Olen ihmetellyt tätä THL:n ja Annika Saarikon vakuuttelua siitä, ettei henkilökohtaisia tietoja tallenneta rekistereihin eikä se mene vieläkään jakeluun. Mielestäni kun on kyse palveluntarjoajalle jaettavasta rahasta perustuen henkilöön, on oltava jossain kannassa tallessa sekä laskettu summa että sen laskentaperusteet. Muutoin perinteinen audit-trail-periaate ei mitenkään toteudu, mitä en näe näin merkittävässä asiassa mahdollisena tai järkevänä toimintatapana.
Muutoksen merkit ovat ilmassa, kiitos THL:n avauksen. Suomen huumepolitiikka on epäonnistunut ja sitä pitää muuttaa. Aluksi dekriminoimalla huumeiden käytön.
Asiantuntijat tukevat tätä ajatusta, poliisi ei. Poliitikkojen kantoja ei juuri kuule. Tai jos kuulee ne ovat tasoa porttiteoria ja kyllä pitää rangaista.
Koska poliitikot tässä asiassa ryhtyvät kuuntelemaan tutkijoita ja perustavat päätökset faktoihin?
Hienoa huomata,että THL:kin on herännyt nykypäivään. Ja perään kuullutavat muutosta mitä tulee huumeiden käytön rangaistuksiin. Muutosta todellakin tarvitaan. 50 vuotta on harrastettu nykyistä politiikkaa ja se ei toimi halutusti.
Yle uutisoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n, tutkimusprofessori Pekka Hakkaraisen aamu-tv:n haastattelun perusteella, että hän vaatii keskustelua huumausaineiden käytön laillistamisesta. Hänen mukaansa kieltopolitiikka ei ole toimivaa. Jäin pohtimaan Hakkaraisen puheenvuoroa. Hyviä huomioita! Keskustelu huumepolitiikasta on tarpeellista ja tervetullutta. Tänä päivänä vahvoja kieltopolitiikan kannattajia on entistä vähemmän. Suuri osa näkee huumepolitiikan konsensuspolitiikan tärkeäksi ja onnistuneeksi.
Hakkarainen huomauttaa, että monessa Euroopan muussa maassa huumausaineiden käyttöä ei ole kriminalisoitu. Näissä maissa poliisin toimet kohdistuvat etenkin huumausaineiden välitysverkkoihin ja saatavuuden kontrolliin.
Hakkarainen näkeekin, että myös Suomessa pitäisi vakavasti keskustella huumausaineiden käytön sallimisesta.
– Kansainvälisesti on hyvin laaja näkemys siitä, että kontrolli- tai kieltopolitiikka ei ole ollut kovin toimivaa.
Keski-ikäinen "Tatu" vammautui tapaturmaisesti kymmenisen vuotta sitten. Siitä asti hän on vamman ja siihen liittyvän hoitovahingon seurauksena kärsinyt kroonisesta hermovauriosta ja sen aiheuttamista kivuista. Hän on kokeillut monia kivunhoitomenetelmiä ja ollut riippuvainen vahvoista kipulääkkeistä. Viimein hän sai avun lääkekannabiksesta. Nyt hänen elämänsä on jälleen vaarassa romahtaa.
Pekka Puska oli taas eilen Maaseudun Tulevaisuudessa alkoholiuudistusta torpedoimassa.
Minun nähdäkseni kaikkien etu olisi siirtyä Saksan mallin mukaiseen alkoholilainsäädäntöön heti. Siitä on joka suhteessa paremmat kokemusperäiset näytöt kuin Puskan ajamasta holhouspolitiikasta.
Pekka Puska ja THL voisi keskittyä miettimään tärkeämpiä asioita. Kuten sitä, mikä on Suomen terveyssuosituksissa pielessä, kun yhä suurempi osa kansasta on tullut allergiseksi mm. laktoosille, gluteenille ja homeelle.
THL on ottanut askeleen oikeaan suuntaan. Eli haittojen minimointiin. Erittäin hienoa mun mielestäni. Kannabiksen kohdalla tämä taitaa olla täysin uutta, kovien huumeiden kohdalla ollaan tästä jo puhuttu kuten jutussa tulee ilmi.