AriPesonen1

Kompromissiesitys eduskunnan täysistuntosalin istumajärjestykseen

 • Kuva 1. Edellisen eduskunnan istumajärjestys.
  Kuva 1. Edellisen eduskunnan istumajärjestys.
 • Kuva 2. Kompromissiesitys eduskunnan istumajärjestyksestä niin, että molemmilla laidoilla on vähintään kaksi puoluetta.
  Kuva 2. Kompromissiesitys eduskunnan istumajärjestyksestä niin, että molemmilla laidoilla on vähintään kaksi puoluetta.

Eduskunnassa on nyt syntynyt sangen repivä riita siitä, minne RKP ja Perussuomalaiset tulisi oikein istuttaa. RKP haluaa siirtyä täysistuntosalissa oikealta reunalta keskemmälle, mutta Perussuomalaiset ei halua siirtyä RKP:n vanhalle paikalle oikeaan laitaan, jonne muut puolueet ovat päättäneet puolipakolla Perussuomalaiset siirrettävän.

Suomalaiset ovat hanakoita riitelemään. Erityisen hanakoita ovat riitelemään suomalaiset poliitikot. Riidaksi meni eduskunnan täysistuntosalin istumajärjestyskin ennen kuin varsinaista eduskuntatyötä on päästy edes aloittamaan.

Uudessa eduskunnassa on puolueittain kansanedustajapaikkoja seuraavasti ja jokaiselle pitäisi löytää heitä itseään tyydyttävä istumapaikka:

 • Vasemmistoliitto: 16 kansanedustajaa

 • Suomen Sosialidemokraattinen Puolue: 40 kansanedustajaa

 • Vihreä liitto: 20 kansanedustajaa

 • Suomen Keskusta: 31 kansanedustajaa

 • Suomen ruotsalainen kansanpuolue: 10 kansanedustajaa

 • Suomen Kristillisdemokraatit (KD): 5 kansanedustajaa

 • Perussuomalaiset 39 kansanedustajaa

 • Liike Nyt: 1 kansanedustaja

 • Kansallinen Kokoomus: 38 kansanedustajaa

RKP:n kansaedustajamäärään on laskettu myös Ahvenanmaan kansanedustaja. Puhemiehen istumapaikka on selvä, mutta muiden 199 edustajan istumapaikat eivät vielä.

                                                                                                    ****

Esitän kompromissiratkaisua istumajärjestykseen.

Istumapaikat on syytä jakaa nyt ja jatkossa uudella periaatteella, jossa täysistuntosalin eturivin paikat, molempien sivurivien paikat oikealla ja vasemmalla laidalla sekä takarivin paikat salin molemmin puolin on istutettu vähintään kahdella eri puolueella.

Istuntosalia ei enää jaettasi vain segmenteittäin tai sektoreittain, vaan salista muodostettaisiin ikään kuin napakoordinaatisto ja jako siis myös syvyyssuunnassa.

Puolueita siis "levitettäisiin" salin leveyssuunnassa.

Jatkossa sekä salin vasemmistopuolueiden vasemmalla laidalla että porvaripuolueiden oikealla laidalla istuisi vähintään kaksi puoluetta eikä vain yksi puolue kuten tähän saakka lähes poikkeuksetta on aina istunut. Täysistuntosalin napakoordinaatistossa olisi aina siis vähintään kaksi sädettä.

Näiden vähintään kahden puolueen paikat laidoilla valittaisiin niin, että puolueiden kansanedustajien painopiste molemmilla puolueilla olisi kutakuinkin yhtä kaukana reunasta. Kumpikaan ei siis olisi lähempänä reunaa eikä myöskään miellettäisi kansan keskuudessa lähemmäksi reunaa kuin mitä toinen puolue on.

Ohessa kuvassa 1 on esitetty edellisen eduskunnan istumajärjestys, jossa RKP ja Vasemmistoliitto olivat asettuja yksin sivustoille. Vasemmistoliittoa tuo ei ole tosin koskaan häirinnyt, päinvastoin.

Kuvassa 2 on esitetty istumajärjestys, jonka esitän kompromissina ja joka saattaisi olla hyväksyttävissä eri puolueissa. Vasemmalla reunalla ovat Vasemmistoliitto ja SDP samalla tavalla yhtä reunalla. Oikealla reunalla puolestaan ovat Kokoomus ja Perussuomalaiset samalla tavalla yhtä reunalla.

Kumpi on reunojen suurempi puolue, saisi päättää, haluaako istua lähempänä vai kauempana salissa puhemiehestä katsottuna.

Kuvassa 2 on huomattava, että eduskunnan puhemies on tällä hetkellä Antti Rinne ja SDP:llä on salissa siis 39 istumapaikkaa. Puhemiehellä ei ole salissa istumapaikkaa muiden kansanedustajien keskuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Oma ehdotukseni, joka on aina selvä vaalien jälkeen. Ei riitelyä.

Kaikista selvin eduskunnan istumajärjestys olisi vaalituloksen mukainen puolueryhmien suuruusjärjestyksessä vasemmalta oikealle. Näinpä nyt istumajärjestys olisi:

SDP-PS-kok-kesk-vihr-vas-rkp-kd-LiikeNyt

Ei tarvitsisi riidellä, eikä keskustella sen enempää vaan puhemiesneuvosto kertoo/julistaa salissa istumajärjestyksen vaalituloksen mukaisena.

Helppoa kuin heinänteko! Ihan se ja sama missä järjestyksessä Brysselissä istutaan.

Kirjoituksessa ehdotetussa on mielestäni outoa se, että esim kokoomus olisi eturivien "taaveina" ja myös LiikeNyt uutena ryhmänä yhdellä edustajalla. Keskusta taas aivan takariveissä istumassa. EU parlamentissakin näyttää olevan istumajärjestys eturivistä takariviin ryhmää kohden järjestettynä. Noin jos pitää kerran jollain tavalla eu:ta matkia.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Persut eivät halua istua vasemmallakaan. Identiteettikriisi?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah
Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #17

Ihan itse he ovat päättäneet oman maailmankuvansa perusteella mihin laitoihin muut puolueet sijoittuvat.

Sellainen tulevaisuus meillä on. Kunhan valtaan pääsevät, persut säätävät lait ja asetukset, sekä tulkitsevat ne omien poliittisten tarkoitusperiensä mukaisesti. Äänestäjille kuluttajansuojan nimissä kuuluisi etukäteen kertoa, mihin vaino tulee loppumaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Eh, nimittäin.

-Pertti Pasanen

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Toisaalta Eduskunnan istuntosali voitaisiin laittaa jälleen remonttiin ja muuttaa istuinrivistöt pienemmistä suureneviin ympyröihin. Puhemiehet sijaitsisivat ympyröiden keskellä pyörivässä istuimessa. Kinaa tulisi ainoastaan siitä, mihin ympyröiden kohtaan puhemiehet minuuttimäärässä eniten olisi suunnattuna. Tämäkin huoli voitaisiin estää sillä, että myös edustajien istuimet pyörisivät ja he voisivat myös tarvittaessa muuttaa pyörimissuuntaa ilman, että puhemiehistö voisi lukita itseään edustajien pyörimissuuntaan. Edustajat istuisivat pyöreissä istuinrivistöissä suurin pienimmästä kokoympyrästä kiertäen eteenpäin ja sitten edelleen suuruusjärjestyksessä seuraavaa istuinympyrää kiertäen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ja varmuudeksi tuolien paikat pitäisi olla helppo vaihtaa vaikkapa kiskojärjestelmällä.
Tämä siksi että ei vaikeutettaisi loikkaamista.
Loikkari saisi aina oman, kotoisan jakkaransa mukaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Minulla on vielä parempi ehdotus.

Uusissa toimistorakennuksissa on tyypillistä se, ettei kenellekään rakenneta enää omia työhuoneita, joka omasta mielestäni ei kuitenkaan ole se kaikkein tehokkain vaihtoehto.

Mielipiteelläni ei tässä asiassa kuitenkaan ole merkitystä, joten palataan itse aiheeseen.

Uusissa toimistorakennuksissa jokainen valitsee juuri sen työpisteen missä haluaa kulloinkin työskennellä, jolloin ensimmäiset saapujat istuvat missä haluavat ja mattimyöhäiset siellä, missä vielä vapaata on.

Saman mallin voisi ottaa käyttöön myös eduskunnassa. Siellä käsittääkseni jokainen pömpeli on identtinen, joten on aivan sama, missä kansanedustaja istuu. Sitä paitsi visuaalisen havainnon perusteella sali on liki aina enemmän tyhjä kuin täysi.

Tämäkin tukisi sitä, että istukoon kukin missä haluaa.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Ari Pesonen kirjoitti: "...että puolueiden kansanedustajien painopiste molemmilla puolueilla olisi kutakuinkin yhtä kaukana reunasta."

Ehdottamasi istumajärjestys johtaisi kiistaan siitä, mitkä puolueet istuvat edessä ja ketkä joutuvat tyytymään takapaikkoihin. Varsinkin kun kansanedustajina pisimpään toimineet ovat nykyisin saaneet paikat lähempänä eturivejä ja tulokkaat on sijoitettu taaimmaisiksi.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Kiistoja on nytkin ja kiistoja on varmasti aina. Puolueet osaavat kiistellä vaikka ovien saranapuolesta.

Jostakin syystä täysistuntosalissa oikea laita ei ole haluttu ja eturivi on haluttu.

Vasen laita tuskin olisi haluttu, jos Vasemmistoliittoa ei olisi.

Muistan aikanaan koulussa, kun pulpettipaikkoja sai valita, takarivi oli halutuin ja sen paikoista tapeltiin. Eturivi oli vähiten haluttu. Toiset halusivat oven puoleiselle sivulle, toiset ikkunan puoleiselle.

On kumma, jos nykyisessä tekoälymaailmassa esimerkiksi puheenvuorojen saanti riippuu siitä, miten edessä istutaan. Eturivissä on 16 paikkaa, joten toivottavasti eduskuntapuolueita on aina vähemmän.

Jos eturivejä kerran halutaan, eturivejä pitäisi tehdä.

Kun eduskuntaa peruskorjattiin ja jos sali ei olisi suojeltu, olisin jakanut istuinpaikat segmenttien lisäksi säteittäin tosiaan niin kuin napakoordinaatisto tai maapallo pituus- ja leveyspiireihin. Kun nyt jako on neljään osaan, niin jako oli ollut kahdeksaan osaan. Jokaisella puolueella olisi ollut reilusti eturivi jossakin kahdeksassa osassa. No, puolueet varmaan olivat taas protestoineet, kun eduskuntaryhmä jakautuu käytävän molemmille puolille.

Lisäksi olisin rakentanut yleisölehterin vierelle toisen pienen lehdistölehterin, josta olisi saanut kuvia salin oikealta reunalta.

Tämän kirjoituksen tarkoitus oli vain saada lukijat miettimään asiaa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kompromissiesitys on toteuttamiskelvoton, koska Erkki Tuomioja haluaa olla eturivissä ja kaikilla puolueilla on oltava eturivin paikka, kuten yllä on todettu.

Parasta olisi, että palkattaisiin eduskunnan ulkopuolelta ansioitunut parlamentaarikko Osmo Soininvaara laatimaan pikavauhtia esitys istumajärjestyksestä jollakin poliittisen tilastotieteen menetelmällä siten, että istumajärjestyksen oikeudenmukaisuus ja toisaalta puolueiden sisäinen autonominen päätäntävalta mahdollisimman täydellisesti toteutuisivat.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Mikäköhän eturivissä on erityistä? Valokuvissa eturivin jepet eivät ole näkyvimpiä edustajia. Olisi hyvä, jos joku tutkisi, saako eturivin jepet muita enemmän puheenvuoroja ja edustajat olivat näin epätasanarvoisia?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Opposition edustajana eturivistä voi arvioida ministereitä lähietäisyydeltä, irvistellä ja tuijottaa horjuttamistarkoituksessa. Hallituspuolueen edustajana voi generoida hyviä energioita hallituksen tueksi.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#9

Puheenvuorot jakaa puhemies, joka tulee olemaan jatkossa perussuomalainen.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Hyvin on asiat Suomessa, kun jonkun plaseerauksen pohtimiseen voidaan käyttää näin paljon aikaa ja energiaa kuin nyt Rkp ja media käyttävät eikä muita huolia ole Rkp:llä näkyvissä. (Juomalauluja odotellessa.)

Ehkä eniten ääniä saaneet puolueet voisivat valita päältä haluamansa paikat ja loput sitten pienemmille puolueille?

http://johannasirenkaplas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Miksi pitää muuttaa istumajärjestystä kun ihmiset yleensä ovat muutoksia vastaan.
Mikä nykyisessä istumajärjestyksessä on vikana edustajan työn tekemiseen?

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#12

Eihän tässä ole järjellä mitään tekemistä. Rkp haluaa HUOMIOTA. Muuten jäävät ihan katveeseen, kun ei ole mitään sanottavaa.

Maanviljelijöillä olisi, mutta nyt hekin jäävät tällaisen toisarvoisen patsastelun jalkoihin. Mahtoi Thomas Blomqvistia hävettää, kun antoi lausuntoa Rkp:n istumajärjestykseen liittyvistä motiiveista. Maanviljelijä, jos kuka, tietää, että tärkeämpiäkin asioita olisi käsiteltäväksi, etenkin näin EU-vaalien alla.

Rkp mokasi. Sai kyllä huomiota, mutta ei ihan sellaista kuin tavoitteli. Päällimmäiseksi nousee pikkumaisuus ja koulukiusaaminen. Onnea, Rkp.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Turha säätää selviä asioita pilalle. Persut pääsi oikealle paikalle, mihin he ovat salaa tyytyväisiä, mutta valittavat periaatteen vuoksi.

Samalla Kokoomus siirtyy keskustaan, mihin se myös kuuluukin. Kokoomuksen arvopohja on liian arvoliberaali ja talouspolitiikka liikaa valtion tukitoimien varassa jotta sitä voisi sanoa oikeistolaiseksi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Laitetaan asiat järjestykseen.
Perussuomalaiset olivat aivan tyytyväisiä vallinneeseen paikkajärjestykseen. Tietääkseni tämä hiekkallaatikkosota ei ole lähtenyt Perussuomalaisten aloitteesta eikä vaatimuksesta.
Se joka tämän lapsellisen ja naurettavan kiistelyn on aloittanut olisi järkevintä vetää esityksensä takaisin.

Turhaahan tässä on sitä parjata joka ei ole mitään tehnytkään.

Jos aloittaja oli RKP niin sehän kertoo vain sen että he häpeävät äärioikeistolaisuuttaan. En siis tiedä aloittiko RKP tämän piirileikin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Naisoletetut kansanedustajat puhemiehestä katsoen vasemmalle puolelle ja miesoletetut kansanedustajat oikealle puolelle vapaamuotoisesti puoluekannasta riippumatta sijoittuen tai tarvittaessa arpoen.

P.S. Muunsukupuoliset kansanedustajat suoraan keskelle peräkkäin puhemiehen eteen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ja tulevaisuudessa sitten seinä vielä väliin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset