AriPesonen1

Kaikki blogit puheenaiheesta Nato jäsenyys

Mikä on Niinistön NATO-kanta?

Suuri on spekulaatio Niinistön NATO-kannasta. Mutta onko mitään syytä spekulaatioon. Niinistö on sanonut hyvin selkeästi ja useaan kertaan, että hän kannattaa EUn yhteisen puolustuksen kehittämistä. Hän välttää sanomasta mitään NATOsta. Miksi? Niinistö jättää vain yhden loogisen selityksen kannalleen, mikäli otamme hänen puheensa todesta. Hän kannattaa sananmukaisesti sellaista EU-maiden omaa puolustusliittoa, johon ei kuulu USA ja sen joukot EUssa.

Venäjälle Suomi ei ole enää sotilaallisesti liittoumaton maa

Virallisesti Suomi määrittelee edelleen itsensä sotilaallisesti liittoumattomaksi maaksi, on tehnyt jo kahden vuosikymmen EU-jäsenyysajan. Valtioneuvoston selonteossa (Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2012) Suomen puolustuspolitiikka määritellään sanatarkasti: Suomi huolehtii jatkossakin omasta puolustuksestaan. Puolustusratkaisu perustuu koko maan kattavaan alueelliseen puolustusjärjestelmään.

Kello tikittää - Suomi NATOon heti

Nyt haetaan uusia suurvallan vaikutusvallan rajoja. Välillä vähän asein kolistellenkin. Onneksi ei vielä Suomen suunnassa.

Suurvallaksi pyrkivä Venäjä ei jätä Suomea rauhaa ennen lopullista ratkaisua. Välillä uhkaillaan verbaalisesti. Välillä rikotaan ilmatiloja niin usein, ettei kyseessä voi olla vahinko. Välillä järjestetään Suomen rajoilla suuria sotaharjoituksia.

Naton jäsenhakemus välittömästi

Keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä on jämähtänyt kylmän sodan aikaisiin poteroihin. Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa toivat keskusteluun hetkeksi uusia sävyjä, mutta varovaisuus palasi kuvaan aivan liian nopeasti.  Ilmaisuja siitä, kuinka jäsenyyden hakemiselle ei juuri nyt ole oikea hetki, aika tai säätila, olemme kuunnelleet ja lukeneet väsymykseen asti. Osa päättäjistä haluaa pitää ns. Nato-option voimassa tai Nato-oven raollaan, mutta vetäytyvät kuitenkin edellä mainittujen perustelujen taakse.

Kolme pointtia

Eduskunnassa kansanedustaja ei voi yksin ratkaista taloon tulevia kaikkia ongelmia, mutta hän voi keskittyä niihin ongelmiin, joihin hänen elämänkokemuksensa antavat parhaat valmiudet.

Haglund: Suomea ei jätetä sivusta seuraajaksi.

Haglund: "Venäjä tuskin jättäisi Suomen maaperää rauhaan, jos Nato ja Venäjä olisivat sodassa keskenään." Näin Iltasanomien mukaan puolustusministeri Carl Haglund eilen. Loistavaa, kun Carl Haglund totesi asian ääneen. Ja Iltasanomat uutisoi tämän Suomen puolustuspoliittiseen asetelmaan oleellisesti liittyvän tekijän.

Myös itse olen päätynyt samaan tulemaan jo aiemmin.

Muutama esimerkki:

Puolustusliitolla Ruotsin kanssa on hyvät puolensa

Yhtenä harkinnan arvoisena muutoksena Suomen puolustuspolitiikkaan on väläytelty sotilasliittoa Ruotsin kanssa. Asia onkin laajemmankin pohtimisen arvoinen.

Liittyminen sotilasliitto Natoon jakaa kansan rajusti kahtia. Enemmistö ei kannata liittymistä hyviin syihin vedoten. Natoon liittyminen toisi juuri Suomelle kaikkein pisimmän rajan, jossa seisoisivat vastakkain Naton puolustusjoukot ja Venäjän täysin arvaamattomat sotajoukot, jotka jo Krimin esimerkin valossa eivät välttämättä kaihda hyökkäyssotakaan.

Nato-jäsenyydestä kansanäänestys, sallikaa minun nauraa

Hölmöläisten valtakunnassa aina säännöllisin väliajoin joku meistä hölmöistä vaatii kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä. Vaikka asia on äärimmäisen tärkeä, hölmöläisehdotus naurattaa joka kerran. Jos kyse olisi jostain vähemmän tärkeästä asiasta, kuten pimpelipompeli-jutusta, se nyt olisi ihan sama kuka siitä päättää. Nyt kyseessä on kuitenkin valtion olemassaolon turvaamisesta, valtion yhdestä tärkeimmistä ulkoturvallisuuspoliittisista päätöksistä.

Natoon, kansa kyllä seuraa valtiojohtoa

Viime vuonna julkaistiin (TNS-gallup) yksi merkittävä Nato - kysely,  joka on sittemmin vaiettu kuoliaaksi. Tutkimuksen mukaan kansa seuraa valtiojohtoa Nato-asiassa, ja tähän tutkimustulokseen helppo yhtyä. Kansa on tietämätön ja luottaa ylimpään johtoon. Media voisi alkaa ottamaan uutta suuntaa näissä Nato - kyselyissä. Poliitikot ovat tunnetusti hölmöjä, kuten viimeaikaiset puuhastelut eduskunnassa osoittavat. Mutta kansa on vieläkin hölmömpi. On jo lähtökohtaisesti hirvittävää ajatella, että hölmöt tekevät Suomessa päätöksiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä