AriPesonen1

Kaikki blogit puheenaiheesta Influenssarokote

OKV: Hoitohenkilöstön rokotukset perustuslailliseen arviointiin?

 

Tiedote 187/2018: STM lykkää hoitohenkilöstön rokotuksia koskevan säännöksen muutosta - eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuja tulossa

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole antamassa hallituksen esitystä tartuntatautilain 3 §:n ja 48 §:n muuttamisesta eduskunnalle ennen joulua. Pykälien sanamuotoja on ollut tarkoitus täsmentää ja selkiyttää. Valmistelun kuluessa on kuitenkin ilmennyt, että hallituksen esityksen valmistelu vaatii vielä lisää aikaa.

Sotekentällä tuulee, mutta #mepäätämmeitse

Syksy on pitkällä, kauden influenssarokotusten antaminen on kiivaimmillaan ja ensimmäiset influenssatapaukset on THL:n ajantasaisen influenssakatsauksen mukaan diagnosoitu viikolla 40/2018. Tätä kirjoittaessani influenssa A -löydöksiä on todettu 78 ja B -löydöksiä 7 tapausta.

Rokotepakko ja kieltolaki voimaan

Määrittelen heti pari käsitettä. Seuravassa tekstissä rokotepakolla tarkoitan pakollista vuosittaista influenssarokotetta. Pakolla taas tarkoitan sitä, että rokotteesta kieltäytyviä ihmisiä leimataan itsekkäiksi ja moraalittomiksi, ja painostetaan heitä potkuilla hyväksymään rokotukset.

Lääkäreillä ja hoitajilla rokotevastaisuutta?

TYKS:ssä lääkäreiden rokotekattavuus on vain 74% ja hoitajien 80%. KYS:ssä on annettu jo työntekijöille varoituksia, jotka ovat kieltäytyneet rokotuksesta ilman terveydellistä perustetta.

Kyse on siis tartuntalain pykälästä, joka tuli voimaan maaliskuun alussa. Siinä sanotaan mm. että henkilökunta, joka työskentelee asiakaspalvelussa ja potilastiloissa tulisi suojata. Työnantajalla siten suuri vastuu lain noudattamisesta. Laki on tehty nimenomaan potilasturvallisuuden parantamiseksi.

Kun sentit ratkaisee eikä laatu

Hämmästyin suuresti kun Ilta-Sanomat julkaisi eri puolelta Suomea olevien infektiolääkäreitten huolen siitä, että THL on kilpailuttanut myös ensi vuodeksi  kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan influenssarokotteen, jossa ainoa kriteeri on hinta.Tähän rokotusohjelmaan kuuluvat lapset, iäkkäät ja riskiryhmät saattavat siis saada ensi vuonnakin tehottoman suojan. Samoin ne riskiryhmiin kuulumattomat kansalaiset, jotka ottavat rokotteen omakustannushintaan. Tämän vuoden influenssarokote on todettu teholtaan huonoksi siksi, että rokote tehoaa vain kolmeen virukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä