AriPesonen1

Perussuomalaiset tulevat tekemään sen taas ja nousevat toiseksi suurimmaksi

Tänään oli nähtävissä huolestuttavia ilmeitä sekä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon naamalta.

Voin kuvitella heidän ajatuksensa: ”Voi ei, joko taas jo kolmannen kerran peräkkäin!”.

Rinteen ja Orpon ajatukset Sipilän ja Haaviston ajatusten ohella on satavarmasti ollut, että Perusuomalaisten hajaantuminen sinisiin ja perussuomalaisiin olisi ollut kuolinisku Perussuomalaisille marginaaliliikkeeksi, jota ei enää olisi tarvinnut huomioida politiikanteossa ja vielä vähemmän vuoden 2019 hallituksen muodostamisessa.

Nyt ehkä jo viisaimmat heistäkin ymmärtävät, että mikäli Perussuomalaiset ei olisi revennyt kahdeksi poliittiseksi puolueeksi, Perussuomalaiset olivat näivettyneet hallituksessa marginaalipuolueeksi. Puolueen hajoaminen oli Perussuomalaisten pelastus. Tuossa asiassa Sipilä ja Orpo olivat hieman vajaalla älyllä liikenteessä kesällä 2017.

Sipilälle ja Orpolle kuvio oli puhdasta politiikantekoa, josta nyt he tulevat maksamaan hintaa:

Keskustelut käyty. Yhteinen esityksemme Kesk./Kok. eduskuntaryhmille: ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa.” oli Sipilän Twitter-viesti kesäkuun 12. päivänä 2017.

Tein selväksi Orpolle ja Sipilälle, että nykyinen hallitusohjelma ja turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma riittävät perussuomalaisille, mutta edellytämme, että yhdessä sovitusta pidetään tarkasti kiinni.” oli Halla-ahon vastaus Facebookissa samana päivänä.

Keskustassa ja Kokoomuksessa kuten myös muissa puolueissa huokaistiin helpotuksesta. Hajaannuksella oli saatettu Perussuomalaiset marginaaliin ja lisäksi puolueesta lähteneet ministerit olisi saatettu asemaan, jossa ne eivät tulisi haastamaan hallituksen yhtenäisyyttä. Sinisille hallituksen hajoaminen ja joutuminen oppositioon Perussuomalaisten viereen olisi ollut katastrofi. No, puolue kannatuksensa puolesta on muutoinkin ollut katastrofi.

Kun Perussuomalaiset menivät tai kun Keskusta ja Kokoomus ottivat Perussuomalaiset hallitukseen vuonna 2015, monissa puolueissa Kokoomuksen ja Keskustan ohella oltiin sangen varmoja, että perussuomalaisen liikkeen kannatus sulaa ja häviää. No, niin kävikin aluksi.

Kevään 2015 eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset saivat 17,7 prosentin kannatuksen ja 38 kansanedustajaa. Syyskuussa 2015 Ylen kannatusmittauksessa Perussuomalaisten kannatus oli pudonnut jo 10,7 prosenttiin ja vuoden 2017 heinäkuussa 7,6 prosenttiin. Lokakuussa 2017 puoleen hajaannuttua kannatus oli alimmillaan 6,9 prosentissa.

Puolueiden kannatuskehityksiä marraskuulle 2018 saakka voi käydä tarkastelemassa Ylen sivuilta (Yle 4.2.2016).

Suomalaiset ”vanhat” puolueet ovat  esittäneet kaiken aikaa kantanaan, että paras tapa hallita populistisia liikkeitä on ottaa ne mukaan  päätöksentekoon. Ajatus ja idea on ollut, että näin populistiset liikkeet menettävät kannatustaan ja sulavat pois. Tuota viestiä on tyrkytetty kovasti myös Ruotsiin, jossa puolueilla ei ole ollut halukkuutta ottaa Ruotsidemokraatteja hallitukseen.

                                                                                       ****

Jos ja kun Perussuomalaiset nousevat toiseksi suurimmaksi puolueeksi kuten nyt vahvasti näyttää muiden puolueiden maito- ja lihaveroa tihkuvan ilmastonmuutossekoilun johdosta, on tilanne todella mielenkiintoinen, jos ”vanhojen” puolueiden kannanottoja etsitään ja muistellaan menneiltä vuosilta. Perussuomalaisten nouseva kehityssuunta vain generoituu ja vahvistuu, ja tätä kehityssuuntaa etenkin Orpo on tämän päivän typerillä puheilla vain edistänyt.

Petteri Orpo ei luota Ylen gallupin tulokseen eikä lämpene hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa: ’Erittäin, erittäin vaikeaa’” (Iltalehti 29.3.2019).

Kyllä kaveri siis osaa ollakin tyhmä. Ääliöitten ääliö. Tuostakin kannanotosta Perussuomalaiset saa kiittää Orpoa, kun kannatus taa nousi muutaman kymmenyksen.

Suomalaiset eivät pidä syrjinnästä ja nurkkaan ajamisesta.

Nyt Perussuomalaisista tulee kaikkien muiden puolueiden vastustaja ja sylkykuppi, mikä vain vauhdittaa Perussuomalaisten kannatuskehitystä. Näin on käynyt ennenkin. Jonkin osapuolen karsinointi nurkkana ärsyttää suomalaisia ja saa kansan liikkeelle vaaliuurnille.

Jos Perussuomalaiset nousevat toiseksi suurimmaksi puolueeksi, Keskusta ja Kokoomus eivät paljonkaan voi huudella ja esitellä kannanottojaan hallituksesta Perussuomalaisten takaa. SDP on eri asemassa, mutta voisiko se ohittaa Perussuomalaiset sen vakiintuneen käytännön perusteella, mitä demokraattisessa Suomessa on noudatettu hallituksen muodostamisessa.

Ei voi.

Halla-ahon perussuomalaisten kanssa hallitukseen? – 2 puolueelta suora ”ei”, 2 voisi harkita” oli uutisotsikko Uudessa Suomessa viime syksynä (Uusi Suomi 12.9.2018):

SDP: Epätodennäköistä, Kokoomus: Mahdollista mutta epätodennäköistä, Keskusta: Mahdollista, Vihreät: Ei, Vasemmistoliitto: Ei, Suomen ruotsalainen kansanpuolue: Lähes varma ”ei” ja Kristillisdemokraatit: Mahdollista, hallitusohjelma ratkaisee.

Kyse oli siis siitä, voiko Perussuomalaisten kanssa olla samassa hallituksessa.

Monet ”vanhat” puolueet ovat lähestymässä Ruotsia siinä, että Perussuomalaisia pitäisi käsitellä kuten Ruotsissa Ruotsidemokraatteja käsitellään. Siis eristää omaan karsinaansa.

Se niistä suomalaisista opeista Ruotsille ja koko muulle Euroopalle populistien ”kotouttamisesta”. ”Kotouttaminen” oli hyvä asia niin kauan kuin ”kotoutettava” oli Timo Soini, mutta ei enää, kun "kotoutettava" olisi Jussi Halla-aho.

Voi jessus tätä suomalaista politiikan tekoa, kuinka vähän järkeä siinä käytetään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (141 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jos ja kun Perussuomalaiset nousevat toiseksi suurimmaksi puolueeksi kuten nyt vahvasti näyttää muiden puolueiden maito- ja lihaveroa tihkuvan ilmastonmuutossekoilun johdosta"

Kiteytit hyvin syyn nähtävissä olevaan kehitykseen. Kyse ei suinkaan ole maahanmuutosta, vaan muusta järjenkäytöstä. Kaikki muut puolueet ovat aloittaneet vaalipuheensa tuolla uskonnonomaisella ilmastonmuutosliturgialla olettaen, että sitä ei saa unohtaa. Se on oikeastaan ainoa asia, josta olen varauksetta persujen kanssa samaa mieltä ja ikävä kyllä muista puolueista ei löydy vastaavaa järkeä. Vaikka niistä löytyy muutoin paremmin itselleni sopivaa näkemystä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Nimenomaan ilmastoliturgia on se jolla persut erottuvat kaikista muista. Maahanmuuttopolitiikassa ainakin kok ja kepu jo pelästyivät ja siirtyivät kovasti persujen suuntaan.

Minäkin liikkuvana äänestäjänä joka ei ikipäivänä hyväksy persujen avointa rasismia saattaisin jopa äänestää yhtä maltillista naantalilaista perussuomalaista ellei samassa vaalipiirissä olisi Ville Tavion kaltaista hahmoa.

Uskon että monelle muulle suurinpiirtein kaltaiselleni tuokaan ei ole ylivoimainen este. Minulle näissä vaaleissa on kertakaikkiaan mahdottoman tuntuista löytää äänestettävä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Nyt Janne varovasti.... ja Juha kanssa.
Ehkä olisi turvallisinta laittaa netti kiiinni muutamaksi päiväksi.

Se alkaa vaivihkaa lukemalla persujen ohjelma... sitten makustella niitä juttuja ja todeta sieltä löytyvän hyviä paloja... ja kohta alkaakin miettiä josko sittenkin voisi äänestää persuja.

Porttiteoria...kuten eräs Teppo sanoisi.

Tuosta ei ole enää pitkä matka siihen varsinaiseen numeron kirjoittamiseen.
Olette luisumassa populismin pauloihin.
Populismiin idea on saada kuulostamaan kaikille jätskiä ja hunajaa, mutta kun pääsee hallitukseen, loppuukin banaanit ja lakritsat (sleepy sleepers - Idi Amin)

Älkää unohtako sitä tosiasiaa että tällä hetkellä persut eivät ole kertoneet mitään varsinaista konkretiaa juuri mihinkään.... paitsi maahanmuuttoon.
Sillä maahanmuutosta otetulla parilla miljardilla ollaan parantamasssa kaikki Suomen ongelmat... juurikaan muuta ei ole tarjottu.
Riittääkkö se pari miljardia oikeasti?
Luvattu kyllä on vanhuksille kivaa ja kansalle töitä sekä yrittäjien bisnes luistaa.... mutta mitään ei ole tiedossa millä tuo toteutetaan.
Järkevää veropolitiikkaa... mitä se on... nostoa vai laskua?

Persut voisivat olla hallituksessa jos Halla-aholla olisi kaikki persujen salkut.
Vähän vaikea nähdä ketään muuta ministerinä.
Tosin jos muille salkut ovat kulttuuri- sekä ympäristöministerien salkut, niin tällä minimoidaan muiden henkilöiden aiheuttamat vahingot.

"Minulle näissä vaaleissa on kertakaikkiaan mahdottoman tuntuista löytää äänestettävä."
Melkein suosittelisin pitäytymään tuossa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #20

Ja jos oikeasti meinaa käsi lipsahtaa PS:n äänestämiseen, kannattaa katsoa vielä kerran se kuuluisa vaalivideo. Eiköhän se anna riittävän suojarokotteen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #25

Ei huolta, kuten sanottu Tavio toimii jo rokotteena ja jos sen teho laskisikin, mainitsemasi video ja persujen puheenjohtajisto ehkäisee tartuntaa yhtä tehokkaasti kuin jos hakeutuisi desinfioituun happitelttaan.

Pekka J. Mäkinen Vastaus kommenttiin #32

Muutama ennakoiva oletus siitä mitä saamme vielä nähdä.

Hallitsematon maahanmuutto ja ns. ilmastohysteria tuovat molemmat ääniä PS:lle. Oletan että kansan keskuudesta maahanmuutto tuo vielä enemmän ääniä kuin ilmastonmuutos.

Lisäksi ilmaston suhteen näen ettei sille voida enää mitään. On sanottu että ihminen mieluummin kuolee kuin köyhtyy. Ilmastosta tuleekin maapallolla niin kuuma, että Suomi on kohta ilmastopakolaisten kohteena. Eurooppa on jo kohta hätää kärsimässä, koska sen viljelymaatkin vähenevät. Ilmastopakolaisten tuloon pitää jo nyt alkaa varautua.

Tiedän että ei ole poliittisesti korrektia sanoa mitään Raamatusta, mutta sanon kuitenkin: Ilmastonmuutos on selvästi ennustettu monessa kohdinsiinä kirjassa. Jopa New York times lehti viittasi taannoin Ilmestyskirjaan käsitellessään mm. Eufratin kuivumista, joka johtuu nimenomaan ilmastonmuutoksesta.
Meillä vastaavaa rohkeutta mediasta ei löydy. Johtuen lähinnä siitä että mediamme on vihervasemmistolaisten toimittajien hallinnassa. Tähän pitää saada muutos, sillä jo spn-avioliittolain yhteydessä media puolueellisena muokkasi mielipiteitä spn-avioliiton taakse, jonka seurauksista, eli ns. kaltevasta pinnnasta, kärsimme koko yhteiskuntana jo nyt monin eri tavoin.

Ville Tavio on oikeassa esim. siinä että EU on jo liittovaltio. EU joutuu taloudelliseen kriisiin Italian velkojen takia. EU jakaantuu tulevaisuudessa ytimeen, ja löyhempään liittoon. Suomi jää todennäköisesti ulos ytimestä, koska meille itsenäisyys on kuitenkin tärkeämpi kuin raha eli talous. Otamme mahdollisesti markan takaisin.

Persut ja KD ovat löytäneet yhteisen linjan sananvapauden ja uskonnonvapauden puolustamisessa. Sinänsä hieno asia. Jopa facebookissa on saanut bannia kun on todettu että "sananvapaus kuuluu jokaiselle". KD:n Aki Ruotsalasta tulee vielä uskonnon- ja sananvapauden menetyksen sijaiskärsijänä, ja myös asiantuntevana, huomattava poliitikko maahamme. Hänhän jo voitti erään mittelön uusien vaaliehdokkaiden kesken.

Persuilla on myös vaalien kauneuskuningatar Laura Huhtasaari, joka on ollut haastatteluissa sivussa, mutta hänen aikansa tulee vielä. Hän kunnioittaa myös kristillisiä arvoja, ja on hyvä lisä siten Halla-Ahon rinnalla. Lauran saama käsittämätön kritiikki, ja nyt viimeksi hengen menetyksellä uhkailu, sataa myös persujen laariin.

Kirkko jakaantuu kahtia, mutta usko ei silti häviä, vaan päinvastoin vahvistuu, koska hyvinvointiin ei voida enää luottaa ja turvata. Suomi pärjää kyllä maailman melskeestä huolimatta. Nyt tulevat vaalit näyttävät sen tien mitä haluamme kulkea.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #142

Heh joo, varmaan Ari Pesonen (ja Matti Viren ja Arto Luukkanen) ovat innostuneita siitä, että heidän vaaliennustuksensa löytyy jo Ilmestyskirjasta...

Pekka J. Mäkinen Vastaus kommenttiin #143

Kyllä jokainen varmasti miettii miten tässä ilmastokysymyksessä tulee ihmiskunnalle käymään. Se ei välttämättä näy vielä kaikilta osin meidän sukupolvemme aikana, vaikka paljon jo näkyykin, mutta seuraavat sukupolvet saattavat jo elää sen haittojen keskellä.

Monet näkevät että köpelösti meille käy, ihan puhtaalla logiikalla, joka nojaa ihmismielen tuntemukseen ja ihmisten poliittiseen vastuuntuntoon, silloin kun toisessa vaakakupissa on ilmasto ja toisessa työpaikkojen menetykset.

Kun mietitään näin suuria kysymyksiä, kuten ihmiskunnan kohtaloa, niin ihmismielessä kyllä liikkuu silloin muitakin kuin poliittisia ajatuksia. Herää varmasti myös kysymys mitkä ovat ylipäätään poliittisen toiminnan mahdollisuudet tässä kysymyksessä. Minä näen että ilmastokysymyksen muuttuminen poliittiseksi juuri estää ilmastonmuutoshaittojen hallintaa.

Ja kun liikutaan kohtalonkysymysten parissa, ko. kysymykset menevät hyvin lähelle jokaisen ihmisen maailmankatsomusta. Ja siinä taas ollan uskon oletusten varassa. Ja suomalaisten yleisin usko on kristillinen usko. Ei pitäisi olla minkäänlainen häpeä viitata vaikka vain epäsuorasti Raamatun ilmoitukseen.

Olen em. kirjoituksessani koittanut antaa muitakin kuin politiikan näkökulmia. On mielestäni mielenkiintoista huomata että ilmastonmuutos on hyvinkin tarkasti ennustettu Raamatussa. Sitä ei voi kukaan kiistää. En sitä ala nyt tarkemmin selvittämään. Myöhemmin sitten, jos antaa aihetta.
Ottavatko ihmiset tämän sitten huomioon, on maailmankatsomuskysymys. Maailmankatsomus määrää taas hyvin pitkälle sen millaisen politiikan näkee parhaimpana.

Politiikka on vain väline, ja se sinänsä ei ole ratkaisevassa asemassa, koska se vain heijastelee ihmisten arvoja ja käsityksiä.

Stressitohtori Pertti Pakarinen totesi aikanaan että politiikka on oppi tahallisesta väärinymmärtämisestä. Näin se usein on, ja myös siksi ilmastokysmykseen ei tulla saamaan mitään olennaista parannusta.

Eli "ihmiset kuumuudesta syystänsä kärsivät", kuten Raamattu toteaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #144

"Ei pitäisi olla minkäänlainen häpeä viitata vaikka vain epäsuorasti Raamatun ilmoitukseen." Rehellisesti sanoen, kyllä pitäisi. Ilmastonmuutos on tieteen ja politiikan ongelma.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #25

Soinin jytkyt tähtäsivät lähinnä silloisten persujen perusPOMON intohimosalkkuun, ministeriauton takapenkkiin ja rukousaamiaisreissujen bisnesluokkiin...
...Mutta mihin tähtää Halla-ahon persut agendoillaan ja ohjelmallaan ja tulisiko niillä onnellisten maan onnelliset suomalaiset vieläkin onnellisimmiksi ja nykyistäkin hyvinvoivimmiksi-KAIKKI suomalaiset...?! (-Epäilen...?)

- Se selvinnee viimeistään silloin, jos nyt, mahdollisen kakkossijan jälkeen tulisi neljän vuoden kuluttua paalupaikka ja ja pääministeriys..:?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #20

Niinhän siinä saattaa, ja toivottavasti käykin.

Nuo vaalilupaukset ovat sitä metkaa tavaraa.
Luvataan sata miljoonaa sinne ja sata miljoonaa tänne. Kuka äänestäjä, tavallinen tallaaja, ylipäätään ymmärtää kun sanotaan että "sata miljoonaa" koulutukseen? Mitä tuolla 100 milj. saadaan? Montako opettajaa tai mitä muuta tahansa?
Ja sitten kun vaalit on "voitettu" niin voidaan vain ykskantaan todeta että "nyt ei ole varaa, täytyy säästää".

Parashan näistä oli Rinteen lupaus "vaalitentissä": 100 euroa jokaiselle eläkeläiselle, ei kun siis niille joiden eläke on enintään 1 500;-/kk. No siis ei ensimmäisenä vuonnna, no siis toisena vuonna 30;-, ja siten toisena 30;-, no siis vaalikauden aikana 100;-, jos siis on taloudelliset mahdollisuudet.

Eikö juuri lupausten anaminen, yksiselitteisten, tietylle kohteelle, ole sitä karkeinta populismia? Luvataan jokaiselle yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista hyvin tietäen että lupaukseista ei tarvitse pitää kiinni, aiona voidaan vedota "suhdanteisiin" ja "talouskehitykseen" ja ties mihin.

Perussuomalaiset eivät ole lupailleet mitään, ei euroakaan mihinkään, tosin en edes ole lukenut vaaliohjelmaa.

Perussuomalaiset sanovat että säästetään toissijaisista menoista ja käytetään raha siellä missä sitä eniten tarvitaan.
Että ei tuhlata miljardeja turvapaikkashoppaajiin kun omille vanhuksille ei riitä ihmisarvoista hoitoa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #20

Raatikainen, olen taas kerran kanssasi täsmälleen samaa mieltä!

Vaikka maailma menee kuin menee, meillä on onneksi toisemme!

Tuskin enää muistan aikaa, jolloin olemme olleet asioista eri mieltä. Mitähän ne muuten olivatkaan...?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Persujen (kuten minkä tahansa muunkin puolueen) kannattajissa on varmaan myös "avoimia rasisteja", mutta en ole havainnut puolueen hyväksyvän tällaista toimintaa.

Kehitysmaaperäisen maahanmuuton vastustaminen ei ole rasismia, ja tämäkin arvioidaan tapauskohtaisesti. Hyvin harva vastustaa sellaisen henkilön maahanmuuttoa, jonka osaamiselle ja ammattitaidolle on kysyntää suomalaisessa työelämässä. Ihonvärillä tai kansallisuudella ei ole merkitystä, jos tämä perusedellytys täyttyy.

Jukka Ryhänen Vastaus kommenttiin #27

Näin on. Ammattilaiset ovat aina tervetulleita. Ja kohtuullinen apu annetaan muillekin mutta sitä ei pidä antaa ilmaiseksi. Halu työhön ja kielen oppimiseen on oltava. Sosiaaliturva pitäisi olla määräaikainen, maksimi vuosi.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #27

#27
Persujen (kuten minkä tahansa muunkin puolueen) kannattajissa on varmaan myös "avoimia rasisteja", mutta en ole havainnut puolueen hyväksyvän tällaista toimintaa.
..............................

"Hyväksyvän"???

Puolueen johto kannattaa rasistisen vihapuheen hyväksymistä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Yle julkaisi tänään tällaisen mobilen.
Puolueiden kannatuksen vaihtelut äskettäisien vuosien aikana.
Äänestäjä on kuin la Donna e mobile - vaihtelevainen.

Suosion vaihtelut suuria ja äkkinäisiä.

Vielä ehtii tapahtua paljon ennenkuin uurnat kootaan 14.4.2019.

https://yle.fi/uutiset/3-10705240

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

En pidä täysin poissuljettuna, että perussuomalaiset pystyisivät haastamaan demarit. Toki kaula on suuri, mutta kuntokäyrien perusteella, jos joku heidät pystyy haastamaan se on persut.

Toisaalta näin perussuomalaisten äänestäjänäkin, en ole oikein varma toivonko persujen voittavan vaalit pienellä marginaalilla n.20% kannatuksella. PS tarvitsisi mielestäni yli 25% kannatuksen, jotta se pystyisi muodostamaan hallituksen, eikä sitä tule villeissä kuvitelmissakaan tapahtumaan.

Mikäli PS voittaisi vaalit, mutta muut puolueet eivät lähtisi PS-vetoiseen hallitukseen, sillä voisi olla ikäviä yhteiskunnallisia seurauksia. Valtava määrä ihmisiä menettäisi lopullisesti uskon demokratiaan.

Itse toivon PS:lle mahdollisimman vahvaa kakkossijaa, koska mikäli SDP siirtyy pysyvästi enemmän vasemmalle niin kuin uskon, etenkin Kokoomukselle, mutta ehkä myös keskustalle jää melkein ainoaksi vaihtoehdoksi lähestyä PS:n kantoja turvapaikkapolitiikassa mikäli ne mielivät jatkossa hallitukseen. Nyt ne puolueet eivät voi sitä kasvojen menettämisen pelossa tehdä, mutta ehkä seuraavien puoluekokouksien jälkeen voivat.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

"Mikäli PS voittaisi vaalit, mutta muut puolueet eivät lähtisi PS-vetoiseen hallitukseen, sillä voisi olla ikäviä yhteiskunnallisia seurauksia. Valtava määrä ihmisiä menettäisi lopullisesti uskon demokratiaan."

Olisiko ihmisillä tosiaan noin hatara käsitys siitä, mitä demokratia on?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Muiden suurten puolueiden erikoinen ja oudon jyrkkä kanta voi selittyä ulkopuolisilla sitoumuksilla/sopimuksilla EU:n suuntaan Suomen poliittisesta linjasta, jota "miesten kesken" ja "pöytäkirjan ulkopuolella" puolueiden ylimmät johdot ovat sitoutuneet noudattamaan.

Tätä taustaa vasten tuo eristäminen alkaisi "näyttää järkevältä". Kyse ei siis ole välttämättä lainkaan sisäpolitiikasta eikä päätökset eristämisestä sillä selitettävissä.

Jos sisäpolitiikasta kuitenkin on kyse, niin yritetään luoda yhtenäistä viestiä ettei perussuomalaisia kannata äänestää, koska he eivät kuitenkaan pääse hallitukseen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Olen samaa mieltä Pesosen kanssa siitä, että Orpon ulostama mielipide ja kieltäytyminen yhteistyöstä jo ennen vaalitulosta on käsittämätöntä etenkin juuri nyt, kun vaaleihin on aikaa vain pari viikkoa!

On kuitenkin ennen aikaista alkaa nuolaisemaan, sillä gallupit on galluppeja. Minulla on sellainen kutina, että kokoomus nousee tämän hetkisestä n.2% ja SDP laskee yli 3%. Perussuomalaiset kiilaavat sinne sekaan ja lopullinen tulos on näiden kolmen puolueen osalta hyvin lähellä toisiaan. Keskusta petraa myös lopussa, mutta kannatus jää 15% jommalle kummalle puolen ja näin ollen on merkittävä "apupuolue" hallitusneuvotteluissa eri kokoonpanoja muodostettaessa.

Vihreät jää nykyiseen, mutta pidemmällä aikavälillä tulevat taistelemaan suurimman puolueen paikasta. Ehkä jopa tämän jälkeisissä vaaleissa?

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ei Orpo voi oikeastaan muuta. Se olisi aika härski takinkääntö jos yhtäkkiä PS:n arvopohja kelpaisikin. Uskon, että Orpo luotti siihen, että PS tulee kuihtumaan pois 2017 tapahtumien jälkeen, ja laittoi all-in. Arvio meni totaalisen pieleen, ja tässä nyt ollaan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Juuri näin. Ja onhan tämä nähty kuinka hallituskiimassa arvopohjat ja vaalilupaukset laitetaan romukoppaan. Eikä tuossa mielestäni ole mitään erikoista, sillä jokainen joutuu luopumaan jostakin mikäli haluaa olla vaikuttamassa hallituksessa.

Jos tilanne niin vaatii, niin Orpo kumartaa.

Täytyy myös muistaa, että nyt seuraavalla hallituksella on edessä suurien linjojen vaikuttamismahdollisuus mm. sote-uudistuksen loppuun saattamiseksi. Tämä kysymys on sekä vasemmistolle, että oikeistolle ehkä tärkein poliittinen linjaus ja tavoite vuosikymmeniin. Pelissä on enemmän kuin paljon!

Ilkka Huotari

Mieluiten suurimmaksi.

Kansa on "vaihtanut" suurinta puoluetta aika satunnaisesti. Viimeksi se oli Keskusta, nyt siihen ollaan petytty, joten kokeillaan SDP:tä.

Ei sekään tule toimimaan.

Kansalta olisi fiksuinta äänestää suoraan PS:ää. Se on ainoa, mikä voi oikeasti muuttaa jotain, mitä se kansa nyt sitten haluaakaan. Jotain se tuntuu haluavan, mutta ei oikein tiedä, mitä.

Kansa siis vaihtaa mielipidettä, eikä tässä tunnu olevan mitään logiikkaa takana. Vaihtaa mielipidettä vain vaihtamisen vuoksi, etsien jotain parempaa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Erinomainen analyysi. Pahiten vanhat puolueet epäonnistuivat siinä, että ne aliarvioivat täydellisesti Jussi Halla-ahon potentiaalin. Häntä pidettiin pitkään introverttina häirikkönä, joka ei olisi uhaksi kenellekään.

Nyt on jo täysin toinen ääni kellossa. Halla-aho on osoittautunut harvinaisen älykkääksi poliitikoksi, jolla tulee hyvin todennäköisesti olemaan suuri vaikutus suomalaisen politiikan suuntaan tulevaisuudessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aliarviointia en ole huomannut. Halla-ahon vaikutushan on ollut suuri kymmenkunta vuotta ja erittäin suuri viimeiset neljä vuotta. Tulevaisuudessa varmasti hiipumaan päin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sipilää ja Orpoa petettiin pahemman kerran vuonna 2017. Lankesivat Soinin huijaukseen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta aliarviointi on ollut ihan päälimmäisenä jo todella pitkään. Hän on ollut jatkuvasti sylkykuppina ihan kaikille mediassa ym. Moni alkoi jo kai uskoakin, ettei Halla-ahosta ole pienintäkään vaaraa muille puolueille. Kunnes hän räjäytti täyden potin ykkösen haastattelussa ja sai muut näyttämään lähinnä alakoululaisilta.

Älykkyys ei tietenkään takaa yksin hyvää politiikka tai viisaita päätöksiä, mutta itse olin todella yllättynyt, että hänen arvionsa jo luonnonsuojelussa ja ilmastopolitiikassa olivat niinkin järkeviä.

Juttelin tänään torilla yhden vihreän edustajan kanssa ja hänen vakaa käsityksensä oli, että Suomen pitää olla edelläkävijä ilmastopolitiikassa. Yritin ehdottaa, että eiköhän vähän tasaisempi menokin riittäisi ja näyttäkööt isot ja rikkaat maat meille ensin esimerkkiä. Tuskin me pieni Suomi saamme yhtään siitä muilta gloriaa ja arvostusta, että kerromme luopuneemme niin paljosta maidosta ja lihasta alkaen, että sekin ajatuksenakin jo huimaa.

Talouselämämme on kuitenkin se moottori, jonka avulla tämäkin kaikki hulluus pitäisi rahoittaa ja elättää samalla yhä vain kasvavaa nuortenkin eläkeläis- ja muita työttömien joukkoa. Yritin myös vielä ehdottaa mahtavaa Saksaa tämän homman vetäjäksi ensialkuun. Vastauskin oli ihan odotettu, ”jonkun on vain aloitettava ja oltava esimerkkinä Euroopassakin”.

Juu, niinpä. On tässä nyt meille haastetta ihan riittävästi ja jostain on löydettävä tuota vanhaa Talvisodan henkeä!

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Tuskinpa. Neljänneksi ehkä.

En suoraan sanottuna ymmärrä tätä uskomatonta paniikkia, joka oikeastaan perustuu vain viimeisimpään mielipidetutkimukseen.

Vaaleihinhan on vielä aikaa.

Jukka Ryhänen

Rinteestä tulee pm ja Halla-aho on salkkujaolla. Heinäluoma antoi ymmärtää jo kuukausia sitten että Ha on fiksu. Tämä riittää Sdp:n viralliseen kantaan? Heinäluoma on puolueen ainoa julkiälykkö ja haluaa pitää hyvät välit älykköveljeen?

Ei ole mitenkään kirkossa kuulutettua että ps pääsisi kok ohi. Kok on kammottava puolue nykyään ja se pitäisi saada marginaaliin. Voi olla että sitä on siedettävä edelleen. Roska mikä roska.

Ps:ssä ongelma on se että rivimikrofoniin puhujissa on aika hölmöäkin porukkaa. Todistin sen itse tänään eräällä ps teltalla. En mainitse missä. Aivan sairaan huono puhe, tomppelin ulosanti. Vanhemmissa puolueissa seula on tiukempi tai sitten aines on parempi. Persuihin ei ehkä mene blokkiajattelun ja pelon takia niitä jotka muuten menisivät.

Itse ajattelin äänestää dosenttia ellei muuta tule esille.

Fiksu kaveri ja samassa ehtoollis- sekä kapakkapöydässä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Fiksu", "älykkö", "roska", "hölmö", "sairas", "tomppeli"...

Oletko kertaakaan eläessässi, edes vahingossa, ajatellut, että vaaleissa äänestetään puolueita, joilla on ohjelmia; ja päätöselimissä ratkaistaan, millaisin käytännön toimin ihmisten elämää säädellään ja autetaan?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tyytymätön väestönosa on aina keskuudessamme, mutta sen suuruus voi vaihdella. Kekkosen aikaan kommunistinen työläinen sai hartiapankilla ja palkallaan järjestettyä iselleen omakotitalon. Sitten siinä hiipi mieleen ajatus, että tämähän on minun oma eikä suinkaan yhteiskunnan talo ja into sosialisoida ainakin omakotitaloja hiipui ja tyytymättömyyskin ehkä väheni.

Meidän perussuomalaisten vaalimenestys riippuu pitkälti siitä, kuinka iso osa väestöstä on tyytymätöntä. Jos rikkaista öljymaista Suomeen tulleet maahanmuuttajat olisivat lahjoittaneet omakotitalon vuokrakasarmissa asuvalle, ei maahanmuuttokriittisyyttä olisi löytynyt suurennuslasillakaan. Nyt kuitenkin tyytymättömyys on lisääntynyt samaan aikaan kuin maahanmuuttokin ja ilmastonvakiointiin satsaaminen.

Edellä oleva sanomiseni perustuu PPP-puolue mielikuvaani: Populistis-Pragmaattinen Protestipuolue.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Satun tuntemaan maahanmuuttokriittisiä ihmisiä sekä SDP;n että Kokoomuksen riveissä. Jotkut näistä varmasti äänestävät Persuja, mutta moni antaa kuitenkin äänensä vanhalle puolueelle, luulisin? Kyse ei ole pelkästään maahanmuutosta vaan yleisestä tulevaisuuden pelosta ja turvattomuuden tunteesta.

Itse ajattelen että auttaminen olisi tehokkainta tulijoiden kotimaassa tai naapurimaassa - Silloin apu saavuttaisi suuren joukon (myös ne haavoittuvimmat pääsisivät avun piiriin).

Kriisialueille tarvittaisiin perus- ja ammattikouluja sekä sairaaloita. Tällainen toiminta olisi sekä halvempaa että tehokkaampaa kuin nykyinen turvapaikkapolitiikka. Jostain syystä mikään taho ei puhu tällaisesta mahdollisuudesta, ei Persut, Kokoomus, SDP, RKP ym. Ehtona avulle voi olla tyttöjen/naisten aseman parantaminen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Perussuomalaisethan nimenomaan sanovat että apu tulee anta siellä missä se on kustannustehokkainta.
Että sillä rahalla minkä yksi tulija maksaa täällä maksettaisiin monien apu "lähellä".

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Kokoomuksen Atte Kaleva puhui eilen Alfa TV:n suuressa vaalilähetyksessä kuin Jussi Halla-aho, hyvät perustelut kaikkiin teemoihin. Kokoomuksen Rydman ja Koivula ovat vaalikoneissa arvovalinnoilla samalla linjalla kuin minä itse.

Eli Kokoomuksessa on paljon ihmisiä hyvin lähellä Perussuomalaisia, mutta Orpo estää näiden ihmisten nousemisen todellisiksi vaikuttajiksi. Tämä on Kataisen ja EUn vaikutusta.
Arvopohja on liian maailmaa hyväilevä, maailma ilman rajoja. Jotain rajaa.

Siksi valitsen Perussuomalaiset.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Orpon ongelma on myös presidentti Niinistö, jonka täydellisessä hallinnassa Orpo on. Niinistöllä on siis kaksi bostoninterrieriä.

Kirjoitin asiasta edellisessä blogikirjoituksessa. Olen Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja enkä voi äänestää Kokoomusta, koska se tosiasiallisesti ei ole ajanut Suomen Nato-jäsenyyttä. Kokoomus on Nato-huijari. Orpo on kaikkein vähiten verrattuna Stubbiin ja Kataiseen ajanut Suomen Nato-jäsenyyttä puoluekokouspäätöksestä huolimatta.

Presidentti Niinistö ei aja Suomen Nato-jäsenyyttä ja on melkein yhtä paha Naton vastustaja kuin Halonen oli.

Vuosina 2011-15 Stubb ja Katainen eivät tulleet Sauli Niinistön kanssa toimeen pääosin Nato-kannan ja Venäjä-kantojen vuoksi ja Niinistö "liittoutui" Tuomiojan kanssa. Kokoomuksen Nato-asia meni aivan toivottomaksi, kun vastassa oli kaksi Nato-vastustajaa.

Toivottavasti minun ei tarvitse enää koskaan katsoa Niinistön ja Tuomiojan yhteistyötä kuten vuosina 2011-15 jouduin.

Jos SDP nousee valtaan, tulemme taantumaan läntisissä puolustusyhteistyösuhteissa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Suomalaisten auktoriteettiusko muistuttaa itänaapurin meininkiä, ja presidentillä on kohtuuton vaikutusvalta lähes kaikissa asioissa. Niinistökin on kuitenkin vain vanha mies, joka voi koska tahansa sairastua vakavasti ja kuolla pois. Hän ei todellakaan ole erehtymätön tai korvaamaton.

Jukka Ryhänen

Sellaistakin ajattelua on että Niinistö olisi salainen natottaja joka olisi isäntämaasopimusten ym. järjestelyjen taustalla.

Turun tauti on vakava ja kaikki siltä suunnalta olevat kokoomuslaiset ovat suuressa vaarassa joutua tp:n talutusnyöriin minkä korkeammalle hyvävelijärjestössä kohoavat.

Mafia toimii Suomessa mutta hiukan eri tavalla kuin muualla. Mutta toimii. Sama lopputulos.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Orpon ongelma on myös presidentti Niinistö, jonka täydellisessä hallinnassa Orpo on. Niinistöllä on siis kaksi bostoninterrieriä."

Mielestäni kommenttisi halventaa terriereitä. Terrierit ovat älykkäitä, rohkeita ja omanarvontuntoisia koiria. Orpo ei täytä noista määreistä yhtäkään.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen Vastaus kommenttiin #31

Näin varmaankin on. Ajattelin, että koira on isäntäuskollinen kuten Orpokin on. Siitä tuo vertaus uskollisuus ja tottelevaisuus lähtökohtana.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #31

Hehheh, ajattelin ihan samaa. Orpo muistuttaa olemukseltaan enemmänkin säikähtänyttä Bichon friseetä. Oli miten oli, Niinistöltä löytyy kaksi puudelia.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #34

Jack Russell terrierin omistajana voin vakuuttaa että juuri näin se on. Kun vedämme kilpaa vanhaa villasukkaa, minä toisessa päässä ja Bongo toisessa päässä, hän ei ole se joka luovuttaa ensimmäisenä useimmiten.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tulihan se sieltä. NATO-hiertää mieltä ja Halla-aho kuuluu NATO-myönteisiin. Miten lie persu-puolueen osalla?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #35

Halla-aho on perääntynyt hyvässä järjestyksessä puolueen enemmistössä vallitsevaa linjaa kohti ja vastannut Ylen kyselyssä EOS.

Jussi Halla-aho täsmentää haastattelussa, että Nato-jäsenyyden hakeminen nyt asettaisi Suomen erittäin vaikeaan turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Halla-ahon mukaan mahdollista kansanäänestystä edeltävästä kampanjoinnista tulisi repivä. Vaalitulokseen yritettäisiin vaikuttaa ulkoa.

– Uskon, että Nato-jäsenyyden hakeminen tässä tilanteessa aiheuttaisi paljon enemmän vahinkoa kuin mahdollisen Nato-jäsenyyden saaminen. Varsinkin tilanteessa, jossa jäsenyyden toteutumisesta ei olisi mitään takeita, Halla-aho arvioi.

Halla-ahon mukaan Suomen ei pidä hakea Naton jäseneksi, jos Ruotsi hakisi.

https://yle.fi/uutiset/3-10599372

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #38

"Halla-ahon mukaan Suomen ei pidä hakea Naton jäseneksi, jos Ruotsi hakisi."

Hän lienee tässä ajatellut vain sitä, että Suomen pitää tehdä omat ratkaisunsa, eikä toimia sen mukaan, mitä Ruotsi tekee. Nato-kysymyksessä tämä on kuitenkin lyhytnäköistä ajattelua. Jos Ruotsi liittyisi Natoon, niin Suomen asema muuttuisi entistäkin hankalammaksi ja maa leimautuisi entistä enemmän Venäjän etupiirivaltioksi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #40

Venäjän "etupiirivaltioksi"?

Suomi ei mahda geografialle mitään. Me olemme siis Venäjän naapuri. Rajaa n. 1 300 km.
Me olimme ehkä Neuvostoliiton "etupiirivaltio" 1990 saakka.
Nyt me olemme itsenäinen valtio ja olemme rakentaneet ja rakennamme omaa puolustusta niin että tänne hyökkääminen tulee suhteettoman kalliiksi hyökkääjälle. Näin asian pitää ollakin.
Sitten se vaiettu kysymys, ketä vastaan tai ketä ajatellen me rakennamme puolustustamme? Ruotsia? Norjaa? Viroa??
Kuka muu tänne hyökkäisi? Kiina???

Jos meistä tulee Naton jäsen, niin se varmasti korottaa kynnystä hyökätä tänne. Se on selvää ja kiistatonta. Tarkoittaa kuitenkin vain erillisessä konfliktissa Venäjän kanssa.

Geografialle emme voi mitään, jos tulee aseellinen konflikti Lännen ja Venäjän välillä, me olemme siinä mukana riippumatta siitä olimmeko Natossa tai emme. Me olemme hyvin helposti myös kynnysmattona jonka yli kuljetaan, ehkä, kuten Viron yli -40 - -45.
Samalla täytyy muistaa se että ei meitä tullut kukaan auttamaan 1939. Ja miksikö? Meillä ei ole mitään mitä joku tarvitsisi, strategisesti emme ole tärkeä. Olemme pieni, pinta-alaltaan laaja, valtio lähes arktisella alueella. Ei edes Murmannin rata ole nyt tarpeellinen venäläisille sillä sitä kautta heillä ei ole mitään "saatavana".
Ainoa merkitys on se että jos olemme Naton jäseniä, Venäjän on varustettava raja-aluettaan entistä enemmään ehkäistäkseen tältä suunnalta tulevan hyökkäyksen.
Tai sitten yritettävä ottaa Suomi kertaiskulla tuhoamalla sen tärkeät osat ohjuksilla. Mahdollisesti taktisilla ydinohjuksilla.

Jos olemme Nato-jäsen, on selvää että Nato ei ehtisi apuun. Vaihtoehto on siis että tänne sijoitetaan riittävän vahvat Nato-joukot jo ennakkoon. Tämä taas mielestäni on käytännössä sama kuin että olisimme jo miehitettyjä, Nato-maiden toimesta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #42

Minulle Naton "miehitys" sopisi hyvin. Eikö esim. Saksa ole itsenäinen maa, vaikka siellä on Yhdysvaltain joukkoja? Venäjä ei koskaan tule hyökkäämään maahan, jossa se joutuisi sotaan Yhdysvaltain kanssa, silläkin on sentään itsesuojeluvaisto. Sensijaan puolueeton maa on sille houkutteleva kohde, kuten olemme Georgian ja Ukrainan kohdalla nähneet.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #42

Vai ei Nato ehtisi apuun? Onko sinulla kiire jonnekin?

Jos oikein muistan, oikeat sodat harvemmin kestävät muutamia päiviä. Se että Nato ei heti pääse hätiin, ei merkitse sitä että se ei ikinä pääse. Suomi kestää sen muutaman viikon jonka jälkeen apua todella tarvitaan, ja jos ollaan Natossa, saadaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #35

Ongelma on siinä että Halla-aho on harvoja persujen Nato-kannattajia ja jossain määrin länsimielisiä. Suurin osa persuista on hyvin venäjämielisiä ja haluaisi viedä Suomea Venäjän kainaloon. Suomen epäisänmaallisin eduskuntapuolue.

Demaritkaan eivät kannata läheistä yhteistyötä Naton kanssa ja kokoomuksesta olen aivan samaa mieltä Pesosen ja Lehtosen kanssa. Kepu elää siinä vanhassa Kekkosen linjassa. Vihreiden Haaviston mielestä hävittäjiä ei voi tilata USA:sta ja vasemmistoliitto on uskomattoman naivi puolustuspolitiikassa. Kristillisistä en osaa sanoa mitään ... Seitsemän tähden liike :D:D:D hakisi mielellään Suomen liittymistä osaksi Venäjää... Taitaa RKP olla ainoa puolue, jota Naton kannattaja voi enää äänestää ... heidän ehdokastaan presidentinvaaleissa
äänestinkin.

Ei ole helppoa, ei ...

Ai niin, siniset unohtui :D. Jussi Niinistö on ollut hyvä puolustusministeri, mutta mahtavatko siniset saada yhtään ehdokasta läpi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #45

Tuo väitteesi "venäjämielisyydestä" on täyttä höpötystä.
Esitä edes yksi kunnollinen peruste väitteellesi.

Perussuomalaiset haluavat että Suomi on ja tulee olemaan itsenäinen valtio ilman kenenkään holhousta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #54

Tuo on yksi syy miksi en enää äänestä persuja. Nurkkapatriotismi on ääliöiden pikku puuhastelua ja se ihana 30-luku ei enää palaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #57

Tarkoittaako itsenäisyys nurkkapatrionismia?

Itsenäisyys tarkoittaa mielestäni sitä että voi ja saa päättää omista asioistaan.

Eikä tämäkään tarkoita sitä että pitäisi itsekseen puuhastella vaan tehdä asiat parhaalla mahdollisella tavalla.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #70

Suomi on itsenäinen valtio enkä näe että Ranska tai Saksa ovat sen vähemmän itsenäisiä. Se että 2000-luvun globaalissa maailmassa tekee yhteistyötä ja pärjää siksi kaikkien kanssa, on tavoiteltavampaa kuin peräkammarissa yksin nyyhkyttäminen. 1800- ja 1900-luvut ovat jo historiaa, tiedoksi.

Toisaalta, Venäjän agendaan kuuluu Suomen irrottaminen EU:sta ja lännestä ja koko EU:n pilkkominen. On varmasti hienoa olla ajamassa tätä agendaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #54

Tässä siitä venäjämielisyydestä, mm. varapuheenjohtaja Eerolan vuoden takainen.

Viikko sitten Eerola antoi kokoomuksen Verkkouutisille haastattelun, jota kauhistelivat monet omatkin. Haastattelussa Eerola väitti tuomitsevansa esimerkiksi Krimin valtauksen, mutta on silti valmis hyväksymään sen osaksi Venäjää.

Monella vanhalla smp:läisellä saattoi mennä kahvit väärään kurkkuun, jos sattui Eerolan haastattelun Verkkouutisista lukemaan. Hän haki nimittäin pakotteille vertailukohdan sodissa menetystä Karjalasta.

– Silloin kun Venäjä, tai Neuvostoliitto, vei meiltä Karjalan ja yhteyden Jäämerelle, ei asetettu mitään pakotteita. Silloin aloitettiin idänkauppa. Oliko haittaa siitä? Eerola kysyy haastattelussa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005632649.html

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #60

Ei demarienkaan historia niin puhtoista ole. Alla olevaa Usarin uutista lukiessa ei voi kuin ihmetellä miten valtioneuvostossa Suomen ulkoministerinä on voinut toimia vuosikausia Packalen-tasoinen poliitikko, eikä kukaan ole huomannut mitään.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245327-erkki-tuom...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #54

Jocke Rantanen, lukaisepas persujen blogikirjoituksia ja kommentteja täältä Puheenvuorosta parin viime vuoden ajalta, niin asia kyllä selviää.

Sinun kommenttiasi peukutti Jarmo Makkonen. Tiedätkö mitä mieltä hän on Venäjästä? :D

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #79

Makkonen varmaan vastaa itse.

En ole tavannut venäläismielisiin kirjoituksiin täällä enkä muuallakaan Perussuomalaisten kirjoituksissa.

Kaiva joku esimerkki kun väität tuollaista. Jonkun opin mukaan väitteen esittäjällä on näyttövelvollisuus.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #80

Jocke Rantanen,esimerkkinä täältä Puheenvuorosta PS:n kansanedustaja Tom Packalenin blogikirjoitukset, ovat suorastaan pöyristyttävän venäjämielisiä. Puhumattakaan kunnallistason persujen blogikirjoituksista.

Puolueen toinen varapuheenjohtaja Juho Eerola on usein esiintynyt Venäjän puhetorvena. Ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari on todennut, että Venäjän hyökätessä meidän ei pidä tehdä vastarintaa. Puolueen johdosta siis vain itse puheenjohtaja Jussi Halla-aho on länsimielinen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #83

Luin, piruuttani, "Ei Natoon, ainakaan toistaiseksi" ja jos sen perusteella väittää että Packalen on "Venäjämileinen" niin lääkitys ei ole kohdallaan.

Olen samaa mieltä Lauran kanssa ja muistan tuon lausahduksen. Kyseessä oli ydinsodan mahdollisuus ja silloin lienee turhaa laittaa hanttiin. Ensikis Helsinki on porona ja siinä se.
Eerolan sanomisista en tiedä muuta kuin yhden johon ehkä viittaat eikä se ollut mikään Veäjämielinen.

Noita kunnallistason kirjoituksia en ole juurikaan lueskellut. Ne Perussuomalaiset, jotka tunnen eivät ole Venäjämielisiä. He ovat isänmaallista porukkaa joka on valmis puolustamaan Suomea.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #88

Katsoin ensimmäisen ja toisen. Oletan että muut ovat samanlaisia.
Jos noista löytää venäläismielisyyttä niin täytyy olla jossain jotain pahoja ongelmia.

Molemmissa kirjoituksissa Packalen sanoo suoraan että Venäjä teki sitä ja tätä (huonoa):

Ei se ole, Seija, venäjämielisyyttä että kirjottaa Venäjästä.

Mitä Skripalien myrkytykseen tulee niin kyseessä voi olla kuka hyvänsä.

Muista nyt että paloi se Berliinin valtiopäivätalokin. Polttajana tuomittiin hollantilainen kommunisti.....

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #89

"Molemmissa kirjoituksissa Packalen sanoo suoraan että Venäjä teki sitä ja tätä (huonoa)"

Juu, sellaisesta minkä Venäjä on itsekin myöntänyt.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #90

Milloin ja missä Venäjä on myöntänyt vallanneensa Krimin?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #91

"Jos noista löytää venäläismielisyyttä niin täytyy olla jossain jotain pahoja ongelmia."

Ne, jotka oikeasti vaivautuvat katsomaan noita Packalenin aivoituksia, kyllä naureskelevat nyt Rantaselle.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #94

Ole hyvä ja kerro missä noissa mainitsemissani kirjoituksissa Packalen on Venäjämyönteinen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #91

Aikoja sitten, Yle 28.3.2014:

Putin: Krimin valtaus osoitus Venäjän armeijan kyvystä

https://yle.fi/uutiset/3-7161714

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #95

Hehheh, kunnon tylytystä Seijalta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #89

Jocke, vanhaa sananlaskua muokatakseni, ei venäjämielinen toisen venäjämielisen silmää noki :D

Nuo kommenttisihan vain juuri kertovat sen, jonka me kaikki jo tiedämme: persuista ja kannattajista suuri/suurin osa on venäjämielisiä, sinäkin ...

Sinulle on jo selvästi osoitettu Packalenin venäläismielisyys noilla esimerkeillä, mutta joko et ole lukutaitoinen tai sinulla on Putin-lasit päässä.

Ei aihetta enempään, rautalankani on loppu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #79

"Sinun kommenttiasi peukutti Jarmo Makkonen. Tiedätkö mitä mieltä hän on Venäjästä? :D"

Näränen varmaan kertoo mitä mieltä olen Venäjästä?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #108

Jos laittaisin tänne kymmenet venäjämieliset kommenttisi, niin minulta menisi viikonlopun lisäksi vielä alkuviikkokin :D

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #119

Et löydä yhtäkään jossa suhtaudun positiivisesti Venäjään tai Putiniin.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #45

Kaikkien poliitikkojen ongelma on että sieltä ei löydy miehiä ja naisia jotka tekevät, puhujia kyllä riittää. Kuten huonolla englannilla sanotaan: you can talk the talk but can you walk the walk?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #45

#45. Mihin mahtaa perustua väite: "Demaritkaan eivät kannata läheistä yhteistyötä Naton kanssa"? Ja ovatko ranskalaiset ja brittiläiset lentokonefirmat jotenkin Naton ulkopuolella, vaikka maiden hallitukset ovatkin suostuneet ilmastosopimukseen?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #63

Jari-Pekka Vuorela, perustuu demarien kannanottoihin viime vuosilta. Erkki Tuomiojalla on ikävä kyllä edelleen suuri vaikutusvalta demareissa. Suomen tuleva hävittäjä pitää valita suorituskyky edellä, ei ilmastopolitiikkaperustein. Mitään vaihtoehtoa ei pidä sulkea pois tuolla perusteella.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #81

Ei siis perustu mihinkään, ellei sitten siihen, että ulkoministerinä ns. isäntämaasopimusta ja tiivistyvää yhteistyötä etenkin brittien kanssa ajanut Erkki Tuomioja ei pidä tapanaan liittää puheisiinsa hurraahuutoja.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #99

En haluaisi verrata suuresti arvostamani kommentoijan Jari-Pekka Vuorelan tätä kommenttia esim. Jocke Rantasen inttämiseen tuolla ylempänä, mutta tuntuu nyt vähän samalta :D

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #45

"Kristillisistä en osaa sanoa mitään"

Kristillisten Sari Essaya on hyvin valveutunut myös puolustuspolitiikassa. Olin yllättynyt kun luin hänen haastattelunsa Hesarista.

Ote Essayan haastattelusta:
HS: "Oletteko varma, että Suomi tarvitsee 64 uutta hävittäjää? Selittäkää miksi."

”Se on asiantuntija-arvio, luotan siihen. Luku lähtee siitä, että Rissalassa, Rovaniemellä ja Pirkkalassa on tukikohta ja laivueet, ja niiden sisällä olevissa lentueissa tietty määrä koneita. Jotkut sanovat, että luku voi olla ihan muuta, mutta he voisivat myös kertoa, että miten tämä hoidetaan. Haluavatko he lakkauttaa Rovaniemen tukikohdan?”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006051572.htm...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#23. Ovatko Ruotsi ja Ranska meistä itään? Miksi käyttää eufemismia "läntisissä"? Luulen, että Suomen puolustusyhteistyö Ruotsin, Ranskan, minkä tahansa muun manner-Euroopan maan tai edes Britannian kanssa ei koskaan voi olla niin läheistä, että se Pesosen mielestä oikeuttaisi hankkimaan muunlaista ilmapuolustusta mieluummin kuin tiettyjen amerikkalaisfirmojen miehitettyjä hävittäjiä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Minä diggaan yleensä Matti Apusta, mutta nyt pääsi J.H-a tirvasemaan vyön alle, mikä ei ole onnistunut keneltäkään sosialistilta , saatikka kommunistilta (vaalitentti TV1). Kielipuoli Ginman oli kuin sokea pimeässä metsässä ja Heikel&Seurilla väärä agenda keskeyttää jokainen vastaus.

joukolla tapahtuva asiaton kettuilu on vaarallista, varsinkin kun voidaan arvioida persujen olleen oikeassa niin monessa asiassa. Tolkun suomalaiselle se ei sovi, rajansa kaikella.

Orpolle koittaa joutsenlaulu, ihme valinta pjoht. kun ehdolla oli 2 parempaa ehdokasta. Rinne kannattaa eksyttää johonkin pohjoisen kansallispuistoon 2 viikoksi kampanjoimaan liito-oraville, damagecontrol???

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mitä ihmettä entinen EVA:n bilderbergiläinen pomo tekee vaalikeskustelun kommentaattorina? No bilderberg-propagandaa tietenkin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kun nyt Halla-ahoa laitettiin kommentoimaan ruotsinkielinen toimitttja niin olisi ollut kohtuullista ottaa Turkkila vastaavasti kommentoimaan esim. Rinnettä.
No ei tietenkäään, se oli vitsi.

Saihan Apunen ajaa EVA:n mielipiteitä läpi jo kahdeksan kertaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Osaako joku kertoa mikä on se arvopohjien eroavuus PS:n puolueen että Halla-ahon johtamana ja kokoomuksen Orpon sekä demarien Rinteen kohdalla? Minulle tämä ei ole käynyt selväki, sillä tuota ei edes toimittajat ole kysyneet. Onko niin ettei kumpikaan herroista uskalla sitä ääneen sanoa, jolloin kummankin puolueen kannattajista liukenisi suuri määrä?

Kuinka suuri merkitys viimeisimpään mittaustulokseen on PS:n kohdalla tällä sovelluksella, jota käytetty aina vuodesta 2012 alkaen;
"Ylen puoluekannatuskyselyssä on elokuusta 2012 alkaen käytetty korjauskertoimen määrittelyssä sekä viime eduskuntavaalien että viime kunnallisvaalien tulosta. Kaksien vaalien tulosten keskiarvo kertoo yhtä vaalia paremmin puolueen pitkäaikaisesta kannatuksesta.

Jos puolue menestyy yksissä vaaleissa selvästi tavallista paremmin tai huonommin, tulos saattaisi vaikuttaa korjauskertoimeen voimakkaasti. Yksikin veret seisauttava vaalivoitto tai kirvelevä tappio voisi vaikuttaa tuleviin kannatusmittauksiin niin, että puolueen kannatus laskettaisiin tulevissa mittauksissa suuremmaksi tai pienemmäksi kuin se todellisuudessa onkaan."

Onko PS:n kohdalla viimeisestä kunnallisvaalien tuloksesta johtuen kannatus todellisuudessa mittauksessa kerrottua virhemarginaalia vastaavasti suurempi vai jotain muuta? "Jos puolueen kannatus on 15 prosenttia, virhemarginaali on ± 2,1 prosenttiyksikköä" todetaan virhemarginaalista kerrotussa osiossa.
https://yle.fi/uutiset/3-8647416#start=252

Kovin vaikea on luottaa täysin uutisoituihin kannatusmittaustuloksiin ainakin tapauksissa, joissa on esim. edell. kunnallisvaalissa huomattavasti poikkeava tulos eduskuntavaalista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#24. #26. Arvopohja-asian alusti tohtori Halla-aho itse, kun aikanaan kirjoitti:

"Kokoomus muuttui pellepuolueeksi Ilkka Suomisen, Ilkka Kanervan, Riitta Uosukaisen, Piia-Noora Kaupin ja Ville Itälän päästessä puikkoihin. En kannata kovin lämpimästi sitä, minkä otaksun keskiarvoiseksi "kokoomuslaiseksi arvomaailmaksi"."

Asiallista täsmennystä ei ole kuulunut, joten ymmärrän Vapaavuoren ja Orpon kannan. Itse en tietenkään näiden puolueiden välillä valitsisis.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kyllä Petteri Orpo oli hyvin pohjustettu Jussi Halla-ahon vastaiseksi jo koko kevään 2017.
ILTALEHDEN uutinen 13.03.2017 seuraavaa Vapaavuori: Kokoomus ei voi olla Halla-ahon kansa hallituksessa. Tämä oli uutisen otsikkona.
Kun sitten Halla-aho voitti PS:n puheejohtajakilva tämä konkresisoitui sitten lyhyessä neuvottelussa Halla-ahon kansa joka oli vain muodollinen.

Julkisuudessa ei ole kerrottu miten Petteri Orpo painosti Juha Sipilän tähän arvopohja päätökseen. Joka tapauksessa sylttytehdas oli Jan Vapaavuoren päässä jota Petteri Orpo ei uskaltanut vastustaa.

On totta mitä sanotaan ei pidä puhua mistään arvopohjasta kun kuitenkin kyseessä on ihan Suomalainen laillinen kansanliike.
Nyt tulevat vaalit on tulta ja tappuraa jossa veri punnitaan tarkoin ja on onnetonta nämä jo etukäteen kieltäytyminen yhteistyöstä sillä se johtaa varmuudella Halla-ahon puoleiseen vastareaktioon.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Ja painostiko myös presidentti Niinistö Orpoa? Presidenttihän oli suivaantunut Halla-ahoon, joka ei ole esittänyt ”riittävää katumusta” kansanryhmäkiihotus tuomiostaan, ja muistakin lausunnoistaan.

Eli saattaa olla että Orpo sittenkin uskaltaisi uhmata presidentti Niinistöä? Tai sitten vaadittaisiin julkinen katuminen Halla-aholta ennenkuin siunaus presidentin linnasta voisi tulla ...

Ja sitten on vielä Vapaavuori, jota Orpo ei uskalla uhmata - mutta eiköhän Niinistö laittaisi hänet kuriin, jos Halla-ahon ”katumislausunto” saataisiin, joka saattaa todennäköisesti jäädä tulematta.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Viime aikoina keskustelussa on ollut kaikuja Kekkosen aikakauden kokoomuksen dissaamisesta.

Kekkonen ja hänen aisankannattajat puhuivat "yleisistä syistä" ja "ulkopoliittiisista syistä" jolla valtaa kerättiin Kekkoselle ja hänen lähipiirilleen.

Jälkikäteen tarkasteltuna kyseessä oli puhtaasti valtapoliittinen liturgia, johon "kaikkien" oli uskottava.

Historian valossa kyseessä oli erittäin vastenmielinen ajanjakso suomalaisessa demokratiassa ja äänestäjien tahdon halveksiminen.

Näistä ajoista ei ole menty yhtään eteenpäin. Nyt perussuomalaisia dissataan "arvopohjajutuilla" johon ei ole saatu mitään selkeää vastausta.

Jos olisin ollut äänestyskelpoinen 70-luvulla olisin ilman muuta äänestänyt aina Kokoomusta sen vuoksi, että sitä määrätietoisesti dissattiin ilman syytä.

Nyt puoluevalinta on helppo jo pelkästään suomalaisen demokratian uskottavuuden vuoksi.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

70-luvulla ymmärsin, että Kokoomus pidettiin ulkona hallituksesta seuraavat 20 vuotta, koska silloin rakennettiin kansanterveyden ja sosiaaliturvan pohjaa, pyrittiin samalle tasolle Ruotsin kanssa.

Syyn voimme nähdä nykyisyydessä, lastensuojelu on huostabisnestä, vanhukset markkina-arvoistettu, kansallisomaisuus globalisoitu, puuttuu vielä, että uhraavat pohjavedet taloususkonnon alttarille. Kokoomuksen arvopohja haisee rahalle, ei ne pakolaisten ihmisarvosta ole kiinnostuneet, vaan markkina-arvosta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toteutuisokohan mun haave, että Huhtasaaresta tulisi ulkoministeri :)

Voi sitä onnen päivää suomalaisille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

PS ei ole vielä julkaissut eurovaaliehdokkaitaan ja kun kaikki kansanedustajat taitavat olla eduskuntavaaliehdokkaina niin joku heistä saattaa tehdä väyryset asettumalla ehdolle myös eurovaaleissa. Ehkä Huhtasaari?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

En ymmärrä näkemystäsi. Euroopan parlamentti on osa Suomen edustuksellista järjestelmää, eikä irrallinen osa, kuten vaikkapa Mehiläisen toimarin tehtävän hoitaminen tai viestintätoimiston lobbarina toimiminen. Jos tavoittelee parlamentin paikkaa, ei voi jäädä eduskuntavaaleista pois, koska ei voi tietää meneekö läpi eurovaaleissa. Jos ei mene läpi eduskuntavaaleissa, tietenkin on voitava osallistua eurovaaleihin. Ja vaikka olisikin mennyt läpi eduskuntavaaleissa, siitä huolimatta on oltava oikeus tavoitella vaikutusvaltaisempaa tehtävää.

Henkilöllä on lupa edustaa siellä, mihin hän saan äänestäjiltä valtakirjan. Jos Euroopan parlamentin tai Väyrysen kohdalla tehdään poikkeus, on syytä olla johdonmukainen eli kansanedustajien ei ole hyväksyttävää osallistua presidentin vaaliin, eikä kansanedustajien tehtävistä jaeta vapautuksia muistakaan syistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #97

Millähän tavalla tämä itsestäänselvyys poikkeaa Seijan "näkemyksestä"?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #100

Sitä yritin kysellä, että millä tavalla hänen näkemyksensä eroaa siitä itsestäänselvyydestä. Mikä oli se syvällinen pointti hänellä. Että mahtoiko olla jotain asiaakin taustalla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #97

"Ja vaikka olisikin mennyt läpi eduskuntavaaleissa, siitä huolimatta on oltava oikeus tavoitella vaikutusvaltaisempaa tehtävää."

Korrektia on kuitenkin ilmoittaa ennen eduskuntavaaleja aikooko osallistua myös europarlamenttivaaleihin vaikka menisi EK-vaaleissa läpi, sillä silloinhan äänestäjä tietää että eduskuntaan tuleekin mahdollisesti joku muu. - Väyrynen on jo ilmoittanut osallistuvansa molempiin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #114

Koskeeko tämä kaikkia kansanedustajaehdokkaita? Vai vain Perussuomalaisten ehdokkaita?

Entä jos ko. henkilö ajattelee niin että jos pääsen eduskuntaan niin en sitten asetu EU-ehdokkaaksi?

Onko meillä tosiaan jo pakko, jota myös nimitetään "korrektiudella", ilmottaa etukäteen mitä aikoo joskus tehdä tai olla tekemättä?
Luulin että tämä on vapaa, demokraattinen maa jossa tulee toimia lakien mukaan.

Tuo että jos meneekin läpi sitten myös EU-parlamenttiin niin tilalle tuleekin joku toinen eduskuntaan. Meillähän paperilla äänestetään henkilöä mutta käytännössä puoluetta. Ääni siis menee puolueelle ensin ja sitten omalle ehdokkaalle. Ajatuksena lienee se että äänestäjä on ehdokasvalinnallaan valinnut puolueen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #127
Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #128

Uskon tähän mennessä eurovaaliehdokkuutensa julkistaneen vasta ne, jotka eivät pyri Eduskuntaan. Todellinen tilanne tiedetään vasta 18.4. keitä puolueet valitsevat omalle listalleen.

Kampanjointi ei ole halpaa, joten varman päälle pelaajat keskittävät ykkösvaihtoehtoonsa. Kansallinen mutapaini ei kaikkia jaksaa enää kiinnostaa, jos on oppinut hyödyntämään Euroopan parlamentin vaikutusmahdollisuuksia.

Ja onhan niitäkin, joille kotimaan politiikka tarjoaa enemmän "ruutuaikaa", eikä Euroopan parlamentti siksi ole ykkösvaihtoehto. Nämä ilmestyvät eurovaaliehdokkaaksi vasta sitten, jos tietävät etteivät Eduskuntaan menneet läpi.

Vihreillä näyttäisi olevan kaksi "avopaikkaa" jäljellä. Keskustalta on puolet paikoista täyttämättä. Kokoomuksen puuttuu viisi. Eikö demareilta löydy kuin neljä ehdokasta? Raja on 20 ehdokkaassa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #132

Demarien eurovaaliehdokkaita: Alettin Basboga, Camilla Gunell, Eero Heinäluoma, Tomi Kontkanen, Miapetra Kumpula-Natri, Yannick Lahti, Sari Melkko, Mikkel Näkkäläjärvi, Kaisa Penny, Tuulia Pitkänen, Pekka Shemeikka, Irja Sokka, Jaana Ylitalo.

Harkitsen Kumpula-Natrin ja Näkkäläjärven välillä. Kumpula-Natri on pätevin komissaariehdokas, mutta Näkkäläjärvi on Twitterissä ehkä joukosta useimmin samma mieltä kanssani.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Tai opetusministeri, jolloin luomisoppi tulisi varmaan kouluopetukseen ja ET ehkä "kiellettäisiin" ja poistettaisiin?
- Näin vakka puheenjohtaja on ateistinen agnostikko?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Eikun Hakkaraisesta ulkoministeri, ulkoministeriöön pitäisi palkata pari virkamiestä lisää tehtävänään etsiä ulkoministeri Hakkaraisen salkkua kokousten jälkeen ja tehdä muistiinpanot, koska ulkoministeri ei muista kokouksesta mitään. Naispuolisten kolleegojen tukat ja kaulan alue olisivat myös vaarassa ... :D

Jos persut pääsisi hallitukseen, niin kertokaa aikuisen oikeesti kenelle Halla-ahon lisäksi voisi antaa ministerinsalkun?

Yhden kuitenkin tiedän, ilman sarvia ja hampaita. Arja Juvosesta tulisi hyvä sosiaalimisteri. Arvostan häntä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Jos pistettäisiin rinnakkain kammovertailuun ministerin paikasta Hakkarainen vs Emma Kari, niin vaikka päätös onkin vaikea, niin kyllä se Hakkaraisen puoleen noista kahdesta päätyisi.

Ja edit. Kyllähän tämän hetken tilanteen mukaan tuo Kari lähempänä ministerin paikkaa näyttäisi olevan. Voi ristus.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Oikeusministeriksi esim. Leena Meri. Ehdokkaiden joukossa on monia hyvin korkean koulutuksen saaneita. Varmaan löytyisi samoin kuin muistakin puolueista. Ainakin koulutuspohjan perustein.

https://www.perussuomalaiset.fi/perussuomalaiset-e...

Lisäys; Mika Raatikainen sisäministeriksi esimerkiksi. Onhan vara valita. Katso kunkin vaalipiirin ehdokkaat, niin saat valita keitä ehdottaisit ministeriksi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

petteri ritala

Se, että Erkki Tuomiojasta tulee ulkoministeri näyttää toteutuvan.

Voi sitä onnen päivää suomalaisille.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#73

Täh... elääks Erkkikin vielä?????

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Vaikka Perussuomalalaiset nousisivat kahden suurimman joukkoon, hallituspuoluetta heistä tuskin tulee sittenkään. Hallitusneuvotteluista tulee todella mielenkiintoiset. Moni puolue joutuu kääntämään vanhoja kantojaan uuteen uskoon eikä vain kertaalleen.

Olemme samankaltaisessa tilanteessa kuin vuonna 2011. Perussuomalaiset ohjasivat vuosina 2011-15 aika suuressa määrin hallituksen toimintaa oppositiosta käsin. Kataisen hallitus oli aikaansaamaton. EU-politiikkaa Kreikan tukipakettia myöten tehtiin Perussuomalaisten puristeessa.

Nyt SDP tulee ehkä olemaan samassa asemassa mahdollisena pääministeripuolueena kuin Kokoomus vuonna 2011. Näen hyvänä, että SDP:n asema heikentyisi, koska en kannata heidän lihaveropolitiikkaansa sekä muita höpötyksiä, heidän Venäjä-mielisyydestä ja Nato-vihasta puhumattakaan.

Mitä puolueiden tulisi oppia?

Olisiko parempi kuitenkin tehdä aidosti niitä uudistuksia kohtuudella ja hallitusti, jotka Perussuomalaisia äänestäville ovat tärkeitä.

Vielä korostan, ettei Perussuomalaiset ole Nato-puolue, kun taas minä olen Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja. Suomin aika pahoin Tom Packalénin Venäjä-toimia aikanaan viime syksyllä:

http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260568...

Packalén ei ole koskaan irtaantunut noista erikoisista Venäjä-kannoistaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomessa ei taida olla yhtään puhdasta Nato-puoluetta. Suomi ei ole koskaan vapautunut itänaapurin ohjauksesta.

1990-luvulla oli tähän tilaisuus (liittymällä Natoon), mutta se sössittiin lähinnä SDP:n johdolla (Mauno Koivisto/Paavo Lipponen). Ahtisaari liukastui ilmeisesti SDP:n KGB-siipeen. Muistona 1990-luvulta meillä on vain Hornet hävittäjät.

EU-jäsenyydellä ei idänpolitiikassa ole kovinkaan suurta merkitystä kovan paikan tullen. Ranska ja Saksa pelaavat samaan maaliin Putinin kanssa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Viimeinen virkkeesi on todella erikoinen. Ajattelet sitten, että Trumputin Atlantin toisella puolen olisi meille jotenkin tärkeämpi liittolainen kuin Ranska ja Saksa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #103

Trumpin USA saattaa todella olla läheisempi Suomelle kuin Ranska ja Saksa. On muistettava, että Roosevelt oli ainoa Suomen ns. ystävä liittoutuneiden joukossa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #103

Suomella ei ole tapana sopia liittolaisuuksia hallitusten ja presidenttien kanssa, vaan valtioiden kanssa. Ranska ja Saksa eivät korvaa USA:ta eikä päin vastoin.

USA:n kanssa Suomi voi tehdä valtiosopimuksen, Ranskan kanssa presidenttisopimuksia ja Saksan kanssa liittokansleri/hallitus -soppareita.

Vaikka olisikin tuosta eri mieltä, Suomi ei ole kenellekään niin tärkeä, että kannattaisi turvautua pelkästään vain yhteen suuntaan kerrallaan. Historia kun meitä opettaa, ettei mikään ole pysyvää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #106

"Vaikka olisikin tuosta eri mieltä, Suomi ei ole kenellekään niin tärkeä, että kannattaisi turvautua pelkästään vain yhteen suuntaan kerrallaan. Historia kun meitä opettaa, ettei mikään ole pysyvää."

Kuitenkin meidän on muistettava, että suomalaisesta näkökulmasta katsoen on olemassa ero Sprengportenin ja Patkulin välillä. Tämä koskee myös Urho Kekkosta ja Otto Wille Kuusista.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Georg_Magnus_Sprengt...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Johann_Reinhold_Patkul

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #110

Mitä te siellä Ruotsissa tiedätte suomalaisesta näkökulmasta? Patkulilla ei ollut eläessään ensimmäistäkään kosketusta Suomeen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #116

Patkul oli ruotsalaisesta näkökulmasta katsoen samanlainen maanpetturi kuin Sprengporten. Kuitenkin me suomalaiset muistamme Sprengportenin ensimmäisenä itsenäisen Suomen (Venäjän suojeluksessa) puolestapuhujana.

Mitä tulee heidän samankaltaisuuteen niin, Patkul halusi aristokraattisen tasavallan Baltiaan ja Sprengporten jotain samaa Suomeen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #106

#106. Suomi on Euroopan unionin jäsen. Höpinä presidentti- ja liittokanslerisopimuksista on nimenomaan sellaista huuhaata, jonka ensimmäinen virkkeesi kiistää.

Turvautuisitko vakavissasi pohjoiseen tai itään?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #115

Turvautuisin demokraattisten maiden ja miljardin ihmisen puolustusliittoon, missä päätökset tehdään konsensusperiaatteella.

Parhaimman puutteessa Suomi tekee puolinaisia kahdenvälisiä soppareita saamatta kuitenkaan takeita avusta. USA:lta Suomi voi saada apua, mutta Ranskalta ja Saksalta tuskin. Saksalla ei ole halua puolustaa edes itseään. Ranska on osoittanut aktiivisuutta itsestä huolehtimiseen.

Ainoa maa, mikä tähän mennessä on osoittanut valmiutta konkreettiseen toimintaan, on USA. Nato on hallitusten välinen organisaatio, kun EU käyttää ylikansallista päätösvaltaa. Kuitenkin Nato EU:ta löyhempänä organisaationa pystyy tarjoamaan Suomen suojaksi korkeamman pelotteen ja antamaan konkreettista aseellista apua tarvittaessa.

Selkeintä olisi, että EU perustaisi omat puolustusvoimat itseään varten ja Nato jatkaisi EU-maiden puolustusliittona. Siinähän sitten pääsevät kilpailemaan kumpi ensin ehtii apuun.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Älä rupea uhoamaan" - Halla-ahon todellinen karva tulee esiin, kun vähän raaputtaa.

https://www.talouselama.fi/uutiset/jussi-halla-aho...

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Heh. Aika pahasti tuntuu ajantasaiset vaaliennusteet aiheuttavan peppukipua varsinkin laitavasemmistossa.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Talouselämän artikkelista
”Mutta kyllä jossain kohdassa kyllä täytyy todeta se, että nyt on ollut paljon tilaisuuksia tehokkaaseen katumiseen”

No, samaa on odotellut presidentti Niinistö Halla-aholta ( kansankiihotuksesta tuomio ja muutamat epäkorrektit sanomiset). Tämä taitaa olla suurin syy miksi Kokoomuksen johdolle lienee ilmoitettu presidentin linnasta ettei PS ole hallituskelpoinen ... ellei katumusharjoitusta suoriteta.

Riittäisikö se että H-a nousee polvillaan presidentin linnan portaat, tunnistaa syntinsä ja lupaa olla sanomatta enää pahaa somaleista ja tummaihoisista.

Ei taida Jussi Halla-ahokaan nöyrtyä katumukseen koskaan, vaikka se saattaisi olla kynnyskysymys hallitukseen pääsyyn ...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tuota todellista karvaa vähän myös arvuuttelen, vaikka ei puolueen puheenjohtaja yksinvaltias olekaan. Miten kävi Soinin kanssa?

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No eihän perussuomalaiset äänestäjät viimeksi tienneet, että syntyy Siniset. Persut äänesti silloin vain Persuja .

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse olen taipuvainen NATO:n liittymisen kannalla, mutta hyvän asiankin voi vouhotuksella (Pesonen, Majuri) pilata. Tiedän, että demarien joukossa on paljon NATO:n kannattajia, mutta mihinkään yltiöpäisyyteen ei pidä lähteä ja sen ymmärtää karttaa katsomalla. Niinistö mitä ilmeisemmin toteuttaa samaa taktiikkaa suhteessa NATO:n, kun Koivisto aikoinaan Viron irrottautuessa NL:a. Julkisuudessa Koivisto varoitteli virolaisia yltiöpäisyydestä, mutta taustalla yhdessä hallituksemme kanssa antoi kaikkea mahdollista tukea Viron itsenäisyyden toteutumiselle joka myös toteutui, viisasti toimittu.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ja paskanmarjat. Teitä odottajia ja nyyhkyttäjiä olen nyt katsellut viimeiset 40 vuotta minkä olen ollut kiinnostunut politiikasta. En arvosta tuollaista turvallisuuspolitiikan "tekemistä" hevonkukkua enempää. Arvostan tekijöitä enkä nyyhkyttäjiä. Baltian maan poliitikot ovat tekijöitä, täällä nyyhkyttäjiä. Ja Venäjä on vaarallisempi kuin koskaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Suomi muni totaalisesti etsikko hetkensä Natoon liittymisestä Presidentti Tarja Halosen aikaan Balttian maat Viiro, Lattvia ja Liettua liityivät Huhtikuun 1 pävä vuosi 2009 Natoon samalla olis pitänyt Suomenkin liittyä.

Näin Natottajana meillä pitäisi olla valmiiksi neuvoteltu Naton täysjäsenyys sopimus ja kun joku aamu heräämme olisimme Naton täysjäseniä mitään äänestyksiä ei tarvita,

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #102

Hohhoijaa... No, se vuosi oli 2004. Oletko yleensäkin sitä mieltä, että Suomen viimeisen 75 vuoden historiaa pitäisi verrata mieluummin Viroon, Latviaan ja Liettuaan kuin Ruotsiin, Itävaltaan ja Irlantiin?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #104

Ok tuo balttian Natoon liittymisvuosi muu onkin ok.Muutoin Ruotsilla, Itävallalla ja Irlannilla ei ole maarajaa Venäjään
Näillä mietteillä evakon poikana.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #111

Olisi pitänyt sotia kovemmin, vaikkakin aika vähällä selvittiin jostain kummallisesta syystä. Kauna ei pitkälle kanna, katkeruus vain siirtyy jälkipolville.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #104

Ei Suomen kannata itseään verrata Neuvostoliittoon, joten kysymyksesi aivan tarpeetonta viisastelua.

Suomen pitäisi verrata itseään vuoden 1991 jälkeiseen Viroon, Latviaan ja Liettuaan, eikä niinkään Irlantiin, Itävaltaan ja Ruotsiin.

Kolme Baltian maata elävät reaalimaailmassa, kun suomalaiset tarvitsisivat psykoterapiaa traumoistaan eroon päästäkseen. Omien poliitikkojemme pakkosyöttämän valhepropagandan seurauksena syntyneet psykologiset jäljet ovat edelleen syvällä kansalaisten mielissä. Tilannehan oli sama kuin omat vanhemmat olisivat raiskanneet päivästä toiseen vuosikymmenien ajan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #112

Joo, baltithan ne elävät rennosti maailman onnellisimpina.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #117

Johtuisiko kuule ehkä siitä, että maat oli miehitetty lähes 50 vuotta. Ja juuri siistä konkreettisesta syystä pystyivät tekemään oikean päätöksen.

Suomi eli avovankina ja suomalaisia manipuloitiin joka ikinen päivä. Melkein kaikki tiesivät ja ymmärsivät sen tapahtuvan pakosta, jos vähänkin seurasi asioita. Jos ei sitä ymmärtänyt, tietämättömyyttä voi verrata brittien eu-tietämykseen. Suomalaiset tiesivät itsensä uhriksi ja siksi ystävyysliturgiaa opeteltiin ulkoa ja pakkoystävyyden velvoitteille/rajoitteille keksittiin kansan käsittämiä "patenttiselityksiä", mitkä on edelleen iskostuneena ihmisten tajuntaan.

Ihminen pystyy käsittämään oman tilansa vasta, kun on turvassa ja pääsee käsittelemään mielessään omaa ajatteluansa. Miksi ajatteli niin kuin ajatteli, miksi oli luonut itselleen Nato-kammon, miksi uskoi kaikkiin oppimiinsa perusteluihin, mitkä jälkikäteisesti tarkasteltaessa kaikki vaikuttaa aivan järjenvastaisilta ja pystyy havaitsemaan paikkansa pitämättömiksi. 3/4 suomalaisesta uskoo tälläkin hetkellä turvattomuuden tuovan turvaa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #129

Mielestäni Heikki Aukee kuvaa hyvin suomettumisen aikaa ja sen suomalaiseen mentaliteettiin, varsinkin meidän keski-ikäisten, jättämää jälkeä.

Kun entiset Varsovan liiton maat ja Baltian maat liittyivät Natoon, niin Suomen silloiset päättäjät katsoivat viiteryhmän olevan aina väärän liittyä samaan aikaan. Nämähän olivat Neuvostoliitosta tai sen komennosta irtautuneita maita, Suomi sensijaan oli itsenäinen, vapaa länsimaa. Emme me olleet täysin itsenäisiä emmekä täysin vapaita, suomalaiset päättäjät kuuntelivat Neuvostoliittoa ja sen toiveita herkällä korvalla. Kansalle uskoteltiin tämän olevan sekä hyve että välttämättömyys. Näin varmasti oli vielä valvontakomission aikana 1940-luvulla, mutta ei todellakaan enää 1970-luvulla!

Me suomalaiset, pitkälti tuon suomettumisen ajan mentaliteettiimme jättämän jäljen takia, emme ymmärtäneet käyttää heikon Venäjän meille antamaa ikkunaa hyväksemme muiden tavoin ja liittyä Naton jäsenmaaksi. Emme voi vierittää syytä tästä kokonaan päättäjille, Natoon liittymisellä ei ollut kansan tukea silloin eikä ikävä kyllä ole edelleenkään. On siis oma vikamme, että saamme ehkä joskus katkerasti huomata millaisen historiallisen virheen päättäjämme tekivät 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Demareilla on kääntynyt tässä kuussa jo 2 kertaa takki.
Tässä hyvä esimerkki kuinka he käyttivät aktiivimallin työntekijöitä omassa vaalikamppanjassaan. Jotenkin ei puheet ja teot kohtaa...

http://pekkahetta1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272981...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Perussuomalaisella puolueella takki ei käänny, rasismista emme luovu!

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ritala saa varmaan kivan joululahjan vaalityöstä perussuomalaisten vaalitoimistosta. Siniä ja Petraa unohtamasta...
Jatkakaa samaan malliin!

Toisaalta olen huolissani Ritalasta (uros) kun hiljaa on ollut "persu-blogien" puuttumisen vuoksi.

Niin "Pitääkö olla huolissaan"? No ei!
"Päätalon tuhkaa hyllystä" riittää aivan varmasti päänpäälle ripoteltavaksi...

Sori, Snellman meinasi unohtua listasta...

Ari Ojala

Meneehän tämä mielenkiintoiseksi myös Komisaariksi nimitettävän osalta.

Marjatta Marttila

Osalla suomalaisia on uskomaton asenne,kun halutaan puhua analyyttisen kriittisesti ja kiihkottomasti epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta, joten saa rasistin leiman otsaansa. Nyt se istutetaan välittömästi persujen harteille koska he ovat olleet oikeassa ja sekös ketuttaa muita....nyt 2019 tiedossa olevat faktat vahvistavat sitä.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Muistakaa käydä äänestämässä ja pitäkää mielessä 3.2 miljardia mikä menee tällä hetkellä mamujen kuluihin siis jo tällä hetkellä vuodessa.Sitten katsotte uutisia missä vanhuksemme tapetaan nälkään ja hoidon puutteeseen kokoomus johtoisisssa laitoksissa ja sen jälkeen onkin helppo äänestää perussuomalaisia.Ainoa puolue joille Suomi ja suomalaiset on ensin muuta ei tarvitse tietää.Taisi olla koko lailla ensimmäisiä perussuomalaiset jotka ihmettelivät miksi maata myydään venäläisille ja muistaakseni keskustalaiset tokaisivat että kyllä raha kelpaa eikä Venäjästä ole vaaraa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Yllä tuollainen Marjatta Marttilan kaipaama analyyttisen kriittinen puheenvuoro :D

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Persuilla on tällä hetkellä aika mainio vaalistrategia. Tämä on ammatillinen näkemys, ei poliittinen, sillä poliittisessa mielessä olisin ollut iloinen hölmöstä strategiasta persuilla, sillä persuilla on monta juttua, jotka haraavat ainakin minulla vastakarvaan. Persujen kohtalonkysymys on nyt se, että jäävätkö potentiaaliset kannattajat sohvalle juomaan kaljaa ja syömään makkaraa (tämä sarkasmia) vai vaivautuvatko äänestämään.

Jos persut ovat tarpeeksi suuria ja valmiita kompromisseihin, niin ovat todennäköisesti hallituksessa. Mutta mikäli tarpeeksi suuri osa potentiaalista päätyy jäämään kotiin, niin ei tietenkään.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

"Nyt Perussuomalaisista tulee kaikkien muiden puolueiden vastustaja ja sylkykuppi, mikä vain vauhdittaa Perussuomalaisten kannatuskehitystä. Näin on käynyt ennenkin. Jonkin osapuolen karsinointi nurkkana ärsyttää suomalaisia ja saa kansan liikkeelle vaaliuurnille."

Tämän väittämän voin täydellisesti allekirjoittaa! Käytännössä perussuomalaisten ei tarvitse lainkaan tehdä vaalityötä, kun muut puolueet ja niiden edustajat sekä kannattajat tekevät sen puolestaan. Tänäänkin Tampereella joku anarkisati rikkoi näkyvästi perussuomalaisten vaalimainosta. Voi kunpa tämäkin olisi tiennyt, että teollaan pelaa vain vastapuolen maaliin. Vanhaa lausahdusta lainatakseni: jotka miekkaan tarttuvat, ne miekkaan hukkuvat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Aika hurjia johtopäätöksia vedetään yhdestä gallupista, jossa ei varsinaisesti ole mitään yllättävää: SDP on näillä näkymin suurin puolue, perässä tulevat kokoomus, keskusta, vihreät ja perssuomalaiset, joiden keskinäiset kannatuserot ovat vähän vaihdelleet mittauksesta toiseen ja aina mahtuneet virhemarginaalin sisään. Liian aikaista ennustaa mitään murskavoittoa millekään näistä.

Lienee syytä muistuttaa ihmisiä taas siitä mikä mies Halla-aho oikeasti on: "Bat Ye'or on -- valjastanut alun perin islamilaisen käsitteen dhimmi luomaan mielikuvaa siitä, että käynnissä on Euroopan kansojen orjuuttaminen. Alkujaan dhimmillä viitattiin ei-muslimiin, joka asui islamilaisessa maassa. Ye'or käyttää kuitenkin käsitettä tarkoittaessaan alistettuja ei-islamilaisia henkilöitä tai kansoja, jotka hyväksyvät aseman islamilaisten vallanpitäjien alaisina. Ye'orin mielestä Eurooppa on muuttunut Eurabiaksi, jossa poliitikot, toimittajat ja älymystö toimivat lakeijoina. Tämän takia hän nimittää eurooppalaisia valtioita dhimmikratioiksi demokratioiden sijaan. -- Eurabia on tunnettu käsite myös suomalaisten bloggaajien keskuudessa. Esimerkiksi Halla-aho on blogissaan viitannut suoraan Bat Ye'oriin kirjoittaessaan evankelis-luterilaisen kirkon myötämielisyydestä monikulttuurisuutta kohtaan. Halla-ahon mielestä evankelisluterilainen kirkko on 'dhimmikirkko'." (Koivulaakso, Brunila & Andersson: Äärioikeisto Suomessa)

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

No enemmän halla on oikeassa ollut kuin sinä joten mitä jos luottaisimme sen näkemyksiin asioista?Kun katsoo muualla euroopassa tapahtuvaa kehitystä alkaa vähän jokaisessa maassa olemaan rajat kiinni mentaliteettia paitsi eliitin keskuudessa ,koska myös siellä tykätään kokoomuksen tapaan orjatyö markkinoista.Samoin kun ilmstonmuutoksessa voisi ajatella että ei kannata kokeilla mamujen määrässäkään mitä tapahtuu kun kriittinen raja ylitetään.Siitä ei ole paluuta sitten.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Missä asiassa Halla-aho on enemmän oikeassa kuin minä? Ei ainakaan missään maahanmuuttoon tai ilmastoon liittyvässä, jos siihen viittaat. Ja missä on se kriittinen raja? Missä sitä edes lähestytään? Edelleen Suomessa enin osa maahanmuutosta on työperäistä ja tulee Venäjältä ja Virosta. Ainut ongelma on siinä, että sitä ei ole tarpeeksi. Turvapaikanhakijat ja pakolaiset ovat vain pieni osa maahanmuuttajista, mutta Halla-aho ei muusta puhu kuin heistä, ja heistäkin enimmäkseen puuta heinää.

Käyttäjän KystiHonkala kuva
Kyösti Honkala

Mitään järkisyitähän ei persujen kannatukseen ole. Yhden asian agitaatioliike, josta on Suomelle vain vahinkoa. Ovat osa patamustaa oikeistolaista talouspolitiikkaa, ja paskat välittävät ilmasto-ongelmista. Sivistymätöntä ja osaamatonta porukkaa, jossa mukana suuri määrä rikollisia. Hyvinvointivaltion tuhoajia, joilla ei ole tarjota mitään muuta kuin kaiken yhteiskuntajärjestyksen tuhoaminen, eikä mitään hyvää sen tilalle. Ääritilanteessa fasistinen yhteiskuntajärjestys, joka ei koskaan ole päättynyt hyvään. Ihmettelen tällaisia kirjoituksia. Tietenkin on surullista, että on niin paljon agitaation vieetävissä olevia ihmisiä, joilla halvat temput, katteettomat vastaukset ja kollektiivinen viha riittävät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset