*

AriPesonen1

Kaikki blogit puheenaiheesta Puoluekannatukset

Politiikan penkkiurheilijalle taas uusi puoluekannatustilasto

 

Eilinen HS-gallup saa tänään jatkoa valtiollisen Ylen tuoreella puoluekannatusmittauksella

HS-gallupista eilen kirjoittamani blogiotsikko oikeastaan sopisi myös Ylen puoluekannatusuutisointiin.

Sen verran palautan lähivuosien historiaa lukijoiden mieliin, että nämä puolueakohtaiset jytkyt sulaa ennemmin tai myöhemmin pois.

*****

 

Puoluekannatusnumerot ovat kahdelle hallituspuolueelle kuin raekuuro

Aamun HS on julkaissut  tuoreet puoluekannatusnumerot (HS-Gallup).

Puoluekannatusnumerot ovat kuin kesäinen ukkosateen raekuuro kahdelle hallituspuolueelle. Kokoomus on onnistunut käyttämään kannatuksessa kevään viljan kylvössä "kannatuksen korrenvahvistajaa", mutta sen hallituskumppanit Keskusta ja Uusi vaihtoehto (Uv)  eivät.

Miten seuraavat puoluekannatusmittaukset tehdään?

Nyt kun puoluekentässä on  rytissyt, on aika alkaa ihmettelemään tulevia puoluekannatusmittauksia. Jos viime viikonlopun aikana ja ja jälkeen on ollut menossa kyselyitä, niin ainakaan Perussuomalaisten kohdalta saatuun tulokseen ei ole juuri luottamista.

SDP:n tuhon siemenet - aluksi Perussuomalaiset, nyt Vihreät

Kirjoitin 23.4.2015 tällä blogipalstalla SDP:n tilaa käsittelevän kirjoituksen otsikolla ”Miksi SDP on nyt kuihtumassa pois kokonaan?”. Kirjoitus löytyy täältä.

Nyt reilun kahden vuoden jälkeen on syytä katsoa, mitä SDP:lle kuuluu. Onko tarpeellisia uudistuksia tehty ja onko kannatus kohentunut.

Tuossa 23.4.2015 julkaistussa kirjoituksessa esitin ennusteen SDP:n kehityksestä, jos puolue ei kykene uusiutumaan:

Puoluekannatusnumeroissa pientä liikehdintää

Aamun  Helsingin Sanomien puoluekannatusnumeroissa on pieniä muutoksia edelliseen lehden mittaukseen verrattuna. Miinusmerkki voi tuntua suureltakin muutokselta, jos jonkun puolueen kannatus on pitkään ollut alamaissa.

Puolueittain kannatusnumerot ovat:

-SDP 21,7 %

-Keskusta 19,9 %

-Kokoomus 18,7 %

-Vihreät 12,1 %

-PS  8,6 %

-Vasemmistoliitto  8,5 %

-RKP 4,4 %

-KD 3,6 %

Keskustan ja perussuomalaisten kannatus laskussa pääkaupunkiseudulla

 

Taas  on tullut useita mielipidemittauksia Ylen toimesta. Välillä Yle on verrannut puolueiden kannatuksia vuoden 2012 kuntavaaleihin ja välillä marraskuun (11/2016) eduskuntavaalimittaukseen.

Teenpä myös sitten itse samoin kolmen nykyisen hallituspuolueen kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten osalta. Paikallinen valtiollinen radioasema YLE Helsinki on puolihuolimattomasti  eilen ja tänään analysoinut Helsingin, Espoon ja Vantaan kannatusmittaustuloksia.

Kekrinä näyttää satavan hallituksessa kokoomuksen laariin

Ylen tuoreimman kannatusmittauksen (Ylen mittaus) mukaan hallituksessa näyttää satavan nyt kannatusta kokoomuksen laariin. 

Kolmen suurimman puolueen kannatusluvut:

-SDP 21,2 %

-Keskusta 19,6 %

-Kokoomus 18,8 %.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle kannatusluku on omaa puheenjohtapäätöstä ilmeisesti helpottava tekijä.

Perussuomalaiset 'mitä v....a' kuplassa

Perussuomalaisten kannatus on laskenut kuin 'lehmän häntä'. Kyse on arvoista, ei taloudesta. Puolue nähtiin suomalaisia arvoja puolustavana puolueena vielä ennen vaaleja. Nyt näyttää siltä, että puolueen kansanedustajat ovat lukeneet liikaa vihapuhepalstoja sosiaalisesta mediasta ja näyttäneet vihalle vihreää valoa – varsinkin Tynkkynen.

Persujen valtaannousu oli vihreille taivaanlahja

Tuoreimmat kannatuskyselyt kertovat Perussuomalaisten kannatuksen nousseen ja demareiden laskeneen noin prosenttiyksikön. Lienemme saavuttaneet taitekohdan, kuten aina ennenkin. Kuluvaa vuotta taaksepäin tarkastellessa nähdään, että Vihreät ovat aallonharjalla. Syy on kiinnostava.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä