AriPesonen1

Kuka haluaa viedä puolueensa hallitukseen, jonka pääministeri olisi Antti Rinne?

Pääministeriltä edellytetään yhteistyökykyä ja sovittelevuutta. Pääministerin on kyettävä pitämään hallituksensa koossa neljän vuoden ajan. Pääministerin on kyettävä viemään hallituksensa ohjelma maaliin neljässä vuodessa.

Hallituksen kasvot ja ääni on pääministeri. Pääministeri on siis kaikkien hallitukseen osallistuvien puolueiden kasvot ja ääni. Jos pääministeri ei hallitse tehtäviään, siitä kärsivät kaikki hallituspuolueet.

Pääministerin pitää kyetä herättämään luottamusta hallituspuolueissa. Pitää olla neljä vuotta kestävä luotto, että hän kykenee viemään asiat maalin. Pitää olla luotto, että hän kykenee hoitamaan homman. Pitää olla terveyttä ja iskukykyä.

Jokaisen lukijan on syytä kysyä, mistä pääministerin luotto syntyy niin hallituksen sisällä kuin kansalaisten keskuudessa.

Onnistuakseen pääministeriltä edellytetään karismaa. Henkilön karisma - siis vaikutuskyvykkyys ja vaikutusvalta - syntyy ihmisen esiintymis- ja ilmaisukyvykkyydestä, puhekyvykkyydestä ja ammattiosaamisesta. Se on pitkälti luontaista suurelta osin älykkyyden pohjalta. Karismaa joko on tai ei ole.

Pääministerillä on hyvä olla paljon karismaa. Karisma helpottaa asioiden viemistä eteenpäin.

Ottamatta kantaa Paavo Lipposen hallituksen politiikkaan, Paavo Lipposta pidettiin Suomi-mittakaavassa vaikutusvaltaisena ja aikaansaavana pääministerinä. No, Lipposen pääministerikauden jälkeiset tehtävät venäläisen Gazprom-yhtiön konsulttina ovat romuttaneet Lipposen pääministerikauden saavutuksia ja karismaa. Lipponen on hyvä esimerkki, miten karismakin on katoavaista.

Lainatuksi tulevat iskulauseet ovat yksi merkki lausujan karismasta ja älykkyydestä. Noilla iskulauseilla asioita viedään eteenpäin. Asioiden poliittinen ydin on osata tiivistää asia muutaman sanan lauseeseen. Noiden lauseiden pitää olla kuulijan mielessä vielä seuraavana aamuna ja parhaillaan vielä viikonkin päästä. Iskulauseiden pitää saada kuulija miettimään. Silloin asia jää kuulijalle mieleen.

Halla-aho on tuossa iskulauseasiassa hyvä.

Winston Churchillin iskulauseet pääministerinä ovat meille kaikille tutuimpia osoittaen lausujan karismaa.

                                                                                       ****

SDP on pääministeripuolue”, lausui SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, kun piti eilen puhetta demareitten vaalivalvojaisyleisölle ravintola Virgin Oilissa.

Lause oli ennalta opeteltu, jonka totuudesta emme vielä tiedä ja josta ei meinannut tulla edes mahdollisuutta eilisten dramaattisten kannatuskäänteiden vyöryessä. Rinteen opeteltu puhe meni myös muutoin sekoiluksi Virgin Oilissa. Puhuttiin ”tytöistä” ja ”pojista” tavalla (”hyvä pojat”- kohta), joka sai kuulijan kyselemään, mitähän nyt tuokin taas oli.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne viljeli epämääräisiä kannanottoja vaalikamppailunsa aikana. Hän ei ollut ajatellut kannanottoja ennalta. Viljellä on edellisessä lauseessa väärä verbi, koska toiminta ei ollut tietoista. Oikeampi verbi ehkä olisi ehkä heitellä.

Rinne vastasi vaalikeskustelukysymyksiin, mitä hänen harmaat aivosolunsa kykenivät tuottamaan tuossa hetkessä. Loogisuutta ja harkintaa ei juurikaan ollut. Hänellä oli aina jokin ilmaisun hätä ja suusta tuli mitä sattui. Sammakoita siis.

Rinteen viestintä epäonnistui vaalikamppailussa pahoin. Viestin saaminen perille epäonnistui. Viestintä ei ollut selkeää. Riittävä perehtyneisyyttä häneltä kysyttyyn asiaan ei ollut. Sekoiltiin Nato-optiossa, liha- ja maitoverossa, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden työllistämisessä.

Rinteen lista viestintäepäonnitumista jo pääministeriehdokkaana on pitkä. Millainenkohan Rinteen epäonnistumislista olisi pituudeltaan, jos Rinteestä tulisi pääministeri? Hänen ulosantinsa on todella epäselvää.

Uusia kommentoitavia eteenpäin saatavia asioita pääministerillä on päivittäin. Vauhti on kiivas. Asioihin erehtymisen tulee perusta yksityiskohtaiseen ammattiosaamiseen. Rinteellä ei tuohon ole edellytyksiä, se on selvää. Esiintyminen on rauhatonta eikä vakuuta.

SDP on nyt vaalien suurin puolue. Puheenjohtaja Rinne on tuleva hallitustunnustelija ja kenties hallituksenmuodostaja, jos asiat etenevät demarien toiveiden mukaisti. Epäilen, ettei Rinne kykene muodostamaan hallitusta. Tai paremminkin: hallitusta ei kyetä muodostamaan Rinteen johdolla.

On jo käyty vilkasta keskustelua siitä, keillä on mahdollisuus osallistua uuteen SDP:n johtamaan hallitukseen ja kenellä ei.

Jos olisin nyt Kokoomuksen ja Perussomalaisten puheenjohtaja, ei minulla olisi nyt suurta halukkuutta - jos halukkuutta olleenkaan - osallistua sellaiseen hallitukseen, jonka pääministeri on Antti Rinne. Hänellä ei ole edellytyksiä kyvykkyytensä vuoksi hoitaa pääministerin pestiä menestyksekkäästi. Kyse on siis puolueen puheenjohtajasta, joka ratkaisee - ei hänen puolueesta.

Vihervasemmiston vähemmistöhallitus olisi mielenkiintoinen, varsinkin jos samassa tiedotustilaisuudessa esiintyisivät Antti Rinne, Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja Vihreiden Ville Niinistö. Kolme erilaista virtuoosia, eikä asioista varmasti saisi mitään selvää.

                                                                                       ****

PS 1. Kokoomuksessakin varmasti vielä käydään huolella läpi, oliko Harry Harkimon tapaus Uudellamaalla sittenkin pitänyt hoitaa toisin. Harkimon äänet olisivat tulleet Uudellamaalla Kokoomukselle tarpeeseen. Kokoomus maksoi vaaleissa pienestä Harkimo-asiasta suuren hinnan. Yksi paikka näissä vaaleissa ratkaisi paljon.

PS 2. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo teki melko suuren virheen ilmoittamalla hyvissä ajoin vaalikamppailun aikana, ettei Kokoomus edelleenkään sovi samaan hallitukseen Perussuomalaisten kanssa. Todennäköisesti Orpon ja Halla-ahon sukset ovat menneet kesällä 2017 niin pahoin ristiin, ettei suksisotkua ole saatu purettua vieläkään. Vaalitaktisesti äärettömän typerä valinta Orpolta, koska Kokoomuksella on vaikea pitää kaavailussa oleva demarijohtoinen hallitus porvarienemmistöisenä vaalituloksen edellyttämänä. Vaaleissa vihervasemmisto sai vain 76 paikkaa ja porvariryhmittymät sentään 124 paikkaa. Maassa on siis edelleen vakaa porvarienemmistö. Miksi maahan pitäisi synnyttää vihervasemmistohallitus tai edes vihervasemmistojohtoinen hallitus? Kokoomus olisi kyllä täysin sekaisin, jos lähtisi sellaiseen hallitukseen, jossa ei olisi porvarienemmistö.

PS 3. Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten vuonna 2015 muodostamalla Sipilän hallituksella oli yhteensä 124 kansanedustajaa. Näissä vaaleissa nämä kolme porvaripuoluetta saivat yhteensä 108 kansanedustajaa ja kolme suurinta puoluetta (SDP, Perussuomalaiset ja Kokoomus) sai yhteensä 117 kansanedustajaa. Oleellisia on paikat eikä paikkojen muutokset. Muutokset eivät äänestä eduskunnassa vaan pelkästään kansanedustajat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Kokoomus olisi kyllä täysin sekaisin, jos lähtisi sellaiseen hallitukseen, jossa ei olisi porvarienemmistö."

Kokoomus saattaa hyvinkin lähteä hallitukseen punavihreiden kanssa, jossa on RKP on mukana ns. moraalisena tukena. Joitakin luotolla hankittavaa HX-hävittäjiä saattaa tässä savotassa jäädä ostamatta. Nimittäin jostain täytyy saada varoja punavihreiden haluaman jakopolitiikan toteuttamiseksi. Tietenkään HX-hankkeen karsiminen ei vielä välttämättä riitä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tämä on se oikeasti keskeinen kysymys tulevissa hallitusneuvotteluissa.

SDP+VIHR+VAS+RKP pohjaan pystyy kuvittelemaan ainoastaan keskustan, mutta lähteekö keskusta syventämään kriisiään?

SDP+VIHR+RKP pohjaan voi kuvitella kokoomuksen, ja tämä on se eniten arveltu vaihtoehto. Rinne joutuu tässä pyytämällä pyytämään kokoomusta mukaan, mikä antaa kokoomukselle vipuvartta sanella hallitusohjelmaa. (En tosin itsekään ymmärrystä antaisi sille, että kokoomus vasemmistopuolueiden kelkkaan lähtisi)

SDP+KOK+KESK+RKP vaihtoehtoa ei pidetä todennäköisenä. Nyt päättävän hallituksen kannatus paljolti estää tämän, ja sdp joutuisi liiaksi pettämään äänestäjiään tässä kokoonpanossa samoin kuin keskustan alamäki syvenisi.

(Persut suljettu pois Rinteen kokoonpanoista myös tämän päiväisten lausuntojen perusteella)

Entä PS+KOK+KESK+KD? Persut ei pääministerin pestiä voisi tässä(kään) kokoonpanossa saavuttaa. Todennäköisimmin se pitäisi luovuttaa Orpolle, jolloin persut saisi vastaavasti enemmän sananvaltaa hallitusohjelmakirjauksiin. Yllätysveto voisi olla Essayahin nostaminen pääministeriksi, minkä kokoomus ja keskusta voisivat vielä hyväksyä.

Edit: lisätty kokoomushuomautus / sulut

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

KD ja Essayah ei olisi hullumpi ajatus. Mutta se, että Rinne jatkuvasti mollaa perussuomalaisia, joka on kuitenkin jo nyt aika iso puolue ja sillä on isosti tukijoita Suomessa, on tyhmää ja lapsellista. Se, että Rinteen "arvot" eivät kohtaa perussuomalaisten arvoja on sekin huuhaata. Rinne on nyt puheillaan osoittanut olevansa pihalla kaikesta sellaisesta politiikasta, jossa yritetään hoitaa yhteisiä asioita. Ei meillä ole sinun taikka minun perskohtaisia asioita hoidettavana, vaan koko kansamme asiat pitäisi saada parhain päin ja kuntoon niillä veroeuroilla mitä on käytettävissämme.
En myöskään ymmärrä mistä lie mies saanut päähänsä sen, että perussuomalaisille on ihonväri ja etninen tausta se kaiken maahanmuuttokriittisyyden ja ihmisyyden perusta. Näinhän ei todellakaan ole. Humanitäärinen maahanmuutto ,sekä kunnollinen työperäinen maahanmuuttohan, ovat olleet tapeetilla myöskin heillä ja siinäkään ei ole sitä ihonväriä, eikä etnistä taustaa eroteltu, vaan ne ovat olleet aivan yhtä hyväksyttyjä asioita kuten muillakin ryhmillä.

Käyttäjän IlkkaSaukko kuva
Ilkka Saukko

Kuinkahan Rinteeltä onnistuu poskisuudelmat esim. Merkelin kanssa, vai työntääkö vain isoa AY-kouraa hänelle. Small talk taitaa myös takerrella.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ikävä todeta, että SDP joutuu palaamaan oksennukselleen, eli pj Urpilaisen syrjäyttäneeseen palatsivallankumoukseen, joka nosti ay-Antin kukoksi tunkiolle, ilman aitoa ja todellista vaaliturneet, eikä puolueessa Ole löytynyt moraalista rohkeutta ja näkemyksellisyyttä syrjäyttää häntä ajoissa ennen tätä tilannetta. Puolue Voitti EK2019, ei suinkaan puheenjohtajansa ansiosta, vaan hänestä huolimatta. Nyt eletään pelitilanteessa, jossa Sipilän-Bernerin hallitus petasi suurvoiton demareille, mutta siitä syntyikin vain yhdenpisteen Voitto. Jos jossain puoluetoimiston takahuoneessa tai missä ikinä on puolueen strateginen aivo-yksikkö, niin haluaisimpa herran tähden olla siellä kärpäsenä katossa.
Blogisi kuvasi tilanteen hyvin.
On kuin pitäisi lähteä kaukopartioon kauas linjojen taakse hieman tohelon partionjohtajan alaisuudessa, järki sanoo jo reppua pakatessa, ei hitto tästä...

Siis kaverit joutuvat vakavasti miettimään onko mitään järkeä lähtä tähän jotokseen

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Uskon elekielen perusteella että Rinteen voimat menevät vielä suurelta osin terävältä ja kirkassilmäiseltä näyttelemiseen ja selviytymiseen jotenkin eteenpäin ettei paljastu terveydellisen tilan tai palautumisen sairaudesta olevan heikommalla tolalla kuin on tuotu julki. Ei ole vielä energiaa kovin raskaisiin henkisiin ponnistuksiin ja tämä oli ehkä tenttien heikkouden yksi syy.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Minä epäilen (en todellakaan tiedä) Rinteen ulkoisten merkkien perusteella, että Rinteellä on pohjalla jokin perussairaus, jota ei kerrota julkisuuteen. Se lienee ollut pohjalla myös sepelvaltimotautiin ja Espanjan tapahtumiin. Nyt puhe- ja kävelyongelmiin.

Tuon sairauden kaikki poliitikot ja toimittajat varmasti tietävät, kuten Kekkosenkin sairaudet tiesivät. Ollaan kuitenkin hiljaa.

Kyllä oli Rinteelle vaikea portaiden alastulo pikkuparlamentissa sunnuntaina. Rinteen onni, ettei portaita tarvinnut kivuta ylös kameroiden edessä.

Jalat ovat jäykät, mikä viittaa verenkierto- tai hermosto-ongelmiin.

Kiinnittäkää hiomiota, jos liikkuminen portaissa edellyttää käsijohteisiin tukeutumista. Tuo on yleishuomautus viittaamatta Rinteeseen.

Tulee mieleen, että meininki on Suomessa nyt sama kuin entisessä Neuvostoliitossa tai meillä itselläkin 1970-luvulla, kun Kekkosen sairautta peiteltiin.

Rinteestä ei siis ole pääministeriksi ja SDP:ssä olisi välittömästi syytä keskittyä ääniharava Mariniin tulevana puheenjohtajana.

Sairaana voi olla puheenjohtaja, muttei Suomen pääministeri.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"SDP:ssä olisi välittömästi syytä keskittyä ääniharava Mariniin tulevana puheenjohtajana."

Yllätyn, jos Marinista tulee joskus demareiden puheenjohtaja. Kalsean ja totisen tuntuinen persoona, jonka paineensietokykykään ei ole paras mahdollinen. Puolueen duunariäijät tuskin haluavat tiukkapipoista feministiä puheenjohtajakseen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

EU johtaja junkker on vielä "sairaampi",joten mitään esteitä ei ole pääministeriksi pieneen alusmaa suomeen rinteelläkään.Ei se suomi mikään neuvostoliitto ole,kyllä se eu sitä enemmän muistuttaa,jossa suomi on ainoastaan näiden juoksupoikien ja muiden pelleilijöiden suojatyöpaikkoja täynnään.

JOS suomi olisi itsenäinen voisi puhua vaaleista joilla on merkitystä,ei nykyään kun eu ja luojansa jenkit on se juokuspoikien ja tyttöjen käskijä ja isäntä.sdp.keskusta-kokoomus ovat kukin puolueita joiden ansiosta suomi myytiin vähiten tarjoaville.

Siellä ovat sopimukset eu:n kanssa joiden pillin mukaan nämä jokainen juoksee ja piste.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AP: "Kuka haluaa viedä puolueensa hallitukseen, jonka pääministeri olisi Antti Rinne?"

Aistinko oikein, otsikon on tarkoitus olla ylimielinen ja halveksiva samanaikaisesti? Jos niin, ei pitäisi kenelläkään -sen enempää puoluejohtajilla kuin blogistilla varaa sellaiseen.

SDP + Keskusta + Vihreät + Vasemmistoliitto + RKP. Riittävä, laajapohjainen ja tasapainoinenkin kansanrintamahallitus.

Kokoomuksen leipälaji on iskeä puukkoa jokaisen selkään. Tällä kaudella Keskustan ja PS:n toteututtamalla hallintarekisteri, ja samalla puukkoa selkään tuli poliisille ja verottajalle. UKK:n ajaton viisaus pitää Kokoomus ulkopoliittisista syistä oppositiossa stemmaa yhä, mutta nykyään myös ja erityisesti sisäpoliittisista syistä.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Sinulla taisi olla luetun ymmärtämisvaikeutta kun sait blogista sellaisen käsityksen, että se olisi ollut ylimielinen ja halveksiva jollakin tavalla?
Se oli hyvä ja asiallinen kirjoitus jos sen OSASI lukea niinkuin piti.
Mutta jos lukee Rinteen kommentteja ja selityksen selityksiä erilaisista asioista, niin sairas mies on kyseessä, ilman sarvia ja hampaitakin.
Sitä paitsi, jatkuva perussuomalaisten mollaaminenkin alkaa jo kyllästyttää. Katsokoot peiliin ja omia kansanedustajaehdokkaitaan millaisia siellä on ja mitä on ollut ja millaisia arvoja heillä on ja on ollut.mm Oulun imaami ja nyt tämä nk rauhanneuvottelija joka on kuulema juutalaisvastainen.
Sitten vasta alkakoot mustamaalaamiskanmpanjan Halla-ahoa vastaan.
Kyllästyttää ihan aikuisten oikeasti että aikuiset ihmiset eivät osaa tulla keskenään toimeen, vaan vetelevät kotiinpäin kohti omia napojaan, vaikka koko Suomi on sekaisin tällä hetkellä. Pitäisi osata edes hävetä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

LL: "Sinulla taisi olla luetun ymmärtämisvaikeutta kun sait blogista..."

Luepa tarkemmin, mitä kirjoitin: mainitsin otsikon, en mitään muuta.

Kommentin loppupuolella marmatat PS:ään kohdistuvasta mollaamisesta. Minä en ole sellaista tehnyt, joten marmata niille, joita asia koskee, kiitos.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mistä keksit sen että PS oli hallintarekisterin eli verottajalta piilottamassa sisäpiiriläisten veroparatiisivoittoja jne.Se oli kylläkin ihan kokoomus,keskusta ja äänestäjänsä pettänyt soini,joka ei enää nyt 2 eniten ääniä saaneeseen ps puolueeseen kuulunut.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

IO: "Mistä keksit..."

Minä en ole keksinyt mitään. Sinä et ymmärtänyt lukemaasi, joten lue uudestaan ja hitaasti, jotta ymmärrät sanotun.

Ilona, luepa uusiksi: sinä erehdyt. Verbi: tehdä - teettää, toteuttaa - toteututtaa eli tehdä todeksi toisten toimesta. Ei suomen kieli niin vaikeaa ole. Siispä rautalangasta se, minkä kirjoitin: Kokoomus oli hallintarekisterin takana, se ei vain yksin voinut sitä saada laiksi, joten se käytti siihen muita puolueita, tässä hallitusohjelman vastaisesti. Ymmärsitkö nyt, minkä kirjoitin ja mitä tarkoitin?

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Ei tässä olisi nyt varaa ruveta neiteilemään tyyliin "mä en leiki ton kanssa, koska vääränvärinen lapio". Rinteen pitäisi nyt ottaa lusikka kätöseen ja ymmärtää, että kohta on alusta tulessa, jos täällä ei opita tekemään yhteistyötä.

Kumma miten se onnistui sodan ja jälleenrakennuksen aikana. Nyt on hassattu sekä varallisuus että kyky tehdä yhteistyötä. Eikä siitä voida edes syyttää tuomaripeliä vaan ihan itse on ryssitty kaikki.

Perussuomalaiset luovat toivoa tähän skeneen. Aamulla huomasin, että sana "turvapaikkashoppailu" oli jo kelvannut Ylen uutislähetyksen normitermistöön.

Vieläkö saadaan sana "moraaliposeeraus" kyytiin, kun ymmärretään, miten kalliiksi Suomelle tulee kaikenlainen arvopohjapatsastelu, kun pitäisi kääriä hihat ja jalkautua käytännön töihin.

http://johannasirenkaplas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Hieno kommentti ja luulen, että suurin osa ihmisistä ajattelee juuri kuin sinä. Hyvää kesän odotusta....

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hyvä kirjoitus.

Kokoomukselta löytynee jopa orpolaisilta sen verran järkeä että he jättävät tämän hallituksen suosiolla väliin. Vain todelliset hölmöt yrittävät tunkea Rinteen johtamaan hallitukseen aikana jossa taantuma ja tai lama on iskemässä niskaan.

Persuissa on näköjään paljon yrittäjätaustaisia mukana joten samaa järkeä kuin kokkareilla luulisi olevan myös heillä. Halla-aho on tarpeeksi älykäs että hän tajunnee tilanteen eikä lähde konttaamaan Rinteen edessä ja rukoilemaan hallitukseen pääsyä. Se olisi soinimainen emämunaus.

Itse dumppaisin hallitukseen menon niille hölmöille jotka sinne hinkuvat eli vihervasemmistolle.

Rinteen terveys tuskin tulee kestämään neljää vuotta joten voimme varautua pojan vaihtoon.

Rinteen hallituksen puolesta taputtaa ainakin presidentti. Lässy-Sipilä ja kakkospuudeli Orpo olivat hänen suosikkejaan ja nyt kun tarjolla samaan lässysarjaan kuuluva poika, mikäpä ettei.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

En nyt toisten sairauksilla lähtisi liikaa spekuloimaan.
+++++
Mutta epäilen ettei seuraava hallitus pysy koossa täyttä aikaa.

Ja hallitukseen ei kannata mennä ellei saa todella hyviä myönnytyksiä ajamilleen asioille. Seuraavassa oppositiossa puolestaan on hyvät mahdollisuudet kasvaa paljonkin.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Jotenkin on hullua, että pitäisi ajatella, että saadaan vaan kahmittua omia juttuja itselle ja myönnytyksiä. Pitäisi katsoa ,että kaikille tulee niitä asioita, joista heidän äänestäjänsä, siis me kansalaiset,odotamme heiltä saavamme.
Aisat ovat kuitenkin yhteisiä ja nivoutuvat yhteen tavalla taikka toisella.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Aivan. Mutta kuten sanoin seuraavaan hallitukseen olisi typerää lähteä ellei saa kunnolla omiakin ehdotuksia läpi.

Näen melkomoisia turbulensseja seuraavaan hallitukseen osallistuville, joten olisihan se kai hyvä että saisivat edes jotain ajamiaan asioita läpi... paljon riippuu kyllä näkökulmasta...

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Ari. Pidin. Kirjoituksesi on hyvä. Väheksymättä, sanontatapaa ja kirjoittajaa millään lailla; tapahtumien ja asioiden tarkastelu oli,/on tehty; hyvällä maalaisjärkisellä,- tavanomaisella tavalla. Katsotaan "naapurin" tila ja puhutaan siitä aikanaan, ennenkuin on jo liian myöhäistä. Olkaamme, "vanhallalailla", veljiemme ja sisariemme vartijoita; "suojelusenkeleitä". Kiitos Ari ja mahd. lukija. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ai kuka?

No näillä näkymin, kokoomus, persut, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto, rkp, ja kristilliset.

Siinä ne, jotka hallitukseen hinkuvat.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Enpä nyt hallitukseen hinkumisesta tiedä, mutta eikä eduskuntavaalit ole sitä varten, että sinne mennään / pitäisi mennä , johtamaan Suomea ja suomalaista yhteiskuntaa parhaalla mahdollisella tavalla. Hinkumiset on sitten erikseen.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Vassemisto sinne eniten haluaa, itkeätirauttavat josseivät pääse, vaimitä Ritala.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Vaikea sanoa mikä siinä taustalla on, selittyykö vain jollain sairaudella, mutta kovasti näyttää siltä, että Rinteestä tulisi pääministerinä todellinen sketsihahmo, koska ei mies osaa olla möläyttelemättä, puhumasta sekavia. Kuulostaako tutulta, onko Rintestä Hesarin maalaamaksi vasuri - Trumpiksi ?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Monille tuntuu oleavn kova pala nieltäväksi se tosiasia, että demarit äänestettiin suurimmaksi puolueeksi, ja se sai eniten paikkoja eduskuntaan.

Kyllä se kansan tahto nyt pitää vaan kestää.

Minäkin kestin pitkään aikaan oikeistolaisemman hallituksen ajan, kyllä se siitä. :)

Neljässä vuodessa ei tätä maata tuhota, ja sitten voi taas koettaa tuskaisille uljas upea aika, jos kansa niin haluaa.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Se suurin ja suurein on nyt aika suhteellinen käsite ja kyllä, 4 vuodessa saadaan paljon pahaa aikaan jos huonsoti käy. SIinä sitten kansalaiset tuntevat munaskuitaan myöten sen asian kuinka tuli äänestettyä. Mutta..jokainen taaplaa tyylillään ja kärsii omista valinnoistaan. Niin se vaan menee.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei se kova pala ole - päinvastoin. Noin alhaisella kannatuksella Rinne voi töpeksiä parissa vuodessakin demarit kepun nykytilaakin heikommaksi. Sääli tulee kyllä suomalaisia sen aikana.. mutta ehkä tuollainen välivaihe tarvitaan että saadaan asioita paremmaksi.

Käyttäjän IlkkaSaukko kuva
Ilkka Saukko

Nyt on tuhannen taalan paikka saada aikaan kunnon porvarihallitus, joka hoitaa esim. NATO:n jäseneksi liittymisen,
Kokoomus on yrittäjäpuolue, samoin Perussuomalaiset korostaa erityisesti pienyrittäjiä, keskusta edustaa maatalousyrittäjiä, Sari Essayah on selväjärkinen nainen joten myös mukaan, sekä ruotsalaiset natomyönteisenä puolueena, sillä yrittäjyydellä vain tämä maa nousee.
Rinteen kompastelu sanoissa ja teoissa on surkuhupaisaa seurattavaa, saadaanko hänestä filmaattinen pääministeri, siihen ei omatkaan usko, Rinteellä on liian kapea-alainen sektori, mihin hän tuijottaa, tarvitaan todellinen tietämys, millä tämä maa tienaa, eli monipuolinen vientituotanto.
Takuueläkkeitä pitää kyllä tarkistaa, kun raha ei riitä ihmisarvoiseen elämiseen Suomessa, että sen takia monet hakeutuu asumaan halvempiin maihin, se on iso häpeä kotimaalta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tanskassa on mielenkiintoinen Arvo Pohja. Ilmoittivat viime viikolla EU:lle tiukentavansa rajavartiointia Saksan vastaisella rajalla. Eikös siellä ole demareitten Arvo Pohja "vallassa", niillä on pikkasen erilainen toi jakamaton ihmisarvo.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Demareiden arvopohjakin on kovin mukautuvainen painottaen omaa etua tavalla tai toisella... Rinteen moral-high-ground on myös niin teeskentelyä kuin teeskentely vain voi olla. Yhä harvempi siihen enää jatkossa tulee uskomaan.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Kyllä Antti Rinne pääministerinä hirvittää, vasemmistopopulisti pääministerinä niin huh, ei voi muuta sanoa. Sipilällä oli karsismaa, tahtoa ja pyrkimystä sentään viedä Suomea eteenpäin tehokkaasti. Sipilän kaatoi kaksi asiaa, aivopieru Kempeleen kämpästä (olisi edes joskus korjannut sen niin olisi ehkä saanut kunnioitusta) ja liian isoksi haukattu sote (eli maakuntamallin yhdistäminen siihen).

Mikä kaataa Rinteen!?, voi tulla aika useita ...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mahtaakos Rinne saada hallitusta kasaan, keput ei varmaan lähde mukaan kun Sipilä ilmoitti eroavansa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sehän oli demareiden kentän toive, että keskusta ilman Sipilää.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ritala on ihan oikeassa. Noin se oli.. demarikentän yleinen toive. Sinällään Sipilän päätös oli ainut järkevä kepulle.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

On tämä nyt ainakin vähintään mielenkiintoinen näkemys tähän kohtaan.
Jukka Kemppinen arvioi vaaleja eilen 15.4.2019 mm. näin:

"Perussuomalaisten murskaavan menestyksen takana on Antti Rinne, joka on täsmälleen sellainen henkilö, jota hoksaavaiset naiset eivät kannata, toisin sanoen menneen maailman edustaja. Mitäs luopuivat Urpilaisesta ja pitävät Sanna Marinia jonossa. Kepu oli edelläkävijä. Jo kaksi naista epäonnistui pääministerinä (Jäätteenmäki, Kiviniemi)."
http://kemppinen.blogspot.com/2019/04/naiset.html

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Olisi "poliitinen itsemurha" lähteä Rinteen johtamaan hallitukseen oikeastaan minkä puolueen tahaansa...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ehkäpä Kokoomus käyttää tilanteen hyväkseen ja potkii Antti Rinnettä nivusiin. "Emme lähde kenenkään kamreereiksi" kielii tästä. Orpo iskee pöytään kovat ehdot hallituksen muodostamisesta SDP:n kanssa koska tietää että jos Rinne suostuu, ehdot syövät demarien kannatuksen hallituksessa. Jos ei suostu, demarit jäävät oppositioon ja Kokoomus pääsee hyvin todennäköisesti perustamaan oikeistohallitusta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Taisin arvata oikein. Mika Lehdon mukaan näin on käymässä.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006074544.html

Käyttäjän jaakkohakala50 kuva
Jaakko Hakala

Kysymyksen voisi esittää yhtä hyvin, kuka nyt lähtisi Orpon kanssa hallitukseen? Sipilän hallituksen kaaduttua, ei mennyt kuin minuutti niin Orpo sanoutui irti lähes kaikista hallituksen tekemisistä. Hetkessä tuli kuva, ettei kokoomus olisi ollut edes hallituksessa. Sanottakoon nyt heti, että olen samaa mieltä siitä, että Rinteen ulosanti oli heikko. Mitä Nato-optioon tulee oikeassahan Rinne on, sillä kenraali Pauli Järvenpää (nato mies) toteaa, ettei mitään Nato-optiota ole edes olemassa. No tämähän suututti välittömästi natottajat ja niinkuin sinutkin, kun nato mies olet. Kovasti näytät arvostelevan ihmisten älykkyyttä, no mikäs siinä jos sinulla on koulutus ja kyky siihen. Kaiken huipuksi vertasit Rinnettä Kekkosen viimeisiin vuosiin, se nyt joku osoitti kuinka ala-arvoiseen kommentointiin kykenet. Vaikka kävisi niin, että Rinne ei kykenisi viemään tehtävää loppuun saakka, mitä en usko, ei se nyt Suomea kaataisi, kuten ei kun Katainen karkasi takaovan kautta Brysseliin tai Jäätteenmäki luopui pestistä. Lopuksi toteaisin vanhan työväenliikkeen, tänä päivänäkin paikkansa pitävän toteamuksen, kun sinulla on kaverina kokoomuslainen et tarvi vihollista.

reg

Soininvaara ehdotti ennen vaaleja että Vihreät voisivat esittää Haavistoa pääministeriksi, vaikka tuskin olivatkaan päätymässä suurimmaksi puolueeksi: http://www.soininvaara.fi/2019/03/30/vihreiden-tul...

Argumentti oli että hallituksesta on joka tapauksessa tulossa riitaisa, ja pääministeriltä vaaditaan poikkeuksellisen paljon sovittelutaitoa ja kompromissien rakentamiskykyä. Arvio oli myös että kokoomus pitäisi varmaan Haavistoa parempana kuin Rinnettä, ja demarit parempana kuin Orpoa. Kahden tasavahvan riitakumppanin kompromissi siis.

Itse pidän hyvin mahdollisena sitäkin että Rinne epäonnistuu hallitustunnusteluissaan, ja saamme lopulta persukeko-hallituksen. Ottamatta kantaa onko se maalle hyödyksi tai haitaksi, samantapainen politiikka luultavasti jatkuisi kuin edellisen hallituksen aikana.

T: Mikko Kiviranta

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset