AriPesonen1

Kaikki blogit puheenaiheesta Äärioikeiston nousu Euroopassa

Chemnitzissäkin tarvitaan vuoropuhelua

Monet suomalaiset ovat seuranneet järkyttyneinä uutisia saksalaisen Chemnitzin kaupungin viime päivien tapahtumista. Äärioikeiston mielenosoittajat marssivat sunnuntaina ja maanantaina natsitervehdyksiä tehden ja hyökkäillen satunnaisten ulkomaalaisilta näyttävien ohikulkijoiden kimppuun. Maanantaina kaduilla oli jopa 5000 äärioikeiston mielenosoittajaa ja 2200 vastamielenosoittajaa. Ainakin kuusi ihmistä loukkaantui.

Valkoinen ylivalta

Wikipedian mukaan valkoinen ylivalta on sitä että  "skandinaavista tai germaanista syntyperää

Surullisia uutisia Itävallasta

Häikäilemätön populismi, maahanmuuttokriittisyys ja äärioikeistolaisuus vetosi itävaltalaisiin vaaleissa ja he valitsivat nuoren kiiltokuvapojan johtamaan Itävaltaa seuraavan vaalikauden ajan.

Äärioikeistolaisuus tietää ankeita aikoja Itävallan köyhille,  maahanmuuttokriittisyys ei anna pakolaisille toivoa paremmasta elämästä ja populismi tietää sitä että tyhjien vaalilupausten, mm. luvattujen verovähennysten takia vaalilupaukset tullaan pettämään. 

Sitä saa mitä tilaa?

Minulta liikenee ymmärrystä erityisesti suomalaiselle ääriajattelulle. Suomessa on viime vuosikymmeninä ollut tapana vähätellä ongelmia, liioitella mahdollisuuksia ja keinolla millä hyvänsä pyrkiä kompromissiin, myös asioissa missä kompromissi on sietämättömän vahingollinen.

Suomessa ja euroopassa yleisestikin ollaan kuulemma huolissaan äärioikeiston ja populismin noususta? Tavallaan ollaan huolissaan aiheesta koska nousu on selvää ja se tulee entisestään jatkumaan, mutta mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua? Molemmat kun ajavat kansan tahdon toteutumista.

Ennen ja nyt, mitä olemme oppineet?

Robert Schumanin julistus Pariisissa 9.5.1950

 

””Olemme yli kahdenkymmenen vuoden ajan puhuneet yhdistyneen Euroopan puolesta. Euroopan yhdistyminen ei onnistunut ja sota syttyi. Eurooppaa ei rakenneta hetkessä, eikä siihen ole valmista patenttiratkaisua, siihen tarvitaan toimenpiteitä, joilla luodaan aito yhteisvastuullisuus.

Tarvitaan työtä Euroopan puolesta ensisijaisena tavoitteenaan palvella yhteisön rauhaa.

Populismi on järjettömyyttä, mutta kybernetiikka sen vastakohta

Italian populismin syyt ovat sen omalaatuisessa historiassa. Matteo Renzin häviö vaaleissa johtui henkilöllistymisestä, mikä on oikean "jalorotuisen" politiikan teon vastakohta. Asian pitäisi ratkaista.

Länsimaiden identiteettikriisi

Sosiaalinen media täyttyi taas hätä- ja hurraahuudoista Donald Trumpin voitettua Yhdysvaltain presidentinvaalit. Kansainvälisessä tuttavapiirissäni kyseistä voittoa juhlistivat pääasiassa venäläiset ja venäläismieliset oikeistopopulistit, samalla kun yliopistolta tuttu punavihreä kupla teki samanlaiset itkupotkuraivarit kuin Brexitin, jytkyn ja jatkojytkyn jälkimainingeissa. Ainoa yllättävä asia oli itselleni se, millaisia ideologisia yhtäläisyyksiä kyseisistä ryhmistä on nykyään havaittavissa, ja miten heikkoa analyysia media on valitettavasti populismin kasvusta tuottanut.

Saksalaiset(kaan) eivät luota tulevaisuuteen

Saksalaisten luottamus tulevaisuuteen on viimeisten 12 kuukauden aikana romahtanut, vaikka tyytyväisyys oman elämän taloudellisen puolen kehitykseen on yhä luja.  Eniten huolta aiheuttavat pakolaisvirta, terrorismihyökkäysten yleisyys, kansainväliset kriisit sekä Saksan sisäinen turvallisuus.  

Notkahdus luottamuksessa tapahtui vuoden 2015 kesän lopussa, kun suuret pakolaisvirrat lähtivät toden teolla vyörymään.

Onko Suomen tila jo kriittinen?

Näin on, sanoo ainakin sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg, luonnehtiessaan turvapaikanhakijoiden määrää. Tämä on samalla viesti, jota pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vie EU-maiden ja Afrikan johtajille Maltan kokoukseen.

Asemamme sivistysmaana testissä

Kansanedustaja Olli Immosen Oslon terrori-iskun vuosipäivän aikoihin englanniksi julkaisema Anders Behring Breivikin väkivaltafantasioita apinoiva vihanpurkaus saa todennäköisesti selityksensä raivosta, jota miekkonen alkoi tuntea seuratessaan uutisia Utöyan muistotilaisuuksista. Samanmielisten silmissähän Breivik on ennemmin Pohjolan valkoisten miesten kapinan esitaistelija kuin se hullu fanaatikko ja lastenmurhaaja, jona mediat hänet esittivät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä