.

Venäjällä on varmaan huvittuneena noteerattu ne kirjoitukset ja kolumnit, joissa operaation näyttävyyttä on kiitelty, ja arveltu, että Suomi onnistui tällä lähettämään Kremliin vahvan viestin.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Vain todellinen typerys pystyy väittämään että Suomi iski kultasuoneen Airiston Helmen tapauksessa mitä tuli Venäjän sotilastoimintaa Suomessa. Kun samassa yhteydessä hehkutetaan Suomalaisten viranomaisten massiivisia ylilyöntejä iskun toteuttamisessa, näkee hölmöyden lähempää.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Komppaan Pasi Majuria, koska mielenkiintoisia yksityiskohtia suorastaan pursuaa.

Ensinnäkin SUPO:n rooli asiassa. SUPO ei ole esitutkintaviranomainen eikä nykyisin enää edes poliisiviranomainen, vaan se on puhdas tiedustelupalvelu. SUPO:n ulkomaankielisissä nimissä ei mainita enää poliisia lainkaan.

Operaation mitoitus,miehitys ja varustus yleisesti.

Operaatiossa varauduttiin jopa merkittävään aseelliseen vastarintaan, mikä viestii siitä, että organisaation johdolla on ollut syytä epäillä asioita, joista ei ole tiedotettu julkisuuteen. Paikalla oli runsaasti ainakin erityisen vaativiin tehtäviin koulutettuja poliisimiehiä ja mahdollisesti myös Utin erikoisjoukkoja.

Varusteiden puolesta näitä ei enää erota toisistaan, koska lainsäädäntö sallii poliisille maastopukujen käytön ilman poliisin näkyviä tunnuksia tietyissä tehtävissä.

Poliisin varustukseen kuuluu kuitenkin Heckler&Koch rynnäkkökivääri, josta heidät voi yksilöidä varmuudella,jos halutaan etsiä poliisit naamioituneiden maastopukumiesten joukosta.

Törkeä talousrikosnimike mahdollistaa poliisille laajimmat mahdolliset pakkokeinot. Uskoisin kuitenkin, että nyt talousrikosperusteella ratsastettiin Airistolle kuin Lone Ranger konsanaan revolverit paukkuen.

Osuttiinko mihinkään, sen näyttää aika.

Tiedustelulainsäädännön säätämisellä oli myös Airiston suhteen kiire, koska takavarikoidussa materiaalissa saattaa olla mukana paljon sellaista aineistoa, jota poliisi ei nykylainsäädännön puitteissa saa käsitellä laillisesti.

Käyttäjän IlkkaSaukko kuva
Ilkka Saukko

Mistähän ne suomalaisten ilmiannot johtui, mitä kiinteistöjen ulkopuolella tapahtui, häärättiin pimeällä syväväylällä arveluttavalla tavalla.
Takavarikoitiin erilaista kalustoa, että piti kuorma-autolla kuskata tutkimuksiin, väitän että saalis oli niin iso, että vaietaan tuttuun suomettumisen tyyliin, muuten se saisi suomalaiset paniikkiin.
Dataa on osaksi vielä avattu, jotka sisältää paljon kuvia, luuletteko että ne on maisemaotoksia, mutta oikea isku oikeaan aikaan, tulivat ajan kanssa röyhkeäksi, niin saatiin kunnon tieto, miten olisi toimittu Airiston Helmestä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Oikeassa olijoita riittää moneen lähtöön. Itse kun en tiedä, kysyn olisiko Suomen pitänyt haastaa Venäjä käräjille, jos jotain ihmeellistä selvisi, vaiko siinä tapauksessa haudata aihe millä tahansa perusteella?

Jos "mielikuvitusteoriat" paikkansa pitävät, laillista toimintaa se kaiken järjen mukaan silloin on ollut.

Suomen puolelta mediaoperaatiota voi pitää ihan onnistuneena hybridivaikuttamisena, jos asian niin haluaa mieltää. Valtiojohdon antaessa ristiriitaisia viestejä julkisuuteen, kertoo tarkoituksellisesta mediavaikuttamisesta.

Tyytyväinen voi olla siihen, että Suomen viranomaiset ovat hereillä, eikä päin vastoin. Ratkaisevaa ei ole se, oliko kiinteistöjen omistus oikeudellisesti moitteetonta, vaan omistusten käytettävyys ja sotilaallinen hyötyarvo mahdolliselle viholliselle. Siitäkin on ollut montaa mieltä ilmassa, joten minulle ei tarvitse asiaa alkaa selittämään, kun en aiheesta mitään ymmärrä, eikä kiinnosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset